- 24 Οκτωβρίου, 2023
Αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. στην χώρα μας – Τι άλλαξε; – Τι πέτυχε;
γράφει η Βιβή Τσιντσίνη
“Η πολιτική συνοχής είναι η κόλλα που κρατά την Ευρώπη ενωμένη.” Όμως… σε ποια επίπεδα βρίσκεται η επίγνωση των Ελλήνων πολιτών για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκριτικά με αυτή συνολικά των ευρωπαίων πολιτών;
Στην Ευρώπη…
Τα αποτελέσματα νέας σχετικής έρευνας του Ευρωβαρομέτρου δείχνουν ότι η συνολική ευαισθητοποίηση για έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ είναι στο 39%, ποσοστό αυξημένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με αυτό πριν από 12 χρόνια. Από τους ερωτηθέντες που γνωρίζουν τα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, το 79% πιστεύει ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στις περιφέρειες. Το 46% των ερωτηθέντων έχει ακούσει για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ή/και το Ταμείο Συνοχής και το 45% έχει ακούσει για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ενώ το 29% των ερωτηθέντων έχει ακούσει για το REACT-EU ή το NextGenerationEU. Το 63% των ερωτηθέντων λέει ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύει σε όλες τις περιφέρειές της, ενώ το 33% λέει ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύει μόνο στις φτωχότερες περιφέρειες.
Στην Ελλάδα…
Στην Ελλάδα έχουμε αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς το 60% των πολιτών (το αντίστοιχο της ΕΕ είναι στο 39%) έχει ακούσει για συγχρηματοδοτούμενα έργα, από τους οποίους το 88% (ΕΕ 79%) θεωρεί ότι τα έργα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της περιοχής τους. Μεγάλο είναι και το ποσοστό που αναγνωρίζει τη στήριξη που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid (Ελλάδα 81%, ΕΕ 66%).
Το Erasmus είναι πρωταθλητής αναγνωρισιμότητας με 77% και ακολουθούν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ή/και το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης με 74% , ενώ κοντά βρίσκεται και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με 66% (θα βρείτε τους πίνακες στο τέλος του άρθρου).
Γιατί είναι τόσο υψηλά τα ποσοστά στην Ελλάδα;
Ο κυκλώνας Ιανός, οι μεγάλες φωτιές στη χώρα μας, οι πρόσφατες πλημμύρες, ο covid, οδήγησε τον κρατικό μηχανισμό στην εξεύρεση λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε περιπτώσεις ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός στήριξης, ενώ και οι Περιφέρειες με ειδικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στήριξαν επιχειρήσεις.
Όπως παραθέτει ο κ. Παναγιώτης Πανταζάτος, ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής – Ταμεία Πολιτικής Συνοχής, σε παρουσίασή του σχετικά με την πολιτική συνοχής στην χώρα μας, μερικά από τα αποτελέσματα της περιόδου 2014-2020 ήταν ότι:
- 140.241 εταιρείες έλαβαν οικονομική υποστήριξη
- Υποστηρίχθηκαν 18.019 νέες επιχειρήσεις (start-ups)
- Δημιουργήθηκε πρόσθετη ικανότητα ανακύκλωσης απορριμμάτων: 41 128 τόνων/έτος
- Yλοποιήθηκε συνολικό μήκος νεόδμητων και ανακατασκευασμένων δρόμων περίπου 330 χλμ.
- Ανακαινίστηκαν σχολεία χωρητικότητας για 323.226 επιπλέον μαθητές
- Είχαμε στήριξη νέων ερευνητών και ερευνητών που εργάζονται σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις ερευνητικής υποδομής: 1620 ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης
Στην ίδια παρουσίαση, στο εισαγωγικό σημείωμα η Ελίζα Φερέϊρα, Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων αναφέρει:
«Η πολιτική συνοχής είναι η κόλλα που κρατά την Ευρώπη ενωμένη. Είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό εργαλείο της Ευρώπης, που φτάνει το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ. Η πολιτική συνοχής ενήργησε ως πυροσβέστης στην έκτακτη ανάγκη του Covid και είναι και πάλι η πρώτη ανταπόκριση στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της ενεργειακής κρίσης. Η συνοχή θέτει τα θεμέλια για τη μακροπρόθεσμη ευημερία της Ευρώπης.»
Αλιεύσαμε για εσάς από τη σελίδα του ευρωβαρόμετρου γενικά στατιστικά αποτελέσματα για την επίγνωση και τις αντιλήψεις των Ευρωπαίων πολιτών για την περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ειδικά για την Ελλάδα: