• 3 Ιουνίου, 2023

Δυναμικό «παρών» του Δήμου Αλμυρού στην AtticaGreenExpo και το επιστημονικό συνέδριο

Δυναμικό «παρών» του Δήμου Αλμυρού στην AtticaGreenExpo και το επιστημονικό συνέδριο

Ηχηρό «παρών» έδωσε ο Δήμος Αλμυρού στην 2η Έκθεση της ΑtticaGreen Expo και στο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» με θέμα «Πράσινη Μετάβαση και Κυκλική Οικονομία», από 24 έως 27 Μαΐου 2023, στο κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου TaeKwoDo κατά τη διάρκεια της οποία αναπτύχθηκαν δεκάδες θεματικές ενότητες αναφορικά με πληθώρα ζητημάτων που αφορούν τους ΟΤΑ α΄ Βαθμού.

Η AtticaGreenExpoείναι μια έκθεση με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο η οποία συνδέει τους πολίτες με τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς φορείς. Βασικός άξονας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα, η ενημέρωση για το θετικό οικολογικό αντίκτυπο αλλά και η ανάδειξη της προσπάθειας σε καινοτόμες δράσεις και πρακτικές που αφορούν τον πλανήτη μας. Η Attica Green Expo αντιλαμβάνεται τον ρόλο της ως μέρος της λύσης σε αυτό που ονομάζεται ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης στις νέες γενιές. Στο επίκεντρό της φιλοσοφίας της βρίσκεται η ακλόνητη πεποίθησή ότι, μέσα από τις προσπάθειές μας μπορούμε να εμπνεύσουμε και να βοηθήσουμε στην διάπλαση μιας συλλογικής περιβαλλοντικής συνείδησης και να διαμορφώσουμε περιβαλλοντικά υπεύθυνους πολίτες εφαρμόζοντας δράσεις και προγράμματα πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Έτσι, ο Δήμος Αλμυρού συμμετείχε ως Εκθέτης της AtticaGreenExpo, για την προβολή των πιο πράσινων και μπλε σημείων της περιοχής μας, τα οποία αξίζουν να γίνουν ευρύτερα γνωστά και επισκέψιμα και αφετέρου με έργα και δράσεις του Δήμου, στις οποίες προβήκαμε τα τελευταία τέσσερα έτη αξιοποιώντας κάθε επενδυτικό εργαλείο και χρηματοδότηση από εθνικούς, κοινοτικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών του περιπτέρου μας επικεντρώθηκε στον ανεξερεύνητο θησαυρό του τόπου μας, ιδιαίτερα στις Ενάλιες Αρχαιότητες, στον Ομηρικό Πτελεό, στις λίμνες των μετεωριτών «Ζερέλια», στο βουνό των Τιτάνων, την Όθρυ, στα ιστορικά μας μοναστήρια. Επιπροσθέτως, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ανέπτυξε ο Δήμος Αλμυρού με την ονομασία «PowerPoor» και την Ίδρυση Γραφείου Ενεργειακής Φτώχειας, το οποίο λειτουργεί συμβουλευτικά προς τους δημότες για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης καθώς και στη δράση του «Αειφόρου Σχολείου», δηλαδή τη συνεργασία του Δήμου Αλμυρού με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την ανάδειξη και ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας για τις δημοτικές δράσεις σε συμμόρφωση με τους 17 στόχους Παγκόσμιας Ανάπτυξης.

Την AtticaExpoεπισκέφθηκαν και εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας των Γυμνασίων του Δήμου μας, συνοδευόμενοι από καθηγητές. Τους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Αλμυρού, κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, η Αντιδήμαρχος κα Αρετή Μπέη και ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Βούλγαρης για να τους ξεναγήσουν στην έκθεση. Οι μαθητές μας συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε διαδραστικά παιχνίδια, ήρθαν σε επαφή με καινοτόμες πρακτικές πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, απέκτησαν ευρύτερη γνώση για το περιβάλλον, τις καλές πρακτικές αλλά και για την περιοχή του Αλμυρού. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αλμυρού ήταν ο μοναδικός Δήμος της περιφέρειας που εξασφάλισε λεωφορείο για την επίσκεψη μαθητών!

 

Βράβευση του Δήμου Αλμυρού στη ForumTraining Awards
Ενεργό «παρών» δόθηκε και στις εργασίες του 4ήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», το Δήμο Παλαιού Φαλήρου, το Φορέα Επιμόρφωσης Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ForumTraining& Consulting, και το Φορέα Διοργάνωσης Θεματικών Εκθέσεων Αttica Green Expo. Τον Δήμο Αλμυρού εκπροσώπησαν στις εργασίες του Συνεδρίου ο Δήμαρχος Αλμυρού, κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος και η Γενική Γραμματέας του Δήμου, κα Ανδρονίκη Κυριτσά, ενώ το παρακολούθησαν και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι κα Αρετή Μπέη και Λεωνίδας Βούλγαρης.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού, κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, συμμετείχε ως ομιλητής στην ημερίδα για τις Ενεργειακές Κοινότητες και την Κυκλική Οικονομία και στα on stagetalks της Attica Expo, όπου ανέπτυξε την εμπειρία της Σύστασης Ενεργειακής Κοινότητας, τις προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε, η εξοικονόμηση ενέργειας, τις δράσεις προστασίας περιβάλλοντος καθώς και τον ρόλο του ψηφιακού μετασχηματισμού στην πράσινη μετάβαση & την κυκλική οικονομία, ήταν τα βασικά θέματα που προσκλήθηκα, ως Δήμαρχος Αλμυρού.

Η Γενική Γραμματέας, κα Ανδρονίκη Κυριτσά, συμμετείχε ως ομιλήτρια στις θεματικές ενότητες “Νομοθετικό Πλαίσιο & Εφαρμογή Συστήματος Προϊσταμένων” και “Ομαδική Συνεργασία & Κοινωνικές Δεξιότητες” και ως συντονίστρια στην επιστημονική εσπερίδα “Νέο Εκλογικό Σύστημα και Διαδικασίες Ανάδειξης Δημοτικών Αρχών 2023”.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αλμυρού, κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος “Ο στόχος της κατάλληλης προετοιμασίας και της ετοιμότητας μας έναντι κάθε κινδύνου που δημιουργεί το σύγχρονο περιβάλλον είναι ο κοινός τόπος όλων μας. Από κοινού με τις υπηρεσίες μας, τους Αντιδημάρχους και τους Συνεργάτες μου μένουμε προσηλωμένοι στο στόχο αυτό, εργαζόμαστε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια ώστε να προετοιμαστούμε και να διεκδικήσουμε κάθε χρηματοδότηση που θα εξασφαλίσει στον Αλμυρό και στις επόμενες γενιές έργα με υπεραξία και προοπτική”.

Μάλιστα σε διαδραστική συζήτηση που έλαβε χώρα στα πλαίσια των onstagetalks της AtticaExpo, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Λεωνίδα Χριστόπουλου, ο Δήμαρχος Αλμυρού τόνισε της σημασία της λειτουργίας των υπηρεσιών κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης ως ομάδας, ώστε να παραχθούν πράγματι, απτά αποτελέσματα για το κοινό καλό. Αναγνώρισε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, ότι σήμερα υπάρχει και διαφαίνεται η καλή διάθεση όλων των εμπλεκόμενων στις διαδικασίες να ακούσουν και να συνεργαστούν. Απαιτείται βέβαια ακόμη μεγάλη προσπάθεια, υπομονή και Ψυχραιμία.

Εκπροσωπώντας τον Δήμο Αλμυρού, ο Δήμαρχος παρέλαβε βραβείο από τον Φορέα Επιμόρφωσης Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ForumTraining& Consulting για την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου μας μέσα από δράσεις επιμόρφωσης, από την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων, στην κατηγορία Αξιοποίηση Εθνικών, Κοινοτικών και Ευρωπαϊκών πόρων, καθώς αξιοποιήθηκαν σχεδόν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούσαν την περιοχή και από την AtticaExpoγια τη Συμμετοχή του Δήμου και των Σχολείων μας στην Έκθεση διαδίδοντας το μήνυμα της Αγάπης για το Περιβάλλον.

Θεωρούμε ότι είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Αλμυρού ανέπτυξε τόσο έντονη εξωστρέφεια με πολλαπλή μάλιστα σημασία. «Η προβολή του τόπου μας στον οποίο περιλαμβάνονται τοπόσημα σπάνιας ομορφιάς και μοναδικής ύπαρξης, με σημαίνουσα, μάλιστα, ιστορική σημασία ήταν για τη Δημοτική Αρχή ένα μεγάλο στοίχημα. Μέσα από την παρουσία του Δήμου Αλμυρού σε τέτοιου είδους δράσεις αναπτύσσεται και το ενδιαφέρον των τρίτων για την περιοχή μας η οποία όπως συνηθίζουμε να λέμε αποτελεί έναν ανεξερεύνητο θησαυρό. Ταυτόχρονα, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η συναναστροφή με την αυτοδιοίκηση όλης της Ελλάδας δημιουργεί ένα σημαντικό δίκτυο που μόνο όφελος δημιουργεί στην πόλη μας. Τέλος, έχουμε αποδείξει ότι ο Δήμος Αλμυρού συμμετέχει ενεργά και στην εκπαίδευση των παιδιών μας μέσα από πληθώρα δράσεων. Ούτε και τώρα παραλείψαμε να συμπεριλάβουμε σε αυτή την προσπάθεια τα σχολεία μας για τους μαθητές των οποίων, πιστεύουμε, ότι έζησαν μία ουσιαστική περιβαλλοντική εμπειρία γνώσης και ενημέρωσης» ανέφερε ο Δήμαρχος κος Χατζηκυριάκος και η γραμματέας κα Κυριτσά.


Σχετικά Άρθρα

Τα θέματα του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού

Τα θέματα του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού

Δημόσια Τακτική Συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κατάστημα, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 για…
Καταγγελτική επιστολή Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ για την Δημοτική Αρχή Αλμυρού

Καταγγελτική επιστολή Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ για την Δημοτική Αρχή Αλμυρού

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση-καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας: Σε επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αμαξοστάσιο του…
Το μήνυμα του Δημάρχου Δ. Εσερίδη για τη νέα σχολική χρονιά

Το μήνυμα του Δημάρχου Δ. Εσερίδη για τη νέα σχολική χρονιά

Το δικό του μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς και μαθητές έδωσε ο Δήμαρχος Αλμυρού κος Δημήτρης Εσερίδης:…