• 3 Ιουλίου, 2023

Γ. Ζώγας: Σχολεία ανοιχτά – ασφαλή για τα παιδιά

Γ. Ζώγας: Σχολεία ανοιχτά – ασφαλή για τα παιδιά

Σχετικά με την επιστολή του Δημάρχου για το ατύχημα του παιδιού στο 4ο Δημ. Σχολείο Αλμυρού, μπορούμε να τοποθετηθούμε στα εξής:

Μιλώντας για ΟΡΑΜΑ και ΣΤΟΧΟ, ξεκαθαρίσαμε ότι η λογική μας έχει να κάνει με το ανοιχτό προαύλιο, το προσβάσιμο στα παιδιά κατά τις απογευματινές ώρες, και το οποίο θα αποτελεί τόπο συνάντησης και παιχνιδιού.

Όταν αναφερθήκαμε στη χρήση καμερών και επαρκούς φωτισμού, μιλήσαμε ξεκάθαρα για την προστασία του ΧΩΡΟΥ, δεν υπονοήσαμε ποτέ ότι οι κάμερες θα υποκαταστήσουν τους γονείς (!). Αντίθετα, θα αποτρέψουν τους κάθε λογής εξωσχολικούς που πιθανόν θα θελήσουν να εισέλθουν στο προαύλιο για άλλους, δικούς τους λόγους και θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας παιδιών και γονέων.

Η λογική των “κλειδωμένων” δημοτικών χώρων για την δήθεν προστασία της δημοτικής περιουσίας, είναι αντίθετη στις απόψεις μας! Η δημοτική περιουσία οφείλει να χρησιμοποιείται από και να αποδίδεται στους δημότες. Μόνο τότε εκπληρώνει τον σκοπό της ύπαρξής της. ΔΕΝ “προστατεύουμε” λ.χ. τα βιβλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης καθιστώντας την μη λειτουργική και δύσχρηστη στους δημότες και τους μαθητές (κυρίως) και μετατρέποντάς την σε ..γραφεία (!). ΔΕΝ “προστατεύουμε” τους υπέροχους πίνακες της Δημοτικής Πινακοθήκης κλειδώνοντάς την και λειτουργώντας την μόνον κατόπιν αιτήσεως (!) χωρίς κανένα ενδιαφέρον να αυξηθεί η επισκεψιμότητά της ή να πλαισιωθεί η λειτουργία της με δράσεις.

Στις μέρες μας που η έννοια της “αλάνας” όπως τη γνώρισαν οι μεγαλύτεροι συνδημότες μας έχει χαθεί και οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι που μπορούν να παίξουν τα παιδιά του Δημοτικού είναι μόνο τρεις (3) σε όλο τον αστικό ιστό (Πλατεία, Άγιος Νικόλαος και πάρκο στα Κουλουριώτικα), είναι επιτακτική η ανάγκη να είναι τα προαύλια των σχολείων ανοιχτά, καθαρά, φωτισμένα και προσβάσιμα στους μαθητές, ώστε να μη χρειάζεται να σκαρφαλώνουν σε κάγκελα και να πηδάνε μαντρότοιχους για να παίξουν. Και αν παρ’ ελπίδα, σπάσει και κάποιο τζάμι, ας το αλλάξουμε, είναι απείρως προτιμότερο από κάποιο σπασμένο κεφάλι!

Σχετικά τώρα με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου και τις παρεμβάσεις που έγιναν ή δεν έγιναν, οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση. Αν η Δημοτική Αρχή αισθάνεται ικανοποιημένη και θεωρεί πως έχει πράξει τα δέοντα, εμείς δεν έχουμε κάτι να προσθέσουμε. Θα κρίνουν οι δημότες. Και βέβαια, “η υγεία και η ασφάλεια των δημοτών δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης”. Όμως ο τρόπος και οι ενέργειες με τις οποίες φροντίζει κανείς να εξασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των δημοτών πιστεύουμε ακράδαντα πως είναι θέματα τα οποία πρέπει να κυριαρχήσουν στον δημόσιο διάλογο, καθώς η λογική του “κατανοώ τα προβλήματα, απολογούμαι γι’ αυτά και επαυξάνω σε άλλα” μπορεί να φαίνεται συμπαθητική, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν οδηγεί σε λύσεις.

Τα ανοιχτά, φυλασσόμενα και προσβάσιμα στα παιδιά προαύλια των σχολείων, συμβάλλουν κατά την άποψή μας στην ασφάλεια, τη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών καθώς και στην προστασία και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Ο στόχος μας είναι αυτός και, μαζί με άλλους, θα κριθεί από τους συνδημότες μας.

ΑΛΜΥΡΟΣ ΣΕ ΕΚΚΙΝΗΣΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΑΣ


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Αποχώρησε μετά από 17 χρόνια η ψυχή του στίβου ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά

Η προπονήτρια που συνέδεσε το όνομά της με τον στίβο του Αλμυρού για σχεδόν δύο δεκαετίες,…
Κέρδισε η Αλληλεγγύη στην γιορτή του Αγίου Νικολάου για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Ευχαριστήριο

Κέρδισε η Αλληλεγγύη στην γιορτή του Αγίου Νικολάου για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Ευχαριστήριο

Μία υπέροχη μουσική βραδιά προσέφεραν καταξιωμένοι ντόπιοι καλλιτέχνες και η αθρόα προσέλευση του κόσμου επιβεβαίωσε την…