- 7 Ιουνίου, 2023
Συμπόσιο γλυπτικής στον Αλμυρό με οκτώ καλλιτέχνες – Δηλώσεις του Αλμυριώτη γλύπτη Απόστολου Χασιώτη
Συμπόσιο γλυπτικής με υλικά ανακύκλωσης θα πραγματοποιηθεί στον Αλμυρό από 3 έως 15 Ιουλίου κι αποτελεί μία πολύ σημαντική εκδήλωση καθώς αναμένεται να παραβρεθούν σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Θεοδώρος Παπαγιάννης, ενώ οι δημιουργίες τους θα παραμείνουν σε διάφορα σημεία της πόλης!
Η ιδέα ανήκει στον Αλμυριώτη καλλιτέχνη Απόστολο Χασιώτη και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού. Μία ομάδα από οκτώ καλλιτέχνες, μαθητές και συνεργάτες του κου Παπαγιάννη, θα λάβει μέρος σε αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα. Ανάλογο συμπόσιο αποκλειστικά με υλικά ανακύκλωσης δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας! Οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν συνεργατικά τέσσερα έργα -ή και περισσότερα αναλόγως με τον χρόνο- τα οποία θα έχουν θέματα παρμένα από την ευρύτερη περιοχή, τον κάμπο, το βουνό, τη θάλασσα, την ιστορία. Η εργασία τους θα γίνει insitu, δηλαδή επί τόπου και το σημαντικότερο είναι πως όλες οι κατασκευές θα παραμείνουν στον Δήμο Αλμυρού σε διάφορα υπαίθρια σημεία της πόλης.
Μιλώντας στον «Λαό» ο κος Χαιώτης ανέφερε ότι η ιδέα γεννήθηκε παρακολουθώντας ο ίδιος συμπόσια που διοργανώνει ο κος Παπαγιάννης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το ορεινό χωριό Ελληνικό κοντά στα Γιάννενα. Απευθύνθηκε πρώτα στον σπουδαίο καλλιτέχνη μας και έπειτα στον Δήμο Αλμυρού. «Ο Δήμαρχος κος Χατζηκυριάκος και η Αντιδήμαρχος κα Μπέη αγκάλιασαν την πρότασή μου, τους άρεσε η ιδέα και έτσι αρχίσαμε να την υλοποιούμε. Είναι μια μοναδική ευκαιρία ώστε οι δημότες Αλμυρού, πόλη από την οποία κατάγομαι και μεγάλωσα και στην οποία έκανα τα πρώτα μου καλλιτεχνικά βήματα αφού διατηρούσα το εργαστήριό μου, να γνωρίσουν το έργο του Θόδωρου Παπαγιάννη και να συμμετάσχουν σε αυτή την ωραία εκδήλωση. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες θα είναι και ο Σπύρος Κοντούλης. Θα υπάρχει διάδραση μεταξύ των καλλιτεχνών με την τοπική κοινωνία και τους φορείς του Αλμυρού, ο κόσμος θα μπορεί να μας φέρει υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε στις κατασκευές» επισήμανε ο κος Χασιώτης.
Στην επάνω φωτογραφία, ο κος Χασιώτης δουλεύοντας στο Πάρκο Τρίτση πριν λίγες ημέρες και σε αυτή στο τέλος του κειμένου, παλιότερο έργο του στη Νάξο.
Το υπό κατασκευή δένδρο του Απόστολου Χασιώτη στο Πάρκο Τρίτση
Αυτές τις ημέρες, ο Απόστολος Χασιώτης δημιουργεί μία κατασκευή στο Πάρκο Τρίτση στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα δένδρο που «αναπτύσσεται» καθώς προχωρά μέρα με τη μέρα με διάφορα υλικά ανακύκλωσης, μεταλλικά κομμάτια scrap. Ο καλλιτέχνης ήρθε σε συνεννόηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κα Χάρη Ρώμα και έτσι επιλέχθηκε αυτός ο χώρος πρασίνου κι αναψυχής στον Δήμο Ιλίου προκειμένου να δημιουργηθεί και να «ανθίσει» το σιδερένιο δένδρο. Γίνεται επιτόπου, το έργο ξεκίνησε στις 15 Μαΐου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Ιουνίου. Οι περαστικοί έχουν τη δυνατότητα περνώντας από το σημείο να δουν τον κο Χασιώτη την ώρα εργασίας του και να του δώσουν υλικά. Ο χαρακτήρας του έργου είναι διαδραστικός και ιδιαίτερος αφού λόγω της αντιπυρικής περιόδου, στο δάσος απαγορεύεται η χρήση ηλεκτροκόλλησης. Το δένδρο θα έχει ύψος περίπου 3 μέτρων, δηλαδή φυσικές διαστάσεις και τα υλικά όπως διάφορα αλουμίνια από σασμάν αυτοκινήτων, παλιές συσκευές, σωλήνες κ.ά. συνδέονται μεταξύ τους με βίδες και πριτσίνια.
«Έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μένα αυτό το πρότζεκτ. Η λεγόμενη trashart βρίσκεται σε συνεχή άνθιση. Θυμάμαι ότι όταν ξεκίνησα τη δεκαετία του 1990, ήμουν εγώ κι άλλα δύο-τρία άτομα σε όλη την Ελλάδα που ασχολούμασταν με τα υλικά ανακύκλωσης. Τώρα ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες ακολουθούν αυτή τη μορφή έκφρασης. Τότε με κοιτούσαν κάπως περίεργα, με τον καιρό όμως γνώρισαν το έργο μου και υπήρξαν πολλοί που ασχολήθηκαν. Αυτό το πρότζεκτ αποσκοπεί στην ευαισθητοποίησητου κόσμου πάνω στην ανακύκλωση, την επανάχρηση υλικών, πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα για έναν πιο βιώσιμο κόσμο» σχολίασε ο κος Χασιώτης στον «Λαό» ο οποίος εργάζεται καθημερινά στο συμμετοχικό υπαίθριο εργαστήριο στην καρδιά του πάρκου μέχρι το «Δένδρο» να πάρει την τελική του μορφή σε λίγες ημέρες.
Κλείνοντας τη συνομιλία μας, ο Αλμυριώτης δημιουργός τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό τα διάφορα έργα να βρίσκονται σε αρμονία με τη φύση και το περιβάλλον (κάτι που έκανε ο κος Παπαγιάννης στο Ελληνικό αλλά και στην πόλη των Ιωαννίνων όπου στην παραλίμνια περιοχή είναι διάσπαρτα διάφορα γλυπτά από συμπόνια γλυπτικής), δήλωσε ότι η σχέση του με τον Αλμυρό παραμένει στενή παρά το γεγονός ότι πλέον η βάση του είναι μόνιμα στην Αθήνα, ενώ εξήρε τις διάφορες πρωτοβουλίες σε εικαστικά θέμα. Όπως υπογράμμισε «χαίρομαι πολύ διότι παρακολουθώ πως τώρα τελευταία στον Αλμυρό υπάρχει έντονη δραστηριότητα στα πολιτιστικά, είναι πολύ θετικό και με γεμίζει ελπίδα και ικανοποίηση. Μπορεί να λείπω από την πόλη, αλλά ενημερώνομαι και θεωρώ ότι το συμπόσιο που θα γίνει τον Ιούλιο, θα έχει σημαντική συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση».
Πρόσθεσε δε ότι είναι ανοικτός ώστε κάποιες από τις δημιουργίες του, εκτός από αυτές του συμποσίου, να διακοσμήσουν τον Αλμυρό, όπως ο μουσικός με το σαξόφωνο στο Ωδείο.
***Ο Απόστολος Χασιώτης γεννήθηκε το 1968 και μεγάλωσε στον Αλμυρό. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Παράλληλα άρχισε να εργάζεται πάνω στην κατασκευή εικαστικών αντικειμένων με υλικά ανακύκλωσης. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις και δράσεις και σε συνεργασία με νέους καλλιτέχνες της περιφέρειας ιδρύουν την Ομάδα “Τέχνη”. Συνεργάζεται αρκετά χρόνια με το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη καθώς και με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς αναλαμβάνοντας το σχεδιασμό και την κατασκευή αντικειμένων. Το έργο του περιλαμβάνει, κατά κανόνα, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα από υλικά ανακύκλωσης προερχόμενα από τμήματα άχρηστων αντικειμένων και μηχανών που σαν κομμάτια ενός τρισδιάστατου πάζλ αλληλοσυνδέονται για να δημιουργήσουν μια καινούρια μορφή.Μια άλλη διάσταση της δουλειάς του είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή λειτουργικών αντικειμένων από βιομηχανικά υλικά όπως ακρυλικά και μέταλλα. Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική δημιουργική διαδικασία όπου απαιτείται ο ακριβής σχεδιασμός και η επεξεργασία των υλικών με μηχανουργικά μέσα. Περισσότερες πληροφορίες και δημιουργίες του Απόστολου Χασιώτη μπορείτε να δείτε στο sitewww.apchasiotis.com