• 18 Ιουνίου, 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Υγεία, μία από τις άμεσες προτεραιότητές μας

ΣΥΡΙΖΑ: Υγεία, μία από τις άμεσες προτεραιότητές μας

Του Ματθαίου Δραμητινού ιατρού καρδιολόγου, Υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μαγνησίας/

Η μεθοδευμένη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας από την Νέα Δημοκρατία και η ανάταξή της ,στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η περίοδος της πανδημίας ανέστειλε προσωρινά την μανία των νεοφιλελεύθερων, απέναντι σε κάθε  δημόσιο αγαθό. Το δείγμα γραφής είχε ξεκινήσει ως πρόγευση με την διάλυση των πολυιατρείων του τότε ΕΟΠΥΥ (Πρώην ΙΚΑ) το 2013-2014 από τον υπουργό υγείας, νυν ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη Άδωνη, που απέλυσε 2500 γιατρούς ζηλεύοντας την δόξα της τρόικας, επί κυβερνήσεως Σαμαρά -Βενιζέλου.  Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, το ΕΣΥ στάθηκε στα πόδια του, με τεράστια προσπάθεια, παρόλη την ασφυκτική πίεση των δανειστών και τις ορέξεις των φιλελεύθερων αρπακτικών.

Βγαίνοντας η χώρα από τα μνημόνια, με την κάκιστη διαχείριση της πανδημίας και παρά το βάρος των 38.000 νεκρών συνανθρώπων μας, το ΕΣΥ εγκαταλείπεται συστηματικά και απαξιώνεται από την κυβέρνηση  Μητσοτάκη, που μόνο με μερεμέτια και μπαλώματα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση στην χώρα μας μετά τον β παγκόσμιο πόλεμο. Η νεοφιλελεύθερη σκιά απλώνει όλη την βεντάλια της επάνω στην υγεία με τα ΣΔΙΤ, τις ιδιωτικοποιήσεις μέρους αλλά και ολόκληρων νοσοκομείων, μετατρέποντάς τα σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, (πρόσφατα το μοναδικό παιδοογκολογικό του Αγία Σοφία), παγώνοντας ή ακυρώνοντας έτοιμες συμβάσεις με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για νέες απαραίτητες δομές. Όπως το παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτινής. Ελάχιστες δαπάνες για την δημόσια υγεία, τις μικρότερες στην ΕΕ, και πολύ μικρός αριθμός διορισμών μονίμου προσωπικού συνθέτουν εκρηκτικό μίγμα περεταίρω αποσάθρωσης του ΕΣΥ. Εργαζόμενοι επικουρικοί με πολλές σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου. Την χαριστική βολή την έδωσε ο πρόσφατος νόμος Πλεύρη, που διέλυσε τον πυρήνα του συστήματος υγείας, με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στους γιατρούς που ισχύει από το 1983, επί Γεννηματά.  Ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι οι εμμονικοί καταστροφείς της δημόσιας υγείας, προέρχονται από τον ίδιο ιδεολογικοπολιτικό χώρο, είναι δηλαδή τα ορφανά του ΛΑΟΣ.

Η εμφανής πλέον διάλυση του ΕΣΥ με τις πρακτικές της ΝΔ δυστυχώς επιβεβαιώνεται καθημερινά με τους θανάτους συνανθρώπων μας σε καρότσες φορτηγών στη Κω, ακόμη και 30 χιλιόμετρα από το κέντρο στην Ν Μάκρη, στην Χίο, στην Χαλκιδική και παντού με ένα ΕΚΑΒ διαλυμένο από την νεοφιλελεύθερη «φροντίδα». Το πρόσφατο «φαινόμενο» με τις απαράδεκτες έως ρατσιστικές δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κ. Πνευματικού, ότι οι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου ασθενείς, κοστίζουν στο σύστημα υγείας και δεν θα έπρεπε να νοσηλεύονται, ξεπερνάει κάθε όριο ανοχής σε ανάλογες πολιτικές, φανερώνοντας και την κρυφή ατζέντα της ΝΔ για την υγεία. Μετά την τεράστια κατακραυγή ο κ. Μητσοτάκης τον απέπεμψε και ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη για το δικό του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός που δεν ήξερε ότι η θνησιμότητα διασωληνωμένων ασθενών είναι μεγαλύτερη εκτός ΜΕΘ  με αυτήν των εντός ΜΕΘ, ψευδόμενος σε όλον τον ελληνικό λαό, έχοντας την μελέτη Τσιόρδα, Λύτρα στα συρτάρια του, που αποδείκνυε ακριβώς το αντίθετο.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την υγεία, είναι το ΝΕΟ ΕΣΥ.

Πλήρες Δημόσιο σύστημα υγείας, σε όλες τις βαθμίδες, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.

Αύξηση δαπανών για την υγεία τουλάχιστον στο 7% του ΑΕΠ, με χρήση πόρων και από το ταμείο ανάκαμψης.

Άμεση πρόσληψη 5.000 μονίμων υγειονομικών και 15.000 στην τετραετία.

Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση σε όλους τους βαθμούς.

Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών που έβαλαν πλάτη στην πανδημία. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς.

Ειδικά κίνητρα για άγονες ειδικότητες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Μισθός 2.000 Ε σε πρωτοδιόριστο επιμελητή Β με αναπροσαρμογή σε όλες τις βαθμίδες, σε προσπάθεια συγκράτησης και του brain drain.

Πλήρες και δημόσιο δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ΚΥ αστικού και ημιαστικού τύπου, ΤΟΜΥ και οικογενειακός γιατρός για όλους.

Στο ΚΥ Αλμυρού, δεν υπάρχει ασθενοφόρο και οι οδηγοί είναι συμβασιούχοι, με ότι σημαίνει αυτό μαζί με τις περιοδικές ελλείψεις. Μέγα θέμα το κτηριακό με τα κακοσυντήρημενα παλαιά κτήρια, γεμάτα υγρασία και κακοτεχνίες. Λίγοι μόνιμοι γιατροί, και οι αγροτικοί, όλοι με το άγχος πού θα είναι αύριο, μια και μετακινήσεις είναι ο κανόνας, ειδικά τους θερινούς μήνες. Εφημερίες στο νοσοκομείο Βόλου, Λαμίας και πολυήμερες μετακινήσεις στα νησιά. Αρκετοί από τους υπηρετούντες εκεί είναι σε μόνιμη βάση στο νοσοκομείο Βόλου.

Η ανάταξη της φτώχειας, της δημόσιας υγείας και παιδείας, της διασφάλισης της πρώτης κατοικίας, αλλά και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας είναι από τις πρώτες προτεραιότητες του  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Διεκδικώντας το καλύτερο δυνατόν εκλογικό αποτέλεσμα στις 25 Ιουνίου!

 

                                                                    Στον σύντροφο, φίλο και δάσκαλο Χρήστο Τρικαλινό, που χάσαμε πρόσφατα.

 

 

 

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Αρβανίτης: Όσοι δεν πιστεύετε στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήστε τον τουλάχιστον ήσυχο

Αρβανίτης: Όσοι δεν πιστεύετε στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήστε τον τουλάχιστον ήσυχο

Δήλωση του Αντιπροέδρου της Left, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κώστα Αρβανίτη:  Δεν…
Γ. Μαρτίου (ΣΥΡΙΖΑ): «Δικαιούμαστε να έχουμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και πρέπει να την έχουμε»

Γ. Μαρτίου (ΣΥΡΙΖΑ): «Δικαιούμαστε να έχουμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και πρέπει να την έχουμε»

Στο αισθητικό Δάσος Κουρί και ανάμεσα στα φασαριόζικα πανέμορφα παγώνια, κάναμε την συνέντευξη εν όψει εκλογών…
Αλ. Μεϊκόπουλος: «Πετσοκομμένες οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών της Μαγνησίας»

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Πετσοκομμένες οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών της Μαγνησίας»

Από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κο Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο λάβαμε και δημοσιεύουμε: Στη Βουλή έφερε ο Βουλευτής…