• 28 Μαΐου, 2023

Βιβλιοπαρουσίαση “Τα ΜΜΕ και η δημοσιογραφία σε μετάβαση: ρεπορτάζ/βίντεο/φωτογραφίες της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης

Βιβλιοπαρουσίαση “Τα ΜΜΕ και η δημοσιογραφία σε μετάβαση: ρεπορτάζ/βίντεο/φωτογραφίες της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης

Τα Μ.Μ.Ε. και η δημοσιογραφία σε μετάβαση. Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων στην ψηφιακή εποχή. Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου του Σωτήρη Τριανταφύλλου που παρουσιάστηκε σε μια ωραία εκδήλωση το απόγευμα της Παρασκευής 26 Μαΐου στο Μουσείο της πόλης του Βόλου και παράλληλα το θέμα της ενδιαφέρουσας συζήτησης που ακολούθησε.

Ο Σωτήρης Τριανταφύλλου έχει διττή ιδιότητα: είναι μάχιμος δημοσιογράφος από το 1992 έχοντας εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς-τηλεοπτικούς σταθμούς και ιστοσελίδες, ενώ παράλληλα ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2012 έως το 2018 διετέλεσε πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, από το 2017 αποτελεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικών Συντακτών, ενώ είναι διδάκτορας του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Tώρα κατέχει τη θέση του προέδρου στην ΠΟΕΣΥ-Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών κι αυτή του Διευθυντή Επικοινωνίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Η αίθουσα του μουσείου γέμισε από εν ενεργεία, και μη, δημοσιογράφους, μέλη των Ενώσεων από Βόλο, Λάρισα, Αθήνα και Πάτρα! Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνουμε στους μαθητές του ομίλου δημοσιογραφίας του 2ου Γυμνασίου Βόλου που παρακολούθησαν τις ομιλίες.

Την παρουσίαση συντόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΤΑΣ ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε Δημήτρης Χορταργιάς. Πρώτος τον λόγο για χαιρετισμό πήρε ο Γιώργος Τσιγκλιφύσης, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Κατόπιν μίλησε ο Δημήτρης Γαλαμάτης, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η Δωροθέα Κολυνδρίνη, Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, ο Ανδρέας Βέγλης, καθηγητής του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου  και στο τέλος, ο δημιουργός του πονήματος Σωτήρης Τριανταφύλλου.

Όπως είπε ο συγγραφέας: το βιβλίο επιχειρεί να καταγράψει αυτή τη μετάβαση που συμβαίνει στον χώρο των ΜΜΕ και της δημοσιογραφίας τα τελευταία χρόνια, τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και την αλλαγή που έχει φέρει στις εργασιακές σχέσεις. Είναι ήδη πανεπιστημιακό σύγγραμμα καθώς διδάσκεται στο Τμήμα οργάνωσης και διαχείρισης του αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το αγκάλιασε η πανεπιστημιακή και δημοσιογραφική κοινότητα. Αποτελεί προϊόν μιας πολύχρονης έρευνας με βάση τη διδακτορική μου διατριβή αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα στις σελίδες του, πιάνει και την περίοδο του κορωνοϊού και πώς αυτή η περίοδος επηρέασε τη μηντιακή βιομηχανία γενικότερα. Αφορά όλη την κοινωνία γιατί η δημοσιογραφία είναι κομμάτι της κοινωνίας. Μέσα από την ιστορική αναδρομή βλέπουμε τις κοινωνικές αλλαγές και πώς η εξέλιξη της δημοσιογραφίας είναι απολύτως συνδεδεμένη με την εξέλιξη της κοινωνίας μας.

Στην έκδοση παρουσιάζεται η ιστορία της ενημέρωσης, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στον ελλαδικό χώρο, από τα πρώτα βήματα μέχρι την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης που έρχεται… από τα πρώτα μηνύματα επικοινωνίας και τις  χειρόγραφες εφημερίδες μέχρι σήμερα που τα δελτία των ειδήσεων της τηλεόρασης εκφωνούνται από ρομπότ…

Πέρα από την ιστορική αναδρομή και το ελληνικό τοπίο των μέσων, αναλύεται το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ, το εργασιακό γίγνεσθαι στη χώρα μας, η επίδραση της πανδημίας στον Τύπο, ενώ μεγάλο μέρος καλύπτει η έρευνα του συγγραφέα στην οποία έλαβαν μέρος 307 συντάκτες-μέλη Ενώσεων όλης της χώρας οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, τις οικονομικές απολαβές, τα είδη της δημοσιογραφίας, τη συνδικαλιστική δράση, τη δεοντολογία κατά την άσκηση του επαγγέλματος.

Σε ένα σημαντικό κεφάλαιο του βιβλίου ο Σωτήρης Τριανταφύλλου ασχολείται με την ελληνική πραγματικότητα στα ΜΜΕ. Περιγράφει την πορεία της ελληνικής δημοσιογραφίας από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Όπως ανέφερε στην ομιλία της η κα Κολυνδρίνη: η αρχή του ελληνικού τύπου συνδέεται άρρηκτα με την επιθυμία των υπόδουλων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία Ελλήνων να απελευθερωθούν και να ζήσουν σε μία ανεξάρτητη πατρίδα. Υλοποιείται στη σημαντικότερη ελληνική παροικία του εξωτερικού και κέντρο του Ελληνισμού τότε, τη Βιέννη, όπου ζούσε και δρούσε ο Ρήγας Βελεστινλής και στην οποία εκδόθηκαν οι πρώτες ελληνικές εφημερίδες, στο πιεστήριο που μετέπειτα τυπώθηκε και η Χάρτα και ο Θούριος του Ρήγα. Άλλωστε στη Βιέννη, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, εκδόθηκε και το πρώτο περιοδικό ελληνικής παιδείας, ο Λόγιος Ερμής από τον εφημέριο και πρωθιερέα της ελληνικής παροικίας Πηλιορείτη Άνθιμο Γαζή!

Ο κόσμος των Μ.Μ.Ε., το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον στις 320 σελίδες του βιβλίου του Σωτήρη Τριανταφύλλου που κυκλοφορεί σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και στο διαδίκτυο από τις εκδόσεις ΔίΣΙΓΜΑ.

Δείτε τα βίντεο του “Λαού” με τις ενδιαφέρουσες ομιλίες στην εκδήλωση και το φωτορεπορτάζ.


Σχετικά Άρθρα

Τρ. Σπανός Περί βιβλίου και βιβιοθηκών

Τρ. Σπανός Περί βιβλίου και βιβιοθηκών

100 βιβλία σε ένα 20ήμερο δάνεισε η βιβλιοθήκη Γυμνασίου-Λυκείου Σούρπης
Παρουσίαση του βιβλίου “Μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη” της Κ. Λατίφη-Τέντα στο Βόλο

Παρουσίαση του βιβλίου “Μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη” της Κ. Λατίφη-Τέντα στο Βόλο

Το βιβλίο “Μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη” των εκδόσεων Αλεξάνδρεια που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβρη…
Βιβλιοπωλείο ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Πρόσκληση στην παρουσίαση βιβλίου της κας Καίτης Γκατζή

Βιβλιοπωλείο ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Πρόσκληση στην παρουσίαση βιβλίου της κας Καίτης Γκατζή

Το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση βιβλίων της Αλμυριώτισσας Καίτης Γκατζή, από…