• 29 Νοεμβρίου, 2023

Ψήφισμα κοινωνικής διαβούλευσης κατά της εγκατάστασης της μονάδας LNG στον Παγασητικό

Ψήφισμα κοινωνικής διαβούλευσης κατά της εγκατάστασης της μονάδας LNG στον Παγασητικό

Η εταιρεία Mediterranean Gas σχεδιάζει την εγκατάσταση σταθμού FSRU στην περιοχή του Σωρού σε απόσταση αναπνοής από την πόλη του Βόλου και κυριολεκτικά δίπλα στους παραθαλάσσιους οικισμούς μόνιμης κατοικίας, Αγίου Στεφάνου, Κριθαριάς και Μαράθου.

Σύσσωμοι οι Επιστημονικοί Φορείς, το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα δημοτικά συμβούλια όλων των Δήμων, Σωματεία εργαζομένων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, κινήσεις πολιτών και οι κάτοικοι της Μαγνησίας έχουμε επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή μας στη δημιουργία της άνω μονάδας που αποτελεί -βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας- έργο υψηλής επικινδυνότητας για την υγεία, τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Βόλου και θα υποβαθμίσει βάναυσα το φυσικό περιβάλλον της Μαγνησίας επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα και το εύθραυστο οικοσύστημα του Παγασητικού κόλπου.

Σε όλο τον κόσμο οι σταθμοί FSRU κατασκευάζονται και λειτουργούν σε ανοιχτές θάλασσες και μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης κατασκευάσθηκε σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της πόλης, σε ανοικτή θάλασσα και σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την πλησιέστερη ακτή. Ο σχεδιαζόμενος σταθμός στον Παγασητικό θα είναι εντός του πλέον κλειστού και αβαθούς κόλπου της χώρας και θα απέχει περί τα 65 μ. από την ακτή και ούτε ένα χιλιόμετρο από κατοικημένες περιοχές!

Αυτό σημαίνει ότι θα κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή από κάποιο πιθανό ατύχημα, διαρροή αερίου ή έκρηξη που μπορεί να συμβεί σε εγκαταστάσεις τέτοιου τύπου (Βλ. πρόσφατα ατυχήματα σε χώρες πολύ προηγμένες τεχνολογικά, π.χ. Νορβηγία και ΗΠΑ), αλλά και από οποιαδήποτε άλλη αιτία (π.χ. σεισμός, πυρκαγιά, πολεμική ή τρομοκρατική ενέργεια).

Πέραν αυτού η λειτουργία του σταθμού και η είσοδος στον Παγασητικό των φορτηγών πλοίων μήκους 300 μ. θα επιβαρύνουν βάναυσα και σε καθημερινή βάση το φυσικό περιβάλλον (τόσο την ατμόσφαιρα όσο και τη θάλασσα) με καταστροφικές  συνέπειες όχι μόνο στην υγεία των πολιτών, αλλά και στην οικονομία της περιοχής καθώς θα διαταραχθούν ή και καταστραφούν ολοσχερώς η αλιεία, η ναυσιπλοΐα, ο θαλάσσιος τουρισμός κ.λ.π. και η Μαγνησία θα μεταλλαχθεί από μια τουριστική σε μια ζώνη βαριάς βιομηχανίας.

Για όλους του παραπάνω λόγους λέμε ΟΧΙ στην κατασκευή της Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στον Παγασητικό.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ LNG ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ. ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ.

  • Την Παρασκευή 8/12/2023, και ώρα από 18.30 στη συναυλία διαμαρτυρίας στην παραλία του Βόλου, στο Ηρώο και
  • Το Σάββατο 9/12/2023, ώρα 12.30 στο μεγάλο συλλαλητήριο, και στην πορεία διαμαρτυρίας πάλι στην παραλία του Βόλου, στο Ηρώο.


Σχετικά Άρθρα

Απαγόρευση κολύμβησης σε περιοχές του παραλιακού μετώπου του Παγασητικού

Απαγόρευση κολύμβησης σε περιοχές του παραλιακού μετώπου του Παγασητικού

Ο Δήμος Βόλου δια της Αντιδημαρχίας Τουρισμού ενημερώνει για τα παρακάτω: Με Απόφαση του Κεντρικού Λιμενάρχη…
Παγώνει η δημιουργία ναυστάθμου στον Αλμυρό

Παγώνει η δημιουργία ναυστάθμου στον Αλμυρό

Παγώνει η δημιουργία ναυστάθμου στον Παγασητικό κόλπο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αλμυρού σύμφωνα με ρεπορτάζ…
«Δεν υπάρχει προοπτική για LNG στον Παγασητικό» τόνισαν ανώτατες πηγές του Υπουργείου στον Χρ. Μπουκώρο

«Δεν υπάρχει προοπτική για LNG στον Παγασητικό» τόνισαν ανώτατες πηγές του Υπουργείου στον Χρ. Μπουκώρο

Δεν υπάρχει προοπτική εγκατάστασης σταθμού LNG στον Παγασητικό τόνισαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, σήμερα το…