• 28 Αυγούστου, 2023

Ευάγγελος Χατζηκυριάκος: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Αλμυρού

Ευάγγελος Χατζηκυριάκος: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Αλμυρού

Βιώνοντας εποχές περίεργες και αντιφατικές νομίζω, όλοι, μπορούμε να συμφωνήσουμε στο γεγονός ότι οι καιροί απαιτούν εκσυγχρονισμό και άμεση προσαρμογή στα καινούργια δεδομένα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αλλαγή, ίσως να υπήρξε «βίαιη», παραδείγματος χάριν την χρονική περίοδο των μέτρων για τον περιορισμό των συνεπειών λόγω του Covid-19, ωστόσο ήταν υπαρκτή και οφείλαμε να προσαρμοστούμε άμεσα.

Κάθε κρίση γεννά, ταυτόχρονα, όμως ευκαιρίες αρκεί να είσαι παρών να τις αντιληφθείς, διαθέσιμος να τις κυνηγήσεις και εργατικός ώστε να επιτύχεις τα αποτελέσματά τους.

Τον Ιούλιο του 2021, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημοσίευσε τη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025» (ΦΕΚ Β’ 2894) όπου τίθενται οι προτεραιότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού

Έτσι και η ταχεία εξέλιξη στη νέα ψηφιακή εποχή, βρήκε τη δημοτική αρχή έτοιμη να διεκδικήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου με νέες εφαρμογές και τεχνολογικά μέσα για υπηρεσίες πιο αποδοτικές καινοτόμες και υψηλής ποιότητας. Ο Δήμος μπορεί να επωφεληθεί στον μέγιστο βαθμό από την υιοθέτηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και κατ’ επέκταση από τις νέες τεχνολογίες που τρόπο που αυξάνουν μεταξύ άλλων και την παραγωγικότητα και το δυναμικό του Δήμου.

Ήδη εξελίσσονται σημαντικά έργα ψηφιακής αναβάθμισης και ιδίως:

α/ Υπηρεσίες Ψηφιακής Αναβάθμισης (όπου εμπεριέχεται εφαρμογή για τα αιτήματα καθημερινότητας του πολίτη), προϋπολογισμού 29.998,40€ από Τακτικά Έσοδα του Δήμου Αλμυρού,

β/ Ψηφιακή Εφαρμογή Κινητών συσκευών (i Almyros) για την προβολή φυσικών και πολιτιστικών πόρων του Δήμου), προϋπολογισμού 68.138,00€ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Leader,

γ/ Προμήθεια συστημάτων Έξυπνης Πόλης, προϋπολογισμού 140.864,00€ με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία.

Αποσκοπώντας περαιτέρω στη μείωση του λειτουργικού κόστους, στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δήμου, στην υλοποίηση καινοτόμων διαδικασιών και χρησιμοποίηση τεχνολογιών αιχμής, στην αρτιότερη οργάνωση και αρχειοθέτηση, στη βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών, στην παροχή ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένων και σύγχρονων υπηρεσιών εξυπηρέτησης/ ενημέρωσης του πολίτη, στην άμεση προσβασιμότητα όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις, στην προώθηση ενός ασφαλέστερου τρόπου πρόσβασης στο αρχειακό υλικό, ετοιμάσαμε και υποβάλλαμε μία σύγχρονη Μελέτη Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Αλμυρού συνολικού κόστους 501.600,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., ποσό ήδη εγκριθέν από το αρμόδιο Υπουργείο, που περιλαμβάνει επιλέξιμες δράσεις από την πρόσκληση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων.

Βάσει της υφιστάμενης κατάστασης του δήμου και των αναγκών του, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται οι κάτωθι δράσεις:

  • Έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑΜΕΑ (προϋπολογισμού 33.015,00€), ένα πρωτοποριακό σύστημα ασφαλούς διέλευσης πεζών, μέσω της αυτόματης αναγνώρισης παρουσίας πεζών και αυτόματης φωτεινής σήμανσης της διάβασης. Η έξυπνη διάβαση διαθέτει σύστημα ηχητικής ειδοποίησης για ΑΜΕΑ. Το σύστημα συμβάλλει στην προστασία των πεζών, λόγω καλύτερης αναγνώρισής τους από τα οχήματα, ειδικά σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας (π.χ. νύχτα) ή σε άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως βροχή ή ομίχλη. Εξασφαλίζεται η ασφαλή διέλευση των πεζών στην περιοχή παρέμβασης μέσα από την αυτόματη αναγνώριση παρουσίας πεζών και αυτόματης φωτεινής σήμανσης της διάβασης όπου αυτό είναι εφικτό ή σε συνεργασία με τους φωτεινούς σηματοδότες. Η διάβαση θα λειτουργεί «έξυπνα» ώστε να προειδοποιεί τους πεζούς και τους οδηγούς όταν πραγματικά υπάρχει πρόθεση διέλευσης πεζών.
  • Οργάνωση Γραφείου Κίνησης και Διαχείριση Δημοτικού στόλου οχημάτων (προϋπολογισμού 49.545,75€), μία εφαρμογή θα παρακολουθεί και θα διαχειρίζεται το σύνολο του στόλου οχημάτων του δήμου με την εγκατάσταση σύγχρονων τηλεματικών μονάδων και οθονών σε εικοσιπέντε (25) τουλάχιστον οχήματα του Δήμου και σε διασύνδεση με το κεντρικό λογισμικό διαχείρισής τους. Με τη χρήση της πλατφόρμας θα επιτυγχάνεται η διακρίβωση της κίνησης των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο και των διαδρομών που πραγματοποιήθηκαν, ο έλεγχος τήρησης προγραμματισμού και εκτέλεσης δρομολογίων, καθώς και η σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων.
  • Έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτιρίων (προϋπολογισμού 81.872,55€). Στο πλαίσιο της εν λόγω εφαρμογής, ο Δήμος Αλμυρού θα προμηθευτεί και θα εγκαταστήσει σε συγκεκριμένες κτιριακές υποδομές, έξυπνους μετρητές ενέργειας, με στόχο την παρακολούθηση και κατ’ επέκταση την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων αυτών.
  • Έξυπνα συστήματα ηλεκτροφωτισμού εντός δημοτικών κτιρίων(προϋπολογισμού 50.199,70€) για τον έλεγχο και την διαχείριση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού εντός δημοτικών κτιρίων, μέσω των κατανεμητών ηλεκτροδότησης (πινάκων) που είναι εγκατεστημένοι εντός των εν λόγω κτιρίων
  • Έξυπνος Οδηγός Πόλης / Δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων και ανάδειξη προσφορών δημιουργώντας (προϋπολογισμού 49.352,00€) έτσι ένα σημείο κεντρικής πληροφόρησης και επικοινωνίας των τοπικών επιχειρήσεων με τον Δήμο όπου καταγράφεται η εικόνα των επιχειρήσεων στις υπηρεσίες του Δήμου, την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν είτε συνοπτικά είτε αναλυτικά τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες του με περιοδική επικαιροποίηση.
  • Σύστημα διαχείρισης δημοτικών κοιμητηρίων και ψηφιοποίηση φακέλων (προϋπολογισμού 49.941,00€) στοχεύοντας στην διαλειτουργικότητα και ψηφιοποίηση της λειτουργίας του γραφείου κοιμητηρίων, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του γραφείου κοιμητηρίων και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη.
  • Ψηφιακή Πλατφόρμα Διαχείρισης Λαϊκών Αγορών (προϋπολογισμού 39.928,00€) ώστε να καλύπτεται πλήρως η διαχείριση των Λαϊκών Αγορών του Δήμου με ένα ολοκληρωμένο και ομοιογενή τρόπο. Το σύστημα θα διαχειρίζεται το σύνολο των εμπόρων-παραγωγών, ανά λαϊκή αγορά και θα διασυνδέεται με τα αντίστοιχα αρμόδια τμήματα του δήμου. Θα δύναται να καθορισθεί η ημέρα της εβδομάδος καθώς και η τοποθεσία που λειτουργεί κάθε λαϊκή αγορά στο δήμο και η εφαρμογή θα υποστηρίζει τον ορισμό διαφορετικών τύπων δημοτικών τελών.
  • Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και οργάνωσης της Διοίκησης και της επιχειρησιακής ικανότητας των ΟΤΑ (προϋπολογισμού 19.964,00€) για την ενοποίηση της ροής της πληροφορίας μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και των επιμέρους πληροφοριακών υποσυστημάτων. Το σύστημα θα παρέχει την δυνατότητα της καταγραφής και ψηφιακής μοντελοποίησης των διαδικασιών του Δήμου, της εκτέλεσης τους μέσω αυτοματοποιημένης επικοινωνίας με το κατάλληλο πληροφοριακό υποσύστημα, την εξαγωγή μετρήσιμων και ποιοτικών στοιχείων για την αξιολόγηση, τον επανασχεδιασμό και την βελτιστοποίηση κάθε διαδικασίας.
  • Ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις και παροχή συστήματος τηλεεργασίας (προϋπολογισμού 39.432,00€). Ο Δήμος Αλμυρού επιθυμεί να τοποθετήσει μηχανισμούς τείχους προστασίας νέας γενιάς, για την απρόσκοπτη επίβλεψη της δικτυακής υποδομής και των δικτυακών υπηρεσιών της κεντρικής υποδομής αλλά και των περιφερειακών κτιρίων. Η τοποθέτηση του μηχανισμού θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και θα αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητας σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
  • Ψηφιακή Πλατφόρμα συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων και επιτροπών (προϋπολογισμού 19.988,80€)
  • Δημιουργία διασύνδεσης με δίκτυα υψηλής ταχύτητας μεταξύ δημοτικών κτιρίων – υποδομών (προϋπολογισμού 48.372,40€). Η Δράση αφορά τη διασύνδεση κτιρίων ή υποδομών του Δήμου Αλμυρού μεταξύ τους ή και προς ένα κεντρικό κόμβο μέσω μικροκυματικών ζεύξεων με σκοπό τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις εσωτερικές εφαρμογές και τα συστήματα του Δήμου
  • Ηλεκτρονική Τιμολόγηση (προϋπολογισμού 19.988,80€). Το σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης αποτελεί αναγκαιότητα στους ΟΤΑ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στο πλαίσιο εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων.

Δεν αρκεί πλέον να ακολουθούμε τις εξελίξεις αλλά ήρθε η στιγμή να διαμορφωθεί ένα αναπτυξιακό πρότυπο δίνοντας έμφαση στις ανθρώπινες δεξιότητες και στην επιχειρηματικότητα με την υποστήριξη των ψηφιακών υποδομών.

Δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία χαμένη για την πόλη μας, για το Δήμο Αλμυρού. Γιατί πάνω από όλους μας είναι η πόλη μας, η οποία χρειάζεται σχέδιο, πρόγραμμα και τρόπο υλοποίησης.

Η Δημοτική Αρχή Ευάγγελου Χατζηκυριάκου τα διαθέτει.

Η παράταξη της Δημοτικής Πρωτοβουλίας είναι εδώ για να τα συνεχίσει. Είμαστε παρόντες, με ικανότητα και γνώση, με εμπειρία και θέληση. Το αποδεικνύουμε καθημερινά.

 Ενωμένοι Συνεχίζουμε.


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
Δήμος Αλμυρού: Ζητούμε σεβασμό στους κοινωνικούς κανόνες συμβίωσης – Αποκρουστικές εικόνες αυτοσχέδιας χωματερής

Δήμος Αλμυρού: Ζητούμε σεβασμό στους κοινωνικούς κανόνες συμβίωσης – Αποκρουστικές εικόνες αυτοσχέδιας χωματερής

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Αλμυρού, μετά από τις αποκρουστικές εικόνες αυτοσχέδιας χωματερής…
Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Η προπονήτρια που συνέδεσε το όνομά της με τον στίβο του Αλμυρού για σχεδόν δύο δεκαετίες,…