• 16 Σεπτεμβρίου, 2023

Επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία – Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης

Επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία – Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης

Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Μαγνησίας

Οι φυσικές καταστροφές εξακολουθούν να αυξάνονται σε συχνότητα και σοβαρότητα παγκοσμίως. Επηρεάζουν βαθιά τις παγκόσμιες οικονομίες. Ένας τρόπος μέτρησης των οικονομικών επιπτώσεων μιας φυσικής καταστροφής είναι η εκτίμηση των άμεσων και έμμεσων ζημιών που προκαλούνται από το γεγονός. Οι άμεσες απώλειες αναφέρονται στη φυσική ζημιά ή καταστροφή περιουσιακών στοιχείων, όπως κτίρια, δρόμοι, καλλιέργειες ή εξοπλισμός. Οι έμμεσες απώλειες αναφέρονται στη διακοπή ή τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η παραγωγή, το εμπόριο, το εισόδημα ή η απασχόληση.

Ένας άλλος τρόπος μέτρησης των οικονομικών επιπτώσεων μιας φυσικής καταστροφής είναι η αξιολόγηση των αλλαγών στην ευημερία και την ανθεκτικότητα του πληγέντος πληθυσμού.

Ένας τρίτος τρόπος μέτρησης των οικονομικών επιπτώσεων μιας φυσικής καταστροφής είναι η αξιολόγηση των μακροοικονομικών και τομεακών επιπτώσεων του γεγονότος. Δηλαδή στις μεταβολές των συνολικών ή συνολικών επιδόσεων της οικονομίας, όπως η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, το δημοσιονομικό ισοζύγιο ή το εξωτερικό ισοζύγιο και οι επιπτώσεις σε τομείς όπως η γεωργία, η βιομηχανία ή οι υπηρεσίες.

Η καταστροφή που προκάλεσε το φαινόμενο Daniel πιθανότατα θα προκαλέσει αύξηση των τιμών των τροφίμων λόγω της μείωσης της γεωργικής παραγωγής στην και της επιδείνωσης της ποιότητας της υγείας. Επίσης η καταστροφή που προκλήθηκε από τον Daniel  θα προκαλέσει μείωση της παραγωγικότητας, η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει μείωση της οικονομικής ανάπτυξης στη Θεσσαλία και κατ’ επέκταση στη χώρα. Στη συνέχεια, θα έχει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων και ενδεχόμενη εγκατάλειψη των πληγεισών περιοχών από νέους οι οποίοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.  Στη συνέχεια, η καταστροφή  θα προκαλέσει πρόβλημα σημαντικής οικονομικής απώλειας. Τελικά θα οδηγήσει σε υψηλότερο επίπεδο εισοδηματικής ανισότητας.

Συνήθως οι καταστροφές που οφείλονται στην αλλαγή του κλίματος δημιουργούν πρόβλημα επισιτιστικής κρίσης στο οποίο οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι πολύ ευάλωτες σε αυτό, λόγω της έλλειψης τεχνολογίας σε αυτές τις χώρες.

Η Θεσσαλία συμβάλει στο 5%  της ελληνικής οικονομίας (περίπου 9 δις ευρώ). Κατέχει την πρώτη θέση σε πολλά αγροτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι και πιο συγκεκριμένα ανέρχεται στο ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής σε ποσότητα και για τα δύο προϊόντα.

Η Θεσσαλία είναι η πρώτη περιφέρεια στην παραγωγή βιομηχανικών φυτών (52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας, 38% της παραγωγής βαμβακιού) και σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς (αχλάδια 54,7%, αμύγδαλα 51,7%, κάστανα 39,5% και καρύδια 26,3%). Μεγάλη επίσης είναι και η παραγωγή καλαμποκιού.

Στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος. Ακολουθούν η βοοτροφία που παράγει το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και το 19,7% του βόειου γάλακτος και η χοιροτροφία που παράγει το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος. Στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, οι επιχειρήσεις της περιφέρειας Θεσσαλίας παράγουν το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών.

Τα 2.5 εκ  στρέμματα περίπου είναι αροτραίες καλλιέργειες. Το βαμβάκι αποτελεί την νούμερο ένα καλλιέργεια στον Θεσσαλικό κάμπο, με περίπου 1.600.000 στρέμματα

Η οικονομία της Θεσσαλίας βασίζεται στον πρωτογενή τομέα και ένα πλήθος επαγγελμάτων εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από την αγροτική παραγωγή. Ο Θεσσαλικός κάμπος συνεισφέρει περίπου  9 δισ. ευρώ στο Ελληνικό ΑΕΠ.

Δεν γνωρίζουμε την έκταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στους ιδιώτες, στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα αλλά και στις επιχειρήσεις στη Θεσσαλία. Ωστόσο οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία.

Αυτή τη στιγμή οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε να ξαναχτίσουμε τη Θεσσαλία μας, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν από την καταστροφική μανία του Daniel να σταθούν στα πόδια τους, ωστόσο η κεντρική κυβέρνηση και οι φορείς της αυτοδιοίκησης,  πρέπει  πλέον να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τα αίτια και τις συνέπειες των καταστροφών ως παράγοντες κατά τον σχεδιασμό πολιτικών για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων.


Σχετικά Άρθρα

Διπλάσιο αριθμό δόσεων για τις πληγείσες από τον Daniel επιχειρήσεις ζητά ο Δ. Κουρέτας

Διπλάσιο αριθμό δόσεων για τις πληγείσες από τον Daniel επιχειρήσεις ζητά ο Δ. Κουρέτας

Τον διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων, από 24 σε 48, για όλες τις υφιστάμενες φορολογικές και…
Στη Βουλή από τον Αλ. Μεϊκόπουλο τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων της Μαγνησίας

Στη Βουλή από τον Αλ. Μεϊκόπουλο τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων της Μαγνησίας

Σε κοινοβουλευτική Ερώτηση προχώρησαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Βέττα Καλλιόπη και Γαβρήλος Γιώργος φέρνοντας…
Δημ. Κουρέτας: Διαχειριζόμαστε με επιτυχία τις μεγάλες κρίσεις

Δημ. Κουρέτας: Διαχειριζόμαστε με επιτυχία τις μεγάλες κρίσεις

Μετά το πέρας της εκδήλωσης στη Νίκαια, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων…