• 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Ευθύμης Ζιγγιρίδης: Η χαλαρότητα της ψήφου

Ευθύμης Ζιγγιρίδης: Η χαλαρότητα της ψήφου

Πολλοί συνδημότες μας αναρωτιούνται συχνά την περίοδο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές εάν αξίζει τον κόπο να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αναρωτιούνται εάν η ψήφος τους κάνει τη διαφορά. Τι αποφασίζουν οι τοπικές εκλογές. Ενώ μπορεί να υπάρχουν πολλές πτυχές στο να είσαι ενημερωμένος ψηφοφόρος, η δημιουργία διαρκούς αλλαγής ξεκινά με την εκπαίδευση σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις εκλογές. Στην πραγματικότητα, η συμμετοχή στις τοπικές εκλογές μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική από την ψηφοφορία στις βουλευτικές  εκλογές.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι σημαντικές για τους παρακάτω λόγους:

Η τοπική πολιτική επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα.

H τοπική αυτοδιοίκηση – είναι άμεσα υπεύθυνη για την εξυπηρέτηση της κοινότητάς. Η τοπική πολιτική έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην καθημερινή μας ζωή.

Οι κυβερνητικές πολιτικές ξεκινούν σε τοπικό επίπεδο

Κάθε νόμος ξεκινά με μια ιδέα. Πολλά κινήματα που βοήθησαν στη δημιουργία  νόμου – όπως το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, η προστασία του περιβάλλοντος, οι φυλετικές διακρίσεις, ο κατώτατος μισθός και η ισότητα του γάμου – όλα είχαν τις ρίζες τους στις τοπικές κοινότητες.

 

Αποφυγή χαμηλής προσέλευσης

Τι προκαλεί χαμηλή προσέλευση στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης; Για πολλούς, αυτό μπορεί να εντοπιστεί σε δύο βασικά ζητήματα: έλλειψη γνώσης ή γενική απάθεια. Πολλοί ψηφοφόροι απλώς δεν γνωρίζουν τους τοπικούς η περιφερειακούς υποψηφίους, Οι τοπικοί ψηφοφόροι πολλές φορές  αισθάνονται ότι η ψήφος τους δεν έχει σημασία και ότι είναι ανίσχυροι να κάνουν μια αλλαγή.  Οφείλουμε να γνωρίσουμε τους υποψηφίους ώστε να μπορέσουμε να ψηφίσουμε σύμφωνα με τα κριτήρια τα οποία έχουμε ορίσει.

 

Μην παραιτείσαι από το δικαίωμα να υψώσεις τη φωνή σου

 

Με απλά λόγια, το να μην ψηφίζεις σημαίνει να παραιτείσαι από τη φωνή σου. Έχεις  την ευκαιρία να ψηφίσεις. Έχεις  τη δυνατότητα να κάνεις  αλλαγές. Αν το να παραμένεις σιωπηλός σημαίνει να παίρνεις το μέρος της παράταξης ή του ατόμου που δεν επιθυμείς, η επιλογή να μην ψηφίσεις σημαίνει αποδοχή του status quo. Έχεις τη δυνατότητα να συμβάλεις με τις επιλογές σου στον τρόπο διοίκησης του Δήμου ή τις Περιφέρειας.

 

Ο καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τους υποψηφίους που επιθυμεί. Όλοι θέλουμε να ζούμε σε μια πόλη ή σε μία περιφέρεια όπου η καθημερινότητα θα είναι λειτουργική. Η γνώση, η ικανότητα και η διάθεση είναι κριτήρια τα οποία θεωρώ ότι πρέπει να χαρακτηρίζουν άτομα τα οποία θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά.  Η χαλαρή ψήφος είναι ψήφος η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα τα οποία δεν θα βοηθήσουν την πόλη ή την περιφέρεια να λειτουργήσει η να αναπτυχθεί σύμφωνα με την επιθυμία των δημοτών.

 

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να συμμετέχουμε ως συνειδητοί πολίτες και έχουμε την υποχρέωση να επιλέξουμε συνετά με γνώμονα τα κριτήρια της «κοινής λογικής»  προκειμένου να πετύχουμε λειτουργικότητα στην πόλη και το νομό και αναπτυξιακή πορεία  και όχι με «πελατειακά»  κριτήρια που θα οδηγήσουν τις τοπικές κοινωνίες σε μαρασμό.

 

Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT

Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων

Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Μαγνησίας Πρόταση Ζωής

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…