• 20 Μαρτίου, 2023

Ζ. Ράππου: …Βολικός ο Δήμος Αλμυρού για ΑΠΕ σε απάτητες βουνοκορφές και υγροβιότοπους; Kαλούμε σε εγρήγορση και διαμαρτυρία όλους τους φορείς

Ζ. Ράππου: …Βολικός ο Δήμος Αλμυρού για ΑΠΕ σε απάτητες βουνοκορφές και υγροβιότοπους; Kαλούμε σε εγρήγορση και διαμαρτυρία όλους τους φορείς

Μη αναστρέψιμες οι αλλαγές του τοπίου της Όθρυος

Έτοιμη η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραπέμψει σε δίκη την Ελλάδα         λόγω της εκτεταμένης εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε περιοχές Νatura

γράφει η Ζωή Ράππου, επικεφαλής

της Δημοτικής Παράταξης #ζωή_αλλάζουμε

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε το εκτεταμένο άρθρο του «Λαού» για 11 νέες ανεμογεννήτριες στην Όθρυ όπου ο επενδυτής αιτείται την γνωμοδότηση από την Επιτροπή Διαβούλευσης και το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού.

Δεν θα επαναλάβουμε όσα αναφέρθηκαν για τη μείωση των βοσκοτόπων, τους κινδύνους στην ορνιθοπανίδα, τους τεράστιους δρόμους στις ανέγγιχτες μέχρι σήμερα κορυφές της οροσειράς της Όθρυος και θα αλλάξουν το φυσικό τοπίο για πάντα.

Θα προσθέσουμε μόνο κάποια επιπλέον στοιχεία που βρήκαμε με δική μας έρευνα,  λαμβάνοντας ενεργό δράση, καθώς πιστεύουμε ότι τα ψηφίσματα από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να ανασχέσουν την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.

Διότι θεωρούμε πολύ σημαντικό ως αιρετά μέλη να ενημερωνόμαστε και να μην αποδεχόμαστε χωρίς έρευνα και μελέτη ό,τι μας προσφέρεται.

Η Δημοτική Αρχή επέλεξε να λάβει γνωμοδότηση διά περιφοράς -δηλαδή διά τηλεφώνου- την άποψη της κοινωνίας των πολιτών … των μελών της επιτροπής διαβούλευσης.

Καταδικάζουμε την επιλογή αυτή, καθώς ίσως είναι το πιο σημαντικό ζήτημα προς συζήτηση και λήψη δράσεων που έχει περάσει για διαβούλευση αυτή την τετραετία.

Στον αντίποδα καλούμε όλους τους φορείς να μας προσκομίσουν τα ψηφίσματά τους και ελπίζουμε μαζί με την αρνητική γνωμοδότηση των Τοπικών και του Δημοτικού Συμβουλίου  να τα καταθέσουμε σε συνεργασία με τους συναδέλφους, δημοτικούς συμβούλους στα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων και γνωμοδοτήσεων.

Γιατί εμείς; Γιατί δεν το έπραξε κανένας άλλος… Δεν παίρνουμε, λοιπόν, τη θέση κανενός.

Ενδεικτικά

Οι οδηγίες για τα πτηνά και τους οικότοπους είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της πολιτικής της Ε.Ε. για τη φύση και τη βιοποικιλότητα.

Καθιστούν δυνατή τη συνεργασία μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., βάσει ενός κοινού νομοθετικού πλαισίου, για τη διατήρηση των ευπρόσβλητων και πολύτιμων ειδών και οικότοπων της Ευρώπης που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε ολόκληρη την περιοχή φυσικής κατανομής τους, εντός της Ε.Ε., ανεξαρτήτως πολιτικών ή διοικητικών συνόρων.

Ισχύουν τόσο για τα ευρωπαϊκά χερσαία εδάφη όσο και για την ευρωπαϊκή θαλάσσια επικράτεια των κρατών-μελών.

Ο συνολικός στόχος των δύο οδηγιών είναι να διασφαλίσουν ότι τα προστατευόμενα είδη και οι τύποι οικότοπων διατηρούνται ή αποκαθίστανται σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης σε ολόκληρη την περιοχή φυσικής κατανομής τους.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι οδηγίες καθορίζουν:

  • τον χαρακτηρισμό και τη διατήρηση βασικών περιοχών με σκοπό την προστασία των τύπων οικότοπων και των οικότοπων ειδών που παρατίθενται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ της οδηγίας για τους οικότοπους, καθώς και των οικότοπων ειδών πτηνών που παρατίθενται στο παράρτημα Ι της οδηγίας για τα πτηνά και των αποδημητικών πτηνών. Αυτοί οι τόποι συνθέτουν το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, το οποίο περιλαμβάνει επί του παρόντος πάνω από 27000 τόπους, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα τη θέσπιση ενός αυστηρού καθεστώτος προστασίας για όλα τα είδη άγριων πτηνών της Ευρώπης, καθώς και για τα είδη που απαριθμούνται στο παράρτημα IV της οδηγίας για τους οικότοπους.

Η προστασία και η διαχείριση των τόπων Natura 2000 διέπονται από το άρθρο 6 της οδηγίας για τους οικότοπους, το οποίο επιτρέπει την εφαρμογή δύο ειδών μέτρων:

  • το πρώτο είδος (άρθρο 6, παρ. 1,2) επικεντρώνεται στη διατήρηση και τη διαχείριση όλων των τόπων Natura 2000 σε σταθερή βάση.
  • το δεύτερο είδος (άρθρο 6, παρ. 3,4) ορίζει μια διαδικασία εκτίμησης και αδειοδότησης για σχέδια ή έργα που είναι πιθανό να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε τόπους Natura 2000.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 υποδεικνύουν ότι είναι καίριας σημασίας για την Ε.Ε. να ανακόψει την απώλεια βιοποικιλότητας μέσω της προστασίας και της αποκατάστασής της.

Χωρίς να είμαστε αντίθετοι προς την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ό,τι αφορά την Όθρυ θα έλεγα ότι πρέπει να δούμε την άλλη όψη της ανάπτυξης, όπου το βουνό καθίσταται  βασικό συστατικό των εκφράσεων της καθημερινής μας ζωής.

Μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι να προσανατολίσει τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε νέους τρόπους γνωριμίας με το βουνό.

Το ενδιαφέρον και οι δράσεις της Δημοτικής Αρχής πρέπει να στραφούν προς:

  • την ανάπτυξη του φυσιολατρικού, περιπατητικού, ορειβατικού και οικολογικού τουρισμού σε περιοχές υψηλής φυσικής και αισθητικής αξίας συντηρώντας και σημαίνοντας ιστορικά μονοπάτια
  • τη διατήρηση των ήπιων παραδοσιακών ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που δεν διαταράσσουν τα φυσικά οικοσυστήματα και τη φυσική εξέλιξή τους
  • τη διαφύλαξη των φυσικών, πολιτιστικών, ιστορικών, αισθητικών αξιών του τοπίου, όπως ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση

Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες μονόδρομος για την ανάπτυξη, αλλά ένας τουρισμός που θα σέβεται το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

Η προστασία της βιοποικιλότητας είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στην κλιματική κρίση. Όσο κρατάμε τα ενδιαιτήματα οργανωμένα, συγκροτημένα και άφθαρτα τόσο περισσότερο βοηθάμε τον τόπο μας να αναπτυχθεί και ανοίγουμε το δρόμο στους νέους μας που μπορεί να αντιλαμβάνονται διαφορετικά την παραμονή τους στον τόπο τους.

Να ενταχθεί η Όθρυς στα «απάτητα βουνά»

Εκείνο, λοιπόν,  που πρέπει άμεσα να φροντίσει η Δημοτική Αρχή είναι να ενημερωθεί για την πρωτοβουλία του Υπ. Περιβάλλοντος «Απάτητα Βουνά» και να κινήσει τις διαδικασίες για την ένταξη της Όθρυος σε αυτά, δηλαδή σε ένα καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης. Σε επικοινωνία μας με τον κ. Αμυρά, υφυπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, πληροφορηθήκαμε ότι 6 βουνά μας έχουν ταυτοποιηθεί ως «απάτητα» και έκτοτε έτυχαν αναγνώρισης και επισκεψιμότητας διεθνώς. Ένα εκ των οποίων στη Θεσσαλία, το όρος Χατζή. Γιατί όχι και η Όθρυς;

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία ισορροπεί μεταξύ των διαφόρων εκφάνσεων της πράσινης ανάπτυξης αλλά και της ανάγκης να προστατεύσουμε αυτά τα βουνά, τα οποία είναι τόσο ξεχωριστά και σιγά-σιγά αρχίζουν και αποκτούν  την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα που τους αξίζει.

Πού πάνε τα αιολικά πάρκα όταν πεθάνουν;

Στα βουνά πάνω από το Καστρί, κοντά στο νότιο άκρο της Εύβοιας, το τοπίο έχει κάτι το απόκοσμο. Από τη μία πλευρά βρίσκεται το Αιγαίο, που αλλάζει χρώματα κάτω από τη χειμωνιάτικη συννεφιά. Από την άλλη πλευρά το βουνό θυμίζει λατομείο από τους δρόμους και τις κομμένες πλαγιές, γεμάτο με διαδοχικές συστάδες από ανεμογεννήτριες που βουίζουν από τον δυνατό αέρα. Κάπου εκεί βρίσκεται και το πιο παράδοξο στην εικόνα: σαν γιγάντιο παιχνίδι που έπεσε και έσπασε, 8 ανεμογεννήτριες βρίσκονται αποσυναρμολογημένες στο έδαφος.

Ο Τ. Μπαλτάς, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας τονίζει: «Το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο είχε εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια και έχει αρχίσει να σαπίζει. Το 2021 ήρθε το γαλλογερμανικό κανάλι Αrte στην περιοχή για ρεπορτάζ. Αμέσως κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες, πωλήθηκε η εταιρεία στην οποία ανήκε το πάρκο, εκδόθηκαν οι αποφάσεις για την αποσυναρμολόγηση των ανεμογεννητριών και την αποκατάσταση του χώρου, η οποία από ό,τι βλέπετε δεν έχει προχωρήσει». Ο κ. Μπαλτάς σηκώνει από το έδαφος ένα σπασμένο κομμάτι από τη φτερωτή μιας ανεμογεννήτριας. «Τα πτερύγια διαλύονται και γεμίζουν τον τόπο μικροπλαστικά».

Ο φόβος των κατοίκων είναι ότι το νησί θα μετατραπεί τα επόμενα χρόνια σε νεκροταφείο ανεμογεννητριών.

«Μόνο στην Καρυστία λειτουργούν σήμερα 427 ανεμογεννήτριες, εκ των οποίων οι 303 μέσα στην περιοχή Natura. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ έχει γίνει υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας της περιοχής κατά 60%. η ζημιά στην περιοχή είναι ήδη μη αναστρέψιμη. Τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια, όταν θα σταματήσουν να λειτουργούν;»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην απόσυρση είναι τα πτερύγια, που είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά και μη ανακυκλώσιμα.

Καταλήγοντας, επισημαίνουμε ότι βεβαίως, οι επιπτώσεις από τις ανεμογεννήτριες είναι σωρευτικές και δεν μπορεί να υπάρχει περιβαλλοντική έγκριση για κάθε μία χωριστά, ούτε για τις 11 που αιτούνται σήμερα, ούτε για τα υπόλοιπα σημεία που σχεδιάζουν άλλοι επενδυτές να τοποθετήσουν στην Όθρυ.

Αντιδρούμε σήμερα για να ανακόψουμε τα σχέδια των επόμενων και για μην δώσουμε την εντύπωση πως είμαστε ένας «βολικός» δήμος.

[πηγές: σελ. Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λαός Μαγνησίας, kathimerini.gr]


Σχετικά Άρθρα

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση «Βισαλούδα» της Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη Σούρπης

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση «Βισαλούδα» της Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη Σούρπης

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Απριλίου στις 7 το απόγευμα,…
Νέες κινητοποιήσεις πολιτών κατά των 35 ανεμογεννητριών στην Όθρυ

Νέες κινητοποιήσεις πολιτών κατά των 35 ανεμογεννητριών στην Όθρυ

Με αφορμή την καινούργια αδειοδότηση για ανεμογεννήτριες στην Όθρυ λάβαμε και δημοσιεύουμε το κείμενο διαμαρτυρίας των…
ΠΑΝΔΟΙΚΟ: Όχι ανεμογεννήτριες στο Μαυροβούνι

ΠΑΝΔΟΙΚΟ: Όχι ανεμογεννήτριες στο Μαυροβούνι

Οι Σύνεδροι του 33ου Συνεδρίου του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που συγκεντρώθηκαν στον Βόλο, στις…