• 29 Μαρτίου, 2023

Οι ΣκηνοΠαίκτες ανεβάζουν ένα πρωτότυπο έργο – Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Κούργια

Οι ΣκηνοΠαίκτες ανεβάζουν ένα πρωτότυπο έργο – Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Κούργια

Το τριήμερο 31 Μαρτίου, 1 και 2 Απριλίου η έκτη θεατρική παράσταση της ομάδας στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού – «Αυτό το αγόρι» του Γάλλου Ζοέλ Πομερά με συμμετοχή 19 ηθοποιών σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Κούργια

Ο Αλμυριώτης σκηνοθέτης/εμψυχωτής της ομάδας μίλησε στην εκπομπή LaosOnline για το έργο, τον πολιτισμό του Αλμυρού, το κοινό που έχει δημιουργηθεί στην πόλη, τις δράσεις και συνεργασίες

Για τη νέα παράσταση που ανεβάζουν οι ΣκηνοΠαίκτες το τριήμερο 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου και γενικότερα τη θεατρική τέχνης, τον πολιτισμό της περιοχής μας και πολλά άλλα θέματα μίλησε στην εκπομπή LaosOnline ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Κούργιας.

Η εκπομπή προβλήθηκε την Τετάρτη και μπορείτε να την δείτε είτε στο facebook του Λαού είτε απλώς σκανάροντας το qr code που βρίσκεται σε αυτή τη σελίδα.

Ο Βαγγέλης Κούργιας αποφοίτησε από το Τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου. Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων (ΕΑΠ) και στην Εφαρμοσμένη Οικονομική στη Δημόσια Διοίκηση (Πανεπ. Θεσσαλίας), ενώ τώρα είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης Σχολής Καλών Τεχνών με θέμα διατριβής: «Διασκευάζοντας το ελληνικό μυθιστόρημα για τη θεατρική σκηνή: από την ίδρυση του νεώτερου ελληνικού κράτους μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα». Φοίτησε στην πρότυπη δραματική σχολή «Το θέατρο των Αλλαγών» στην Αθήνα και από το 2019 είναι σκηνοθέτης/εμψυχωτής της θεατρικής ομάδας ενηλίκων Αλμυρού ΣκηνοΠαίκτες.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μερικά σημεία της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησής μας. Εμείς θα σταθούμε στην επισήμανσή του πως Αλμυριώτες δημότες με προβλήματα στη μετακίνηση πήγαν στο Βελεστίνο να παρακολουθήσουν την τελευταία παράσταση των ΣκηνοΠαικτών διότι εκεί είχαν πρόσβαση στο πολιτιστικό κέντρο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον Αλμυρό.

Για τη νέα παράσταση των ΣκηνοΠαικτών: Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο, μετράει 20 χρόνια ζωής και ουσιαστικά πρόκειται για θέατρο-ντοκυμαντέρ γιατί βασίζεται σε πραγματικές μαρτυρίες ανθρώπων. Ο θεατρικός συγγραφέας Ζοέλ Πομερά πήρε συνεντεύξεις από γυναίκες που κατοικούσαν στις εργατικές κατοικίες της Νορμανδίας, τις επεξεργάστηκε και μέσα από αυτοσχεδιασμούς με τον θίασό του, προέκυψε αυτό το έργο που το θεωρώ πολύ σημαντικό. Χαίρομαι πάρα πολύ που θα το παρουσιάσουμε στο κοινό του Αλμυρού και οπουδήποτε αλλού προκύψει στη συνέχεια. Ήθελα η παράσταση αυτή να πάει σε εντελώς άλλο επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη που παρουσιάσαμε και να αιφνιδιάσουμε τόσο τους θεατές όσο και τους ηθοποιούς που θα λάβουν μέρος. Αυτό που πρότεινα ήταν να μην παρουσιάσουμε ρεαλισμό, να παρουσιάσουμε ένα έργο πέρα από τις δραματουργικές ιδιομορφίες που έχει, με μια σκηνοθετική ματιά που έχει να κάνει κυρίως με ένα αντικείμενο που αλλάζει χρήση από σκηνή σε σκηνή. Με ενδιαφέρει το συναίσθημα και αυτό που θα φθάσει στους θεατές. Είναι μία πειραματικού χαρακτήρα παράσταση, το σκηνικό αλλάζει και θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ενθαρρύνω τον κόσμο να έρθει να δει κάτι έξω από τα αναμενόμενα και έξω απ’ ότι παρουσιάσαμε την προηγούμενη φορά. Θα χαρακτήριζα το έργο παράσταση σύγχρονου προβληματισμού. Είναι σημαντικό να την βλέπουμε και να γυρνάμε στο σπίτι, να προβληματιζόμαστε, να συζητάμε τι είδαμε, να το επεξεργαζόμαστε και μετά να το χρησιμοποιούμε στη ζωή μας αναλόγως είτε ως γονείς είτε ως παιδιά, είδε ως επιστήμονες, είτε ως επαγγελματίες, είτε ως πολίτες. Το Σάββατο και την Κυριακή, η κα Άννα Παπαδοπούλου, ψυχολόγος θα ενταχθεί μέσα στο δρώμενο με έναν πρωτότυπο τρόπο».

Σχετικά με τη μεγάλη συμμετοχή και το αγκάλιασμα των πολιτών στους ΣκηνοΠαίκτες: Είναι κάτι που με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Η επιτυχία της παράστασης «Από εσάς πέρασε ο πελαργός», πέρα από το ότι τα παιδιά απέδωσαν τα μέγιστα, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η θεατρική μας ομάδα δημιούργησε το κοινό της. Είδαμε για πρώτη φορά ανθρώπους να έρχονται στο θέατρο, είδαμε ανθρώπους να αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια, και στις επτά παραστάσεις είχαμε μεγάλη προσέλευση. Σιγά σιγά αρχίζουμε να διαμορφώνουμε κι εμείς μαζί με όλους τους άλλους πολιτισμικούς φορείς, μια κουλτούρα που θα γεννήσει πολύ ωραία πράγματα. Πιστεύω πάρα πολύ στην καλλιέργεια και την παιδεία που προκύπτει μέσα από τις τέχνες, είναι σημαντικό και το λέω προς όλους να έρθουμε πιο κοντά στις τέχνες γιατί με αυτόν τον τρόπο γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Ένας κόσμος χωρίς τέχνη είναι πιο πεζός.

Σχετικά με τα πολιτισμικά δρώμενα του Δήμου Αλμυρού: Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν όλοι και περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα έπρεπε οι πολιτικοί θεσμοί να στηρίξουν περισσότερο την τέχνη. Είναι τόσο ελπιδοφόρο και εύχομαι να προκύψουν κι άλλοι ντόπιοι καλλιτέχνες που θα αποφασίσουν να προβάλουν τη δουλειά τους στην τοπική κοινωνία. Υπάρχει η συγκεκριμένη δομή του πολιτιστικού κέντρου που είναι πολύ σημαντική, να μην είμαστε αχάριστοι, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι ένας χώρος προβληματικός που δεν ενδείκνυται για θεατρικές παραστάσεις, οπότε θα ήταν ευχής έργο εάν υπήρχε η ανάλογη πολιτική πρωτοβουλία για κάτι καλύτερο ώστε να στεγάσουμε δράσεις με πιο ευρύ χαρακτήρα που θα υποστηρίζονται με πιο σύγχρονα μέσα, πιο άρτια οργάνωση.

Στο σημείο αυτό της συζήτησής μας, ο κος Κούργιας  ανέφερε πως στο πολιτιστικό κέντρο Αλμυρού «αποκλείονται άτομα με ειδικές ανάγκες να έρθουν να παρακολουθήσουν παραστάσεις μας. Ήρθε κόσμος από τον Αλμυρό στο Βελεστίνο για να δει την τελευταία παράσταση γιατί δεν μπορούσε να την δει εδώ. Εν έτει 2023 πρέπει να δούμε πιο σοβαρά αυτό το ζήτημα, δεν έχουμε δικαίωμα να αποκλείουμε κανέναν».

Για τις διάφορες δράσεις των ΣκηνοΠαικτών: Η αλήθεια είναι ότι είμαστε οκτώ άτομα τα οποία δραστηριοποιούμαστε καλλιτεχνικά και κοινωνικά τόσο ομαδικά όσο και μεμονωμένα. Κάνουμε φιλανθρωπικές δράσεις, μαζεύουμε χρήματα για συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Πρόσφατα προέκυψε και το κομμάτι της εκπαίδευσης. Δεν είμαστε επίσημος καλλιτεχνικός φορέας αλλά δεχθήκαμε την πρόσκληση της κας Τιμπλαλέξη που διδάσκει στους ακριτικούς Φούρνους και με μεγάλη χαρά πήγαμε εκεί, δουλέψαμε μαζί με τα παιδιά, ενθουσιάστηκαν αυτά, ενθουσιαστήκαμε κι εμείς, το σημαντικό είναι τα παιδιά αυτά την Δευτέρα 3 Απριλίου θα δώσουν παράσταση του δικού τους έργου στο ΕΠΑΛ Αλμυρού. Είμαστε ανοικτοί για συνεργασία με σχολεία. Ζούμε σε μια περιορισμένη περιοχή χωρίς θεατρικά ερεθίσματα. Είναι σημαντικό τα παιδιά από μικρά να έρχονται σε επαφή με τη θεατρική τέχνη. Τα τελευταία χρόνια οι καλλιτεχνικές επιστήμες έχουν σχεδόν εξοβελιστεί από τα ελληνικά σχολεία. Στα σχέδια της ομάδας μας και είναι κάτι που θέλουμε πάρα πολύ, είναι να προσχωρήσουμε στη δημιουργία παιδικού θεάτρου.

Επίσης, ο κος Κούργιας εξήρε τη σημασία της μόνιμης στέγασης που βρήκαν οι ΣκηνοΠαίκτες από πέρυσι τον Ιανουάριο στο παλιό δημοτικό σχολείο Πλατάνου, είπε πως στην καινούργια παράσταση παίζουν άνθρωποι από τη Ν. Αγχίαλο (η Βαλασία Πετρίδη, πρόεδρος του Φιλοπρόοδυ Συλλόγου), από τη Σούρπη (τη θεατρικής της ομάδα Νηές) και από τον Βόλο (η Ελευθερία Σαββάκη επικεφαλής της ομάδας Θρυαλλίδας).

«Προσπαθώ να κάνουμε ένα δίκτυο συνεργασίας που ξεπερνάει τα στενά τοπικά όρια, φιλοδοξία μου ήταν να ‘ρθουν κοντά οι θεατρικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν άτομα που δεν γνώριζα και αγκάλιασαν την προσπάθεια με αγάπη. Όλοι δουλεύουν με μεθοδικότητα κι ενθουσιασμό, άλλοι που ήρθαν κοντά μας για πρώτη φορά θέλουν να συνεχίσουν στην ομάδα και μετά την παράσταση. Συμμετέχουν επίσης τρεις έφηβοι και ένα παιδί. Ελπίζω τα παιδιά αυτά να λειτουργήσουν ως κίνητρο για να έρθουν μαθητές να δουν το έργο, να γίνει ευκαιρία να ασχοληθούν περισσότεροι με το θέατρο. Δημιουργήθηκε κοινό που αδημονεί πότε θα παίξουμε και θεωρώ σημαντική την ύπαρξη μίας θεατρικής ομάδας στον τόπο μας, μιας ομάδας που αποτελεί γέννημα-θρέμμα του Αλμυρού κι απαρτίζεται από ανθρώπους που ζουν στην πόλη, που προσφέρουν εθελοντικά, που θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία όχι μόνο από την επαγγελματική τους ιδιότητα ή την κοινωνική τους θέση» πρόσθεσε ο Αλμυριώτης σκηνοθέτης στον επίλογο της εκπομπής.

Η Θεατρική Ομάδα Αλμυρού ΣκηνοΠαίκτες παρουσιάζει την παράσταση Αυτό το παιδί (Cet enfant), του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Joël Pommerat, την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 και την Κυριακή 2 Απριλίου 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, στις 20:00.

Η ιδέα της παράστασης γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του υποχρεωτικού εγκλεισμού λόγω του COVID-19, όταν όλοι μας αρχίσαμε να βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις, που αφορούσαν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο, οι σχέσεις γονέων-παιδιών αποτελούν ζήτημα διαχρονικό, καθώς πάντα θα εξελίσσονται, θα μεταλλάσσονται και θα αναδιαμορφώνονται, ανάλογα με τα ιστορικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Επιμέλεια Μουσικής – Σχεδιασμός Φωτισμού κι Έντυπου Προγράμματος: Ευάγγελος Νικ. Κούργιας
Κοστούμια – Φροντιστήριο: Ο θίασος
Κατασκευή Σκηνικού Χώρου: Στέργιος Ξυνός
Μακιγιάζ: Νεκταρία Κοτζαπαναγιώτη (Face & Body Studio)
Χειρισμός Φωτισμού: Δήμητρα Θεοδωράκη
Χειρισμός Ήχου: Χριστίνα Εσερίδη
Ψηφιακή Επεξεργασία Ηχητικών Εφέ: Βασίλης Γιαννουλάκης
Σχεδιασμός Αφίσας: Δημήτρης Τσαμπίρας (Seventh Art Films)
Επικοινωνία – Προβολή: Βιβή Χαμηλού
Δημόσιες Σχέσεις: Έφη Αγελάρη
Υποδοχή: Ντίνα Μαγγανά

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Σκηνή 1: Ράνια Θεοδωρογιάννη
Σκηνή 2: Βαγγέλης Κούργιας & Ιωάννα Γκάτζο
Σκηνή 3: Δημήτρης Ντούκας, Βαλασία Πετρίδη & Έντουαρντ Παληάς
Σκηνή 4: Παρασκευή Μπαζή, Ελευθερία Σαββάκη & Αντώνης Μπαζής
Σκηνή 5: Φωτεινή Κωστάκη & Βάσω Δημητρόβα
Σκηνή 6: Μαίρη Κρικελά & Ειρήνη Καμπάρη
Σκηνή 7: Βασίλης Γιαννουλάκης & Στέργιος Ξυνός
Σκηνή 8: Γιώτα Καραψιά & Χρύσα Μαρδάκη
Σκηνή 9: Βαγγελης Κούργιας, Βιβή Χαμηλού, Αντώνης Μπαζής & Έφη Αγελάρη
Σκηνή 10: Ιωάννα Γκάτζο, Ράνια Θεοδωρογιάννη & ο θίασος

Φιλική Συμμετοχή
Άννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγος – Συστημική Οικογενειακή Θεραπεύτρια


Σχετικά Άρθρα

Πρόταση Ζωής-ΟΚΑΝΑ: Θεατρική παράσταση από τους ΣκηνοΠαίκτες στη Νέα Ιωνία

Πρόταση Ζωής-ΟΚΑΝΑ: Θεατρική παράσταση από τους ΣκηνοΠαίκτες στη Νέα Ιωνία

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας “Πρόταση Ζωής” σε συνεργασία…
«Θεατρική παράσταση: Αυτό το παιδί» – Πρόταση Ζωής – ΟΚΑΝΑ – Σκηνοπαίκτες

«Θεατρική παράσταση: Αυτό το παιδί» – Πρόταση Ζωής – ΟΚΑΝΑ – Σκηνοπαίκτες

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής» – ΟΚΑΝΑ,…
Ο Τριαντάφυλλος Σπανός γράφει για τους ΣκηνοΠαίκτες όπως τους έζησε

Ο Τριαντάφυλλος Σπανός γράφει για τους ΣκηνοΠαίκτες όπως τους έζησε

Ηθοποιός σημαίνει φως ήταν η εμβληματική φράση του Δημήτρη Χορν. Οι πρόβες για τους Σκηνοπαίκτες Αλμυρού…