• 16 Μαρτίου, 2023

Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας Πολιτών ΟΧΙ LNG στον Παγασητικό

Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας Πολιτών ΟΧΙ LNG στον Παγασητικό

Την Δευτέρα 20/3/2023 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού, με πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση και λήψη απόφασης σχετικά με το αριθ. Ο-101153/14-2-2023 έγγραφο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) προς τους Δήμους της Μαγνησίας για τυχόν αντιρρήσεις ως προς τη νέα χωροθέτηση του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Mediterrranean Gas στον Κόλπο του Παγασητικού.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών ΟΧΙ LNG στον Παγασητικό έχει δραστηριοποιηθεί για την ανάδειξη του ζητήματος, σημαίνοντας συναγερμό για την αποφυγή αυτού του ενδεχομένου και καταθέτοντας τις αντιρρήσεις της. Οι  αντιρρήσεις αυτές έχουν ήδη υιοθετηθεί, με κατηγορηματικό ΟΧΙ στην επένδυση αυτή εντός του Παγασητικού κόλπου, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας,  το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τοπικούς φορείς, βουλευτές και συλλόγους, καθώς και πολίτες το νομού μας, και επιγραμματικά στοιχειοθετούνται ως εξής:

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία Seveso III που αφορά εγκαταστάσεις με επικίνδυνες ουσίες, οι εγκαταστάσεις αυτές απαγορεύεται να βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, με ελάχιστη απόσταση από αυτές τα 5 χιλιόμετρα. Η προτεινόμενη νέα χωροθέτηση βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του 1 χιλιομέτρου από τα πρώτα σπίτια.

Εξαιτίας της επικινδυνότητας του αποθηκευμένου υλικού (LNG) στο μέγεθος του αποθηκευτικού του όγκου (περίπου 180.000 κυβικά μέτρα) οι συνέπειας ενός ατυχήματος, διαρροής, ενέργειας δολιοφθοράς θα είναι καταστροφική τόσο για το ανθρωπογενές, όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

Η εν λόγω εγκατάσταση πλωτής εξέδρας υγροποιημένου αερίου LNG δεν προβλέπεται ούτε από τον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ούτε από το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Βόλου, το δε σημείο χωροθέτησης εμπίπτει σε οικιστική ζώνη όπου απαγορεύεται η εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων.

Τέτοιες εγκαταστάσεις (FSRU) ενδείκνυται να χωροθετούνται σε ανοικτές θάλασσες. Ο Παγασητικός κόλπος είναι μια κλειστή θάλασσα με άνοιγμα μόλις 4 χιλιομέτρων, αβαθής (περί τα 110 μέτρα το βαθύτερο σημείο της) και αποτελεί σεισμογενή περιοχή.

Οι συνθήκες αποθήκευσης, η διαδικασία επαναεροποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου και η διέλευση των πλοίων που θα το διακινούν θα υποβαθμίσουν αισθητά το περιβάλλον όσον αφορά τα θαλάσσια υποσυστήματα, την αέρια ρύπανση, το θόρυβο, την αισθητική της αστικής ζώνης, την αξία της περιουσίας των κατοίκων, το τουριστικό ενδιαφέρον και τις οικονομικές δραστηριότητες που απορρέουν από αυτό.

Η συντονιστική επιτροπή της Πρωτοβουλίας Πολιτών καλεί τους δημότες και κατοίκους του ευρύτερου Δήμου Αλμυρού να παρευρεθούν στην συνεδρίαση για να ενημερωθούν, όπου και θα θέλαμε να παρουσιάσουμε πιο εμπεριστατωμένα τους κινδύνους που εγκυμονεί και την ασυμβατότητα που παρουσιάζει, ως προς το νομικό πλαίσιο, μια τέτοια εγκατάσταση εντός του Παγασητικού κόλπου. ΟΧΙ LNG στον Παγασητικό.


Σχετικά Άρθρα

Χρ. Τριαντόπουλος: Ποια τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από το ακραίο φαινόμενο στον Παγασητικό που δρομολογούνται

Χρ. Τριαντόπουλος: Ποια τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από το ακραίο φαινόμενο στον Παγασητικό…

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την…
Χρ. Τριαντόπουλος: Ευχαριστίες στην Antipollution για την ενεργή συμμετοχή της στον καθαρισμό του Παγασητικού

Χρ. Τριαντόπουλος: Ευχαριστίες στην Antipollution για την ενεργή συμμετοχή της στον καθαρισμό του Παγασητικού

Από τις πρώτες ημέρες του ακραίου φαινομένου στον Παγασητικό κόλπο η Antipollution του Ομίλου Βασιλειάδη συμμετείχε…
Αλ. Μεϊκόπουλος: «Ταφόπλακα» η μόλυνση του Παγασητικού για τους επαγγελματίες. Άμεσα δέσμη στοχευμένων μέτρων»

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Ταφόπλακα» η μόλυνση του Παγασητικού για τους επαγγελματίες. Άμεσα δέσμη στοχευμένων μέτρων»

Δελτίο Τύπου της Ερώτησης του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου τις τεράστιες οικονομικές…