• 18 Ιουλίου, 2023

Αίτημα Δήμου Αλμυρού για εξαίρεση τουριστικών εκμεταλλεύσεων στο Κουρί από τα μέτρα κινδύνου πυρκαγιάς

Αίτημα Δήμου Αλμυρού για εξαίρεση τουριστικών εκμεταλλεύσεων στο Κουρί από τα μέτρα κινδύνου πυρκαγιάς

Την εξαίρεση τουριστικών εκμεταλλεύσεων στο Δάσος Κουρί Δήμου Αλμυρού από τα «μέτρα αποτροπής κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση» ζητάει ο Δήμος Αλμυρού με επιστολή του προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής: Όπως προβλέπεται στο Ν. 4926/2022, Κεφάλαιο Δ’ «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ», άρθρο 129 «1. Για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, κατά τις ημέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού), δύναται να εκδίδεται απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, όπως ορίζονται στις διατάξεις του ν. 998/1979 (Α΄ 289).

  1. Η απόφαση της παρ. 1 εκδίδεται από τον οικείο Περιφερειάρχη, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα στον οικείο χωρικό Αντιπεριφερειάρχη. Ο οικείος χωρικός Αντιπεριφερειάρχης συγκαλεί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), το οποίο, κατόπιν σχετικής εισήγησης του κατά τόπον αρμόδιου Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (Περιφερειακής Ενότητας) και του Προϊσταμένου της κατά τόπο αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας, εισηγείται περί της αναγκαιότητας επιβολής του μέτρου, είτε για το σύνολο των περιοχών της παρ. 1 είτε για ορισμένες εξ αυτών, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη το μικροκλίμα της περιοχής, τη μορφολογία του εδάφους, το είδος και την έκταση της επαπειλούμενης χλωρίδας και πανίδας».

Περαιτέρω,  στο άρθρο 131 προβλέπεται ότι «1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, που δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος, δύναται να: α) συμπληρώνονται ή περιορίζονται οι περιοχές του άρθρου 129 και οι κατηγορίες προσώπων του άρθρου 130,

β) ορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.»

Υπό το προηγούμενο νομικό καθεστώς, είχε εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 1019/4/24-α ΦΕΚ 3653/Β/6-8-2021 «Εξαιρέσεις από τις απαγορεύσεις του άρθρου πρώτου της από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου», σύμφωνα με την οποία οι απαγορεύσεις του πρώτου άρθρου της από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 138) εξαιρετικώς δεν καταλαμβάνουν: « ……. δ) τουριστικές εκμεταλλεύσεις».

Μετά και την έκδοση του Ν. 4926/2022 (ΦΕΚ 82/Α) δεν έχει εκδοθεί αντίστοιχη απόφαση.

Εν προκειμένω, στον Δήμο Αλμυρού υπάρχει το Δάσος Κουρί το οποίο έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Εντός του Δάσους δραστηριοποιούνται δύο (2) καταστήματα – αναψυκτήρια, ιδιοκτησίας του Δήμου Αλμυρού, στα οποία δραστηριοποιούνται ιδιώτες. Πρόκειται για οριοθετημένους και ελεγχόμενους από τους τελευταίους χώρους. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων φροντίζουν για τη δημιουργία αντιπυρικών ζώνων ενώ υφίστανται και κρουνοί για άμεση κατάσβεση ενδεχόμενης φωτιάς.

Επιπροσθέτως, σε συνεννόηση με το Κλιμάκιο Πυροσβεστικής Δρυμώνας στην είσοδο του Δάσους Κουρί, υπάρχει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μόνιμα πυροσβεστικό όχημα για την προστασία του ενώ η περιοχή περιπολείται και από εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας.

Τα τελευταία έτη, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός του Δάσους έχουν πληγεί σημαντικά οικονομικά εξαιτίας αρχικά των μέτρων λόγω κόβιντ και πλέον λόγω των μέτρων αποτροπής κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς τα οποία τίθενται σε εφαρμογή από δείκτη επικινδυνότητας 3. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα και την άμεση παύση εργασιών των επιχειρήσεων αυτών για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα χωρίς καμία δυνατότητα λειτουργίας τους. Πρόκειται για δυσβάσταχτη οικονομικά συνέπεια σε βάρος των επαγγελματιών αυτών, για γεγονός για το οποίο δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Ως Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουμε να μεριμνούμε για την εφαρμογή των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά προέκταση της ανθρώπινης ζωής, ενώ ταυτόχρονα οφείλουμε να προωθούμε και να προστατεύουμε την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και ιδίως τη δύσκολη οικονομική συνθήκη που βιώνουν οι επαγγελματίες των επαρχιών, παρακαλούμε όπως ληφθούν ανάλογα μέτρα και εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση κατ’ άρθρο 131, ανάλογα και με την 1019/4/24-α ΦΕΚ 3653/Β/6-8-2021,  ώστε να εξαιρούνται από τα αυστηρά μέτρα απαγόρευσης, τουριστικές εκμεταλλεύσεις, όπως οι προκείμενες εντός του Δάσους Κουρί.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Η προπονήτρια που συνέδεσε το όνομά της με τον στίβο του Αλμυρού για σχεδόν δύο δεκαετίες,…
Κέρδισε η Αλληλεγγύη στην γιορτή του Αγίου Νικολάου για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Ευχαριστήριο

Κέρδισε η Αλληλεγγύη στην γιορτή του Αγίου Νικολάου για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Ευχαριστήριο

Μία υπέροχη μουσική βραδιά προσέφεραν καταξιωμένοι ντόπιοι καλλιτέχνες και η αθρόα προσέλευση του κόσμου επιβεβαίωσε την…