- 6 Μαΐου, 2023
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Στη Μονάδα Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βρέθηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας και εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, μαζί με τον συνυποψήφιό του Χαράλαμπο Αραμπατζή. Οι υποψήφιοι συναντήθηκαν με την Αναπλ. Καθηγήτρια και Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννα Λαλιώτου και τον Προϊστάμενο της Μονάδας κ. Μεσαλούρη Δημήτριο, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και με τους εργαζόμενους στη Μονάδα για τα θέματα που τους απασχολούν.
Μείζον ζήτημα για το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων, αποτελεί η εργασιακή τους «ομηρία» σε καθεστώς διαρκών συμβάσεων. Από τους 60 περίπου εργαζόμενους στην υπηρεσία, μόλις οι 9 είναι μόνιμο προσωπικό ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε καθεστώς διαρκώς ανανεούμενωνσυμβάσεων ορισμένου χρόνου και πολλοί από αυτούς μάλιστα εδώ και 20 χρόνια!
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι: «Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η άμεση λήξη της εργασιακής ανασφάλειας των συμβασιούχων που καλύπτουν σημαντικές και διαρκείς ανάγκες. Οι εργαζόμενοι αυτοί αποτελούν ζωτικό γρανάζι για τη λειτουργία των υπηρεσιών και χρειάζονται την άμεση διαμόρφωση ενός καθεστώτος μόνιμων και βιώσιμων θέσεων εργασίας».
Οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επεσήμαναν ότι σημαντικό ζήτημα για το επιστημονικό προσωπικό αποτελεί και η εξασφάλιση της χρηματοδοτικής συνέχειας των προγραμμάτων. Όπως επεσήμαναν,η διακοπή στη ροή των κονδυλίων κατά την υλοποίηση προγραμμάτων δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην έγκαιρη και ορθή ολοκλήρωσή τους, ενώ αποτελεί και αντικίνητρο για το επιστημονικό προσωπικό που γνωρίζει ότι κατά χρονικά διαστήματα δεν θα έχει εξασφαλισμένη μισθοδοσία. «Όταν συζητάμε για braindrain θα πρέπει να σκεφτόμαστε και τις πολιτικές που θα κρατήσουν το επιστημονικό προσωπικό στη χώρα. Όταν πανεπιστήμια άλλων χωρών υλοποιούν ανταγωνιστικά προγράμματα με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για το σύνολο του προσωπικού πως θα παραμείνουν οι επιστήμονες στη χώρα;», ανέφεραν οι παρευρισκόμενοι.
Την αναποτελεσματικότητα του νόμου Κεραμέως για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών τους μονάδων, ανέδειξαν για ακόμα μία φορά οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Ερευνών. Όπως επεσήμαναν, ο νόμος βρίσκεται πολύ μακριά από την ίδια την καθημερινή λειτουργία των ερευνητικών κέντρων, ενώ διάχυτη είναι η απογοήτευση του ακαδημαϊκού και επιστημονικού προσωπικού για την παντελή έλλειψη επικοινωνίας με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας. Τα πανεπιστήμια πλέον δεν εισακούγονται θεσμικά ούτε καν για ζωτικής σημασίας θέματα όπως η διαχείριση κονδυλίων και σημαντικών προγραμμάτων. Οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δηλώνουν ότι ο νόμος Κεραμέως παραχωρεί πλειονότητα σημαντικών αποφάσεων (όπως διαχείριση κονδυλίων) στο Συμβούλιο Διοίκησης, ταυτόχρονα όμως αποκλείει τα Τμήματα των πανεπιστημίων από την πρόσβαση στην Ολομέλεια, αφήνοντας τα εκτός από σημαντικές αποφάσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία τους.
Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Ερευνών τόνισαν ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκαν θεσμικές αλλαγές στην έρευνα και λύθηκαν προβλήματα που χρόνιζαν. «Οι πόρτες των Υπουργείων ήταν ανοιχτές επί ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλοςανέφερε ότι τα εμβληματικά για τη Μαγνησία έργα της Κίτρινης Αποθήκης, με αξιοποίηση και ανάπλαση του κτιρίου για να στεγαστεί το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και διεπιστημονικής Έρευνας «Technopolis Ιάσων» και της αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης του ακινήτου της «Βαμβακουργίας Α.Ε.» στη Νέα Ιωνία Βόλου για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεωνπου δρομολογήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν νέα αναπτυξιακή πνοή στην πόλη και θα αλλάξουν ριζικά το κοινωνικό προφίλ των περιοχών.
Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν παρέλειψαν ακόμη να αναφέρουν ότι στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνεται η ουσιαστική επένδυση στο ελληνικό πανεπιστήμιο με διπλασιασμό της χρηματοδότησης των ΑΕΙ σε βάθος 4ετίας, μείωση στο 5% των αναπληρωτών καθηγητών από 30% που είναι σήμερα και διπλασιασμός των καθηγητών μας σε βάθος 4ετίας, αλλά και η ενίσχυση των δαπανών για την έρευνα.