- 2 Απριλίου, 2023
Δημ. Τσιμπανάκος: Η αναδιοργάνωση του τομέα του αθλητισμού είναι υψίστης σημασίας
Άρθρο του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Μαγνησίας, Δημήτρη Τσιμπανάκου
Η χώρα που «γέννησε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η χώρα που αναβίωσε το Ολυμπιακό Ιδεώδες με τη διεξαγωγή των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, η χώρα που διοργάνωσε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 και που βγάζει σπουδαίους αθλητές χρειάζεται μια νέα χάραξη εθνικής αθλητικής στρατηγικής και την κατάρτιση του εθνικού αθλητικού σχεδιασμού, των περιφερειακών και δημοτικών αθλητικών σχεδιασμών μέσω της θεσμοθέτησης κριτηρίων, διαδικασιών και συμμετοχής φορέων.
Αναπόσπαστο στοιχείο του αθλητικού σχεδιασμού για το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής είναι ο Εθνικός, Περιφερειακός και Τοπικός Σχεδιασμός των αθλητικών υποδομών ανά νομό και Δήμο, για την κάλυψη τόσο των αγωνιστικών και προπονητικών αναγκών των αθλητών όσο και των αναγκών των πολιτών για άθληση, με κριτήρια και με νέες κατευθύνσεις στο σχεδιασμό όπως εγκαταστάσεις άθλησης για όλους, αθλητικό κέντρο γειτονιάς και υποδομές αθλητικής αναψυχής.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση, αναβάθμιση και αξιοποίηση υπαρχουσών υποδομών πριν την κατασκευή νέων. Θέλουμε εγκαταστάσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Οι ανενεργές αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν με τη συνεργασία των ΟΤΑ και άλλων φορέων.
Η Γενική Γραμματεία αθλητισμού πρέπει να εξελιχθεί σε επιτελικό εθνικό όργανο για τον αθλητισμό της χώρας. Οι Περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες για τον αθλητισμό πρέπει να έχουν σαφείς αρμοδιότητες εκτελεστικού και ελεγκτικού χαρακτήρα.
Η άθληση είναι δικαίωμα όλων χωρίς αποκλεισμό καμίας κοινωνικής ομάδας. Χρειάζεται η θέσπιση Χάρτας δικαιωμάτων του αθλούμενου πολίτη και η προώθηση της δια βίου άθλησης. Επίσης, χρειάζονται κίνητρα για την ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού.
Χρειάζεται εκπόνηση αξιολογούμενου σχεδίου αθλητικής ανάπτυξης με βάση το οποίο γίνονται οι επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις στα πλαίσια του συνολικού οικονομικού προϋπολογισμού του σχεδίου καθώς και θέσπιση συστήματος αντικειμενικής αξιολόγησης και χρηματοδότησης του αθλητικού έργου των ομοσπονδιών και των σωματείων με διαφάνεια.
Η χρηματοδότηση του αθλητισμού θα πρέπει να γίνει από μηδενική βάση με τη συμμετοχή και τη συνεισφορά πόρων της κεντρικής διοίκησης, των περιφερειών, των δήμων, ιδιωτών, επιχειρήσεων, άλλων πόρων. Επίσης, σημαντική είναι η μελέτη και η αξιοοποίηση του ΣΔΙΤ, χορηγιών και εσόδων από στοιχηματικές εταιρείες για τη χρηματοδότηση υποδομών και προγραμμάτων..
Απαραίτητη είναι και η στήριξη των αθλητών μέσω συστήματος υγείας, προστασίας και ασφάλειας καθώς και ο εξορθολογισμός οικονομικών επιβραβεύσεων, κινήτρων και προνομίων των αθλητών.
Στους ενήλικες αθλητές υψηλού επιπέδου θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα σύστημα – δέσμη μέτρων που θα τους διασφαλίζει οικονομικά (συνθήκες διαβίωσης) ώστε να συνεχίζουν σε υψηλό επίπεδο, θα μεριμνά για την επαγγελματική προοπτική τους και μετά την ολοκλήρωση της αθλητικής καριέρας τους θα μπορούν να λάβουν οικονομικές επιβραβεύσεις με βάση τη συνολική πορεία και τις διακρίσεις.
Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τους αθλητές υψηλών προδιαγραφών προκειμένου να ανταποκριθούν ταυτόχρονα στις υψηλές απαιτήσεις του αθλητισμού και της εκπαίδευσης με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και τη δημιουργία διαδικτυακών τάξεων και μαθημάτων καθώς και Εξατομικευμένου προγράμματος σπουδών.
Οφείλουμε να δώσουμε βαρύτητα στα αθλητικά επαγγέλματα και στην επιστημονική αθλητική δικτύωση με την αναγνώριση και κατοχύρωση όλων των επαγγελμάτων στον αθλητισμό. Προτείνουμε τη θέσπιση της γενικής αρχής ότι απαιτείται πιστοποίηση – άδεια εξάσκησης επαγγέλματος απ’ όλους, σ’ όλους τους τομείς και τα επίπεδα του αθλητισμού καθώς και την οργάνωση και λειτουργία Εθνικού Ερευνητικού Επιστημονικού Δικτύου του Αθλητισμού – Σύνδεση, συντονισμός και συνεργασία με ΤΕΦΑΑ, ΑΕΙ, ΤΕΙ, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, κλπ.
Όσον αφορά τον επαγγελματικό αθλητισμό, το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής θεωρεί πως είναι απαραίτητη η διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των επαγγελματιών στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού. Οι δημόσιοι πόροι δεν πρέπει να έχουν καμία άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση του επαγγελματικού αθλητισμού. Η πολιτεία οφείλει να μεριμνά για τη διασφάλιση της φερεγγυότητας του επαγγελματικού αθλητισμού (φαινόμενα χειραγώγησης αγώνων) και για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα, η οποία πρέπει να είναι προτεραιότητα με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.