• 1 Φεβρουαρίου, 2023

Ξαναζωντανεύει το μονοπάτι του Προφήτη Ηλία στη Σούρπη – Γράφει ο Τριαντάφυλλος Σπανός

Ξαναζωντανεύει το μονοπάτι του Προφήτη Ηλία στη Σούρπη – Γράφει ο Τριαντάφυλλος Σπανός

Γράφει ο Τριαντάφυλλος Σπανός

Ανάρπαστο από τους φυσιολάτρες περιπατητές ορειβάτες έχει γίνει τον τελευταίο καιρό το μονοπάτι του Προφήτη Ηλία – της Βαθυόλακκας στη Σούρπη. Ξαναζωντανεύει το μονοπάτι που ένωνε τα παλιότερα χρόνια την Σούρπη με τις παραθαλάσσιες Νηές. Μετά την απελευθέρωση από την Τουρκοκρατία το 1830 όταν η Σούρπη έγινε το βορειότερο άκρο της πρώτης ελεύθερης Ελλάδας, αναπτύχθηκε στις Νηές έντονα η ελαιοκαλλιέργεια αφού τα χωράφια των κατοίκων του χωριού ανήκαν στο τουρκικό μέρος.

 

Ο χείμαρρος Σαλαμπριάς χώριζε τα δύο κράτη και έτσι τα χωράφια του σημερινού κάμπου της Σούρπης ανήκαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Για να μαζεύουν λοιπόν τη σοδειά τους οι Σουρπιώτες άνοιξαν το μονοπάτι του Προφήτη Ηλία μέσα από την Βαθυόλακκα,   έκτισαν και το ομώνυμο εκκλησάκι στην κορυφή και έτσι επικοινωνούσαν με τις Νηές και τα περιβόλια τους. Αυτό διατηρήθηκε ως το 1964 όταν έγινε ο σημερινός δρόμος για τις Νηές. Από τότε το μονοπάτι έγινε δύσβατο, σχεδόν απροσπέλαστο και στα χρόνια του Δήμου Σούρπης μετά το 2000 άρχισε να καθαρίζεται τακτικά και να χρησιμοποιείται από τους φυσιολάτρες ορειβάτες. Ξεκινά από τον περιφερειακό του χωριού και το εξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου και μέσα από μια διαδρομή με σήμανση σε χρόνο 40 λεπτών φθάνει κανείς στο εκκλησάκι του Αηλιά επάνω στην κορυφογραμμή.

Το εκκλησάκι δυστυχώς έχει προβλήματα αλλά έχει ξεκινήσει η προσπάθεια αναστήλωσης του με τη βοήθεια μαθητών του Λυκείου -Κώστας Κωστούλας και Κώστας Φιλοθόδωρος- και από τον Πολιτιστικό μας σύλλογο. Απίστευτη θέα και προς τον κάμπο της Σούρπης και την Όρθρυ και προς τον Παγασητικό έως πέρα τις Σποράδες. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές και οι καθηγητές Μιχάλης Μαρσουβανίδης, Ιωάννα Καλοδήμου του τοπικού μας σχολείου Γυμνασίου Λυκείου Σούρπης, μαζί και με το Δημοτικό σχολείο και τον τότε Διευθυντή του Νίκο Περιστερά, το καθάρισαν πριν λίγα χρόνια, το σηματοδότησαν και το ονόμασαν Αθαμάντιο μονοπάτι -από τον μυθικό βασιλιά Αθάμαντα άλλωστε και η πεδιάδα της Σούρπης λέγονταν στην αρχαιότητα Αθαμάντιο πεδίο- ο δρόμος της ελιάς. Συνολικά το μονοπάτι έως τις Νηές είναι περίπου δύο ώρες και καταλήγει στο εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου μέσα στον παραλιακό οικισμό.

Επί δύο Κυριακές του Ιανουαρίου 2023, τέσσερις φυσιολάτρες ορειβάτες του τόπου μας και μέλη του Ορειβατικού συλλόγου Αλμυρού, οι Νίκος Βανικιώτης, Δημήτρης Παπαλεξανδρής, Μαρία Κολοκυθά και ο Δημήτρης Ντούκας ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Σούρπης το καθάρισαν εκ νέου, το σηματοδότησαν όπου χρειάζονταν και πλέον το μονοπάτι του Προφήτη Ηλία περιμένει μικρούς και μεγάλους να το διασχίσουν να το απολαύσουν φυσιολατρικά. Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου μάλιστα έγινε η πρώτη διαδρομή με αρκετούς φυσιολάτρες του τόπου μας. Στο ξεκίνημα του μονοπατιού στον Άγιο Νεκτάριο  υπάρχει επάνω στη σχετική πινακίδα ειδική σήμανση για κινητά τηλέφωνα όπου βρίσκει κανείς πληροφορίες και φωτογραφίες του μονοπατιού  (οι φωτογραφίες από τον Δημήτρη Ντούκα).  


Σχετικά Άρθρα

Επισκέψεις στο Λαογραφικό Μουσείο της Σούρπης

Επισκέψεις στο Λαογραφικό Μουσείο της Σούρπης

Και τον Αύγουστο συνεχίζει να δέχεται επισκέπτες το Λαογραφικό Μουσείο της Σούρπης Μαγνησίας. Παραθεριστές στις διπλανές…
Το «σύννεφο» της Παναγίας Ξενιάς – Γράφει ο Τρ. Σπανός

Το «σύννεφο» της Παναγίας Ξενιάς – Γράφει ο Τρ. Σπανός

Πρόκειται για μια ιστορία που αρκετοί αείμνηστοι γέροντες του τόπου μου, της Σούρπης Μαγνησίας, μου την…
Μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Σούρπης φωτογράφησαν τον τόπο …και το μέλλον τους

Μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Σούρπης φωτογράφησαν τον τόπο …και το μέλλον τους

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και συνολικά 24 συμμετοχές ο ενδοσχολικός μαθητικός φωτογραφικός διαγωνισμός στο Γυμνάσιο Λύκειο Σούρπης.…