• 7 Μαρτίου, 2023

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 4/3/2023

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 4/3/2023

Το δελτίο θυέλλης που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Λαός της Μαγνησίας” στις 4/3/2023:¨



Βάλτε τώρα που γυρίζει

και που εκλογές μυρίζει.

Με τα βάγια πάμε όλοι,

τί να πούμε; Καλό …βόλι.

Είχα ολοκληρώσει την ύλη της σελίδας μου και την έστειλα για σελιδοποίηση, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, γράφοντας πως «ούτε που θα καταλάβουμε πόσο γρήγορα θα περάσει Μάρτης (καλό μήνα)»… 

Ξαφνικά ήρθε τηλεοπτικά η πρώτη μαύρη είδηση για τη σύγκρουση δυο τρέμων πριν τα Τέμπη. Το τί ακολούθησε με αυτήν την ανείπωτη τραγωδία, με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες. Οι ώρες που ακολούθησαν, με τις διασώσεις, τις διακομιδές στα νοσοκομεία, την κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας κτλ. ωχριούν μπροστά στο θρήνο των συγγενών που κατέφταναν στα νοσοκομεία, αγωνιώντας ή θρηνώντας τους δικούς τους ανθρώπους.

Ολόκληρη η Ελλάδα θρηνεί και κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πώς εκσυγχρονίζονται οι σιδηρόδρομοι, αλλά επί μία 20ετία τώρα, δεν λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα που ήδη έχουμε προμηθευτεί. Πέρα από τα ανθρώπινα λάθη που ενέχονται γι’ αυτό το φρικτό δυστύχημα, πρέπει να «πέσουν κεφάλια» για όσος ήξεραν αλλά παρέλειψαν να διορθώσουν τα αυτονόητα, τα στοιχειώδη για τη διαχρονική ασφάλεια των επιβατών.

Η επικαιρότητα είναι καυτή, τρέχει (δεν ξέρουμε ακόμη το συνολικό αριθμό των θυμάτων) και θα σχολιάσουμε τη συνολική αποτίμηση αυτής της ανείπωτης τραγωδίας στο επόμενο φύλλο. Συλλυπούμαστε θερμά όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά τους.

Πάμε τώρα στους σχολιασμούς που γράψαμε πριν συμβεί η τραγωδία των Τεμπών….

Δεν θα μας αφήσουν ήσυχους οι προεκλογικές παρλαπίπες που θα ενταθούν και τα κομματικά «θερμόμετρα» που θα χτυπήσουν «κόκκινο». Με πιθανότερο να έχουμε και δεύτερη κάλπη τον Μάιο, ας κάνουμε υπομονή και οικονομία δυνάμεων, μέχρι να περάσει η μπόρα και να ηρεμήσουμε. Άλλωστε μεσολαβεί η Λαμπρή και οφείλουμε να τη γιορτάσουμε οικογενειακά, παραδοσιακά, Ελληνικά.

Αυτό δεν ήταν απλά και σκέτα τριήμερο Αποκριάς… Ήταν ντελίριο ενθουσιασμού και έκρηξη πανδημικού ξεφαντώματος. Απορώ που βρήκαν τα λεφτά όσοι και όσες εξέδραμαν στους καρναβαλικούς προορισμούς και άλλα ελκυστικά θέρετρα της χώρας. Δεν πρέπει να υπάρχει λογική εξήγηση. Το μυαλό μου πάει ότι το έκαναν για να εκνευρίσουν την …αντιπολίτευση, που επιμένει να φωνάζει ότι «η χώρα διαλύεται». Ναι, μπορείς να πεις ότι …διαλύεται στη διασκέδαση, όποτε βρίσκει μπροστά της αργίες για ξεκούραση και εκδρομούλες. Κι αν κρίνω από τις τηλεοπτικές εικόνες των καρναβαλιστών, από το απίστευτο πλήθος των μεταμφιεσμένων, ανά τας οδούς και τας ρίμας κυκλοφορεί πολύς …νταλκάς, ο οποίος κατατείνει να ισοφαρίσει τους εγκλεισμούς που φάγαμε κατακέφαλα από την πανδημία. Ο Θεός να μας έχει όλους καλά, αλλά από τώρα φαντάζομαι τι ξεσάλωμα έχει να γίνει μέσα στο επερχόμενο καλοκαίρι.

Ελπίζω και εύχομαι ο Μάρτης να διαψεύσει τα …κουτσομπολιά περί …παλουκοκαύτη κτλ. Πάντως έκανε «ποδαρικό» με έναν ολέθριο εκτροχιασμό και να μην κάνει κλιματικές μπαμπεσιές τώρα που μύρισε Άνοιξη. Άλλωστε συνηγορεί κάτι τέτοιο ο ήπιος φετινός χειμώνας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης. Ας χτυπήσουμε ξύλο πάντως, αλλά ποτέ δεν ξέρεις και δεν μπορείς να εγγυηθείς. Αλλά αν ρίξει και κάποιες βροχούλες, ας θυμίσω την τοπική και γνωστή παροιμία που λέει πως «αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα».

Για τα Λαμπρή δεν το συζητάω… Νικητές και ηττημένοι των εκλογών (όλοι οι λεκανομάντεις μιλάνε για την 9η Απριλίου) θα …σουβλιστούμε αύτανδροι. Κατά τα άλλα, θα εξακολουθούμε να γκρινιάζουμε on camera για την ακρίβεια στο καλάθι του νοικοκύρη. Ε ναι… «Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω το γυρίζω»… Προς το παρόν τρέχουμε να προλάβουμε χιόνι στα χιονοδρομικά κέντρα για ξε-σκι. Ψωνίζουμε λιγότερα στο μάρκετ (οι κυριούλες πάντως ντυμένες και βαμμένες στην πένα) και ξοδεύουμε απλόχερα στα ντιριντάχτα… Γιαλαντζί γκρινιάρηδες σ’ ευλογημένη χώρα.

Πρωτότυποι οι Λαρισαίοι… Πήγαν τον Μητσοτάκη στον Πλατύκαμπο. Όπου του πρόσφεραν ένα μεγάλο καλάθι με …σκόρδα. Και μην αναρωτιέστε… Δεν ξέρω αν ήταν για την προστασία του από την γκαντεμιά ή για να μην τον ματιάζουν κυρίως ο Τσίπρας ή ο Ανδρουλάκης.

Κυριάκο, πέρνα κι απ’ τον Αλμυρό… Εμείς θα βάλουμε τον αλίπαστο μπακαλιάρο (αγαπημένος περίδρομος) ξαρμυρισμένο κι εσύ τα σκόρδα Πλατυκάμπου. Θα «ευωδιάσει» όλος ο τόπος μας.

Κατά τα άλλα σας θυμίζω ότι ο νομός Λάρισας δεν βγάζει μόνο στάρ’ (star), σύμφωνα με την τοπική διάλεκτο… Παραδοσιακά βγάζει εκλογικό αποτέλεσμα που πολύ συχνά τα ποσοστά του ταυτίζονται με το εθνικό αποτέλεσμα των εκάστοτε εκλογών. Άρα το βράδυ των αποτελεσμάτων τα μάτια σας να παρακολουθούν την εξέλιξή του στο νομό Λάρισας.

Προεκλογικά πάντως οι τηλεοπτικοί καυγάδες μεταξύ αντίπαλων υποψηφίων Βουλευτών διατηρούνται αδιάπτωτοι, όχι σε κάποιο επίπεδο, αλλά σε τραγελαφικό …δάπεδο και ένα βουερό ξεκατίνιασμα, τόσο ώστε να φωνάζουν όλοι μαζί (για να σκεπάσει ο ένας το μονόλογο του άλλου) και τελικά ο θεατής να μην καταλαβαίνει τί λένε. Οι χουλιγκάνοι στα γήπεδα συχνά επιδεικνύουν περισσότερο πολιτισμό. Τουλάχιστον φωνάζουν όλοι μαζί το ίδιο σύνθημα. Ειδικά μετά τα πολλαπλά λεκτικά επεισόδια της Παππα-ριάδας και της Πολα-κιάδας, έπαθα πλάκα με τον στόμφο και την αυθεντία κάθε πολιτικάντη. Γέρασα και δεν ήξερα ότι έχουμε τόσους κρυφούς συνταγματολόγους, νομικούς, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και λογο-ηδονιστές. Επικρατεί ο απόλυτος εκτροχιασμός διαλόγου πάνω στις ράγες του «καλησπέρα, μπάρμπα > κουκιά σπέρνω» και πάει …βρίζοντας.

Έγκλημα και τιμωρία… Κανείς δεν επιχαίρει για τις παρακάτω αράδες… Αλλά το κισμέτ (πεπρωμένο) είναι αμείλικτο για όλους μας: Ανάμεσα στα θύματα της ομάδας βόλεϊ της Αμμοχώστου, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο στα συντρίμμια του ξενοδοχείου Isias που κατέρρευσε από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, βρίσκονταν και τα εγγόνια του «Γκρίζου Λύκου» Κενάν Ακίν, ενός από τους δολοφόνους του Ελληνοκύπριου Σολωμού Σολωμού την 14η Αυγούστου του 1996. Αυτό το σκοτεινό «μούτρο», κρυμμένο πίσω από άλλους Τουρκοκύπριους σ’ ένα μπαλκόνι, έβγαλε το πιστόλι του και σκότωσε το παλικάρι τη στιγμή που ανέβαινε στο ιστό για να κατεβάσει την Τουρκική σημαία. Τώρα η μοίρα (που μάλλον ποτέ δεν ξεχνά), τον τιμωρεί να θρηνεί τα δυο του εγγόνια, που βρήκαν φρικτό θάνατο θαμμένα στα ερείπια.  

Όχι ότι δεν το περίμενα, αλλά άλλο να το φαντάζεσαι κι άλλο να μαθαίνεις κατόπιν ότι συμβαίνει… Το καθεστώς της Άγκυρας και ειδικότερα εκείνοι που διαχειρίζονται τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, που καταφτάνει απ’ όλον τον κόσμο, πιάστηκε –λέει- με πολλές …κατσίκες στην πλάτη. «Κατσίκες» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Τα τσιράκια του Ερντογάν έφτασαν στο σημείο να πουλάνε τα αντίσκηνα σε δυστυχισμένους άστεγους σεισμοπαθείς και -σε κάποιες περιπτώσεις- μέχρι και εμφιαλωμένα νερά. Το λαθρεμπόριο παίρνει και δίνει και όλα γίνονται για το …μπαξίσι. Εμ, πώς αλλιώς θα το …βάλει στα πόδια μετεκλογικά ο «φτωχούλης» ο σουλτάνος, που έχτισε στην άμμο «παλάτια» ψεύτικα; Πέρασε ήδη ένας μήνας από τους φονικούς σεισμούς και ούτε μια παραίτηση κυβερνητικού παράγοντα. Μόνο κάποιους εργολάβους συνέλαβαν, για το θεαθήναι.

Η «Ερυθρά Ημισέληνος» (αντίστοιχη του δικού μας Ερυθρού Σταυρού), η παλιότερη και πιο μεγάλη ανθρωπιστική οργάνωση της Τουρκίας, είχε στις αποθήκες της 2 χιλιάδες και οι υπεύθυνοι ανέλαβαν να τις ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ στους καθημαγμένους και ανέστιους σεισμοπαθείς. Εμείς και πολλοί άλλοι στον κόσμο στέλνουμε ΔΩΡΕΑΝ κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι φίλαθλοι της Φενέρ Μπαχτσέ και της Μπεσίκτας, στους πρόσφατους αγώνες έδρας των ομάδων τους, μετέτρεψαν τις κερκίδες σε αντικυβερνητική διαδήλωση φωνάζοντας το σύνθημα «Κυβέρνηση παραιτήσου». Οι οπαδοί της Μπεσίκτας μάλιστα πέταξαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο εκατοντάδες λούτρινα αρκουδάκια (βλέπε φωτο), για να δοθούν στα ορφανά σεισμόπληκτα παιδάκια. Και βλέποντας τις σχετικές τηλεοπτικές εικόνες, φαντάζομαι πως κανένα μάτι στον πλανήτη δεν έμεινε αδάκρυτο….

«Οι δύο καταστροφικοί σεισμοί, που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία στις αρχές του μήνα, εκτιμάται ότι οδήγησαν σε υλικές ζημιές ύψους 34,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο περίπου 4% του τουρκικού ΑΕΠ του έτους 2021, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, το συνολικό κόστος ανοικοδόμησης για τη χώρα μπορεί να είναι διπλάσιο.» (Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg). Ε ρε, ρεμούλα που έχει να γίνει, Ταγίπ…. Σεισμός για το δυστυχισμένο και χαροκαμένο λαό σου, αλλά μάλλον ….σωσμός για σένα και τα «γεράκια» σου.

Πολλοί …βουνίσιοι αυτοί οι Μητσοτάκηδες… Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος είχε «έρωτα» με το Πήλιο  (οι φασολάδες στα Χάνια ξέρουν περισσότερα) και τώρα ο γιος του έχει εμμονή με το Μέτσοβο.

«Τη δική σου την ελιά να την κλαδεύει άλλος, γιατί εσύ την πονάς». (Λαϊκή σοφία από την Κρήτη).

Τζάμπα κάποιοι σε λέγανε άτυχο, βρε Κυριάκο… Το καλύτερο και πιο ανέλπιστο «δώρο» στο έκανε ο Σφακιανός… Και τώρα, από το «καθαρίστε τους», όντας εκτός Βουλής, θα καθαρίζει μόνο …πατάτες.

Αλλά, βρε Κυριάκο ξέρεις τί σκέφτομαι; Μήπως το «δώρο» που λέω για σένα ήταν τελικά προσφορά στον …Ανδρουλάκη;

Η αλήθεια είναι ότι ο …μανιαμούνιας ήταν σκέτο τοξικό παράπτωμα. Πολλάκις….

«Στον αγώνα δεν περισσεύει κανείς»…. Τάδε έφη ο άστεγος Παπαβρωμούλης… Ρε μπάρμπα, μήπως είδες πουθενά την Ευλαμπία; Την ψάχνω από προχθές. Είναι καλά ή έπεσε αγωνιζόμενη μέσα σε καμιά γαβάθα ταραμοσαλάτα;

Διάβασα στο facebook ότι έχει 16 ευρώ ο ταραμάς; Έχει δίκιο η κατσίκα που δεν τον μασάει… Επείγον προς τους ντόπιους φαρμακοποιούς: Κάντε αποθέματα από βιάγκρα και τα συναφή χάπια. Ξυπνήστε… Πήραν οι γέροι τα αναδρομικά και το market pass.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…