• 21 Ιουνίου, 2023

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 17/6/23

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 17/6/23

Το Δελτίο Θυέλλης που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης και δημοσιεύθηκε στον “Λαό” στις 17/6/2023.

 

Μία βδομάδα έμεινε
και μη φοβάστε πανικό.
Αγωνιούν μόνον εκείνοι
που διάλεξαν ….Τιτανικό.

 

Καλημέρα σας (αν θέλει ο καιρός)… Εντάξει… Το γεγονός ότι σας κούρασε ο βαρετός θόρυβος της προεκλογικής περιόδου και τα πρόχειρα κομματικά ψεύδη της κάθε κομματικής σκοπιμότητας, οι αρλούμπες που εκστομίζονται στα τηλεοπτικά πάνελ και τα μπαλκόνια, τα τραγελαφικά «καλημέρα, Γιάννη – κουκιά σπέρνω» κ.ο.κ. είναι από καιρό κοινό μυστικό. Αλλά ο απλός λαός ας μη χαλάσει περισσότερο την ήδη στραπατσαρισμένη πολιτική εικόνα τώρα, τα τελευταία 24ωρα πριν τη δεύτερη κάλπη. Που «φάγαμε το γάιδαρο κι απέμεινε η ουρά». Όπως λένε οι προβλέψεις και οι δημοσκοπικές έρευνες, το βράδυ της 25ης Ιουνίου θα έχουμε βιώσιμη Κυβέρνηση κι αυτή η μακρόσυρτη περιπέτεια θα λήξει.

 

Ο ίδιος ο Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Καθημερινή», αποφάνθηκε όψιμα ότι «Θα περάσουν πολλές δεκαετίες για να ξαναμιλήσουμε για απλή αναλογική».  Όταν όμως εμπνεύστηκε και υπερψήφισε το σχετικό νόμο το 2019, για «προοδευτικές Κυβερνήσεις συνεργασίας», δεν πήγε προφανώς το μυαλό του στη Βαβέλ κομμάτων και αποκομμάτων της αριστεράς ή κεντροαριστεράς, όπου κανένας δεν θέλησε να συνεργαστεί με κανέναν, με αποτέλεσμα όλοι τους σχεδόν στην αντιπολίτευση να βιώσουν ένα εκλογικό Βατερλό, προσφέροντας το μοναδικό μεγάλο «γήπεδο» της διακυβέρνησης αποκλειστικά στον κοινό τους αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή; Υποθέτοντας ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές της έστησαν προκαταβολικά την «παγίδα» της απλής αναλογικής, για να μη μπορέσει δήθεν να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση και εν τέλει πέσαμε οι ίδιοι στην παγίδα που στήσαμε και, με άλλα λόγια, «βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας». Οι πραγματικά μεγάλοι ηγέτες όμως -ανάμεσα στα άλλα προσόντα τους- πρέπει να προβλέπουν ορθά και να προνοούν και όχι από τα κολπάκια που επινοούν να παθαίνουν τελικά οι ίδιοι εκλογική πανωλεθρία. Και το κυριότερο; Για την κομματική και την προσωπική τους επιβίωση δεν παίζουν στα ζάρια την πορεία της χώρας και τις τύχες του λαού.

 

Σκέφτομαι καμιά φορά ότι στο μισό περίπου αιώνα της Δημοκρατικής Μεταπολίτευσης (που λόγω ηλικίας τον βίωσα ολόκληρο) Κυβέρνησαν κατά καιρούς σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα για λίγο έως πολύ. Όλοι βρήκαν μπροστά τους προβλήματα, παθογένειες, εμπόδια για να μετατρέψουν την Ελλάδα σ’ ένα σύγχρονο ευνομούμενο κράτος. Με διαφορετικές φιλοσοφίες και πρακτικές ο καθένας έκαναν τα λάθη τους, είχαν παραλείψεις και αστοχίες, αλλά κάτι καλό πέτυχαν που έσπρωχνε τη χώρα μπροστά και βελτίωνε τη ζωή των πολιτών. Θα ήταν ανόητο να πιστέψει κανείς ότι δεν είχαν και καλές προθέσεις, άσχετα αν το «ταμείο» του καθενός ήταν μικρό ή μεγάλο.

 

Εκείνα που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί κανείς από το πρόσφατο παρελθόν αποφεύγει να μιλήσει για τα δικά του λάθη και δεν δίνει ποτέ επαρκείς εξηγήσεις γι’ αυτά. Γιατί τα κρύβει κάτω από το χαλί και συνήθως δεν αναγνωρίζει κάτι καλό που έκανε ο αντίπαλός του που τυχαίνει να κυβερνά. Οι τοξικές αντιπολιτεύσεις έγιναν πια κακιά και ζημιογόνα συνήθεια. Διαχέονται όλο και πιο σταθερά τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα των κάθε λογής υποψηφίων, παρά το πραγματικό συμφέρον της πατρίδας και των πολιτών.

 

Ήδη στην επικαιρότητα βιώνουμε το πυρ ομαδόν εναντίον μιας Κυβέρνησης που εξάντλησε ολόκληρη την θεσμική τετραετία (πράγμα σπάνιο), έκανε και παραδέχτηκε λάθη, της έτυχαν απρόβλεπτες κρίσεις και καταστάσεις (πανδημία, εσπευσμένη αμυντική θωράκιση της χώρας, κλιματική αλλαγή, ενεργειακή κρίση, εισαγόμενος πληθωρισμός, ακρίβεια κτλ.) και ένας καλός λόγος από τους αντιπάλους της δεν ακούστηκε. Ίσως γι’ αυτό ο απλός λαός της έδωσε το Μάιο ένα απρόσμενο υψηλό ποσοστό στις κάλπες, απονέμοντας τη δική του …δικαιοσύνη. Μένει να δούμε πώς θα φερθεί και στις κάλπες της προσεχούς Κυριακής, ποια θα είναι η αποχή του και οι προτιμήσεις του.

 

Προς τα μικρά κόμματα της Ελληνικής Λύσης, Ζωής Κωνσταντοπούλου και ΝΙΚΗΣ: Το να αλλάζετε τη σειρά των υποψηφίων σας από κάποιες λίστες του β΄ γύρου και να βάζετε πρώτους κάποιους κολλητούς του περιβάλλοντός σας, σε βάρος ήδη εκλεγμένων, από τους οποίους ορισμένοι δεν ήταν καν υποψήφιοι, δεν ξέρω αν το χωράει ο κοινός νους της κοινωνίας, αλλά σίγουρα οι εμπνευστές αυτού του σχεδίου έχουν μια πολύ …διεστραμμένη άποψη για τη «Δημοκρατία» τους. Ελπίζω και εύχομαι να σας κρίνουν οι πολίτες πριν φτάσουν στην επικείμενη κάλπη. Για μένα προσωπικά και μόνο γι’ αυτό το ανοσιούργημα, δεν αξίζετε να εκπροσωπείτε τους Έλληνες στο Κοινοβούλιο. Τελεία και παύλα….

 

Ο ψευτο-μουφτής στη Ροδόπη έστειλε SMS στα κινητά των Ελλήνων Μουσουλμάνων αναφέροντας ρητά ότι οι «οι Τούρκοι ψηφίζουν Τούρκο», υποδεικνύοντας μάλιστα ποιους ακριβώς εννοεί, δυο υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκλεκτούς και του Τουρκικού Προξενείου της Θράκης, οι οποίοι και εξελέγησαν. Και ο ΣΥΡΙΖΑ τήρησε σιγή ιχθύος, πλην του Νίκου Φίλη που …αποφάνθηκε ότι «κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού». Δηλαδή; Ο Έλληνας μουσουλμάνος, αν θέλει να λέγεται Τούρκος, ας λέγεται;

 

Θα τρίζουν τα κόκκαλα των εκατομμυρίων Μικρασιατών που σφαγιάστηκαν, που εξοντώθηκαν στη Σμύρνη, στον Πόντο, την Καππαδοκία, την Αρμενία, την Κωνσταντινούπολη κτλ. Οι ολιγάρχες στην Άγκυρα θα τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση και εδώ -στην Ελλάδα- ο κάθε μπουχέσας δικαιωματιστής θα …αυτοϊκανοποιείται.

 

Το γνωστό «σφάξε με, αγά μου, ν’ αγιάσω» τι σόι αυτοπροσδιορισμός να είναι άραγε;

 

Εντάξει… Μπορεί να μην ήρθαν ακόμη τα ύστερα του κόσμου, αλλά οι σχετικές προειδοποιήσεις στον πλανήτη μας είναι σαφείς… Π.χ. καίγονται επί ημέρες τεράστιες δασικές εκτάσεις στον Καναδά και βορειοανατολικές πόλεις στις γειτονικές ΗΠΑ «πνίγονται» σε επικίνδυνη αιθαλομίχλη.

 

Στα καθ’ ημάς, οι μετεωρολογικές προβλέψεις προβλέπουν σχεδόν για όλο το υπόλοιπο του Ιουνίου μπόρες, βροχές, καταιγίδες, ακόμη και χαλαζοπτώσεις κατά τόπους. Οι ανησυχίες για τη σοδειά των καλοκαιρινών καλλιεργειών που ωριμάζουν είναι έκδηλη μεταξύ των γεωργών, ενώ παραμένει η ακρίβεια του κόστους παραγωγής και η (μόνιμη γκρίνια) για χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων που παράγονται σε σιτηρά, φρούτα και λαχανικά. Όσοι μπορούν να αποθηκεύσουν προσωρινά, ας το πράξουν περιμένοντας καλύτερες προσφορές από τους εμπόρους κτλ. Έτσι κι αλλιώς -λόγω του φετινού …ανισόρροπου καιρού-οι σοδειές θα είναι ποσοτικά και ποιοτικά μειωμένες.

 

Πάντως μην ανησυχείτε. Το πραγματικό καλοκαίρι θα έρθει και ελπίζω να μας αποζημιώσει και με το παραπάνω. Η φιλελληνική …φρενίτιδα των ξένων τουριστών που συρρέουν ήδη στη χώρα μας είναι ένα πολύ παρήγορο σημάδι, που φαίνεται ότι πια θα έχει διαχρονική ένταση και διάρκεια.

 

Αν δεν το πήρατε ακόμη χαμπάρι την 8η Οκτωβρίου έχουμε Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.  Οπότε θα γίνει «του Κουτρούλη ο γάμος», «βαστάτε Τούρκοι τ΄ άρματα», «κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραγματευτάδες» και λοιπά παρεμφερή…

 

Προς το παρόν δεν επεκτείνω το σχόλιο για να μη σας πέσει απότομα βαρύ το «Δελτίο». Για τα Αλμυριώτικα καθέκαστα το μόνο που θα πω προς τους υποψηφίους είναι: Κρατείστε μια σειρά και μη …σπρώχνεστε.

 

Μόνο ένας φίλος και παλιός συμμαθητής, ο Γιώργος Παπαοικονόμου, θυμήθηκε τη δημοσιογραφική γιορτή του Αγίου Πνεύματος και μου ευχήθηκε τηλεφωνικά. Ευχαριστώ, Γιώργαρε… Έστω και για έναν πιστό φίλο αξίζει να ζει κανείς, να συνεχίζει να γράφει και να γιορτάζει.

 

«Κάθε πράγμα στον καιρό του» κι εκλογές τον …Αύγουστο; Αφήστε χώρο και για τον …κολιό, αν και ξέρουμε ότι είναι ένας λαδιάρης του αφρού. Προσέξτε λοιπόν -αν έχουμε και τρίτες εκλογές- μη …λαδώσετε το ψηφοδέλτιο.

 

«Όχι αυτοδυναμία στον Μητσοτάκη – Προτιμότερη η ακυβερνησία». Τάδε έφη –εν τη ρύμη μιας ομιλίας του- ο Ανδρουλάκης. (Μη …βαράτε τους γνήσιους πατριώτες. Καλύτερα κρεμάστε τους ένα σκόρδο στο λαιμό, για να μη τους ματιάζουμε).

 

Όχι, κυρία μου… Ούτε ο Αλέξης ούτε ο Νίκος συμμετείχαν στο «Ράλι Αλμυρός». Οι χελώνες δεν τρέχουν σε ράλι… Ο δε Κυριάκος, με τοπικό ποσοστό 53% στις εκλογές του Μαΐου, τέθηκε αυτόματα εκτός συναγωνισμού. Και το όχημα της απλής αναλογικής, μετά από πολλά τετακέ (περιστροφές),  έμεινε από …λάστιχο από τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής.

 


Σχετικά Άρθρα

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Το παρακάτω βιωματικό κείμενο προέρχεται από τον πρόλογο του ανέκδοτου βιβλίου «Η αθλητική ιστορία της Νέας…
Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Το περασμένο Σάββατο (9 Μαρτίου 2024) «έφυγε» για τη «γειτονιά των Αγγέλων» ένας σπουδαίος άνθρωπος του…