- 30 Μαΐου, 2023
Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη – έκδοση 27/5/2023
Το Δελτίο Θυέλλης που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης και δημοσιεύθηκε στον ¨Λαό¨ που κυκλοφόρησε στις 27/5/2023
Δεν ξεγελάστηκε ο λαός
με ψέματα κι αρλούμπες
ούτε με τοξικότητες
και καλπο-κωλοτούμπες.
Συγχαρητήρια στο λαό μας για τον τρόπο που ψήφισε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ανεξάρτητα από το ποια ήταν η επιλογή του, τόσο πανελλαδικά, όσο και τοπικά, στην περιοχή μας αλλά και στη Μαγνησία γενικότερα. Επειδή την τελευταία 25ετία υπηρετούμε την τοπική δημοσιογραφία και ενημέρωση -σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στη Νοτιοδυτική Μαγνησία- μέλημά μας ήταν, στις προεκλογικές περιόδους και στις πολιτικές μάχες, να τηρούμε πολιτική ίσων αποστάσεων και να δίνουμε βήμα σε όλους τους υποψηφίους. Εκ του συνολικού αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι κάτι καλό καταφέραμε στη δύσκολη και διαρκή προσπάθεια αυτών των ισορροπιών. Τώρα όμως, την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών, που ο λαός μας εκφράστηκε ελεύθερα, αδιάβλητα και δημοκρατικά, έχουμε καθήκον να κάνουμε μια αποτίμηση, ήπια και νηφάλια, με το χέρι στην καρδιά.
Είναι εντυπωσιακό -όπως κι αν το ζυγίσει ο καθένας- το γεγονός ότι στην πολιτική ιστορία της χώρας η Αξιωματική Αντιπολίτευση χάνει με 20 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από το πρώτο κόμμα. Παράλληλα εντυπωσιακό είναι ότι τα άλλα κόμματα της πεντακομματικής Βουλής αύξησαν τα ποσοστά τους, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του 2019. Ακόμη και η Κυβέρνηση, που εξάντλησε την 4ετία της εν μέσω πολλών κρίσεων (εκ των οποίων κάποιες παγκόσμιες και πρωτοφανείς) συγκέντρωσε 150 χιλιάδες περισσότερες ψήφους από την προηγούμενη αναμέτρηση.
Όμως και η κάλπη της 25ης Ιουνίου, πέραν της ενισχυμένης αναλογικής- έχει τα δικά της προβλήματα τακτικής για όλα τα κόμματα, αλλά και κάποιες παγίδες που καιροφυλακτούν για όλους… Αλλά για να γίνει πιο κατανοητό αυτό για τον αναγνώστη, ας αρχίσουμε από αλλού τις διαπιστώσεις. Όπως ήδη περιγράφουν οι ειδικοί εκλογολόγοι, κατ’ αρχήν, η Νέα Δημοκρατία για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία θεωρείται απόλυτα απαραίτητο να έχει ένα αποτέλεσμα παρόμοιο της πρώτης κάλπης (περίπου 40% δηλαδή ή το κατώτερο όριο το 38,5%), άρα απαιτείται να έχει την ίδια συσπείρωση της πρώτης κάλπης και να μην έχει αλλαγή προσέλευσης σε όσους αρχικά την ψήφισαν. Άρα έχει να παλέψει με φαινόμενα αποχής ή αλλαγές επιλογής από κάποιους ψηφοφόρους προς άλλα κόμματα για τη δεύτερη φορά. Για παράδειγμα, με το ίδιο απρόσμενο αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, με τις νέες συνθήκες της ενισχυμένης αναλογικής, θα καταλάβει 171 έδρες (ενώ θα χρειαστεί 180 για να έχει σίγουρη τη συνταγματική αναθεώρηση). Αν όμως η κάλπη αναδείξει Βουλή και 6ου κόμματος από τα δυο που προσέγγισαν το όριο του 3% της προηγούμενης κάλπης (Πλεύση Ελευθερίας ή Νίκη) οι έδρες της ΝΔ θα μειωθούν στις 167 και, αν ξεπεράσει το παραπάνω όριο και το 7ο κόμμα, νέα μείωση στις 164. Δηλαδή; Αυτοδύναμη Κυβέρνηση και πάλι, αλλά δυσκολότερα να ισχυριστούμε ότι θα καταφέρει να είναι και αναθεωρητική, γιατί θα χρειάζεται και τη στήριξη άλλου κόμματος προκειμένου νομίζω να εξασφαλίσει τις 180 θετικές ψήφους για κάτι τέτοιο. Φυσικά, αν επαληθευτεί ένα άλλο σενάριο, ότι παραδοσιακά κάποιοι ψηφοφόροι στις επαναληπτικές εκλογές «μετακομίζουν» στο κόμμα του αρχικού νικητή, όλα τα παραπάνω θα αλλάξουν τα δεδομένα, κόντρα στους κινδύνους μεγαλύτερης συνολικής αποχής μέσα στο κατακαλόκαιρο. Ίσως γι’ αυτούς τους λόγους στα επινίκιά του ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σεμνότητα και την ταπεινότητα στελεχών και ψηφοφόρων του κόμματός του, τουλάχιστον στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη δεύτερη κάλπη. Συμπέρασμα: Έτσι κι αλλιώς, για τους αρχικούς στόχους της ΝΔ την 25η Ιουνίου δεν «χωράει» αποχή ή χαλαρή ψήφος προς άλλα κόμματα, αλλά καλόδεχτη και χρήσιμη -πλην αβέβαιη- μια νέα αύξηση των ποσοστών της.
Στη ..Βαβέλ της ευρύτερης αντιπολίτευσης, από τις πρώτες μετεκλογικές ώρες προέκυψε ο άγριος καυγάς (που αναμένεται να κλιμακωθεί) ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα κυριαρχήσει στον κεντροαριστερό χώρο του αύριο. Ο μεν καταποντισμός του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη παλεύει για να διατηρήσει τον «κορμό» του στο χώρο, προσδοκώντας ανάκαμψη και περιορισμό των απωλειών του. Κατηγορεί μάλιστα τον νέο του αντίπαλο σαν «αιμοδότη» του Μητσοτάκη προεκλογικά και για μονομέτωπο αγώνα του Ανδρουλάκη εναντίον του Τσίπρα. Από την άλλη πλευρά, προσδοκούν σε επαναπατρισμό στελεχών και ψηφοφόρων που έχασαν κατά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Για το ποιος από τους δυο θα κυριαρχήσει στο χώρο του -μετά τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα- αν και φαντάζει εύκολο, καλό είναι κανείς να μην στοιχηματίσει από τώρα. Αυτή η κόντρα θα έχει απρόβλεπτη διάρκεια, αλλά εικάζω πως η ένταση μεταξύ τους θα είναι μεγάλη. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τον αδίκησε η πρόσφατη πολιτική ιστορία, το δε ΠΑΣΟΚ ότι του χρωστάει η Ιστορία γενικότερα κι έκανε ένα σημαντικό βήμα να εισπράξει κάποια από τα οφειλόμενα. Κάποια οφέλη κομματικού προσηλυτισμού «δικαιούται» να προσδοκάει και το ΚΚΕ. Κοντολογίς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην ΣΥΡΙΖΑ, αφού στις πρώτες κάλπες του Μαΐου αύξησαν τα ποσοστά τους, δικαιούνται να προσδοκούν και να επενδύουν σ’ ένα καλύτερο ψηφοθηρικό μέλλον.
Τα απρόσμενα αποτελέσματα λοιπόν αλλάζουν τους προσανατολισμούς όλων των «κομμάτων, διαμορφώνουν νέες τακτικές και νέους γρίφους. Η εντολή του λαού στις κάλπες παραμένει κυρίαρχη και καταλυτική. Κατά τα άλλα, «προσκυνώ τη χάρη σου, λαέ μου…»
«Καθαρό σήμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα έχει μηδενιστεί και πως οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά και θα επιταχυνθούν, εκπέμπουν τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη συγκλίνουσα εκτίμηση έξι μεγάλων Ελλήνων διαχειριστών κεφαλαίων που βρίσκονται σε άμεση επαφή με επενδυτικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μιλώντας στην «Καθημερινή» και σε ρεπορτάζ του Ηλία Μπέλλου, υπογραμμίζουν ότι η χώρα εμφανίζεται έτοιμη να εισέλθει σε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο, ο οποίος, απουσία σημαντικών εξωγενών σοκ, θα μπορέσει να οδηγήσει στη δημιουργία σημαντικού πλούτου μέσω της αύξησης της ροής άμεσων ξένων επενδύσεων, επενδύσεων χαρτοφυλακίου και της επακόλουθης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.» Η καλή μέρα φάνηκε από το πρωινό της περασμένης Δευτέρας, λίγες μόλις ώρες μετά τις εκλογές της προηγούμενης μέρας, όταν ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σκαρφάλωσε μονομιάς στο +7%, για να κλείσει τελικά στο τέλος της ημέρας στο +6%. Οι επενδυτές περίμεναν μάλλον την πρώτη μετεκλογική «καλημέρα» για να επενδύσουν.
Ταπεινή μου άποψη είναι ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στη Μαγνησία και ειδικότερα το ποιοι εκλέχτηκαν, ήταν περίπου φυσιολογικά και αναμενόμενα Όλοι οι υποψήφιοι έκαναν προεκλογικά ό,τι καλύτερο μπορούσαν και οι πιο κινητικοί και παραγωγικοί της τετραετίας έδρεψαν τους καρπούς των κόπων τους. Σημαντική η «πρωτιά» του πρωτοεμφανιζόμενου με σταυροδοσία Χρήστου Τριαντόπουλου. Η δίκαιη -λόγω μείωσης του τοπικού πληθυσμού- απώλεια μιας έδρας από τον τόπο μας είναι κάτι που μελλοντικά θα γίνει αισθητό και θα μας …πονέσει.
Πωλούνται εγχειρίδια «Περί απλής αναλογικής» στην Ελληνική γλώσσα. Αχρησιμοποίητα….
Θα σκάσω, βρε Νίκο… Πες μας τελικά ποιον άγνωστο Χ πρωθυπουργό είχες στο μυαλό σου; Πώς θα προχωρήσει ομαλά η χώρα, αν δεν μάθει;
Ένα από τα στρατηγικά λάθη του Αλέξη: Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έκρυψε κάτω από το χαλί και επέβαλε το νόμο της σιωπής στους Παππά, Πολάκη και Ραγκούση, που περιέργως υπερψηφίστηκαν. Ίσως επειδή για αρκετό χρονικό διάστημα δεν μιλούσαν…
Κακά τα ψέματα… Η κάλπη πια μεταμόρφωσε τον Τσίπρα σε …Τσιπράκο, τον Ανδρουλάκη σε …Ανδρουλάρα και τον …Κούλη τον μετονόμασε οριστικά Κυριάκο.
Α, ναι… Και ο πολύς Αντώναρος μεταλλάχτηκε σε Αντωνάκη.
Εκλογικός σεισμός και μετεκλογικός …ανασχεδιασμός.
Αυτό δεν ήταν απόπειρα απλής αναλογικής. Η καταστροφή του Δράμαλη ήτανε, που μας προέκυψε σαν …Γαλάζια Πατρίδα.
Silver alert: Αναζητείται η Τσαπανίδου. Όποιος τη βρει, ας την κρατήσει για τον εαυτό του, μη και ξαναγίνει ποτέ… «της Πόπης».
Για κυβέρνηση ειδικού είπαν κάποιοι… Όχι για Κυβέρνηση ειδικού ..σκοροχωριού.
Κι αντί για κυβέρνηση ανοχής, μας προέκυψε αντιπολίτευση …ενοχής.
Αθάνατε Κουτσούμπα… «Τέτοιοι είστε… Μούφα…