- 23 Ιουνίου, 2023
Επιστολή Δημάρχου για τον τραυματισμό παιδιού στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου
Ακολουθεί Δελτίο Τύπου – Επιστολή του Δημάρχου Αλμυρού κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκου, μετά το ατύχημα 7χρονου στο προαύλιο σχολείο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού. Το πρώτο ρεπορτάζ, μπορείτε να το διαβάσετε στο λινκ που δημοσιεύουμε στο τέλος του άρθρου.
Αγαπητοί Συμπολίτες και Συμπολίτισσες,
Η ασφάλεια των παιδιών είναι αδιαπραγμάτευτη για όλους μας και για εμένα, πρωτίστως, ως Δήμαρχο της πόλης. Αναλαμβάνω την ευθύνη, στο μέτρο που μου αναλογεί, για το ατύχημα που συνέβη χθες το απόγευμα στην περίφραξη του σχολικού συγκροτήματος, όπου στεγάζονται το 1ο& 4ο Δημοτικό και το 4ο Νηπιαγωγείο Αλμυρού. Ο αγώνας για τις επισκευές και συντηρήσεις των σχολείων μας είναι διαρκής και αέναος, δεν σταματά. Ουδέποτε αδιαφορήσαμε ότι γι’ αυτό ούτε για κανένα σχολείο.
Την αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων στην περίφραξη των ανωτέρω σχολείων, έχουμε ήδη εντάξει στο έργο «ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ» για το οποίο έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος και αναμένεται η υπογραφή σύμβασης εντός των επόμενων ημερών, μέσα στον Ιούλιο, αφού ολοκληρωθεί ο προβλεπόμενος έλεγχος από την Υπηρεσία Επιτρόπου στο Ν. Μαγνησίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ο Δήμος Αλμυρού διαθέτει 16 Νηπιαγωγεία, 14 Δημοτικά, 5 Γυμνάσια, 2 Λύκεια, 1 ΕΕΕΕΚ και 1 Εργαστηριακό Κέντρο. Συνολικά, επομένως, οφείλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες τριάντα επτά (37) Σχολικών Κτιρίων, όταν η πάγια ετήσια χρηματοδότηση για επισκευές σχολικών κτιρίων, για το Δήμο μας, ανέρχεται στο ποσό των 56.000,00€.
Από την ανάληψη της θητείας μας, στο σχολικό συγκρότημα των 1ου& 4ου Δημοτικών Σχολείων και 4ου Νηπιαγωγείο Αλμυρού, με ιδία μέσα, προχωρήσαμε στην κατεδάφιση των παλαιών τουαλετών του συγκροτήματος, οι οποίες αποτελούσαν εστία μόλυνσης και κινδύνου για την υγεία των μαθητών και του προσωπικού, ενώ υπήρχε κίνδυνος η παλαιά πόρτα να τραυματίσει κάποιο παιδί. Αυτές οι παλαιές τουαλέτες με μηχανήματα του Δήμου Αλμυρού κατεδαφίστηκαν, καθαρίστηκε ο χώρος, αποκαταστάθηκε το έδαφος και τοποθετήθηκαν κάγκελα για την ασφάλεια των μαθητών. Επιπροσθέτως, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για την αντικατάσταση στέγης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και την επισκευή νέας στέγης στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, έργα για τα οποία ομοίως έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες δημοπράτησης και αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση εντός των επόμενων ημερών, ενώ προγραμματίζεται και η αποκατάσταση του προαύλειου χώρου εξαιτίας των βυθισμάτων που εντοπίζονται σε ορισμένα σημεία.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε προβεί σε πλήθος εργασιών και παρεμβάσεων σε όλα τα σχολικά κτίρια του Δήμου, ενδεικτικά αναφερομένων τις εργασίες στο Γενικό Λύκειο Αλμυρού, την αποξήλωση και επανατοποθέτηση μαρμάρων στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης, την αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων στο Γυμνάσιο Σούρπης, τις εργασίες επισκευής στις τουαλέτες του γυμνασίου Πτελεού, εργασίες μόνωσης στο 1ο & 2ο Γυμνάσιο και στο Ειδικό Σχολείο, τις εργασίες επισκευής στέγης στο Νηπιαγωγείο Ευξεινούπολης και στο 4ο Νηπιαγωγείο, την κατασκευή τμήματος στέγης στο 3ο Δημοτικό Σχολείο ενώ παρεμβάσεις έγιναν και στο Νηπιαγωγείο Ανάβρας και στα Δημοτικά Σούρπης, Πτελεού, Αχιλλείου και Αγίων Θεοδώρων, οι οποίες αφορούσαν είτε σε επισκευές, είτε σε ελαιοχρωματισμούς είτε σε άλλες εργασίες συντήρησης. Επιπροσθέτως, το έργο για τη Συντήρηση Σχολικών Κτιρίων περιλαμβάνει αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων στη βορεινή πλευρά του κτιρίου του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού, Στεγανοποίηση Τμήματος Οροφής του 5ου Νηπιαγωγείου Αλμυρού καθώς και κατασκευή στεγάστρου για την ασφαλή μετάβαση των παιδιών και τη προστασία τους κατά τις βροχερές ημέρες.
Πέρα όμως των ανωτέρω, με αφορμή το περιστατικό αυτό, οφείλουμε να επισημάνουμε κάποια σημαντικά δεδομένα καθώς η ασφάλεια της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας καθώς και η προστασία της σχολικής περιουσίας δεν μπορεί να αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Κατά τις ώρες μη λειτουργίας της σχολικής μονάδας αρμόδιος για την προστασία του χώρου είναι πράγματι ο εκάστοτε Δήμος. Στους χώρους των σχολικών κτιρίων υπάρχει σημαντικός εξοπλισμός, διδακτικός εξοπλισμός του οποίου την ασφάλεια οφείλουμε να διασφαλίζουμε στο μέτρο και στο βαθμό που μπορούμε, προς τούτο και όλα αυτά τα έτη ως δημοτική περιουσία τα σχολεία και οι προαύλειοι χώροι κλειδώνονται και απαγορεύεται η είσοδος κάθε τρίτου σε ώρες και ημέρες μη λειτουργίας του σχολείου, εκτός των περιπτώσεων διεξαγωγής συγκεκριμένων δράσεων και εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια των οποίων ο Δήμος, δύναται για το σκοπό αυτό να εξασφαλίσει την καθαριότητα και την ασφάλεια του χώρου. Δράσεις και εκδηλώσεις μπορούν να οργανωθούν όπως και έχουν διοργανωθεί κατά περιπτώσεις, για τις οποίες πάντα λαμβάνονται ασφαλή μέτρα, καθώς δεν αποτελούν κοινόχρηστους χώρους υπό την έννοια του νόμου αλλά δημοτική περιουσία που τίθεται στη χρήση μαθητών και διδασκόντων.
Στην εποχή των καμερών, ίσως, τίποτα να μη φαντάζει δύσκολο για ορισμένους, είναι, όμως, ουσιαστικά επικίνδυνο και ανασφαλές, ειδικά όταν συζητούμε για ανήλικους, να θεωρούμε ότι η ύπαρξη τους εξασφαλίζει αίσθημα ασφάλειας στους γονείς για τα παιδιά. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει κρίνει άλλωστε ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης στα σχολεία και τις παιδικές χαρές του Δήμου, το οποίο λειτουργεί κατά τις ώρες μη λειτουργίας τους, ενέχει υψηλό κίνδυνο για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των φυσικών προσώπων. Ειδικότερα, αναφέρει ότι «Η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε χώρο σχολείου ή παιδικής χαράς όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι συνιστά καταρχήν προσβολή του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής ενώ θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμά τους στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Ο κίνδυνος αυτός υφίσταται ακόμα και αν οι κάμερες βρίσκονται εκτός λειτουργίας, διότι δημιουργείται το αίσθημα ότι πολύ πιθανό να βρίσκεται ο πολίτης υπό παρακολούθηση. Ο κίνδυνος αυτός ενδέχεται να είναι υψηλός καθότι οι προσωπικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την ύπαρξη των καμερών και του αισθήματος της συνεχούς παρακολούθησης στα θεμελιώδη δικαιώματα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής των φυσικών προσώπων που κινούνται στο χώρο του σχολείου είναι άγνωστες.» Εν κατακλείδι λοιπόν, οι κάμερες μπορούν να τοποθετούνται κατ’ εκτίμηση του Δήμου και υπό τις προϋποθέσεις του νόμου αλλά αποκλειστικά για την προστασία της περιουσίας του σχολείου και του χώρου από βανδαλισμούς και όχι φυσικά για την επίβλεψη ανήλικων παιδιών, η οποία ανήκει κατ΄ αποκλειστικότητα στους γονείς & κηδεμόνες ή σε εκπαιδευτικούς εντός του σχολικού ωραρίου.
Είναι δεδομένο ότι οφείλουμε να επισημάνουμε και να σταθούμε στην εξασφάλιση της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων, η οποία είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί αποκλειστικά από τους Δήμους υπό τις σημερινές επικρατούσες συνθήκες, αν το Κράτος δεν ασκήσει τη ρητά και συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωσή του να εξασφαλίζει στους ΟΤΑ τους επαρκείς πόρους για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Απαιτείται ξεκάθαρα αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης, η οποία πρέπει να γίνεται κατ’ εκτίμηση πραγματικών αναγκών και όχι κριτήρια πληθυσμιακά, καθώς οι ανάγκες ασφάλειας πρέπει να καλύπτονται ακόμη και αν φοιτά μόνο ένας μαθητής. Η άμεση ανάγκη για την επαρκή στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών είναι επίσης προαπαιτούμενη καθώς είναι ανέφικτο σε ένα Δήμο 900.000 τ.χλμ τρεις μηχανικοί να καλούνται αναταποκριθούν στο σύνολο των έργων του Δήμου.
Ως Δήμαρχος λυπάμαι βαθιά γι’ αυτό που συνέβη και εκφράζω τη συμπαράστασή μου στο μικρό παιδί και στην οικογένειά του. Δεσμεύομαι ότι θα είμαι πάντα ειλικρινής απέναντι στους πολίτες για την πραγματικότητα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη αλλά και με τη δέσμευση της διαρκούς διεκδίκησης η οποία βασίζεται στην ουσιαστική γνώση και την τεκμηριωμένη άποψη.
Τραυματίστηκε παιδί όταν προσπαθούσε να περάσει κάγκελα Δημοτικού σχολείου