- 25 Φεβρουαρίου, 2023
Χρ. Τριαντόπουλος: 1 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία για αντιμετώπιση επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών
Ομιλία παρέθεσε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Αναπτυξιακού Προγράμματος Θεσσαλίας από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.
Κατά την ομιλία του, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό επεσήμανε ότι η Θεσσαλία επηρεάζεται σημαντικά από την κλιματική κρίση, ενώ πρόσφατα επλήγη και από έναν ισχυρό σεισμό που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών -με ιδιαίτερη έμφαση στον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» και τον σεισμό της 3ης Μαρτίου με επίκεντρο το Δαμάσι-, καταλήγοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της τρέχουσας Κυβέρνησης, η συνολική δημοσιονομική επίπτωση για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία φτάνει το 1 δισ. ευρώ.
Ακολουθούν σημεία της τοποθέτησης του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:
«Η Θεσσαλία είναι μία από τις Περιφέρειες της χώρας μας όπου η Κυβέρνηση, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει εργαστεί εντατικά και στο πεδίο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών. Εξάλλου, ο παράγοντας της κλιματικής κρίσης αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό πολιτικών για το μέλλον.
Η πατρίδα μας βρίσκεται σε μία περιοχή του πλανήτη με υψηλή επικινδυνότητα. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει γίνει εμφανές και στη Θεσσαλία. Είναι ένας τόπος που πιέζεται συχνά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Φαινόμενα όπως ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός” το 2020, αλλά και μία σειρά από άλλες κακοκαιρίες. Παράλληλα, είχε να αντιμετωπίσει και ton σεισμό στο Δαμάσι, το 2021. Απέναντι στις προκλήσεις αυτές, η Κυβέρνηση, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με την Περιφέρεια και τους Δήμους, έχει προχωρήσει στην εφαρμογή διευρυμένων σχεδίων στήριξης και αποκατάστασης.
Η Θεσσαλία, άλλωστε, αποτέλεσε το εφαλτήριο και το πεδίο στο οποίο εφαρμόστηκε η νέα φιλοσοφία της Κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Νέα φιλοσοφία, αυτή την τετραετία, που θέλει το κράτος να είναι δίπλα στον πολίτη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, και να παρεμβαίνει έγκαιρα και δίκαια, αλλά και να προχωρά σε αποκαταστάσεις με έμφαση στην ανθεκτικότητα.
Έτσι, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του “Ιανού”, η συνολική δημοσιονομική επίπτωση, μόνο για τη Θεσσαλία, φτάνει τα 524 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης ζημιών, και νέων σύγχρονων υποδομών στη Θεσσαλία ανέρχεται σε 328 εκατ. ευρώ, ενώ η στήριξη του κράτους προς τους πληγέντες -νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες- ανέρχεται σε 196 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τη δημοσιονομική επίπτωση από τον σεισμό στη Θεσσαλία, αυτή έχει διαμορφωθεί στα 146 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης και νέων υποδομών φτάνει τα 31 εκατ. ευρώ, ενώ η δαπάνη για τη στήριξη των πληγέντων ανέρχεται σε 115 εκατ. ευρώ.
Επίσης, υλοποιήθηκαν δράσεις, οι οποίες αν και δημιουργήθηκαν μεταγενέστερα, επεκτάθηκαν ώστε να συμπεριλάβουν και όσους επλήγησαν από τον σεισμό. Όπως είναι η πρώτη αρωγή για ζημιές σε κατοικίες, με την οποία χορηγήθηκαν 5,9 εκατ. ευρώ προς τους πολίτες, και το ειδικό καθεστώς ενίσχυσης επιχειρήσεων σε πληγείσες περιοχές, όπως αυτές σε Τύρναβο και Ελασσόνα. Και, φυσικά, συνεχίζεται η διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής προς τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας.
Επιπρόσθετα, για τις επιπτώσεις άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων στη Θεσσαλία, η δημοσιονομική επίπτωση ανέρχεται στα 275 εκατ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση έργων της Περιφέρειας να ανέρχεται στα 128 εκατ. ευρώ και την έκτακτη χρηματοδότηση προς Δήμους να φτάνει τα 13 εκατ. ευρώ. Αλλά και τις συνολικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ προς αγρότες, εκτός των αποζημιώσεων του “Ιανού”, να έχουν διαμορφωθεί στα 135 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, λοιπόν, η δημοσιονομική επίπτωση για έργα και δράσεις στήριξης και αποκατάστασης στη Θεσσαλία, μετά από φυσικές καταστροφές, ανέρχεται σε 945 εκατ. ευρώ. Εάν συνυπολογίσουμε και αντίστοιχες δράσεις χρηματοδότησης από άλλες πηγές, αλλά και τις χρηματοδοτήσεις του 2019, το συνολικό ποσό προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Απέναντι στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, η Κυβέρνηση, μέσα από τη χρηματοδότηση έργων και πολιτικών, καθώς και με τη διαμόρφωση νέων εργαλείων, στέκεται δίπλα στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες μετά από φυσικές καταστροφές.
Και αυτό το έχει πράξει και στη Θεσσαλία. Με μέσα, πόρους και ταχύτητα που δεν έχουν σχέση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Σε στενή συνεργασία και συντονισμό με όλους. Και θα συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση».