• 12 Ιουλίου, 2023

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη – έκδοση 8/7/2023

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη – έκδοση 8/7/2023

Το Δελτίο Θυέλλης που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης όπως δημοσιεύθηκε στον “Λαό” της 8ης Ιουλίου 2023.

 

Τρέξτε, προλάβετε

να κάνετε τα μπάνια.

Έρχονται νέες εκλογές

μπελάδες και χαρμάνια.

 

Καλημέρα συμπολίτες και συμπολίτισσες από τη …νεκρή πόλη του Αλμυρού, που τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα αδειάζει παρωθώντας μας προς τις κοντινές παραλίες ή το βουνό, για να πάρουμε λίγη δροσιά, να κάνουμε τα μπάνια μας οι περισσότεροι, να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητα. Την περασμένη Κυριακή πριν το μεσημέρι, καθώς διέτρεχα την πόλη μας κινούμενος προς Βόλο, αντίκρισα μια άδεια πλατεία, άδειους δρόμους και δρομάκια. Δεν κυκλοφορούσε ψυχή. Ακόμη και οι …γάτες κρύφτηκαν και τα αδέσποτα κοιμόνταν τεμπέλικα στα απόσκια, λιβακωμένα από τη ζέστη.

 

Η αλήθεια είναι ότι τη χρειαζόμασταν αυτή τη μετεκλογική αποτοξίνωση. Μπαφιάσαμε πριν με την τύρβη των πλατειών και την τοξικότητα των καυγάδων στα τηλεοπτικά κανάλια, σ΄ ένα «τοπίο» σχεδόν προδιαγεγραμμένο, που παρατράβηξε με τον «ξύλινο» λόγο των υποψηφίων, τα ψέματα, τις υπερβολές και τις κούφιες υποσχέσεις. Μας έκανε μεγάλη ζημιά η …τσιπρέικη απόπειρα της απλής αναλογικής και για τους εμπνευστές της βγήκε τελικά «μάπα το καρπούζι». Οι προηγούμενες μέρες και ώρες κύλησαν με τα διαδικαστικά της ορκωμοσίας των νέων Βουλευτών, την εκλογή Προεδρείου στο Κοινοβούλιο, τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης που αναμένεται να ψηφιστούν απόψε.

 

Αλλά μόνο για λίγο θα αποφύγουμε τα προεκλογικά… (φαίνεται το έχει η μοίρα μας). Όπου να ‘ναι αρχίζουν άλλα «πανηγύρια» για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές που, ως γνωστόν,  διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του πέμπτου έτους κάθε δημοτικής περιόδου, φέτος δηλαδή. Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω, οι κάλπες για τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές πρόκειται να στηθούν στις 8 και 15 (β΄ γύρος) Οκτωβρίου 2023.

 

Κάπου διάβασα ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των εκλογικών συνδυασμών στα Πρωτοδικεία είναι το τέλος Αυγούστου. Αν τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο, «πήραν φωτιά τα …μπατζάκια μας». Έχουμε 50 μέρες μόνο για το νέο …μαλλιοβράσι που σε λίγο αρχίζει (δειλά – δειλά έχει αρχίσει ήδη) για την …επιστράτευση υποψηφίων. Και μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ας μην ξεχνάμε ότι περιλαμβάνεται (παρεμβάλλεται, αν θέλετε) και το 10ήμερο …όργιο του Αλμυριώτικου παζαριού. Νταγιάντα, ψυχούλα μου…

 

Για το Δήμο Αλμυρού, αν υπολογίσει κανείς ότι θα έχουμε τουλάχιστον 3 ή 4 υποψήφιους Δημάρχους και τουλάχιστον άλλους …13 ενδιαφερόμενους (αν καταφέρουν όλοι να συμπληρώσουν συνδυασμούς, αν αντέξουν μέχρι το τέλος της κούρσας), δεν θα γίνει μόνο του «Κουτρούλη ο γάμος». Κάθε Αλμυριώτικο σπίτι σχεδόν θα έχει και τον δικό του «γάμο». Οι υποψήφιοι σύμβουλοι θα είναι περισσότεροι από τους …ψηφοφόρους.

 

Ας είναι… Μην υποτιμάτε την αυτοδιοικητική μάχη. Κι εδώ θα πέσουν σύννεφο τα «παραμύθια», οι υποσχέσεις, τα ταξίματα και πολλοί πολίτες θα γυρνάνε σε όλα τα εκλογικά κέντρα για να «μη χαλάσουν καρδιές» του γνωστού, του φίλου, του συγγενή και θα πάει λέγοντας…. Ποιον να πρωτο-ψηφίσεις, ποιος αντέχει να του πεις κατάμουτρα «όχι» και να υποβληθείς στη βάσανο να αιτιολογήσεις την άρνησή σου; Ο Θεός να βάλει το χέρι του και να μας προστατεύει κι απ’ αυτόν το νέο κυκεώνα.

 

«Μπροστά από το κόμμα του, πίσω από την εποχή του»… Μ’ αυτόν τον τίτλο άρθρου του εξήγησε ο Μιχάλης στην «Καθημερινή» την πεμπτουσία της απανωτής εκλογικής ήττας του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και το 15ετές -μέχρι στιγμής- αποτύπωμά του στην πολιτική ζωή της χώρας. Η παραίτηση αυτή άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στην αποψιλωμένη Αξιωματική Αντιπολίτευση που (θέλοντας – μη θέλοντας) κινείται ήδη για την εκλογή νέου αρχηγού, άνδρα ή γυναίκας, από τα στελέχη του κόμματος. Μέχρι την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές οι δελφίνοι ήταν έξι και όλη η συνέχεια προοιωνίζεται απρόβλεπτη και μετ’ εμποδίων. Μακάρι τα καταστατικά όργανα να βρουν το δρόμο τους, γιατί η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία μας δεν θέλει μόνο ισχυρή Κυβέρνηση, αλλά και αξιόπιστη Αντιπολίτευση. Η δύσκολη εξίσωση των 8 κομμάτων στη νέα Βουλή ίσως μας επιφυλάσσει απρόβλεπτες δυσκολίες και σίγουρα γενικό κομφούζιο.

 

Από μεθαύριο θα δούμε και τα πρώτα δείγματα νομοθετικής γραφής και πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, που δείχνει ορεξάτη και πολυπρόσωπη, αλλά μένει πρώτα να αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Να επιβεβαιώνεται κάθε μέρα που περνάει.

 

Με το «καλημέρα» επέμεινε στα σεξιστικά υπονοούμενα ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Θάνος Τζήμερος, ο οποίος σε νέο παραλήρημά του στο Twitter χαρακτηρίζει ξανά «άγαμη και άτεκνη» τη Σοφία Ζαχαράκη, η οποία ανέλαβε το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: «Πάμε ξανά γαλαζαίοι: ένας που ζυγίζει 150 κιλά μπορεί να είναι καλός μάνατζερ. Δεν τον βάζεις όμως πρόεδρο οργανισμού κατά της παχυσαρκίας. Ούτε έναν θεριακλή, κατά του καπνίσματος. Άγαμος και άτεκνος (και άνδρας να ήταν) Υπουργός Οικογένειας είναι λάθος: σημειολογικό και ουσίας», γράφει χαρακτηριστικά στο Twitter ο Θάνος Τζήμερος.

 

Δηλαδή, ρε μπάρμπα, αν εσύ ήσουνα π.χ. μαραγκός, με την …ευφυία που διαθέτεις, θα μπορούσαμε κι εμείς να σε πάρουμε …πόρτα για το χειμώνα;

 

Έγινε επικίνδυνη μόδα πλέον οι διάφορες συμμορίες κυρίως ανηλίκων να επιτίθενται σε ομηλίκους τους, να τους δέρνουν, να τους τραυματίζουν, να τους ληστεύουν να κλέβουν το χαρτζιλίκι, τα κινητά τους τηλέφωνα κτλ. Αυτές οι τσογλαναρίες έφτασαν να ξεγυμνώσουν ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, να το βιντεοσκοπήσουν και να διανείμουν το «κατόρθωμά» τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι τραγικό να βγαίνει το παιδί σου ή το εγγόνι σου για μια βόλτα και να μην ξέρεις αν θα γυρίσει σώο και υγιές. Και είναι εύκολο να βρίσκουμε πρόχειρες δικαιολογίες πως τάχα φταίνε οι γονείς των παραβατών, φταίει το σχολείο, η αστυνομία που λες και πρέπει να είναι πανταχού παρούσα στην κρίσιμη στιγμή. Εκείνο που είναι το πιο πρόσφορο ίσως είναι γονείς και δάσκαλοι να συμβουλεύουν τα παιδιά όσο γίνεται περισσότερο και κυρίως να έχουν αρχές, άλλους στόχους για τη ζωή και την πρόοδο, την ηθική τους, και να μη γίνουν ποτέ ίδια όπως τέτοιοι δράστες, να μην παρασυρθούν  από δήθεν άμυνα ή μιμητισμό.

 

Ένας πνιγμός κάθε 90 δευτερόλεπτα παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι ηλικιωμένοι -τουλάχιστον στη χώρα μας- πληρώνουν πιο συχνά το κολύμπι. Οι ευάλωτοι πρέπει να προσέχουν διπλά και τριπλά. Η θάλασσα είναι μπαμπέσα και δεν σηκώνει «ταρζανιές». Τουλάχιστον μην ανοίγεστε στα βαθιά και -στις μεγάλες ηλικίες- ποτέ μόνοι για κολύμπι. Πάντοτε δίπλα σας ένας φίλος, ένας συγγενής, ένας δικός σας άνθρωπος. Μην υπερεκτιμάτε τις ικανότητές σας. Να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε όπως παλιά, που το παίζατε …δελφίνια.

 

Η εξοργιστική φωτογραφία με τον σερβιτόρο – κολυμβητή, από μπιτς μπαρ της Ρόδου διατρέχει από το περασμένο Σαββατοκύριακο και προκάλεσε την άμεση παρέμβαση δυο υπουργών, την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας και άλλων Αρχών. Για την απαράδεκτη εκμετάλλευση του συγκεκριμένου εργαζόμενου, ο οποίος μάλιστα συναινεί να δουλεύει κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες γιατί οι πελάτες του δίνουν μεγάλο …φιλοδώρημα. Αγανακτισμένος κι εγώ, βλέποντας την απαράδεκτη εικόνα που αναδημοσιεύω, αντί περαιτέρω σχολίων για την αδίστακτη δουλεία ανθρώπων -έστω κι αν συναινούν- προτίμησα να γράψω εν θερμώ το παρακάτω ποίημα στην ιστοσελίδα μου:

ΙΔΡΩΤΑΣ

Να ‘ναι Ρωμιός ή πρόσφυγας;

Άρχοντας πάντως είναι…

Το άσπρο του πουκάμισο λάμπει στο φως,

κυριαρχεί ανάμεσα στα πλαδαρά κορμιά

των πελατών του.

Και το αλμυρό νερό ξεπλένει τον ιδρώτα του

με την αξιοπρέπεια που έχουν τα μεροκάματα,

βουβή μέσ’ τα σφιγμένα δόντια του.

Την αξιοπρέπεια εκείνη που θα λείπει

σε όσους μπορούν να πίνουν τα ποτά τους,

σαν …φουκαράδες αδιάφοροι.

 

Σκέφτομαι όμως… Ο ντελιβεράς που μου φέρνει κάθε πρωί τον καφέ και την τυρόπιτα, οδηγώντας μ’ ένα χέρι το μηχανάκι του, ακόμη κι όταν βρέχει κι όταν χιονίζει, δουλεύει σε καλύτερες συνθήκες; Του λες τουλάχιστον καλημέρα χαμογελαστός, του δίνεις μια ευχή, ένα ζεστό λόγο, αλλά και απαραίτητα και το χαρτζιλίκι του, που δεν είναι φιλοδώρημα. Είναι η ελάχιστη υποχρέωσή σου για την υπηρεσία που καθημερινά σου προσφέρει.

 

«Λυπάμαι τους ανθρώπους, που ενώ μπήκαν στην καρδιά μου, ξεφτιλίστηκαν στα μάτια μου». (Θανάσης Βέγγος). Αυτό, αείμνηστε Θανάση, συχνά στη ζωή λέγεται κι αλλιώς. Λέγεται «ντρέπομαι για λογαριασμό σου».

 

Σας παρακαλώ θερμά μην ξεχάσετε να στηρίξετε την υποψηφιότητα της Ευλαμπίας… Κατέρχεται παρθενικά στην τοπική πολιτική κονίστρα με το συνδυασμό «Το παρδαλό κατσίκι».


Σχετικά Άρθρα

Θαλάμωσαν! – Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

Θαλάμωσαν! – Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

έκδοση 31/8/2024 Ψαρ’άδικα Ένα …επιφώνημα έρχεται στο μυαλό μου κυρία μου όταν σκέφτομαι τα δεινά που…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…