- 12 Ιανουαρίου, 2023
Η Ζ. Μακρή στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης
Η υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κα Ζέττα Μ. Μακρή συμμετείχε με την θεσμική ιδιότητά της και απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου που διοργάνωσε η Διεθνής Ορθόδοξη Θεολογική Ένωση I.O.T.A. (International Orthodox Theological Association) με θέμα: «Ιεραποστολή και Ορθόδοξη Εκκλησία» και φιλοξενήθηκε στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
Η κα Μακρή καλωσόρισε, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην Ελλάδα και στην πόλη του Βόλου, τους περίπου 400 ειδικούς ομιλητές από Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία, Ασία, Αφρική, Βαλκάνια, τους 15 επίσκοπους από διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες, τους δεκάδες κληρικούς και μοναχούς, που τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο αφιερωμένο στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τη θεολογική εκπαίδευση στον 21ο αιώνα και τη θέση της θρησκείας στο σύγχρονο κόσμο.
Η υφυπουργός Παιδείας ανέδειξε τη σημασία της φιλοξενίας του δεύτερου μεγάλου συνεδρίου της Διεθνούς Ενώσεως Ορθοδόξων Θεολόγων στην πόλη του Βόλου και τόνισε ότι «αντικατοπτρίζει, αναμφισβήτητα, την ακτινοβολία της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και του φωτισμένου ιεράρχη της κ. Ιγνατίου στον Ορθόδοξο κόσμο, αλλά και το κύρος, την αναγνώριση, την αποδοχή και τον σεβασμό προς την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και το ρηξικέλευθο έργο που αυτή επιτελεί στον χώρο των θεολογικών γραμμάτων τα τελευταία 22 χρόνια».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της, η κα Μακρή αναφέρθηκε στην ελληνική πολιτική για τα θρησκεύματα και στην Ετήσια Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, που «αποτελεί ένα εργαλείο αποτύπωσης, σύγκρισης, κατανόησης, αλλά και αποτροπής κάθε εφησυχασμού απέναντι σε φαινόμενα μισαλλοδοξίας. Ο θρησκευτικός πλουραλισμός, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα μαζί με τον ταυτόχρονο σεβασμό στη θρησκευτική παράδοση του τόπου μας αποτελούν ουσιαστική συνεισφορά στον πολιτισμό και τη δημοκρατία», όπως είχε σχολιάσει και η υπουργός Παιδείας στην παρουσίαση της έκθεσης.
Η κα Μακρή κλείνοντας επεσήμανε ότι: «Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου βρίσκεται στην πρωτοπορία της θεολογικής έρευνας, τολμώντας να ανοίξει τη συζήτηση για επίκαιρα όσο και μεγάλης σπουδαιότητας θέματα όπως η σχέση Ορθοδοξίας και νεωτερικότητας, το πρόβλημα του εθνοφυλετισμού και του θρησκευτικού εθνικισμού, τη θέση της γυναίκας στην Εκκλησία, την παρουσία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, τη σχέση θρησκείας και πολυπολιτισμικότητας, θεολογίας και λογοτεχνίας και πολλά άλλα.
Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης εκφράζω τη χαρά και την ικανοποίηση για την πραγματοποίηση ενός τόσο σπουδαίου σε σημασία και όγκο συνεδρίου στην Ελλάδα. Ασφαλώς κάθε συνέδριο τέτοιου μεγέθους είναι εξόχως σημαντικό αλλά ειδικά τώρα εξαιτίας της συγκυρίας του πολέμου στην Ουκρανία και των προκλήσεων για την ορθόδοξη θεολογία που έχει μοιραία θέσει, το συνέδριο σας έχει μια ιστορική ευκαιρία να συμβάλει καθοριστικά στην πανορθόδοξη ενότητα και συνοδικότητα και στην ανανέωση του μηνύματος και της μαρτυρίας της Εκκλησίας στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο μας».