• 13 Μαΐου, 2023

«138 Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις για την υγεία στη Μαγνησία» – Άρθρο του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου

«138 Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις για την υγεία στη Μαγνησία» – Άρθρο του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου

Η αναβάθμιση και ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, πρωταρχικός άξονας στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου

Το πιο υποστελεχωμένο Νοσοκομείο της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας παραμένει το Νοσοκομείο Βόλου μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ. Κενά που δεν καλύπτονται, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που δε γίνονται, συνταξιοδοτήσεις ιατρών χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για την ισάριθμη αντικατάστασή τους συνθέτουν την εικόνα ενός Νοσοκομείου που έχει αφεθεί στην τύχη του από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Εφημερίες που βγαίνουν με δυσκολία και στηριζόμενες αποκλειστικά στις ανθρώπινες αντοχές του προσωπικού του Αχιλλοπούλειου, καθώς μία στις δύο θέσεις του Νοσοκομείου Βόλου είναι κενή. Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν μετά από τη διετία της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, όπου το Νοσοκομείο Βόλου «σήκωσε» όλο το βάρος της υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας των πολιτών της Μαγνησίας και των τριών νησιών των Βορείων Σποράδων.

Ο Οργανισμός που είχε συμφωνηθεί και προταθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το Νοσοκομείο Βόλου προέβλεπε την αύξηση των κλινών από 400 σε 460, η δημιουργία Αιμοδυναμικού Τμήματος, Μαγνητικού Τομογράφου, της απολύτως απαραίτητης για την περιοχή Ογκολογικής Κλινικής, αλλά και η αύξηση των θέσεων προσωπικού ώστε να στελεχωθούν επαρκώς τα νέα Τμήματα.

Η ΝΔ αποφάσισε να ακυρώσει τον παραπάνω αναπτυξιακό σχεδιασμό για το νοσοκομείο.

Στην τετραετία οι μισές από τις 138 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις μου για τη δημόσια υγεία στην περιοχή αφορούν στο Νοσοκομείο Βόλου. Οι υπόλοιπες αφορούν την ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών καθώς η ίδια εικόνα απαξίωσης υπάρχει και στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας της περιοχής.  Επαναλαμβανόμενες είναι οι ερωτήσεις που αναδείκνυαν την σημαντική υποστελέχωση σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, τις ελλείψεις σε βασικό υγειονομικό εξοπλισμό των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Μαγνησίας και την απαξίωση και υποχρηματοδότηση τους. Η κυβέρνηση αρκέστηκε σε εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού από Κέντρο Υγείας σε Κέντρο Υγείας με τους ανθρώπους των απομακρυσμένων περιοχών να μην λαμβάνουν την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη όπως θα έπρεπε. Δεν ξεχνάμε τις εικόνες ασθενών να μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών λόγω ελλείψεων οδηγών ΕΚΑΒ.

Πρωταρχικός άξονας στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η αναβάθμιση και ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας. Με αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Υγεία στο 7% ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας, αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με νέα δέσμη κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για νομιμοποίηση όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, με 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης, αλλά και επαναφορά των συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση των νοσοκομείων.


Σχετικά Άρθρα

Χρ. Τριαντόπουλος: Νομοθετούνται τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων που επλήγησαν από το ακραίο φαινόμενο στον Παγασητικό

Χρ. Τριαντόπουλος: Νομοθετούνται τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων που επλήγησαν από το ακραίο φαινόμενο στον Παγασητικό

Την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση…
Η Ζ. Μακρή στους αγιασμούς σχολείων της Μαγνησίας- τιμήθηκε για τις πρωτοβουλίες της

Η Ζ. Μακρή στους αγιασμούς σχολείων της Μαγνησίας- τιμήθηκε για τις πρωτοβουλίες της

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού…
Αλ. Μεϊκόπουλος: «Όχι σε ετεροβαρείς αποφάσεις για την Κάρλα προς όφελος άλλων περιοχών»

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Όχι σε ετεροβαρείς αποφάσεις για την Κάρλα προς όφελος άλλων περιοχών»

Παρέμβαση στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα την περιβαλλοντική κατάσταση…