- 19 Ιουνίου, 2023
Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας: Παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους και δημόσια κτήρια
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλμυρού συνεδρίασε στις 12 Ιουνίου κι αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) του Δήμου Αλμυρού. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κ. Χατζηκυριάκος Ευάγγελος, εισηγούμενος το παραπάνω θέμα είπε: Προκειμένου να δημιουργηθεί σε επίπεδο Δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις, οι Δήμοι καταρτίζουν Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) εντός των διοικητικών ορίων τους, σε περιοχή παρέμβασης που επιλέγεται και στην οποία θα εφαρμοσθούν τα προτεινόμενα περιεχόμενα του Σ.Α.Π.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αλμυρού προέβη στην εκπόνηση Σ.Α.Π. στα λειτουργικά όριά του, με στόχο την ολοκληρωμένη εκπόνηση προγράμματος καθορισμού απαραίτητων παρεμβάσεων εξασφάλισης της προσβασιμότητας των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων συμπεριλαμβανομένων των δικτύων πεζή μετακίνησης, των οδεύσεων διαφυγής, χώρων εκτόνωσης, σημείων προσωρινής περίθαλψης και σημείων καταφυγής των πολιτών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.
Με βάση την αρχή της προσβάσιμης αλυσίδας, και σε συνδυασμό με την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή παρέμβασης, προτείνονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση των απαραίτητων παρεμβάσεων προκειμένου να επιτευχθεί αυτόνομη και ασφαλής πρόσβαση στους παρακάτω κοινόχρηστους χώρους καθώς και σε κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες. Πιο ειδικά, οι γραμμικές παρεμβάσεις που προτείνονται για την εξασφάλιση της προσβάσιμης αλυσίδας χωροθετούνται στον Δήμο Αλμυρού και ειδικότερα στις οδούς των παρακάτω οικισμών.
Οικισμός Αλμυρού : Οδός Αθηνάς, Οδός Γολδάση, Οδός Φιλελλήνων
Οικισμός Ευξεινούπολης : Οδός Μικράς Ασίας, Οδός Αλέξανδρου Αντωνιάδη, Οδός Ηρώων Πολυτεχνείου, Οδός Υψηλάντου, Οδός Αθανάσιου Διάκου, Οδός Χρήστου Πάντζιου
Οικισμός Σούρπης : Τοπικές Οδοί 1-9, Επαρχιακή Οδός Στυλίδας-Βελεστίνου.
Εντός της μελετώμενης περιοχής συναντώνται οι ακόλουθοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι:
Οικισμός Αλμυρού:
Κοινόχρηστοι χώροι:
- Πάρκο «Πλατάνια»
- Κεντρική Πλατεία Αλμυρού
- Χώρος Ανοιχτής Αγοράς
Κτίρια που στεγάζουν Δημόσιες υπηρεσίες/Δημόσια Κτίρια:
- Γενικό Λύκειο Αλμυρού
- 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού
- Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού
- Πολιτιστικός Σύλλογος Αλμυρού
- Κέντρο Υγείας Αλμυρού
Οικισμός Ευξεινούπολης:
Κοινόχρηστοι χώροι:
- Πάρκο Ευξεινούπολης
Κτίρια που στεγάζουν Δημόσιες υπηρεσίες/Δημόσια Κτίρια:
- Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου
- Γυμνάσιο Ευξεινούπολης
- Δημοτικό Σχολείο Ευξεινούπολης
- Γήπεδο Ποδοσφαίρου Ευξεινούπολης
- Νηπιαγωγείο Ευξεινούπολης
Οικισμός Σούρπης:
Κοινόχρηστοι χώροι:
- Πλατεία Σούρπης
- Χώρος Πάρκου – Μνημείου – Παιδικής Χαράς
Κτίρια που στεγάζουν Δημόσιες υπηρεσίες/Δημόσια Κτίρια:
- Γυμνάσιο – Λύκειο Σούρπης
- Γήπεδο Σούρπης
- Υποθηκοφυλακείο
- Δημοτικό Σχολείο Σούρπης
- Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου
- Νηπιαγωγείο Σούρπης
Οι προτάσεις του Σ.Α.Π. αφορούν σε παρεμβάσεις στους υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους, στα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, στις διαβάσεις πεζών και στα πεζοδρόμια. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες εντός της περιοχής παρέμβασης αφορούν σε προσθήκη ραμπών στην είσοδο 14 κτιρίων και σκάφες για σύνδεση οδοστρώματος με πεζοδρόμιο σε 11 σημεία. Παρέμβαση όσον αφορά τις προδιαγραφές της θύρας του περιβάλλοντα χώρου απαιτείται μόνο στο γήπεδο της Σούρπης. Επίσης, παρεμβάσεις στις θύρες εισόδου είναι απαραίτητες σε 2 κτίρια. Τέλος, πρέπει να οριστεί τουλάχιστον 1 θέση στάθμευσης ΑμεΑ σε 11 κτίρια.
Εν συνεχεία, εντός της περιοχής παρέμβασης του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας του Δήμου Αλμυρού, επιλέγονται χώροι καταφυγής, υπαίθριοι χώροι εκτόνωσης ατόμων με αναπηρία και χώροι προσωρινής περίθαλψης. Οι προτεινόμενοι χώροι είναι σημεία τα οποία οι είσοδοί τους βρίσκονται εντός της προσβάσιμης γραμμικής αλυσίδας που προτείνεται. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η διαφυγή όλων των ομάδων πολιτών προς αυτούς σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών. Επιπροσθέτως, με βάση τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη είσοδος σε αυτούς τους χώρους για όλους τους πολίτες.
Αναφορικά με τους υπαίθριους δημόσιους Κ.Χ. εντός της περιοχής παρέμβασης, η παρέμβαση που προτείνεται είναι η προσθήκη σκάφης για σύνδεση του οδοστρώματος με το πεζοδρόμιο σε τέσσερις (4) υπαίθριους χώρους. Σε δύο (2) κανένα σημεία της περιοχής παρέμβασης χρήζει προσθήκης ράμπας ώστε να συνδεθεί το πεζοδρόμιο με τον περιβάλλοντα χώρο. Όσον αφορά τις θύρες εισόδου στους κοινόχρηστους χώρους, απαιτείται παρέμβαση μόνο σε ένα (1) χώρο. Τέλος, απαιτείται να προστεθεί οδηγός τυφλών σε πέντε (5) πλατείες και Κ.Χ..
Σχετικά με την εξασφάλιση προσβασιμότητας στις διαβάσεις πεζών, προτείνονται συνολικά έντεκα (11) νέες διαβάσεις. Επίσης, προτείνεται η προσθήκη διαβάσεων σε όλες τις διασταυρώσεις κατά μήκος των οδών της περιοχής παρέμβασης προκειμένου να εξασφαλίζεται η προσβάσιμη αλυσίδα και η απρόσκοπτη και ασφαλής κίνησης των πεζών. Επιπλέον, αυτών προτείνεται η συντήρηση και διόρθωση των σκαφών σε συνολικά τρεις (3) διαβάσεις πεζών.
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στα πεζοδρόμια των περιοχών που εξετάζονται στο ΣΑΠ, προτείνεται ανάπλαση σε μήκος περίπου 9,1 χιλιομέτρων συνολικά. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν την κατασκευή πεζοδρομίων όπου αυτά δεν εντοπίζονται, την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων όπου το πλάτος τους δεν είναι επαρκές σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΦΕΚ 6213Β 7.12.2022 και την συντήρηση του υλικού δαπεδόστρωσης, την οργάνωση του αστικού εξοπλισμού εκτός ζώνης όδευσης πεζών και την προσθήκη του οδηγού τυφλών όπου τα πεζοδρόμια έχουν το επαρκές πλάτος αλλά για να γίνουν πλήρως προσβάσιμα χρήζουν παρεμβάσεων.