• 20 Σεπτεμβρίου, 2023

Αφιερωμένος στη μάχη εναντίον του παιδικού καρκίνου ο Σεπτέμβριος

Αφιερωμένος στη μάχη εναντίον του παιδικού καρκίνου ο Σεπτέμβριος

Συνέντευξη με την Δήμητρα Θεοδωράκη και την Ντίνα Τριανταφύλλου για τις δράσεις της Φλόγας και των εθελοντών δοτών μυελού οστών Αλμυρού

O Σεπτέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος στη μάχη εναντίον του παιδικού και εφηβικού καρκίνου και με αυτή την αφορμή, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την Δήμητρα Θεοδωράκη, μία από τις εθελόντριες της ομάδας «Εθελοντών Δοτών μυελού των οστών Επαρχίας Αλμυρού» και την Ντίνα Τριανταφύλλου, υπεύθυνη του συλλόγου «Φλόγα» στη Μαγνησία.

Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο περίπου 400.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Στην Ελλάδα, οι ετήσιες νέες διαγνώσεις υπολογίζονται στις 300-350, με συχνότερες μορφές τις αιματολογικές κακοήθειες και τους όγκους εγκεφάλου, οι οποίες αντιμετωπίζονται σε επτά παιδιατρικές ογκολογικές μονάδες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

 

Στην ερώτησή μας σχετικά με το πόσο ενημερωμένος είναι ο κόσμος για τις δράσεις της Φλόγας και ποια είναι η ανταπόκριση του στις εκδηλώσεις σε τοπικό επίπεδο, η κα Τριανταφύλλου απάντησε: Είναι ενημερωμένη αρκετά η ελληνική κοινωνία κι αποδεικνύει καθημερινά την αλληλεγγύη της, χωρίς όρους κι όρια και σίγουρα, δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που “ταρακουνήθηκαν” όταν τους βρήκε το κακό. Κυρίως, είναι άτομα με ενσυναίσθηση, που προσφέρουν με γνήσιο ενδιαφέρον, συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις, γίνονται “κοινωνοί” του έργου, παίρνοντας πρωτοβουλίες μαζί και δίπλα, μπαίνουν δυναμικά και μπροστά, πάντα απολύτως εναρμονισμένοι στο ύφος και στο ήθος της Φλόγας.

 

Η Φλόγα συμπλήρωσε σαράντα χρόνια ζωής με σπουδαίο κοινωνικό αποτύπωμα. Θεωρείτε ότι ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος για τον παιδικό καρκίνο; Ή πρέπει να μας βρει το κακό για να ενδιαφερθούμε;

Κα Τριανταφύλλου: Μια Φλόγα άναψε 40 χρόνια πριν, πρωτίστως για να φωτίσει τον απειλητικό λαβύρινθο που κλήθηκε να διασχίσει ο τρομαγμένος γονιός με το άκουσμα της τρομερής διάγνωσης στο παιδί του. Καρκίνος στο παιδί…ασύμβατο κι ασυμβίβαστο με την παιδική ηλικία: παιδί σημαίνει ζωή, παιχνίδι, χαρά, όνειρο, προοπτική και μέλλον. Κι όμως, όλα αυτά παγώνουν, με την εμφάνιση της απειλής παιδικής ζωής. Μια Φλόγα, βάσει του πρώτου άρθρου καταστατικού της, που θα γίνει πρωτίστως η αγκαλιά κι ο ώμος, όπου θα ακουμπήσει ο απελπισμένος γονιός, τους φόβους και τα δάκρυα. Από τότε που ιδρύθηκε ο σύλλογος ως και σήμερα, κρατώντας χαμηλό προφίλ έξωθεν, κυρίως, για να μη διαταράσσονται ψυχικά γονείς και παιδιά, μέσα στις πολύχρονες, επώδυνες θεραπείες, το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο και τα τμήματα Φλόγας, αποφάσισαν να ‘ναι λίγο το φως της δημοσιότητας και να «μιλάει” το σπουδαίο έργο της που εξελίσσεται σταθερά κι ανοδικά. Οι φίλοι, συνάνθρωποι εθελοντές, που “νοιώθουν” χωρίς πολλά λόγια, είναι πάρα πολλοί και η Φλόγα, ακριβώς αυτούς χρειάζεται, αθόρυβους, διακριτικούς, με γενναία συναισθήματα, σταθερά, δίπλα της.

 

Έχετε προγραμματίσει κάποιες άλλες εκδηλώσεις στην περιοχή του Αλμυρού;

Δήμητρα Θεοδωράκη: Τα τελευταία χρόνια οι εθελοντές της Φλόγας οργανώνουμε δράσεις με  σκοπό την ενίσχυση του θεάρεστου έργου της. Φέτος η ΦΛΟΓΑ Μαγνησίας και οι  εθελοντές της, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αλμυρού, τη Μικτή Χορωδία Δήμου Αλμυρού και τη Μικτή Χορωδία του Λαογραφικού Ομίλου Πτελεού διοργανώσαμε  μια κατανυκτική μουσική βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη και την πολύτιμη παρακαταθήκη των αδερφών Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη. Η εκδήλωση αυτή επρόκειτο να γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών στην περιοχή μας από την κακοκαιρία Daniel και ήδη, είμαστε σε συζητήσεις για να πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία. Προέχει η επανένταξη όλων στην καθημερινότητα μετά τις μεγάλες καταστροφές που δημιουργήθηκαν από το πρωτοφανές φυσικό φαινόμενο.

Στο σημείο αυτό θέλω και προσωπικά να  ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες και έναν έναν τους χορωδούς μας που μέσα στο καλοκαίρι αφιέρωσαν αρκετό χρόνο για τις πρόβες καθώς και τους επιχειρηματίες της πόλης μας που κάθε φορά ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Φλόγας. Τους ευχαριστώ θερμά. Επίσης την περίοδο των Χριστουγέννων έχει καθιερωθεί και το bazaar με χριστουγεννιάτικα είδη, αλλά κι άλλες εκδηλώσεις. Όποιος επιθυμεί να ενημερώνεται για τις δράσεις της Φλόγας Μαγνησίας και των εθελοντών της, υπάρχει στο facebook η ομάδα «ΦΙΛΟΙ ΦΛΟΓΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ».

 

O Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος στη μάχη εναντίον του παιδικού και εφηβικού καρκίνου. Πόσο σημαντική είναι η προσφορά των δοτών μυελού των οστών;

Δήμητρα Θεοδωράκη: Είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της κοινής γνώμης, τόσο για την έγκαιρη διάγνωση, όσο και για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, γινόμενοι δότες μυελού των οστών. Σε αυτό το σημείο θέλω να εξάρω τη συμβολή της εφημερίδας σας. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.

Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία, γίνονται καλά.

Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα θεραπεύονται. Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί και όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε στον αγώνα αυτό. Δίνουμε αίμα, αιμοπετάλια και ενημερωνόμαστε για την δωρεά μυελού οστών/αιμοποιητικών κυττάρων. Στον Δήμο Αλμυρού δραστηριοποιείται από το 2019 η εθελοντική μας ομάδα Εθελοντές Δότες Μυελού των οστών Επαρχίας Αλμυρού ενημερώνοντας και εγγράφοντας εκατοντάδες δότες,  συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά και στην αντιμετώπιση του παιδικού/εφηβικού καρκίνου. Όποιος επιθυμεί να ενημερώνεται για τις δράσεις μας μπορεί να επισκεφτεί την σελίδα μας στο facebook «ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΟΣΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ»


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Η προπονήτρια που συνέδεσε το όνομά της με τον στίβο του Αλμυρού για σχεδόν δύο δεκαετίες,…
Κέρδισε η Αλληλεγγύη στην γιορτή του Αγίου Νικολάου για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Ευχαριστήριο

Κέρδισε η Αλληλεγγύη στην γιορτή του Αγίου Νικολάου για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Ευχαριστήριο

Μία υπέροχη μουσική βραδιά προσέφεραν καταξιωμένοι ντόπιοι καλλιτέχνες και η αθρόα προσέλευση του κόσμου επιβεβαίωσε την…