• 26 Απριλίου, 2023

«Φίλοι Ιστορικού Οχήματος»: Ένα ονειρικό ταξίδι στην ιστορία και στο μοναδικό περιβάλλον της λίμνης Κάρλας

«Φίλοι Ιστορικού Οχήματος»: Ένα ονειρικό ταξίδι στην ιστορία και στο μοναδικό περιβάλλον της λίμνης Κάρλας

Η  Λέσχη «Φίλοι Ιστορικού Οχήματος» Βόλου διοργάνωσε το «Κυνήγι Θησαυρού 2023» με δεκάδες συμμετοχές

Μια ακόμα εκδήλωση που αφορά την κλασσική αυτοκίνηση  ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, από τη Λέσχη «Φίλοι Ιστορικού Οχήματος» Μαγνησίας (έδρα Βόλος, Μέλος της Ε.Ο.-ΦΙΛ.Π.Α.) και τα δεκάδες πληρώματα που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να κινήσουν τα κλασσικά τους οχήματα, συμμετέχοντας σε έναν διαγωνισμό, αλλά παράλληλα να γνωρίσουν «άγνωστες» ομορφιές, τα μνημεία και την ιστορία ενός ιστορικού Δήμου, όπως είναι ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, γενέτειρας του Ρήγα Βελεστινλή (1757-1798), με την τεράστια συμβολή του στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.

Για τον λόγο αυτό, την Κυριακή 23 Απριλίου 2023  διοργανώθηκε το «Κυνήγι Θησαυρού 2023», που προγραμματίστηκε στα όρια του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στο μοναδικό οικοσύστημα της Λίμνης  Κάρλας, αλλά και το παλιό ιστορικό χωριό των Καναλίων και του Βελεστίνου, πρωτεύουσας του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Δεκάδες ιστορικά οχήματα πλημμύρισαν τις πλατείες των χωριών και του Βελεστίνου, όπου έγινε και ο τερματισμός, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των πολιτών που ξαφνιάστηκαν ευχάριστα, βλέποντας πανέμορφα οχήματα, μιας άλλης εποχής, που σπάνια συναντά κανείς στους ελληνικούς δρόμους, να περιδιαβαίνουν τους δρόμους αναζητώντας απαντήσεις, στα πολύ έξυπνα ερωτήματα που έθεσαν οι διοργανωτές και αφορούσαν τα πιο σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής Βελεστίνου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τα πληρώματα  ξεκίνησαν από το γήπεδο των Καναλίων και αναζήτησαν και ενημερώθηκαν για τα παρακάτω:

  1. Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καναλίων
  2. Χριστιανικό Οικισμό «Συρτάδες» Στεφανοβικείου
  3. χλωρίδα και πανίδα της Λίμνης Κάρλας
  4. Ηρώο στην κεντρική πλατεία του Στεφανοβικείου
  5. Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός του Βελεστίνου
  6. Ι.Ν. Αγίου Κων/νου και Ελένης στο κέντρο του Βελεστίνου
  7. Την Υπέρεια Κρήνη του Βελεστίνου
  8. Το άγαλμα του Ρήγα Φεραίου στο Βελεστίνο, γενέτειρας του εθνικού ήρωα

Η υποδοχή των πληρωμάτων έγινε στο Εκθεσιακό Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής» στο Βελεστίνο, ένα πραγματικό κόσμημα για την πανέμορφη αυτή κωμόπολη, από την Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Καρατζιώλη-Κοντούρη Λευκή, τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Βελεστίνου κ. Γιώργο Παπατόλια, ο οποίος έκανε μια εξαιρετική και υψηλού επίπεδου ξενάγηση στο Κέντρο Πολιτισμού, που φιλοξενεί πολύτιμα κειμήλια και την πρωτότυπη «Χάρτα του Ρήγα» και τον Αντιπρόεδρο της Δ.Κ. κ. Χρήστο Κολοκοτρώνη. Τα δεκάδες πληρώματα ενημερώθηκαν πλήρως για τη ιστορία του Βελεστίνου και τη συμβολή της περιοχής στη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης του Γένους, ενώ σε όλους δόθηκαν βιβλία, προσφορά του Δήμου Ρήγα Φεραίου όπως το «Στρατιωτικό Εγκόλπιο» του Ρήγα Βελεστινλή, σε επιμέλεια  του ιατρού και ιστορικού κ. Δημήτρη Καραμπερόπουλου, το «Κάρλα, η λίμνη με τις δυο ζωές» του κ. Κώστα Λιάκου και το «Η Τέχνη της Διαπαιδαγώγησης» του κ. Γιάννη Θεμ. Γεωργούδη.

Στο Βελεστίνο γευμάτισαν τα πληρώματα και έγινε η τελετή απονομών των αναμνηστικών στους νικητές. Σημειώνεται ότι στα όρια του Δήμου Ρήγα Φεραίου υπάγεται ο ταμιευτήρας της Κάρλας, ένα τεράστιο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο, το οποίο όταν λειτουργήσει και επιτελέσει το σκοπό του, θα συμβάλει στην αναπτυξιακή δυναμική της Θεσσαλίας και της χώρας, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί σημείο αναφοράς επιστημονικής έρευνας για το οικοσύστημα και προορισμό εναλλακτικών δραστηριοτήτων γύρω από τη λίμνη.

Η συμβολή των κλασσικών οχημάτων στην ανάδειξη της χώρας
Η ΦΙΟ αγκαλιάζει όλους ,ανεξαίρετα,  τους κατόχους και φίλους κλασσικών οχημάτων από όλη τη Μαγνησία και την Ελλάδα, ενώ στον σχεδιασμό της είναι η διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων  πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας, αναπτυξιακού χαρακτήρα, που θα αναδείξουν τη Θεσσαλία και την Ελλάδα, ως έναν μαγικό προορισμό, για το θαυμάσιο περιβάλλον, τα μοναδικά τοπικά προϊόντα, τον μοναδικό πολιτισμό της, την ιστορία, τη γαστρονομία, τα αξιοθέατα , μα πιο πολύ για τους θαυμάσιους και φιλόξενους κατοίκους της, μιας χώρας της προόδου, της ανάπτυξης, της ευημερίας και  του μοναδικού περιβάλλοντος και των μαγικών προορισμών, μιας χώρας που αξίζει να ζεις όλο το χρόνο. Σημειώνεται ότι η ΦΙΟ προγραμματίζει, μετά από πολλά χρόνια, την αναβίωση του Ιστορικού Ράλλυ Πηλίου 2023 , στις 9-10-11 Ιούνιου 2023 , με την υποστήριξη της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων και Δήμων της Μαγνησίας, με διαδρομές εντός του  Ν. Μαγνησίας, γεγονός που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πληρωμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για πληροφορίες  αρμόδιος ο Πρόεδρος της Λέσχης κ. Κώστας Καρακατσάνης Τηλέφ. 6944-887441 και ο Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων Κ. Σκριάπας, τηλεφ. 6974-881944 .

Η  Ιστορία του Βελεστίνου
Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το Βελεστίνο λεγόταν Velestin και ήταν η έδρα του Καζά μέσα στο Σαντζάκι των Τρικάλων. Το Βελεστίνο παραχωρήθηκε στην Ελλάδα μαζί με την υπόλοιπη Θεσσαλία, έπειτα από τη Συνθήκη του Βερολίνου. Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα, που συνέβη κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πόλεμου του 1897, είναι η Μάχη του Βελεστίνου το 1897.   Πρωτονομάστηκε Βελεστίνο στα Βυζαντινά Χρόνια. Επί Φραγκοκρατίας διοικήθηκε από το Βαρόνο Βαρθόλδο Κατζενελεμπόγκεν. Εδώ γεννήθηκε ο πρωτομάρτυρας της Επανάστασης του ’21 Ρήγας Φεραίος. Τον Απρίλιο του 1827 μετά από σύγκρουση του ελληνικού και του τουρκικού στρατού, το Βελεστίνο καταλήφθηκε και καταστράφηκε από τους Τούρκους. Σήμερα, αποτελεί σημαντικό αγροτικό κέντρο με αξιόλογη παραγωγή δημητριακών και κηπευτικών. Η κωμόπολη, χτισμένη σε εύφορη περιοχή κοντά στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Απέχει 18 χλμ ΒΔ από το Βόλο.


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…