• 23 Αυγούστου, 2023

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη – έκδοση 19/8/23

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη – έκδοση 19/8/23

Διαβάστε το Δελτίο Θυέλλης που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης και δημοσιεύθηκε στο φύλλο του “Λαού” της 19ης Αυγούστου.

Μη βρίζετε τη χώρα μας
πως είναι άλλα αντ’ άλλων.
Έρχεται ώρα παζαριού
και του χαλβά Φαρσάλων.

 

Μπορεί οι Αλμυριώτες να περιμένουν να έρθει και να περάσει το παζάρι για να κλείσουν παραδοσιακά την πόρτα του καλοκαιριού και έκαστος των …κατεργαρέων να πάει στον πάγκο του για το φθινόπωρο, αλλά αν θέλει ο καιρός και συμμαζευτεί κάπως αυτή η άστατη κλιματική κρίση, έχουμε ακόμη αρκετό καλοκαίρι μπροστά μας, ακόμη και μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ας ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά –μετεωρολογικά τουλάχιστον- γιατί αν περιμένουμε το καλάθι του …πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, το προβλέπω χλωμούτσικο, λιτοδίαιτο.

 

Η ακρίβεια στα τρόφιμα, στα φρούτα, στα λαχανικά, στα καύσιμα κτλ. καλά κρατεί και λίγο ενδιαφέρει τον καταναλωτή αν είναι εισαγόμενη ή εγχώρια της αισχροκέρδειας. Ο κοσμάκης ένα πράγμα καταλαβαίνει πολύ καλά: ότι δεν βγάζει πέρα τον κάθε μήνα που έρχεται. Κι απ’ ό,τι λένε ο χειμώνας θα είναι βαρύς, τουλάχιστον για τις …τσέπες μας.

 

«Κλειδώνω κι αμπαρώνω κι ο κλέφτης μέσα βρίσκεται»… Ό,τι κι αν κάνουμε, ό,τι κι αν σκαρφιστούμε η φοροδιαφυγή θα είναι πάντοτε παρούσα και η αισχροκέρδεια πάντοτε άπληστη. Δεν υπάρχει σωμός, δυστυχώς…

 

Ωστόσο, πασίχαρος ο Ελληνισμός. Στην πατρίδα μας, αλλά κι απ’ όλα τα πέρατα της Γης, τίμησε την Κοίμηση της αγαπημένης Μητέρας όλων μας, της Παναγιάς, σε κάθε ξωκλήσι, ναό, μοναστήρι, με βαθιά κατάνυξη αλλά και την προσήκουσα λαμπρότητα. Να είμαστε γεροί και του χρόνου…

 

Παρά ταύτα το Αλμυριώτικο παζάρι και φέτος θα έχει πληρότητα σχεδόν 100%. Α, όλα κι όλα… Μπορεί να μην έχουμε να φάμε (που λέει ο λόγος) αλλά τις παραδόσεις μας θα τις τηρούμε πάντοτε ευλαβικά (έστω και …αυτοκτονικά).

 

Ποιο παζάρι, ποια πανηγυράκια και …πράσσειν άλογα; Το Φεστιβάλ «Los Almiros», χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται σε κορυφαίο κοσμοπολίτικο γεγονός για τη Νοτιοδυτική Μαγνησία και γίνεται ολοένα και καλύτερο. Κάθε βράδυ περίπου ή και παραπάνω από 20 χιλιάδες κόσμος έδωσε απρόσμενη ζωή στην πόλη και στην περιοχή μας και διαφήμισε απίστευτα όλη τη Μαγνησία, ειδικότερα στο νεαρόκοσμο της χώρας και όχι μόνο. Και είναι κρίμα που -όπως μαθαίνω- οι διοργανωτές του δήλωσαν πως η φετινή ήταν η τελευταία χρονιά. Ας το ξανασκεφτούν ή έστω ας βρεθούν κάποιοι άλλοι να το συνεχίσουν. Η ιστορία που ήδη έγραψε είναι κρίμα να πάει χαμένη και να σβηστεί άδοξα…

 

Κόντρα στο πώς διασκεδάζει η νεολαία μας, όμορφα και καλά, ακόμη κι αν είναι πολυπληθής σε τέτοια φεστιβάλ, χωρίς ν’ ανοίξει μύτη, που λέμε, ήρθε το τραγικό γεγονός της τραγικής εισβολής στη χώρα μας των Κροατών χούλιγκανς, γνωστών ακροδεξιών νεοναζί, που –ανάμεσα σε άλλες βιαιότητες- προκάλεσε το θάνατο του 29χρονου Μιχάλη, οπαδού της ΑΕΚ. Τα γεγονότα γνωστά, οι αναλύσεις μπόλικες και δεν έχει νόημα να επεκταθούμε από αυτήν εδώ τη στήλη. Τη μια ο Άλκης του Άρη, τώρα ο Μιχάλης της ΑΕΚ, αύριο ποιος και πόσοι ακόμη; Το δημοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη συνοδεύεται ήδη από βαρύ φόρο αίματος. Κάτι πρέπει να γίνει για να σταματήσει το κακό. Και το μέγα θέμα είναι αν αυτοί που διοικούν το ποδόσφαιρο θέλουν πραγματικά ν’ αλλάξουν τα πράγματα ή άλλα είναι τα συμφέροντα τους;

 

Για τις ευθύνες και τις παραλείψεις του επίσημου Κράτους και της Αστυνομίας ειδικότερα, που άφησε τους δολοφόνους να εισβάλουν παράνομα και να διατρέξουν ανενόχλητοι τη μισή χώρα, θα πέσουν κάποια κεφάλια, θα παρθούν κάποια νέα μέτρα (που μάλλον ποτέ δεν θα εφαρμοστούν), μέχρι να βρεθεί μια άλλη μάνα που θα θρηνεί το παιδί της, ως θύμα οπαδικής βίας.

 

Για να ξέρετε τι μας περιμένει οσονούπω… Με πηγή το ΑΠΕ – ΜΠΕ αναδημοσιεύω συνοπτικά ότι στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα εφαρμοστούν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019. Ειδικότερα:

  1. Επιτυχών συνδυασμός στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται αυτός ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε δήμου ή περιφέρειας αντίστοιχα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο (2) πρώτων συνδυασμών.
  2. Επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.
  3. Εξορθολογίζεται ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου, ώστε να είναι πιο λειτουργικά και να ασκούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο που τους αναθέτουν οι πολίτες. Συνολικά, το 2019 είχαν εκλεγεί εννέα χιλιάδες τετρακόσιοι εβδομήντα (9.470) δημοτικοί σύμβουλοι στους 332 δήμους της χώρας, ενώ για την επόμενη θητεία εκλέγονται οχτώ χιλιάδες τετρακόσιοι ογδόντα ένας (8.481). Αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές είναι εξακόσιοι έντεκα (611) έναντι επτακοσίων τριών (703) της τετραετίας 2019 – 2023.
  4. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη, από το 50% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας στο 150%. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση για τους υποψήφιους συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων.
  5. Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων . Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων. Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου δήμου.

Για πρώτη φορά σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι συνδυασμοί θα καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους ηλεκτρονικά, μέσω της «ηλεκτρονικής πύλης δήλωσης υποψηφιοτήτων», όπως ακριβώς έκαναν τα κόμματα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται δραστικά οι άσκοπες γραφειοκρατικές αναζητήσεις και εκτυπώσεις εγγράφων, καθώς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αντλούνται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου (όπως ενδεικτικά το Μητρώο Πολιτών), παρέχεται η δυνατότητα στους επικεφαλής των συνδυασμών να ελέγχουν την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος (ενδεικτικά ποσόστωση ανά φύλο, ελάχιστος αριθμός υποψηφίων) ενώ τα κατά τόπους Πρωτοδικεία διευκολύνονται στην έγκυρη και έγκαιρη ανακήρυξη των υποψηφίων. H προθεσμία δήλωσης των συνδυασμών εκπνέει την 31η Αυγούστου.

Καλό …βόλι σε όλους και όλες…

 

Άντε παράτα μας, ρε Κροάτη πρόεδρε Ζόραν Μιλάνοβιτς, που μας απειλείς κιόλας με βεντέτα… Θέλεις να έρθεις στο παζάρι του Αλμυρού, να κάνεις την …αρκούδα;

 

Αν προσέξατε πολλές από τις χώρες του πάλαι ποτέ Ανατολικού μπλοκ, όπως π.χ. Κροατία, Αλβανία, Ουγγαρία κτλ., είτε ρέπουν προς την ακροδεξιά είτε γενικότερα σχεδόν κυβερνώνται από υφέρπουσες …δικτατορίες, έστω και κατόπιν εκλογών. Ίσως είναι η περιβόητη θεωρία του εκκρεμούς. Μέχρι να ισορροπήσει στην κάθετη θέση του θα ταλαντώνεται για κάποια χρόνια ακόμη…

 

«Αι γενεαί πάσαι στα πανηγύρια», ήταν ο ευφυής τίτλος της «Κυριακάτικης Καθημερινής»… Όντως έγινε ο κακός χαμός. Πατείς με – πατώ σε, με ντόπιους και επισκέπτες. Καλό κουράγιο και για του χρόνου, βρε…

 

Ποια η διαφορά ανάμεσα στο σύζυγο και τον εραστή; Απλά ο σύζυγος έχει την κυριότητα και ο εραστής την επικαρπία.

 

Ξέρετε ποιες είναι οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο; Όχι; Αλλά τι σας νοιάζει; Αφού δεν έχετε μία να ξοδέψετε. (χα, χα, χα).

 

Κάθε πράγματα στον καιρό του κι ο κολιός …πανάκριβος.

 

Τον τζερτζελέ των πανηγυριών πολλοί εμίσησαν. Το παζάρι, ουδείς…

 

Άντε, πάτε στο παζάρι… Να βάλετε τις τελευταίες πινελιές και στο φετινό καλοκαίρι. Και του χρόνου να είμαστε καλά…


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Η προπονήτρια που συνέδεσε το όνομά της με τον στίβο του Αλμυρού για σχεδόν δύο δεκαετίες,…
Κέρδισε η Αλληλεγγύη στην γιορτή του Αγίου Νικολάου για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Ευχαριστήριο

Κέρδισε η Αλληλεγγύη στην γιορτή του Αγίου Νικολάου για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Ευχαριστήριο

Μία υπέροχη μουσική βραδιά προσέφεραν καταξιωμένοι ντόπιοι καλλιτέχνες και η αθρόα προσέλευση του κόσμου επιβεβαίωσε την…