• 6 Οκτωβρίου, 2023

Νίκη Κυριτσά: Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023

Νίκη Κυριτσά: Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023

Οι Δημοτικές Εκλογές αποτελούν μία από τις πιο θεμελιώδεις εκφάνσεις της δημοκρατίας. Στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην τοπική κοινωνία , μέσα από την ανάδειξη δημοτικών αρχών ικανών να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών σε τοπικό επίπεδο, αναβαθμίζοντας κατά τοιούτο τρόπο την κοινωνική ζωή των δημοτών.

Αυτήν την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023, διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων διοίκησης των δήμων της χώρας και οι επαναληπτικές, εφόσον απαιτηθεί, την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Οι νέες αρχές θα εγκατασταθούν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η πενταετής θητεία τους θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Για τις επικείμενες εκλογές έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ο νέος Νόμος 4804/2021 (ΦΕΚ 90_Α’) «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών και λοιπές διατάξεις» και επανέρχεται το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών οργάνων των δήμων, μετά την εφαρμογή κατά τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

Όπως ρητά προβλέπεται στην οικεία νομοθεσία και στην 849/2023 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, με εξαίρεση τους κατοίκους του εξωτερικού, όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, και όσους διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν.

Στον Δήμο μας, με τη σταυροδοσία ο πολίτης εκφράζει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) υποψηφίων δημοτικών συμβούλων κατά ανώτατο όριο.

Επίσης, για την εκλογή συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) ή δύο (2) υποψηφίων.

Ακολούθως, για την εκλογή προέδρου της δημοτικής κοινότητας, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) υποψηφίου.

Κατά την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι:

  • Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται παραπλεύρως του ονόματος του υποψηφίου και σημειώνεται με στυλό μαύρης ή κυανής απόχρωσης δίπλα στο ονοματεπώνυμο του κάθε υποψηφίου, είτε δεξιά είτε αριστερά.

Σταυρός προτίμησης που σημειώνεται με διαφορετικό τρόπο θεωρείται ότι δεν είναι εγγεγραμμένος και η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου ελέγχεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του ν.4801/2023. Ο μη κανονικός σχηματισμός σταυρού είναι στην ουσιαστική εκτίμηση του δικαστηρίου αν αποτελεί ή όχι διακριτικό γνώρισμα που παραβιάζει το απόρρητο της ψηφοφορίας.

  • Στον υποψήφιο δήμαρχο δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης. Η τυχόν σημείωση σταυρού δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.
  • Ψηφοδέλτιο, το οποίο φέρει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς προτίμησης, είναι μεν έγκυρο και προσμετρείται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται υπόψη οι σταυροί προτίμησης κατά την καταμέτρηση.
  • Ψηφοδέλτιο, το οποίο δεν φέρει σταυρούς προτίμησης, είναι έγκυρο και προσμετρείται υπέρ του συνδυασμού.
  • Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, καθόσον αυτή διεξάγεται μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων των δύο (2) συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Η σημείωση, ωστόσο, σταυρού προτίμησης δεν συνεπάγεται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

Ανδρονίκη Κυριτσά
Δικηγόρος  – Γενική Γραμματέας Δήμου Αλμυρού
ΠΜΣ Ποινικών& Εγκληματολογικών Σπουδών – ΠΜΣ Εφαρμοσμένης Οικονομικής

 

 


Σχετικά Άρθρα

Λήξη συναγερμού για την φωτιά στους Αγίους Θεοδώρους – Ευχαριστήριο Δημάρχου

Λήξη συναγερμού για την φωτιά στους Αγίους Θεοδώρους – Ευχαριστήριο Δημάρχου

Υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε σήμερα περίπου στις 16:30 στους Αγίους Θεοδώρους, ενώ συνεχίζονται…
Καταγγελτική επιστολή Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ για την Δημοτική Αρχή Αλμυρού

Καταγγελτική επιστολή Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ για την Δημοτική Αρχή Αλμυρού

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση-καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας: Σε επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αμαξοστάσιο του…
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προχωρούν οι διαδικασίες για ακόμη τρία νέα ΠΟΠ- ΠΓΕ προϊόντα

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προχωρούν οι διαδικασίες για ακόμη τρία νέα ΠΟΠ- ΠΓΕ προϊόντα

Δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια για  3 νέα ΠΟΠ- ΠΓΕ προϊόντα  Ρεβίθι Φαρσάλων, Βοσκοτύρι Λιβαδίου και…