- 20 Ιουνίου, 2023
«Η Ζ. Μακρή ομιλήτρια σε εκδήλωση της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη»
Η υποψήφια βουλευτής Μαγνησίας και Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά το διάστημα 2021-2023 κ. Ζέττα Μ. Μακρή ένωσε δυνάμεις και φωνές μαζί με τις συνυποψήφιες της βουλευτές της ΝΔ, με εξαιρετικά μεγάλη δράση και έργο στην κακοποίηση των παιδιών, κ. Μ. Συρεγγέλα και κ. Ε. Ράπτη, προκειμένου να ενεργοποιήσουν την κοινωνία και να ενημερώσουν και ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες τους για την σημαντικότητα της περιφρούρησης και διαφύλαξης των δικαιωμάτων των παιδιών μας. Την ιδιαίτερα ευαίσθητη και αφυπνιστική εκδήλωση με θέμα: «Προστατεύοντας τα παιδιά μας», που διοργάνωσε η Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ και συντόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Ε. Σώκου, χθες, Δευτέρα 20 Ιουνίου 2023, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Α. Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Θεσσαλονίκης κ. Β. Πατουλίδου, χαιρέτισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κ. Ζέρβας και η κ. Μ. Νάτσιου, Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, ενώ συμμετείχαν πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.
Η κ. Μακρή, που ως Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων είχε κληθεί, στο πρόσφατο παρελθόν, να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία σε όλες τις εκφάνσεις (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, συναισθηματική, κοινωνική, ρατσιστική, σεξουαλική και διαδικτυακή) τοποθετήθηκε πρώτη, τονίζοντας την σημασία επένδυσης στην πρόληψη και στην ενίσχυση της κοινωνικής βιωσιμότητας της εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι στο διεθνές και διαχρονικό αυτό φαινόμενο, που το τελευταίο διάστημα λαμβάνει καταιγιστικές διαστάσεις. Η υποψήφια βουλευτής, αναφέρθηκε, εκτενώς, στην πρόκληση και προτεραιότητα ανάπτυξης από την εκπαιδευτική κοινότητα ενός συστήματος προστασίας των παιδιών και των οικογενειών τους, παρουσιάζοντας, αναλυτικά, τους τρόπους προσέγγισης, τις ενέργειες αλλά και τα εργαλεία που το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε την τετραετία διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ. Η δέσμη αυτών των δράσεων, που πρωτίστως είναι ολιστικές, συνεργατικές, οργανωμένες και εξειδικευμένες περιλαμβάνει τις σύγχρονες και καινοτόμες θεματικές ενότητες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, την ενίσχυση των σχολικών μονάδων με τη δημιουργία 3.600 θέσεων για ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, την θέσπιση του Συμβούλου Σχολικής Ζωής, τον διαρκή σχεδιασμό προγραμμάτων και δράσεων ενημέρωσης από κοινού με οργανισμούς, δήμους και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις δεξιότητες μέσω εργαστηρίων, την ενδυνάμωση υποστηρικτικών δομών όπως τα ΚΕΔΑΣΥ καθώς και τον εμπλουτισμό της πλατφόρμας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής με οδηγίες, εγχειρίδια και ενημερωτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό.
Ακόμη, η κ. Μακρή τόνισε ότι, με πρόταγμα την θεμελιώδη αρχή: «η βία δεν έχει καμία θέση στα σχολεία μας»,το ΥΠΑΙΘ προχώρησε, περαιτέρω, στην βελτίωση της διαχείρισης και του συντονισμού των περιπτώσεων αλλά και στην ενίσχυση μέτρων έγκαιρης ανίχνευσης με την εισήγηση και ψήφιση από την Βουλή της πρόσφατης νομοθετικής πρωτοβουλίας ”Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή”. Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πολιτεία νομοθετεί για την πρόληψη και καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού, με τρόπο συγκροτημένο, συνεκτικό και εξειδικευμένο προκειμένου να εγγυηθεί ότι θα υπάρχει μια αδιάληπτη, συστηματική συνέχεια και συνέπεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ενώ, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και να αναφερθεί στην αντίστοιχα σημαντική δουλειά που γίνεται στα σχολεία μας για την αντιμετώπιση του έτερου σοβαρού φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για την προστασία τους.
Η κ. Μακρή έκλεισε την τοποθέτησή της σημειώνοντας ότι: «Οι δράσεις και ενέργειες του ΥΠΑΙΘ καταδεικνύουν ότι «παίρνουμε, συνειδητά την κατάσταση στα χέρια μας». Όλοι, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και στελέχη εκπαίδευσης θα πρέπει, συνεχώς, να είμαστε ενεργοποιημένοι, να συντάσσουμε δυνάμεις, να δραστηριοποιούμαστε, να συνεργαζόμαστε, να αναθεωρούμε και να επικαιροποιούμε πρακτικές, να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε παιδί, ώστε κανένα να μη νιώθει μόνο και να λέμε «όχι» στον σχολικό εκφοβισμό. Ζούμε σε ένα βίαιο κόσμο και μόνο όταν ολόκληρη η κοινωνία αποφασίσει να εμπλακεί καθοριστικά και συστηματικά θα υπάρξει προοπτική ώστε να κρατηθεί η βία και ο εκφοβισμός έξω από τις ζωές των ίδιων των παιδιών μας. Αντιστεκόμαστε, σθεναρά! «Σπάμε την σιωπή, ζούμε αρμονικά μαζί»!