• 3 Οκτωβρίου, 2023

Η Αρετή Μπέη στην εκπομπή Laos Online

Η Αρετή Μπέη στην εκπομπή Laos Online

Σημαντική ήταν η προσφορά της Αντιδημάρχου Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών- Υπεύθυνης για θέματα Πολιτισμού & Παιδείας Αρετή Μπέη στο έργο της Δημοτικής Αρχής των τελευταίων ετών. Εκ νέου υποψήφια στο πλευρό του Βαγγέλη Χατζηκυριάκου, η κα Μπέη, καλεσμένη στην εκπομπή Laos Online, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τις προκλήσεις, το ταμείο του Δήμου, τις δράσεις που έγιναν σε διάφορους τομείς αθλητισμού, πολιτισμού, καθημερινότητας, κοινωνικών θεμάτων και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στα σχολεία.

 

Για την πρώτη της ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση ανέφερε: Ήταν πράγματι η πρώτη φορά που ασχολήθηκα με την τοπική αυτοδιοίκηση το 2019 μετά από τιμητική πρόταση για μένα από τον Βαγγέλη Χατζηκυριάκο. Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου κάτι τέτοιο, μπήκα κατευθείαν στα βαθιά. Ο Δήμαρχος με τίμησε όχι μόνο με την πρόταση που μου έκανε αλλά με όλες τις αρμοδιότητες που εν λευκώ μου ανέθεσε, δεν παρενέβη στο έργο μου, με εμπιστεύτηκε πραγματικά και με άφησε να δημιουργήσω έργο σε όλους τους τομείς που ασχολήθηκα.

Με τον εκλογικό νόμο, εμείς ήμασταν δέκα άτομα στο συμβούλιο συν τους συνεργάτες του Δημάρχου, μια μικρή ομάδα που μέσα από τις δυσκολίες έδεσε, έγινε μια γροθιά, έδωσε ό,τι μπορούσε με μεγάλη χαρά γιατί θέλαμε να προσφέρουμε στους πολίτες. Δεν υπήρχαν μονάδες, ο ένας βοηθούσε τον άλλον, είναι πολύ σημαντικό αυτό νομίζω. Και οι αποφάσεις πάρθηκαν πάντα σε συνεργασία.

Και συνεχίζουμε ενωμένοι γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε μόνο ως ομάδα. Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι ο Δήμαρχος είναι αυτός που διοικεί, όμως δεν είναι αλήθεια. Κανένας Δήμαρχος δεν μπορεί να διοικήσει μόνος του έναν Δήμο με τέτοια έκταση, με τόσες αρμοδιότητες, σίγουρα θα πρέπει να υπάρχουν δίπλα του άνθρωποι που θα δουλέψουν, που θα ξέρουν τι κάνουν, που θα ενημερώνονται. Χρειάζεται ομαδική δουλειά. Είναι το μοντέλο διοίκησης που έχει επιλέξει η συγκεκριμένη δημοτική Αρχή.

Κάντε μια σύγκριση με μια ορχήστρα. Άριστος να είναι ο μαέστρος, αλλά η μουσική βγαίνει από τους μουσικούς.

 

Για τα οικονομικά του Δήμου Αλμυρού επισήμανε: Όταν εκλεγήκαμε, έκατσα και διάβασα τα του Δήμου, ποια είναι η λειτουργία του συγκεκριμένου οργανισμού και ποιες οι διαδικασίες, για μεγάλο διάστημα είχα ενημέρωση και συνεργασία με τους υπαλλήλους, κάτι που με βοήθησε πολύ και δεν σταμάτησε ποτέ.

Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος αυτή η τετραετία, προγραμματίζαμε αλλά γινότανε κάτι και μας έβγαζε εντελώς εκτός προγράμματος. Παρ΄ όλα αυτά δεν σταματήσαμε, αλλά  ανταποκριθήκαμε. Εάν δεν βάλεις τα οικονομικά σε μια σειρά, δεν μπορείς να προγραμματίσεις, πρέπει να έχεις κοστολογήσει το έργο και να δεις από πού θα το χρηματοδοτήσεις. Στα οικονομικά δεν παραλάβαμε το ταμείο που έλεγε η προηγούμενη δημοτική Αρχή. Υπήρχε ποσό 2,5 εκατομμυρίων αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ήταν δεσμευμένο για συγκεκριμένα έργα. Τα χρήματα που μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινότητα για να κάνουμε πράγματα σε όλους τους τομείς ήταν όλο κι όλο 440.000 ευρώ. Από την άλλη μεριά, υπήρχαν τιμολόγια 580.000 που ήταν απλήρωτα. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν εμείς δεν πήραμε θετικό ταμείο.  Έπρεπε να δουλέψουμε, να βρούμε χρήματα να πληρώσουμε αυτά, να πληρώσουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Ο προηγούμενος μήνας έκλεισε με 1.900.000 στο ταμείο σε αυτό το κομμάτι, όχι τα δεσμευμένα. Περάσαμε δύσκολες στιγμές γιατί με τον covid ο Δήμος δεν μπόρεσε να εισπράξει, μόνο με την εμποροπανήγυρη που δεν έγινε, έχασε μισό εκατομμύριο. Το αποτέλεσμα αυτό έγινε με σωστή διαχείριση των χρημάτων που είχαμε. Φροντίσαμε να έχουμε χρήματα στην άκρη για να ανταπεξέλθουμε τις δυσκολίες και δεν επιβαρύναμε παραπάνω τους πολίτες.

Ό,τι μπορείς να το χρηματοδοτήσεις από άλλη πηγή, ψάχνεις να το βρεις. Υπάρχουν πλέον κάποια έσοδα που δεν υπήρχαν τις προηγούμενες χρονιές, δουλέψαμε μαζί με τους υπαλλήλους και εισπράξαμε χρήματα. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ειδικά για τα έργα: ΠΕΠ, ΠΕΔ, Ταμείο Ανάκαμψης, Αντώνης Τρίτσης, Φιλόδημος… Δεν υπάρχει πρόγραμμα στο οποίο δεν έχουμε κάνει πρόταση και να μην έχουμε μπει, να μην έχουμε χρηματοδοτηθεί. Και έχουμε ακόμη πολλές προτάσεις που τρέχουν…

 

Στην ερώτηση εάν η τετραετία ήταν προεργασίας, η κα Μπέη απάντησε: Σαφώς και ήταν μια τετραετία προεργασίας. Πρέπει να είσαι ανεύθυνος να πεις ότι κάνεις πράγματα αν πρώτα δεν τα έχεις προγραμματίσει σωστά και δεν έχεις βρει τη χρηματοδότηση.

Ο Δήμος είναι υποστελεχωμένος όπως όλοι, ειδικότερα η Τεχνική υπηρεσία είχε μόνο τρία άτομα. Βρήκαμε λύση μέσα από προγραμματικές, πήραμε κι άλλα άτομα, ενώ πέρα από το τεχνικό πρόγραμμα έπρεπε να τρέξουμε τα έργα του Ιανού, να γίνουν μελέτες, τεύχη δημοπράτησης, να δημοπρατηθούνε γιατί όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται μέσα από την τεχνική υπηρεσία. Ήρθαν αυτοί οι άνθρωποι και καταφέραμε να τρέξουμε πράγματα μέσα σε μια περίοδο δύσκολη. Έγιναν πολλά, μπήκαν πολλά σε σειρά σε όλους τους τομείς.

 

Για τα πολιτιστικά ζητήματα τόνισε: Δεν είχα ενασχόληση ποτέ με πολιτιστικά θέματα αλλά ήταν κάτι που με εξιτάρισε, μου άρεσε και δεν θα ήθελα να το εγκαταλείψω. Πολιτισμός για εμάς δεν είναι μόνο οι εκδηλώσεις, είναι πολλά άλλα… Για παράδειγμα, ο Δήμος Αλμυρού για πρώτη φορά με προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στήριξε έμπρακτα τις ανασκαφές που γίνονται στην περιοχή μας. Και τα τέσσερα χρόνια δώσαμε ένα ποσό προκειμένου να προχωρήσουν οι ανασκαφές. Ανοίξαμε την αρχαία Άλο στο ευρύ κοινό, από το 2021 ανεβάσαμε παραστάσεις σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο. Κάναμε το πρώτο συμπόσιο γλυπτικής όπου 13 μέρες ήταν εδώ μια ομάδα από γλύπτες. Γίνανε μεγάλες συναυλίες, αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τα αφιερώματα με το Μουσικό Σχολείο στον Μίκη Θεοδωράκη, στη Σμύρνη. Ο Δήμος Αλμυρού επίσης για πρώτη φορά στήριξε έμπρακτα το Los Almiros, όχι με χημικές τουαλέτες και καθαριότητα μόνο. Οι διοργανωτές είχαν επίσημα παραχώρηση του χώρου από τον Δήμο και βοηθήσαμε και οικονομικά, πληρώσαμε ένα μέρος από τα ηχητικά, από τη μεταφορά των συγκροτημάτων και τη φιλοξενία στα ξενοδοχεία. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο. Κάνουμε δράσεις για να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία όπως η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο για την ελιά, ζητήσαμε να χρηματοδοτηθούμε για τα μονοπάτια της Όθρυς, ανοίξαμε το κέντρο στην Αμαλιάπολη για να ενημερώνεται ο κόσμος για τις ενάλιες αρχαιότητες, πιέσαμε για τα Ζερέλια, διαφημίσαμε τον Δήμο στην έκθεση στην Αθήνα. Όλα αυτά βοηθάνε στην τοπική οικονομία, όπως και οι αθλητικές διοργανώσεις.

Κάναμε το πανελλήνιο της σωματικής διάπλασης για το οποίο 500 άτομα ήρθαν ένα Σαββατοκύριακο στον Αλμυρό. Με τις δράσεις στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, βοηθήσαμε και στηρίξαμε την τοπική κοινωνία.

 

Για τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, σχολίασε: Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας ήταν κάτι καινούργιο για τον Δήμο, ένα στοίχημα για εμάς και θέλαμε πολύ να το κερδίσουμε. Δεν θέλαμε να κάνουμε μία επιτροπή γιατί έτσι έπρεπε, αλλά με δράσεις μέσα από αυτή. Προσπαθήσαμε να περάσουμε μηνύματα κυρίως στη νεολαία, διοργανώσαμε τουρνουά 3on3 μπάσκετ, μπιτς βόλεϊ, συναυλίες, ενημερωτικές ομιλίες, εκδηλώσεις με τα σχολεία. Γεμίσαμε το κλειστό στάδιο με 500 παιδιά απ’ όλα τα σχολεία για να ενημερωθούν για την ενδο-οικογενειακή βία. Έκανε πολλά πράγματα η Δ.ΕΠ.ΙΣ. και θα συνεχίσει, ενώ γίνανε κι άλλες δράσεις για κοινωνικά θέματα. Μιλήσαμε στα παιδιά για τις εξαρτήσεις, για την κακοποίηση του παιδιού, για το ίντερνετ, φιλανθρωπικά παζάρια, εκδηλώσεις για πολλά θέματα που αφορούν την κοινωνία.

 

Σχετικά με παρεμβάσεις στα σχολεία: Πρώτος ο Δήμος Αλμυρού δημιούργησε το αειφόρο σχολείο και μέσα από την πλατφόρμα που χρησιμοποιούνταν την περίοδο του covid, θα στέλνουμε υλικό για τους μαθητές και τους γονείς που αφορά περιβαλλοντικά, κοινωνικά θέματα, θα ενημερώνονται και θα γίνονται συναντήσεις για συζητήσεις. Ήταν μια πρωτοβουλία του Δήμου Αλμυρού και είμαστε χαρούμενοι διότι την αγκάλιασε η εκπαιδευτική κοινότητα.

Προχωρήσαμε σε προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε όλες τις σχολικές μονάδες μέσα από τις Σχολικές Επιτροπές, 65.000 ευρώ ήταν το ποσό. Πήραμε κάδους κομποστοποίησης για όλα τα σχολεία, προχωρήσαμε στις σχολές γονέων με την «Πρόταση Ζωής» με την οποία υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας. Στηρίξαμε πάρα πολύ τη δημιουργία του Εσπερινού ΕΠΑΛ, δημιουργήθηκε αίθουσα για νέο τμήμα στο ΕΠΑΛ. Αυξήσαμε κατά 30% τα χρήματα και τις ώρες καθαριότητας των σχολικών μονάδων.

Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις, έχουμε τρία νέα σχολικά κτήρια: το 1ο Νηπιαγωγείο που ήδη λειτουργεί, το νηπιαγωγείο Σούρπης που αναμένουμε την επιτροπή καταλληλότητας και θα λειτουργήσει σύντομα και το 5ο Νηπιαγωγείο που προχωράει αρκετά το έργο. Από εκεί και πέρα, ο Δήμος Αλμυρού παίρνει 56.000 ευρώ τον χρόνο για επισκευές στα σχολικά κτήρια. Όταν έχουμε 37 κτήρια στον Δήμο, αντιλαμβάνεστε ότι το ποσό αυτό δεν επαρκεί.

Βρήκαμε χρηματοδοτήσεις και επισκευάσαμε πάρα πολλά σχολεία. Το πρώτο από αυτά ήταν το Γενικό Λύκειο. Επισκευάστηκε το 3ο Δημοτικό Σχολείο το οποίο όταν έβρεχε, βγάζαν με τις σκούπες τα νερά. Επισκευάστηκε το Δημοτικό Σχολείο της Ανάβρας. Και σε άλλα σχολεία γίνανε παρεμβάσεις, στο Δημοτικό Πτελεού, η μόνωση στο Ειδικό Δημοτικό. Υπάρχουν συμβάσεις που τις υπογράψαμε το καλοκαίρι προκειμένου να γίνουν επισκευές και σε άλλα σχολεία, όπως για παράδειγμα να αλλαχθούν τα κουφώματα στο 1ο Γυμνάσιο, η στέγη του 4ου Δημοτικού Σχολείου και του 1ου.

 

Για το 4ο Δημοτικό Σχολείο: Ήρθε η χρηματοδότηση για να γίνουν οι στέγες στο 1ο και 4ο Δημοτικό. Δυστυχώς, οι διαδικασίες είναι τόσο χρονοβόρες. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε τα χρήματα, μπορεί ο εργολάβος να μπει μέσα και να ξεκινήσει τις εργασίες. Έπρεπε να γίνει η μελέτη, να γίνουν τα τεύχη δημοπράτησης, να δημοπρατηθεί το έργο -το δημοπρατήσαμε-, να γίνουν τα πρωτόκολλα, να περάσουν από έγκριση, να περιμένουμε διάφορες ημερομηνίες όπως λέει η νομοθεσία. Έφθασε να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη η όλη διαδικασία στις αρχές Ιουλίου, κλήθηκε ο ανάδοχος να φέρει εγγυητική και τα υπόλοιπα χαρτιά και η σύμβαση υπογράφτηκε στις 27 Ιουλίου. Σε μία συνάντηση που είχαμε με τους γονείς του 4ου, ο μηχανικός προϊστάμενος των τεχνικών έργων ανέφερε πως επειδή δεν προλαβαίνει να γίνει το έργο μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία, θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες επισκευές ώστε να μην μπαίνουν μέσα νερά και το έργο να αρχίσει όταν κλείσουν τα σχολεία. Οι γονείς συμφώνησαν τότε. Ήρθε όμως την εβδομάδα των παρεμβάσεων ο Daniel, έπεσε η ψευδοροφή και δημιουργήθηκε μία αναστάτωση. Έγιναν οι επισκευές που ζητούσε η ΚΤΥΠ, υπέγραψαν οι δικοί μας μηχανικοί ότι όντως έγιναν και ζυγίζοντας όλες τις παραμέτρους, από τη στιγμή που όλοι οι μηχανικοί διαβεβαίωσαν τον Δήμαρχο ότι δεν τίθεται θέμα να πέσει η στέγη, αποφασίστηκε να ανοίξει κανονικά το σχολείο.

 

Κλείνοντας αυτό το θέμα, η κα Μπέη μίλησε για την καταγγελία που έγινε από τον Σύλλογο Γονέων στην Εισαγγελία, «προσωπική καταγγελία και όχι κατά του Δήμου» όπως επισήμανε και συνέχισε: «Με ενόχλησε όταν η Εισαγγελέας μου είπε ότι η καταγγελία αναφέρει πως μπήκα νύχτα μέσα στο σχολείο για να τοποθετήσουμε πράγματα και να καλύψουμε τη ζημιά πριν έρθει η ΚΤΥΠ. Με θλίβει το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι ισχυρίστηκαν πως με δόλο προσπάθησα να βάλω τόσες ψυχές σε ένα κτήριο που καταρρέει και δεν θέλω να το συνεχίσω το θέμα…».

Τέλος, δήλωσε πως «την προηγούμενη φορά είχα ζητήσει από τον κόσμο να με στηρίξει και υποσχέθηκα ότι θα κάνω τα πάντα προκειμένου να τον δικαιώσω. Έκανα αυτό που κλήθηκα, ό,τι μπορούσα και θέλω να συνεχίσω να το κάνω», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες, τους φίλους, τους συγγενείς που της συμπαραστέκονται, κυρίως όμως τον σύζυγό και τα παιδιά της.

 


Σχετικά Άρθρα

Δήμος Αλμυρού-Πρόταση Ζωής: Δημιουργία διαδικτυακής Ομάδας Γονέων

Δήμος Αλμυρού-Πρόταση Ζωής: Δημιουργία διαδικτυακής Ομάδας Γονέων

Ο Δήμος Αλμυρού και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας…
Ο Δήμος Αλμυρού προμηθεύεται κάδους κομποστοποίησης για τα σχολεία

Ο Δήμος Αλμυρού προμηθεύεται κάδους κομποστοποίησης για τα σχολεία

Στην προμήθεια 33 κάδων κομποστοποίησης προχωράει ο Δήμος Αλμυρού ώστε να παραδοθούν πριν την έναρξη της…
Σχολές γονέων από την «Πρόταση Ζωής» και τον Δήμο Αλμυρού

Σχολές γονέων από την «Πρόταση Ζωής» και τον Δήμο Αλμυρού

Στο πλαίσιο δράσεων μεταξύ του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας…