• 19 Σεπτεμβρίου, 2023

Τρία νέα σχολεία στον Αλμυρό – Παρεμβάσεις Δήμων Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Βόλου

Τρία νέα σχολεία στον Αλμυρό – Παρεμβάσεις Δήμων Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Βόλου

Τρία νέα σχολεία εγκαινιάζονται φέτος στον Δήμο Αλμυρού. Τα 32 παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου θα απολαμβάνουν πλέον τις καινούργιες σύγχρονες εγκαταστάσεις του σχολείου τους που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Μελά, αρχίζει η λειτουργία του Εσπερινού ΕΠΑΛ στην πόλη του Αλμυρού με περίπου 80 εγγραφές, ενώ έχει ολοκληρωθεί το έργο ανέγερσης του νηπιαγωγείου Σούρπης όπου εκκρεμεί ο έλεγχος της επιτροπής καταλληλότητας.

Όσον αφορά στις σχολικές μονάδες που τέθηκαν σε αναστολή από φέτος ή έχουν λίγα παιδιά, αναφέρουμε πως δεν λειτουργεί τη σχολική χρονιά 2023-24 το νηπιαγωγείο Κροκίου και το Δημοτικό στο Περίβλεπτο του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Στο Κρόκιο πέρυσι ήταν έξι νήπια εκ των οποίων τα τέσσερα έφυγαν για το Δημοτικό, οπότε η συγκεκριμένη μονάδα είναι πλέον σε αναστολή. Στις άγονες γραμμές και στα χωριά μακριά από πόλεις, στην Ανάβρα το νηπιαγωγείο λειτουργεί με δύο παιδιά και το Δημοτικό με τέσσερα, στη Βρύναινα το νηπιαγωγείο με τρία παιδιά, ενώ στο Κεραμίδι Δήμου Ρήγα Φεραίου επίσης τρία παιδιά στο Δημοτικό. Εκεί, στο ορεινό χωριό, πέρυσι λειτούργησε το νηπιαγωγείο με ένα παιδί, φέτος όμως έφυγε και έτσι δεν θα λειτουργήσει.

Για το Νηπιαγωγείο Σούρπης που έχει ολοκληρωθεί, ο Δήμος Αλμυρού έχει ζητήσει να έρθουν τα μέλη της επιτροπής καταλληλότητας για να προχωρήσει στον έλεγχο και κατόπιν να λειτουργήσει το σχολείο αυτό, ενώ έχει ξεκινήσει και προχωράει το έργο ανέγερσης του 5ου Νηπιαγωγείου.

Επισκευές σε σχολεία του Δήμου Αλμυρού
Στον Δήμο Αλμυρού, τα σημαντικά προβλήματα στα σχολεία εντοπίζονται στο 4ο Δημοτικό στον Άγιο Δημήτριο και στο 5ο Δημοτικό τον Ξηριά. Και στις δύο εγκαταστάσεις βρέθηκε κλιμάκιο της ΚΤΥΠ Α.Ε. το απόγευμα της Τετάρτης 13/9 για επιθεώρηση. Στο 4ο Δημοτικό είναι γνωστό το πρόβλημα με τη στέγη. Η γνωμοδότηση των αρμοδίων είναι πως δεν υπάρχει θέμα στασιμότητας του κτηρίου, οπότε μπορεί να ανοίξει κανονικά. Τις τελευταίες ημέρες συνεργεία του Δήμου Αλμυρού εργάστηκαν εντατικά και προχώρησαν σε εργασίες στα κεραμίδια, ενώ θυμίζουμε ότι υπεγράφη σύμβαση για ολική αλλαγή της στέγης στο συγκεκριμένο σχολείο όπως και στο 1ο που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Στο 5ο Δημοτικό από τον Daniel έπεσε η περίφραξη και προκλήθηκαν ζημιές στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Τοποθετήθηκαν νέα κάγκελα σε απόσταση 30 μέτρων πιο μέσα σε σχέση με τα προηγούμενα. Προβλήματα μετά το φαινόμενο Daniel καταγράφηκαν στο γυμναστήριο του ΓΕΛ Αλμυρού που πλημμύρισε όπως μάς ανέφερε η νέα διευθύντρια Άννα Μπουκόρου, στο γυμναστήριο και στην οροφή αιθουσών του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού, ενώ και στη Σούρπη εντός των προαυλίων μεταφέρθηκαν πολλά φερτά υλικά από το νερό. Η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου επισήμανε πως μπήκε νερό στον χώρο του καυστήρα που όμως δεν είναι προσβάσιμος για τα παιδιά και οι δάσκαλοι έκαναν ό,τι μπορούσαν τις προηγούμενες ημέρες ώστε να καθαρίσουν και να προετοιμάσουν το σχολείο.

Ο Δήμος Αλμυρού έκανες εργασίες στο 2ο Δημοτικό, έχει υπογράψει σύμβαση για επισκευές στο 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού, στο 2ο Νηπιαγωγείο Αλμυρού, στα Γυμνάσια Σούρπης και Ευξεινούπολης, ενώ δημιουργήθηκε αίθουσα κατάλληλα εξοπλισμένη για να λειτουργήσει το τμήμα κομμωτικής στο ΕΠΑΛ.

Όπως μάς είπε ο κος Κόκκινος, διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ, οι εγγραφές ανήλθαν σε 80, αριθμός πολύ ικανοποιητικός και ανάλογος με αυτόν που υπολόγιζε η Διεύθυνση βάσει πληθυσμού όταν πρότεινε την ίδρυση του σχολείου. Μάλιστα πρόσθεσε πως φέτος θα λειτουργήσουν οι δύο πρώτες τάξεις, οπότε εκτιμά πως την επόμενη χρονιά οι μαθητές του Εσπερινού θα είναι πάνω από 120.

Προσθέτουμε ακόμη πως ο Δήμος Αλμυρού υπέγραψε δύο μνημόνια συνεργασίας. Το ένα με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για το αειφόρο σχολείο, ώστε με τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν τον καιρό της πανδημίας, μαθητές και γονείς να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ενημέρωσης για το περιβάλλον, την ενδοοικογενειακή βία, διάφορα κοινωνικά θέματα και το άλλο με την Πρόταση Ζωής για τη δημιουργία ομάδων γονέων.

Δόθηκαν 66.000 ευρώ για εξοπλισμό μέσα από τις σχολικές επιτροπές, τοποθετήθηκαν κάδοι κομποστοποίησης σε όλα τα σχολεία, ενώ αυξήθηκαν κατά 30% οι ώρες καθαριότητας με πόρους του Δήμου σε σχέση με τις ώρες του Υπουργείου. Συνολικά 27 καθαρίστριες έχουν αναλάβει υπηρεσία. Σχετικά με τις παρεμβάσεις στα σχολεία της Νέας Αγχιάλου, υπήρχαν σημαντικές ζημιές -σπασμένα τζάμια, φθορές σε κουφώματα- μετά τις εκρήξεις της 27ης Ιουλίου οι οποίες αποκαταστάθηκαν από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Βόλου, ενώ τις τελευταίες ημέρες βάσει προγραμματισμού έγιναν εργασίες στον χώρο του γυμναστηρίου-αίθουσας εκδηλώσεων του Γυμνασίου.

 

Εργασίες στα σχολεία του Δήμου Ρήγα Φεραίου
Η Βασιλική Χατζοπούλου-Παπανικολάου, πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος πολιτιστικών του Δήμου Ρήγα Φεραίου, μάς μίλησε για μια σειρά από παρεμβάσεις που έγιναν από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς και μετά, προκειμένου να συντηρηθούν και να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων του Δήμου. Το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων έγινε πριν το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Το τελευταίο δεκαήμερο προέκυψαν κάποια ακόμη προβλήματα στα σχολεία, όπως φερτές ύλες, νερά σε αίθουσες τα οποία αποκαταστάθηκαν, στο Γυμνάσιο Καναλίων κάηκαν υπολογιστές από τις διακοπές και τις αυξομειώσεις ρεύματος, στο Λύκειο Βελεστίνου υπέστησαν φθορές τα εξωτερικά κιγκλιδώματα, ενώ ο διευθυντής του Δημοτικού Στεφανοβικείου έκανε λόγο για προβλήματα σε ανθρώπινο επίπεδο, με εκπαιδευτικούς. Όπως είπε, δύο δασκάλες μένουν μόνιμα στα γειτονικά χωριά του νομού Λάρισας που πλημμύρισαν και έμειναν χωρίς στέγη ενώ καταστράφηκαν τα υπάρχοντά τους.

Αναλυτικά η δήλωση της κας Χατζοπούλου-Παπανικολάου: Είμαστε πανέτοιμοι για το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Φροντίσαμε μέσα στο καλοκαίρι να γίνουν εργασίες συντήρησης όπου είχε κριθεί αναγκαίο και αρκετές νέες παρεμβάσεις για να βελτιώσουμε τις συνθήκες της σχολικής καθημερινότητας των παιδιών μας. Έτσι, συντηρήθηκαν τα κλιματιστικά και τα κουφώματα στα περισσότερα σχολεία. Στο Στεφανοβίκειο εργασίες στα κιγκλιδώματα. Αγοράστηκαν και θα τοποθετηθούν διαδραστικοί πίνακες, υπολογιστές, προτζέκτορες στο Λύκειο Βελεστίνου και θα γίνει το ίδιο για το Γυμνάσιο. Προμηθευτήκαμε νέα φωτοτυπικά μηχανήματα. Είναι σε εξέλιξη τα έργα για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού κτηρίου στα Κανάλια.

Πολύ σημαντικό έργο είναι η δημιουργία τουαλετών για άτομα με ειδικές ανάγκες στο Γυμνάσιο-Λύκειο Βελεστίνου. Στο Γυμνάσιο, αποκαταστάθηκαν ζημιές στην αίθουσα καλλιτεχνικού εργαστηρίου, ενώ δημιουργήθηκε νέα αίθουσα ένταξης. Ειδικότερα για το Γυμνάσιο Βελεστίνου, έχουμε προγραμματίσει την υλοποίηση ενός πολύ ωραίου σχεδίου που περιλαμβάνει μια εξωτερική αίθουσα ψυχαγωγίας. Σε σκεπασμένο χώρο στο προαύλιο, θα τοποθετηθούν περιμετρικά παγκάκια και ψυχαγωγικά παιχνίδια όπως για παράδειγμα τραπέζια πινγκ-πονγκ, ποδοσφαιράκια, προκειμένου οι μαθητές να περνούν ευχάριστα την ώρα του διαλείμματος τις ημέρες που έχει κακοκαιρία, και όχι μόνο, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον με ειδικό δάπεδο. Στο Γυμνάσιο Στεφανοβικείου, ήδη έχουμε έρθει σε συνεννόηση με τον γυμναστή για να αγοράσουμε τον απαραίτητο αθλητικό εξοπλισμό, ενώ εκεί θα γίνει άλλο ένα γήπεδο μίνι ποδοσφαίρου.

Το νηπιαγωγείο Αγίου Γεωργίου, στο οποίο έφθασε η φωτιά της 26ης Ιουλίου, θα βαφτεί εξωτερικά και εσωτερικά όπου χρειάζεται, ενώ ήδη βάφτηκε μέσα κι έξω το κτήριο που θα φιλοξενεί τα νήπια στο Στεφανοβίκειο. Στα Κανάλια υπάρχουν κάποια θέματα με τις βρύσες και την επόμενη εβδομάδα οι υδραυλικοί του Δήμου θα επιμεληθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές, στο Γυμνάσιο-Λύκειο Βελεστίνου έχουν μπει κουρτίνες σκίασης, ενώ θα καθαριστεί και θα καλλωπιστεί ο χώρος που υπάρχει  ανάμεσα στο ΕΠΑΛ και το Γυμνάσιο Βελεστίνου. Σε όλα τα σχολεία κάνουμε απεντομώσεις δύο φορές τον χρόνο, οπότε μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει κι αυτό, ενώ από την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου έπιασαν δουλειά οι 15 καθαρίστριες που απασχολεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θέλω να εξάρω την άριστη συνεργασία που έχουμε με τους διευθυντές και τους καθηγητές και να επισημάνω ότι ως Δημοτική Αρχή δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συντήρηση και την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων».


Σχετικά Άρθρα

Ευάγγ. Χατζηκυριάκος: Φυγόπονη η Δημοτική Αρχή στο ζήτημα των Δημοτικών Σφαγείων

Ευάγγ. Χατζηκυριάκος: Φυγόπονη η Δημοτική Αρχή στο ζήτημα των Δημοτικών Σφαγείων

Από την “Δημοτική Πρωτοβουλία” με επικεφαλής τον Ευάγγελο Χατζηκυριάκο λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά…
Βάζει λουκέτο το υποκατάστημα της Alpha Βank στον Αλμυρό

Βάζει λουκέτο το υποκατάστημα της Alpha Βank στον Αλμυρό

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2024 υπολογίζεται ότι θα κλείσει οριστικά το υποκατάστημα της Alpha Bank στον…
Αναστολή λειτουργίας των Σφαγείων

Αναστολή λειτουργίας των Σφαγείων

Τα σφαγεία Αλμυρού και Ανάβρας αναστέλλουν τη λειτουργία τους από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, λόγω…