• 19 Ιουλίου, 2023

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 15/7/23

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 15/7/23

Το Δελτίο Θυέλλης που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης και δημοσιεύθηκε στον “Λαό” το Σάββατο 15 Ιουλίου.

Στα πλοία τα εισιτήρια
σ’ επίπεδο …ανώτερο.
Συμφέρει στο ταξίδι σου
να αγοράσεις …κότερο.

 

Καλημέρα σας και …σιγά τα ωά… Μέσιασε ακριβώς το φετινό καλοκαίρι για να δούμε τους πρώτους καύσωνες, πολύ πιο ήπιους από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και αμέσως το κάναμε ζήτημα. Το «θερμόμετρο» της γκρίνιας μας χτυπάει 50άρια και βάλε… Σε λίγο που θ’ αρχίσουν να μας δροσίζουν τα αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια θα γκρινιάζουμε π.χ. για τις πυρκαγιές (χτύπα ξύλο) και πάει λέγοντας.

 

Ειδικότερα οι παλιές «καραβάνες» τη συνταγή για τις δύσκολες καυτές μέρες την ξέρουν εδώ και χρόνια πια… Ελαφριά ανοιχτόχρωμα ρούχα, πολλά μπάνια (σε σπίτι και θάλασσα), αποφυγή εργασιών κάτω απ’ τον ήλιο, σκιερά μέρη, να πίνουμε πολλά υγρά, ανεμιστήρες και κλιματιστικά με μέτρο, γιατί κι εδώ οι υπερβολές προκαλούν παρενέργειες υγείας. Κι όλα αυτά για όσους δεν έχουν την πολυτέλεια ή τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές σε βουνό ή θάλασσα, γιατί εκεί τα φαινόμενα είναι πιο ήπια και η κατάσταση πιο υποφερτή.

 

Παντού σχεδόν στη Γη, σε όλα τα μήκη και πλάτη, η κλιματική αλλαγή δείχνει για τα καλά τα δόντια της και τα γαμψά της νύχια, παίρνει ζωές και καταστρέφει περιουσίες και πρέπει να το χωνέψουμε επιτέλους ότι μ’ αυτήν τη αλλαγή θα ζούμε πλέον, περιμένοντας -δυστυχώς- μόνο τα χειρότερα. Αφού αργήσαμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, αν και ποτέ δεν είναι τόσο αργά, μόνο σε θαύματα και τη θεϊκή ευσπλαχνία και παρέμβαση μπορούμε να ελπίζουμε. Κατά τα άλλα, τι να πας από πλημμύρα, τι από σεισμό, τι από κεραυνό, τι από πυρκαγιά, τι από αιθαλομίχλη;

 

Προς Θεού μην αφήνετε τα μωρά σας μέσα στα αυτοκίνητα που κυριολεκτικά το εσωτερικό τους «βράζει» με τέτοιες συνθήκες. Ούτε για ένα λεπτό.

 

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των περιόδων καύσωνα του περσινού καλοκαιριού. Ειδικοί δημόσιας υγείας χρησιμοποίησαν στατιστικά δεδομένα και επιδημιολογικά μοντέλα για να υπολογίσουν πόσοι θάνατοι θα μπορούσαν να αποδοθούν στις υψηλές θερμοκρασίες. Διαπίστωσαν ότι 61.672 άνθρωποι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη μεταξύ 30 Μαΐου και 4 Σεπτεμβρίου 2022. Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν υψηλότερο στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. «Μιλάμε για ανθρώπους, ο θάνατος των οποίων οφείλεται αποκλειστικά στη ζέστη», δήλωσε ο Χοάν Μπαγιεστέρ, αναπληρωτής καθηγητής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης και επικεφαλής της μελέτης. Φοβάμαι πως τα χειρότερα έπονται…

 

Ευλαμπία, οπωσδήποτε να φοράς καπέλο… Όχι μόνο όταν βγαίνεις στον ήλιο. Καλού – κακού να το φοράς και μέσα στο …σπίτι (μεταξύ μας). Αν δεν έχεις καπέλο, βάλε …τσεμπέρι.

 

«Κλέων» βάφτισαν τον εξαήμερο καύσωνα που μας ταλαιπωρεί ήδη από την περασμένη Τετάρτη. Και φαίνεται πως ο ευρηματικός νουνός ή νονά του είχε μεγάλα κέφια όταν πρότεινε τέτοιο όνομα, γιατί ο Κλέων έζησε τον 5ο π.Χ. αιώνα στην Αθήνα και ήταν κάτι σαν αρχηγός της τότε …αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αντίπαλο τον εμβληματικό Περικλή. Ο Κλέων λοιπόν ήταν αρκετά μπαγάσας και με διάφορα κόλπα, ψέματα, σκευωρίες, λάσπες στον ανεμιστήρα (τότε που δεν είχαν εφεύρει ακόμη τους ανεμιστήρες) κατάφερε στο τέλος να ανατρέψει τον Περικλή και να γίνει εκείνος «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» (τότε που δεν είχαν ακόμη εφεύρει τους χαλίφηδες), παραπλανώντας συστηματικά τους Αθηναίους, μέχρι να γίνει ο νέος κυρίαρχος. Αλλά και ο Κλέων δεν είχε καλό τέλος γιατί σκοτώθηκε σε μια μάχη στην Αμφίπολη.

 

Είδατε πόσα γλέντια κρύβει η Ιστορία μας; Μόνο που όταν επαναλαμβάνεται (αν κάτι σύγχρονο σας θυμίζει  η σημερινή αφήγηση), επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Οπότε καλά έκανε και ο Κλέων κι έγινε …καύσωνας. Γιατί αν τον έβαζαν κι αυτόν στην κατάψυξη, μπορεί να είχαμε χειρότερα ντράβαλα στο μέλλον.

 

Με μεγάλη θλίψη διαβάζω διαρκώς για αιφνίδιους ή όχι θανάτους νέων ανθρώπων και δεν μου βγάζεις από το μυαλό -αν και γιατρός δεν είμαι- ότι πολλές απ’ αυτές τις οδυνηρές απώλειες οφείλονται (εν μέρει ή όχι) στα «απόνερα» της πανδημίας που προηγήθηκε, ανεξάρτητα αν νόσησε κάποιος ή κάποια από τον ιό, αν εμβολιάστηκε ή όχι. Χάνονται νέοι άνθρωποι, πολύ νεότεροι από τον υποφαινόμενο και άλλους της τρίτης ηλικίας. Γιατί και πώς; Δεν ήταν έτσι και με τέτοια συχνότητα τα προηγούμενα χρόνια. Η ιατρική επιστήμη προχωράει με άλματα, αλλά ανθρώπινες ζωές χάνονται ανεξήγητα.

 

«Όλα του γάμου δύσκολα κι η νύφη…» (δεν μεταδίδω άλλο). Μόλις άνοιξε η πλατφόρμα για φτηνά δάνεια απόκτησης στέγης από τα νέα ζευγάρια, με ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις, έσπευσαν πολλοί και πολλές, πήραν προεγκρίσεις και εγκρίσεις από τις τράπεζες αλλά… Αλλά δεν βρίσκουν πλέον σπίτια. Και δεν βρίσκουν γιατί οι τιμές αιφνιδίως «ανέβηκαν στο Θεό». Κάτι ανάλογο συμβαίνει ακόμη και για τις απλές ενοικιάσεις. Ξύπνησαν οι ιδιοκτήτες και π.χ. για μια παράγκα του καραγκιόζη ζητάνε τα δάνεια της Αγγλίας. Την όλη κατάσταση επιδεινώνει και η μεγάλη ζήτηση από ξένους τουρίστες που θέλουν να αποκτήσουν μόνιμη στέγη στην Ελλάδα. Ακόμη και φραγκάτοι Βαλκάνιοι εφορμούν (κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα) και αγοράζουν μανιωδώς, όχι μόνο για προσωπική χρήση αλλά και για επιχειρηματική εκμετάλλευση.

 

Συμπέρασμα: Είναι κρίμα να ψάχνεις για σπίτι, να έχεις μια ευκαιρία  να αποκτήσεις «δικό σου κεραμίδι» και οι συνθήκες της αγοράς να σε εκδικούνται με τον χειρότερο τρόπο. Δεν ξέρω πώς και τί πρέπει να γίνει, αλλά πρέπει να γίνει άμεσα και κυρίως με κυβερνητική παρέμβαση. Ας δοθεί στους φτωχούς τουλάχιστον γη από κρατικές εκτάσεις που σχολάζουν, καταπατημένες κτλ. Είναι κρίμα κι άδικο να υπάρχουν ευνοϊκά δάνεια, να σου προσφέρουν χρήματα και να μην υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια. Κι αν ο υπερ-τουρισμός, οι χρυσές βίζες και τα πράσσειν άλογα μας εκδικούνται, ας βρούμε λύσεις να αλλάξουμε άμεσα το σημερινό αίσχος.

 

Μπομπ Μενέντεζ: «Το Κογκρέσο θα διασφαλίσει ότι σύμμαχοί μας όπως η Ελλάδα θα είναι ισχυροί. Εάν η κυβέρνηση επιλέξει να παρακάμψει το βέτο μου για τα F-16 στην Τουρκία, εγώ θα αντιδράσω». Τελικά έχεις …κάκαλα, μπάρμπα Μπομπ. Αξίζεις να πολιτογραφηθείς Έλληνας, μετά από τα όσα κάνεις μέχρι στιγμής.

 

Ναι τελικά του Τούρκου για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ποιος σε δίδαξε να κάνεις τόσες κωλοτούμπες, βρε Ταγίπ; Ή το είχες ανέκαθεν στο αίμα σου; Για την ένταξη της χώρας σου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μάθεις πρώτα όλες τις κατσίκες της επικράτειάς σου να …μασάνε ταραμά.

 

Με ευρεία συναίνεση αναμένεται να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο που θα άρει όλους τους περιορισμούς για την απρόσκοπτη και εύκολη ψήφο των αποδήμων μας. Όντως καλή η αρχή…

 

-«Η νύχτα είναι πιο μεγάλη από τη μέρα για εκείνους που ονειρεύονται και η μέρα είναι πιο μεγάλη από τη νύχτα για εκείνους που πραγματοποιούν τα όνειρά τους.» (Τζακ Κέρουακ).

 

Κοψομεσιάστηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, την ώρα που μιλούσε στη δευτερολογία του, στο βήμα της νέας Βουλής. Έγινε 5λεπτη διακοπή και οι γιατροί του Κοινοβουλίου αποκατέστησαν τη βλάβη. Και στα έλεγα, βρε αρχηγέ… Τι τα ήθελες τα μαθήματα του μπαλέτου; Άσε την Κωνσταντοπούλου να κάνει πιρουέτες…

 

«Τους «σκιώδεις» υπουργούς του αναζητά ο Ανδρουλάκης», γράφει ο Τύπος. Γιατί, ρε Νίκο, δεν ρωτάς τον …Κυριάκο;

 

Κλέων είπαμε, βρε Αλέξη… Όχι …κλαίων.

 

Ενυδατώσου, ενυδατώσου, ν’ αποφύγεις το κακό σου.


Σχετικά Άρθρα

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Το παρακάτω βιωματικό κείμενο προέρχεται από τον πρόλογο του ανέκδοτου βιβλίου «Η αθλητική ιστορία της Νέας…
Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Το περασμένο Σάββατο (9 Μαρτίου 2024) «έφυγε» για τη «γειτονιά των Αγγέλων» ένας σπουδαίος άνθρωπος του…