• 11 Σεπτεμβρίου, 2023

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 9/9/23

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 9/9/23

To Δελτίο Θυέλλης που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης και δημοσιεύθηκε στον “Λαό” το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.

Παραδίδω δωρεάν μαθήματα
για πλημμύρες ή άντληση νερών.
Τώρα που «κάτσαμε τη βάρκα»,
είναι πλέον φανερόν.

 

Σοκ και δέος… Πρωτοφανής καταστροφή στη Μαγνησία, κυρίως στο Βόλο και στο Πήλιο, ενώ πιο ήπια είναι ακόμη η έκταση των ζημιών στη Νοτιοδυτική Μαγνησία, στο ορεινό όγκο της Όθρυος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξένοι μετεωρολόγοι δηλώνουν ότι τα ύψη βροχής στην περιοχή μας είναι πρωτοφανή παγκοσμίως. Τί άλλο να προσθέσεις για το κακό που βλέπεις δια ζώσης ή μέσα από την τηλεοπτική εικόνα;

 

Αλλιώς άρχισα να γράφω όμως πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία… Ότι δηλαδή από μικρό παιδί με ψυχοπλάκωνε ο ερχομός του Φθινοπώρου και μου προκαλούσε μελαγχολικές (και ήπιες ποιητικές) ενατενίσεις. Φέτος ήρθαν μεσοβδόμαδα και με το «καλημέρα» και οι βροχές κι έτσι «έδεσε το …συκαλάκι». Όχι ότι δεν χρειάζονταν ο τόπος και οι άνθρωποι… Αν μη τι άλλο, βράχηκε το έδαφος και το υπέδαφος, έσβησαν οι φωτιές και πήραμε μια γερή ανάσα δροσιάς. Κάπως και μέχρι στιγμής προέκυψε ένα μετεωρολογικό ισοζύγιο.

 

Όμως δεν είπαμε στην …κουφαλίτσα κλιματική κρίση «η βρόχα να πέφτει στρέιτ θρου», όπως έλεγε ο μακαρίτης Γιώργος Ζαμπέτας. Άλλο βρέχει κι άλλο πλημμυρίζει, έτσι; Το παρακάναμε φθινοπωριάτικα εξ αρχής. Μόνο τις βάρκες δεν ρίξαμε σε κάποιους δρόμους (ευτυχώς είχαμε βάλει τα …μπρατσάκια μας, καλού – κακού).

 

Τι σημασία έχει να πεις τη νέα κακοκαιρία «Daniel», τι να την πεις «ψυχρή λίμνη»; Κι εσύ , ρε μπαγάσα Δανιήλ, που ήσουν μια χαρά παλικάρι -σύμφωνα με την Ιστορία- και κουλάντριζες ολόκληρο Ναβουχοδονόσωρα, τι λύσσαξες τώρα και μας τουλούμιασες στις καταιγίδες; Δεν έμεινε καθόλου τσίπα πάνω σου;

 

Και ποια «ψυχρή λίμνη»; Κακή, ψυχρή κι ανάποδη, μας προέκυψε….

 

Καθυστερημένα απ’ όσο συνηθίζω λοιπόν προσπαθώ να γράψω και να ολοκληρώσω αυτό το «Δελτίο Θυέλλης». Εγκλωβισμένος στο σπίτι -όπως ορθά οι περισσότεροι-, με το γιό μου και την οικογένειά του στην Αθήνα και κυρίως τους δυο εγγονούς μου στη Λάρισα, τον αδελφό μου και τη δική του οικογένεια στον …Βουλιαγμένο Βόλο και τα λοιπά. Γι’ αυτό λοιπόν προκαταβολικά σας λέω να μην έχετε και πολλές αναγνωστικές απαιτήσεις σ’ αυτό το φύλλο. Και δεν θα προλάβω τη γενική αποτίμηση των ζημιών. Τη γενική εικόνα της περιοχής μας, αφού περάσει ο …Δανιήλ. Προς το παρόν τα μάτια όλων μας είναι καρφωμένα στο τί και πόσο κατεβάζει από την Όθρυ ο φουσκωμένος Ξηριάς. Γιατί αν υπερχειλίσει ο Ξηριάς, ζήτω που… (τελικά η κεντρική γέφυρα που συνδέει τον Αλμυρό με τον Πλάτανο έπεσε κι από τις δύο πλευρές).

 

«Εμπόλεμη ζώνη ο Βόλος» ήταν ο τίτλος της «Καθημερινής» την περασμένη Τετάρτη, τονίζοντας ότι το πολεοδομικό συγκρότημα στη Μαγνησίας ήταν για δεκάδες ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Στο πανέμορφο Πήλιο οι καταιγίδες έκαναν τα πράγματα πολύ χειρότερα και πιο επικίνδυνα. Χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές. Πολύ κρίμα…

 

Το 1955 (ήμουν τότε 2 ετών νήπιο) όταν -εν μέσω καταστροφικών σεισμών- υπερχείλισε πάλι από πλημμύρες ο χείμαρρος Άναυρος και προκάλεσε (κυρίως στη συνοικία της Νέας Δημητριάδας) δεκάδες νεκρούς και μεγάλες καταστροφές. Μετά από 68 ολόκληρα χρόνια η μοίρα ξαναφέρθηκε σκληρά στην όμορφη πόλη.

 

Κι ας θυμηθούμε τον Γεώργιο Δροσίνη, που έγραψε τον γνωστό ύμνο του Πηλίου, αποκαλώντας το «βουνό βουνών καμάρι». Τώρ, κυρ-Γιώργη, ήρθε ο Ντάνιελ και –μέσα σε μια νύχτα- το έκανε «βουνό βουνών ….νταμάρι».

 

Εκείνοι που δεν πρέπει να αισθάνθηκαν καν δροσιά είναι οι υποψήφιοι των αυτοδιοικητικών εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες, γιατί ο καιρός για τις κάλπες «μαζεύει» και λογικό είναι να τρέχουν και να μην φτάνουν. Η προεκλογική τους περίοδος έγινε επιεικώς …μούσκεμα. Άλλα προγραμμάτιζαν κι άλλα συνέβησαν.

 

Τις δικές τους κάψες έχουν απ’ αύριο και οι πέντε υποψήφιοι Πρόεδροι για ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί προβλέπω ότι είναι μάλλον αδύνατον να προσέλθει μεγάλος αριθμός μελών του συγκεκριμένου κόμματος, κάτω από τις συνθήκες μεγάλης κακοκαιρίας, απαγορεύσεις κυκλοφορίας κατά τόπους κτλ. (εκτός αν αναβάλουν τις εκλογές στο «παρά πέντε»). Και με διαφαινόμενη τη μικρή συμμετοχή, ουδείς μπορεί να ξέρει πόσο και πώς επηρεάζεται το αποτέλεσμα που θα προκύψει.

 

Επίσης μετά την πρόσφατη βιβλική καταστροφή στο Βόλο, το Πήλιο, την υπόλοιπη Θεσσαλία και άλλες περιοχές είναι μάλλον αβέβαιο το τί θα μεταφέρει στο …καλάθι του ο πρωθυπουργός, ανεβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη. Λένε ότι θα εξαγγείλει κάποια μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας και την αισχροκέρδεια, όπως και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Και με την πρωτοφανή κλιματική κρίση τι θα γίνει; Θα παραδοθούμε αμαχητί ή μήπως …παραδοθήκαμε; Η μόνη βέβαιη διαπίστωση είναι ότι η χώρα, πολλοί άνθρωποί μας καταστρέφονται και ο φυσικός της πλούτος, έργα, υποδομές, περιουσίες επίσης.

 

Κατά τα άλλα, μην ανησυχείτε… Φιλολαϊκά …στραγάλια θα υπάρξουν. Όπως είναι βέβαιο πως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί που θα ακολουθήσουν ανεβαίνοντας στη συμπρωτεύουσα έχουν ήδη στο τσεπάκι τους το μόνιμο «όχι σε όλα» κατά την πάγια αντιπολιτευτική τακτική.

 

Κάποιος βελζεβούλης; Βάζει την ουρά του και μας κάνει πλάκα, δεν εξηγείται αλλιώς…. Πού σταμάτησαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού φέτος; Πού αλλού; Στη… Σταμάτα.

 

Υπάρχει ένας μύθος ότι στην αρχαιότητα ολόκληρος ο Θεσσαλικός κάμπος ήτανε λίμνη, από το Πήλιο μέχρι τα Μετέωρα και τα Άγραφα. Ε, ποιόν, αν μας κάνει δυο – τρεις ακόμη τέτοιες βίζιτες ο …Δανιήλ, προβλέπω ότι μάλλον θα ξαναγίνει λίμνη και στους τωρινούς καιρούς. Πάρτε βάρκες, καΐκια κι εργαλεία ψαρικής, μήπως μπορέσουμε και επιβιώσουμε τελικά. (Για φαντάσου να γεμίσουμε ξαφνικά Σαρακατσάνους ή Καραγκούνηδες πλοίαρχους και καπετάνιους).

 

Όσο έγραφα το παραπάνω σχόλιο (τί ήταν να το γράψω;) άρχισαν να πλημμυρίζουν οι περιοχές Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Όπως λένε και στη Λαρισαϊκή διάλεκτο, «έχ’με ξιφύγ’ τλιλίους»…

 

Μην πει κανείς ότι ο Δήμος Βόλου τα έκανε …μούσκεμα. Άντε, καλέ… ο …Έβρος φταίει.

 

Το φανταζόσασταν; Πολλά μπορούσε να πάθει ο καθένας μας στη ζωή του. Αλλά ότι μπορεί να κατέληγε και …κεραυνόπληκτος πού να πάει το μυαλό σου;

 

Με τόσο νερό που έπεσε τί να γίνεται στα  Ζηρέλια, άραγε;

 

Από σήμερα – αύριο περιμένετε να πλακώσουν στην καθημαγμένη  Μαγνησία οι γνωστοί «επί τόπου» και να κρατάτε χαρτομάντηλα για τα κροκοδείλια δάκρυα που θα χύσουν, ως γνωστόν.

 

Κι  από αύριο, κυρίες και κύριοι, αρχίζει η ραψωδία της λάσπης.(Ίνα πληρωθεί της λαϊκής σοφίας που τονίζει: Βλέπεις αυτές τις λάσπες; Είναι από εκείνες τις βροχές).

 

Να σε καθησυχάσουμε για κάτι σημαντικό…. Μην στεναχωριέστε που η κακοκαιρία χτύπησε άσχημα και τα γειτονικά Φάρσαλα. Στον Αλμυρό χαλβάς υπάρχει κανονικά.

 

Κλιματική κρίση… Έτσι όπως το πάμε σε λίγο «προβατάκια θα κολυμπάνε στη γαλάζια θάλασσα και καραβάκια θα βόσκουν στα καταπράσινα λιβάδια».

 

Τσαμπουκαλεμένη και επίκαιρη παράφραση του γνωστού λαϊκού άσματος, με παραλήπτη τον «Ντάνιελ», που μας έκλεισε πάλι στα σπίτια μας: «Εγώ δεν ζω γονατιστός, είμαι της πανδημίας γιος».

 

Από το Λιμεναρχείο στο …Τσατάλι, καλή σας νύχτα.


Σχετικά Άρθρα

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Το παρακάτω βιωματικό κείμενο προέρχεται από τον πρόλογο του ανέκδοτου βιβλίου «Η αθλητική ιστορία της Νέας…
Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Το περασμένο Σάββατο (9 Μαρτίου 2024) «έφυγε» για τη «γειτονιά των Αγγέλων» ένας σπουδαίος άνθρωπος του…