• 26 Ιουνίου, 2023

H Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας γιόρτασε 100 χρόνια ιστορίας

H Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας γιόρτασε 100 χρόνια ιστορίας

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Μαγνησίας (Ο.Ε.Β.Ε.Μ.) πραγματοποίησε μια ξεχωριστή και με ιδιαίτερη επιτυχία επετειακή εκδήλωση «100 Χρόνια Ιστορίας Ομοσπονδιών Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν.Μαγνησίας». Η εκδήλωση έγινε το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 στο κέντρο Bohemia (Πλαζ Αλυκών).

Η εκδήλωση είχε στόχο να παρουσιάσει την ιστορία του Συνδικαλιστικού Κινήματος των Επαγγελματιών στη Μαγνησία αλλά και να τιμήσει όλους τους Επαγγελματίες Βιοτέχνες και Εμπόρους που συνέβαλαν στην εξέλιξη και ενδυνάμωση του Συνδικαλισμού από το 1918 μέχρι και σήμερα. Ένας αιώνας γεμάτος πολιτικές εξελίξεις, ανατροπές, πολέμους, διαμάχες, παγκόσμια κινήματα, διαχωρισμούς και ενοποιήσεις. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα στο Νομό μας έχει πραγματικά ενδιαφέρον. Μελετώντας τα καταστατικά όλων των Ομοσπονδιών που έχουν δράσει στην περιοχή μας, διαπιστώνουμε πως προτεραιότητα όλων ήταν πάντα η διεκδίκηση, διαφύλαξη και προαγωγή των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των Μελών τους, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης η Πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δωροθέα Καναβιτσά μίλησε για την αξία του Συνδικαλιστικού Κινήματος στη Μαγνησία, το ενδιαφέρον που προκαλεί η ιστορία των Ομοσπονδιών μας, μα πάνω από όλα για την αξία των αγώνων που έχουν δώσει στη διάρκεια των 100 χρόνων επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Πρέπει να κατανοήσουμε τη σύνδεση της παλιότερης και νεότερης ιστορίας με το παρόν και το μέλλον για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί η μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα  Επισήμανε πως είναι χρέος μας να είμαστε όλοι μαζί και ενωμένοι πάντα!

Έγινε παρουσίαση μιας σύντομης ιστορικής αναδρομής όσον αφορά τις Ομοσπονδίες που έχουν ιδρυθεί στη Μαγνησία τα τελευταία 100 χρόνια. Άλλωστε, όπως σημείωσε ο Α’ Αντιπρόεδρος Νικόλαος Πλουμιστός, όποιος δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει και μέλλον. Το 1918 ιδρύθηκε η πρώτη Ομοσπονδία Επαγγελματιών Μαγνησίας, ενώ από το 1929 και μετά εντοπίζουμε την ίδρυση και νέων Ομοσπονδιών. Ακολούθησαν έντονες δικαστικές διαμάχες μεταξύ των Ομοσπονδιών λόγω πολιτικών καταστάσεων, ενώ μετονομασίες και τροποποιήσεις καταστατικών δεν λείπουν από την ιστορία. Έτος αναφοράς το 1940 όταν η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Μαγνησίας (1918) διαιρείται σε δύο ανεξάρτητες Ομοσπονδίες, την «Εθνική Ομοσπονδία Επαγγελματιών Μαγνησίας» και την «Εθνική Βιοτεχνική Ομοσπονδία Μαγνησίας». Από το 1947 έως το 1988 υπάρχουν 3 διαφορετικές Ομοσπονδίες, ενώ το 1989 οι δύο από αυτές «ενοποιούνται». Συγκεκριμένα έγινε η ενσωμάτωση της μίας στη δική μας σημερινή ΟΕΒΕΜ, η οποία είναι η συνέχεια της αρχικής Ομοσπονδίας του 1918, όπως προκύπτει από τα καταστατικά έγγραφα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο Β’ Αντιπρόεδρος Ιωάννης Φόβος παρουσίασε συνοπτικά τις Συνδικαλιστικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΟΕΒΕΜ. Στη διάρκεια των χρόνων οι κινητοποιήσεις, οι διαμαρτυρίες και οι αγώνες των επαγγελματιών έχουν αφήσει το στίγμα τους. Πάρα πολλές είναι οι συναντήσεις με Εκπροσώπους – Αρχές (Κρατικές και Τοπικές) και οι επιστολές που καταγγέλλουν τα προβλήματα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Προβλήματα που δεν τελειώνουν, απλώς αλλάζουν μορφή και υφή. Στην «ατζέντα» καταγράφονται και οι κοινωνικές δράσεις που γίνονται προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας συνολικά. Δράσεις που γίνονται σε συνεργασία με άλλους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της περιοχής μας και όχι μόνο.

Ακολούθησαν βραβεύσεις σε ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει στο Συνδικαλιστικό Κίνημα της περιοχής μας, στους κ.κ. Ευάγγελο Ανετόπουλο και Ευστάθιο Πλαστάρα. Τιμητικές πλακέτες έλαβαν και εκπρόσωποι Επιχειρήσεων που μετρούν 100 και πλέον χρόνια ζωής, οι κ.κ. Θεόδωρος Τσάτσος και Αλέξανδρος Δημόπουλος. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τούρτα 100 χρόνων ΟΕΒΕ Μαγνησίας, πυροτεχνήματα και διάθεση εορτασμού από όλους τους παρευρισκόμενους.

Παρευρέθηκαν οι κ.κ. Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δ.Κολυνδρίνη, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου και Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ Γ.Κίτσιος, Θεματικός               Αντιπεριφερειάρχης Α.Μόρας, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας κ.Ανδρέας Ζέρβας, Πρόεδρος ΔΕΥΑΜΒ Γ.Τόρης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας Α.Μπασδάνης και η Επιμελητηριακή Σύμβουλος Π.Γκαμπλιά, Αντιπρόεδρος ΟΕΒΕ Λάρισας Α.Γκούλιος, Γενικός Διευθυντής του ΣΒΘΣΕ Β.Κλειτσογιάννης και η Υπεύθυνη Πληροφόρησης του Τμήματος ΣΒΘΣΕ/Enterprise Europe Network κ. Γ.Φράγκου, Πρόεδρος ΟΕΒΕ Μαγνησίας & Β.Σποράδων Κ.Τσουράπας, Β’ Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Έλλη Σαμουηλίδη, Πρόεδρος Ένωσης Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αλμυρού κ.Α.Χατζηκυριάκος και ο Ταμίας Χ.Μπέκος, Γεν.Γραμματέας Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γ.Κοντορίζος, Προϊσταμένη ΔΥΠΑ Βόλου Μ.Κοντογιάννη, Διευθυντής ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Α.Κουκουλής, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θ.Παπαδημόπουλος και Γεν.Γραμματέας Δ.Βασιλείου, Διευθυντής ΕΦΚΑ Μαγνησίας Β’ Δνσης Δ.Κωτούλας, Πρόεδρος Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας Α.Λάππας, Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Β.Ηλιόπουλος, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι των Πρωτοβάθμιων Σωματείων Μελών της ΟΕΒΕΜ., Επαγγελματίες Βιοτέχνες και έμποροι της Μαγνησίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Θερμές ευχαριστίες στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου – Αρχείο Ζημέρη και την κα Λίτσα Κόγια για την άψογη συνεργασία και τη διάθεση υλικού προβολής στη διάρκεια της παρουσίασης. Θερμές ευχαριστίες και στο Σύλλογο Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Μαγνησίας για την τούρτα και τα γλυκά εδέσματα που προσέφεραν, όπως και στο Σύνδεσμο Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας για την τεχνική υποστήριξη.


Σχετικά Άρθρα

Ο.Ε.Β.Ε.Μ.: Στο στόχαστρο οι Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις για μία ακόμα φορά!

Ο.Ε.Β.Ε.Μ.: Στο στόχαστρο οι Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις για μία ακόμα φορά!

Στο στόχαστρο οι Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις για μία ακόμα φορά! Αντιμετωπίζουμε διαδοχικές κρίσεις, ακραία…
ΟΒΕΜ – Επιμελητήριο Μαγνησίας: Την Τετάρτη Ημερίδα με θέμα: “Ψυχική Υγεία και Επιχειρηματικότητα”

ΟΒΕΜ – Επιμελητήριο Μαγνησίας: Την Τετάρτη Ημερίδα με θέμα: “Ψυχική Υγεία και Επιχειρηματικότητα”

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνιών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και το ΚΕΚ ΚΕΠΕΘ ενώνουν…
ΟΕΒΕΜ: Κινητοποίηση κουρέων-κομμωτών

ΟΕΒΕΜ: Κινητοποίηση κουρέων-κομμωτών

Από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών κι Εμπόρων Μαγνησίας λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο Τύπου: