• 9 Ιανουαρίου, 2023

Ράλι φαρμακοποιών και ασθενών στη Μαγνησία για την κάλυψη σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης

Ράλι φαρμακοποιών και ασθενών στη Μαγνησία για την κάλυψη σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης

Έκδοση 6-1-2023

Δηλώσεις φαρμακοποιών του Αλμυρού και του Ρήγα Φεραίου – Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Οι ιώσεις και οι νέες μορφές γρίπης είναι σε έξαρση αυτή την εποχή, αλλά στην αγορά δεν υπάρχουν τα πιο συνηθισμένα φάρμακα. Αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, αντισταμινικά, εισπνεόμενα, σκευάσματα για κρυολογήματα και ιώσεις, για χρόνιες παθήσεις λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, είναι σε έλλειψη.

Σε απόγνωση οι φαρμακοποιοί που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και οι πολίτες που πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο αναζητώντας αυτά που χρειάζονται.

Το πρωτοφανές κύμα γρίπης και ιώσεων, οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού -με τη νέα έξαρση στην Κίνα να προκαλεί παγκόσμιο φόβο- βρίσκουν σχεδόν όλες τις χώρες να αντιμετωπίζουν έλλειψη ακόμη και στα κοινά φάρμακα. Το ζήτημα ανέκυψε πρωτίστως λόγω των ελλείψεων πρώτων υλών, των δυσκολιών στις γραμμές παραγωγής και δευτερευόντως των προβλημάτων στη διακίνηση και λόγω της μεγάλης αυξήσεις των ιώσεων. Η εξάρτηση από Κίνα και Ινδία για τις πρώτες ύλες είναι τέτοια που το πολυσύνθετο αυτό πρόβλημα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Ενδεικτικά ζητήσαμε την άποψη δύο φαρμακοποιών, του κου Θοδωρή Τσιατσιάνη από τον Αλμυρό ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και του κου Μανώλη Γιανναδάκη από το Βελεστίνο.

Ο κος Τσιατσιάνης δήλωσε τα εξής:

«Ο κόσμος γυρνάει από φαρμακείο σε φαρμακείο μήπως είναι τυχερός και βρει αυτό που θέλει. Σε κάποια φάρμακα, μας στέλνουν ένα κουτί την εβδομάδα ενώ η ζήτηση είναι για πέντε. Διανύουμε μία περίοδο με σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα που αφορούν κυρίως το αναπνευστικό (πχ αντιβηχικά σιρόπια, ρινικά σπρέι, εισπνεόμενα σκευάσματα) και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τον παιδικό πληθυσμό. Αυτό είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων: πρώτον της εξαγωγής σκευασμάτων στο εξωτερικό, κάτι που αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα, δεύτερον της διακοπής λειτουργίας εργοστασίων του εξωτερικού που παράγουν τις πρώτες ύλες κυρίως σε Ινδία και Κίνα και τρίτον στην υπερβολικά μεγάλη ζήτηση στα παραπάνω σκευάσματα λόγω της αυξημένης νοσηρότητας που παρατηρείται αυτή την περίοδο. Ελπίζουμε με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες να βελτιωθεί η κατάσταση ουτώς ώστε οι ασθενείς να αποφεύγουν την ταλαιπωρία που υφίστανται. Θα ήθελα να συμβουλέψω τους πολίτες να δείχνουν εμπιστοσύνη στα γενόσημα φάρμακα που παρασκευάζουμε στην Ελλάδα τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των εισαγωμένων και αντίστοιχης ποιότητας.

Σε τοπικό επίπεδο, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται σε σκευάσματα κορτιζόνης για τα παιδιά είτε σε πόσιμη μορφή είτε σε εισπνεόμενη, καθώς και σε αντιβιοτικά ευρέως φάσματος. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι οι φαρμακοποιοί της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία είτε με τις εταιρίες είτε με συναδέλφους τους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στις ανάγκες των πολιτών.

Ο κος Μανώλης Γιανναδάκης μάς είπε:

«Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό ή ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Πριν από δυο-τρεις μέρες, ένας πελάτης μου ζήτησε να στείλω ινσουλίνες για συγγενή του στη Γερμανία διότι δεν έχουν. Υπάρχει έλλειψη σε ντεπόν, αντιπυρετικά ειδικά για τα παιδιά, σε χάπια κρυολογήματος, αναπνευστικού, γενικότερα στα φάρμακα που έχουν ζήτηση αυτή την εποχή. Έχουμε εκατοντάδες συνταγές ανεκτέλεστες ή μισοεκτελεσμένες. Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι μια μεγάλη ιστορία εδώ και πολλά χρόνια, στην αρχή σε λίγα φάρμακα, αργότερα σε παραπάνω και τώρα η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Τα προηγούμενα χρόνια που δεν είχαμε ιώσεις, είχαμε φάρμακα χωρίς ζήτηση κι έληξαν, τώρα που οι ιώσεις είναι πολλές και σε έξαρση, δεν υπάρχουν τα φάρμακα».

Τα μέτρα της Κυβέρνησης

Ο Υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης σχολίασε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως «τα φάρμακα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή της εποχής, δηλαδή παρακεταμόλη, τα αντιπυρετικά, τα αναπνευστικά φάρμακα, των αντιβιοτικών, έχουν μια παγκόσμια έλλειψη που οφείλεται στο ότι υπάρχει φοβερή έξαρση των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλη την Ευρώπη και γενικότερα σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, υπάρχει χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους και επειδή παραγωγή κατά βάση είχε μεταφερθεί στην Ασία, κρατούσαν οι χώρες της Ασίας τις μεγάλες παραγωγές για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς.

Η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οπότε στα νοσοκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Στο Υπουργείο Υγειάς πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα.

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον Υπουργό η επικαιροποίηση των μέτρων ως ακολούθως:

1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

2) Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

3) Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

4) Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το πού υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

6) Εξορθολογισμός των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

7) Ύπαρξη συνεχούς συνεργασίας με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

8) Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

9) Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

10) Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρείες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων».

Διαρκώς αυξανόμενες είναι οι νοσηλείες της γρίπης και ιώσεων του αναπνευστικού κυρίως στους ηλικιωμένους και στα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση στις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου) σε σχέση με την προηγούμενη.

Η αύξηση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με έμφαση στις ηλικιακές ομάδες 0-4, 5-14 και άνω των 65 ετών. Συγκεκριμένα, ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρό ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας). Πρόκειται, σύμφωνα με δηλώσεις ιατρών, για τη μεγαλύτερη έξαρση γρίπης στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα αναμένεται επιδείνωση το επόμενο διάστημα αφού η επιδημία της γρίπης κορυφώνεται  μετά τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο.


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…