• 8 Ιανουαρίου, 2023

Κυριακή μετά τα Φώτα, του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ εφημερίου Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως

Κυριακή μετά τα Φώτα, του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ εφημερίου Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως

Νέο έτος μας χάρισε η αγαθότητα του Θεού, αγαπητοί μου αδελφοί. Και όλοι ευχηθήκαμε το έτος αυτό να είναι έτος ευλογημένο και ευτυχισμένο για όλους, μέσα στην θολή ατμόσφαιρα της αβεβαιότητας και της σύγχυσης, που επικρατεί σ’ όλο σχεδόν τον κόσμο.

Μέσα σ’ αυτή την αβεβαιότητα και την σύγχυση είναι τοποθετημένο κατάλληλα το ευαγγελικό ανάγνωσμα της σημερινής ημέρας. Το ανάγνωσμα αυτό είναι σημαντικότατο γιατί μας περιγράφει τα πρώτα βήματα της δημόσιας δράσης του Κυρίου μας. Ήταν η εποχή, μας πληροφορεί ο ευαγγελιστής Ματθαίος, που ο Ιωάννης ο Πρόδρομος οδηγήθηκε από τον βασιλιά Ηρώδη τον Αντύπα στη φυλακή. Η φυλάκιση αυτή συνέπεσε, ακριβώς, την περίοδο εκείνη, μετά τους τρείς μεγάλους πειρασμούς του διαβόλου, που είχε αποκρούσει ο Κύριος, στην έρημο.

Η εγκληματική αυτή ενέργεια του Ηρώδη εναντίον του αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, αποτέλεσε την αφορμή  ο Κύριος να αναχωρήσει από την Ιουδαία και να μεταβεί για μεγαλύτερη ασφάλεια στη Γαλιλαία. Ο Κύριος επιλέγει σαν κέντρο της δράσης του την πόλη της Καπερναούμ, πραγματοποιώντας έτσι την προφητεία του Προφήτη Ησαΐα που έλεγε: « Η χώρα του Ζαβουλών και η χώρα του Νεφθαλείμ, εκεί που ο δρόμος πάει για την θάλασσα και πέρα από τον Ιορδάνη, η Γαλιλαία που την κατοικούν ειδωλολάτρες εκεί αυτοί που κατοικούνε στο σκοτάδι είδαν φώς δυνατό. Και για όσους μένουν στην χώρα που τη σκιάζει ο θάνατος, ανέτειλε ένα φώς για χάρη τους». Κι από τότε άρχισε ο Ιησούς να κηρύττει και να λέει: «Μετανοείτε γιατί έφτασε η βασιλεία του Θεού». Η φωνή αυτή του Κυρίου μας χρειάζεται ν’ ακουσθεί το ίδιο δυνατή και αφυπνιστική και στις δικές μας μέρες. Γι’ αυτό και μια και βρισκόμαστε και στην αρχή του νέου έτους, αξίζει να δούμε σήμερα το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της μετάνοιας.

Το σάλπισμα και προσκλητήριο αυτό της μετάνοιας, που έκαμε ο Κύριος, μας δείχνει το δρόμο που οδηγεί προς το φώς και τη σωτηρία. Χρειάζεται και σήμερα να μετανοήσουμε, γιατί στις μέρες μας έχουμε πολύ απομακρυνθεί από τον Θεό και το νόμο Του. Ζούμε ζωή ξένη και πολλές φορές αντίθετη προς το άγιο θέλημα του Κυρίου μας. Διαβάζουμε καθημερινά στις εφημερίδες και ακούμε από τις τηλεοράσεις για φόνους και εγκλήματα και παντός είδους ανηθικότητες.

Ακούμε ύβρεις και αισχρολογίες και φοβερές βλασφημίες. Αντικρίζουμε πράξεις μίσους και βίας και μανία καταστροφής. Πολλοί νέοι παρασύρονται στα ναρκωτικά κι άλλοι αρνούνται την πίστη τη χριστιανική και παρουσιάζονται ως άθεοι και πολεμούν τον Χριστό και την Εκκλησία Του και τόσα άλλα πολλά. Ύστερα απ’ όλα αυτά έχουμε όλοι ανάγκη της μετάνοιας, γιατί μ’ αυτές όλες τις πράξεις μας μοιάζουμε κι εμείς σήμερα, όπως την εποχή του Χριστού, προς λαό καθήμενο στο σκοτάδι και στη σκιά του πνευματικού θανάτου.

Βέβαια, δεν έχουμε φθάσει όλοι, ούτε ίσως οι πολλοί, σ’ αυτό το κατάντημα. Όμως, κανένας από μας δεν μπορεί να πει ότι δεν έχει αμαρτίες και δεν είναι ένοχος ενώπιον του Θεού. Ποιός από μας είναι απαλλαγμένος από το ψέμα, από τη φιλαργυρία, από έχθρες και θυμούς ή από κοσμικές και ανήθικες εκδηλώσεις, ξένες προς το πνεύμα το χριστιανικό; Ποιοί από μας δείχνουν εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας, στις ασθένειες και στους θανάτους; Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας, είμαστε αμαρτωλοί και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε και να το πιστέψουμε και να αλλάξουμε τρόπο ζωής, δηλαδή να μετανοήσουμε. Μόνο έτσι θα βρει απήχηση και στις δικές μας ψυχές το κήρυγμα και ο λόγος του Κυρίου, το «Μετανοείτε».

Υπάρχει όμως και άλλος λόγος, για τον οποίο το ζήτημα της μετάνοιάς μας είναι επείγον και ο λόγος του Κυρίου ιδιαίτερα χρήσιμος και για μας. Είναι εκείνος που τόνισε ο Κύριος ότι έφτασε η βασιλεία των ουρανών. Με την έλευση του Χριστού στον κόσμο, τον θάνατο, την ανάσταση και την ανάληψή Του στους ουρανούς, δεν περιμένουμε τίποτε άλλο, παρά την Δευτέρα Παρουσία Του και την βασιλεία των ουρανών. Ισχύει εδώ ο λόγος του αποστόλου Παύλου ότι «τώρα η τελική σωτηρία βρίσκεται πιο κοντά μας παρά τότε που πιστέψαμε» (Ρωμ. ΙΓ΄,11).

Γιατί κι αν δεν γίνει στις μέρες μας η Δευτέρα Παρουσία, μεταβαίνουμε στην άλλη ζωή με το θάνατό μας. Κι είναι γεγονός ότι κάθε μέρα που περνά, μας φέρνει πιο κοντά στο θάνατο. Και πιο κοντά στην βασιλεία των ουρανών ή στην αιώνια κόλαση. Και η ημέρα του θανάτου μας, δυστυχώς, έρχεται απροειδοποίητα όπως ο κλέφτης τη νύχτα (Α΄ Θεσσ. Ε΄2). Κρυφά και ξαφνικά σε στιγμή που δεν το περιμένουμε. Γι’ αυτό και χρειάζεται να είμαστε μετανοημένοι. Γι’ αυτό και χρειάζεται καθημερινά να μετανοούμε για τις αμαρτίες μας και να ζητούμε το έλεος του Θεού. Γιατί ο Κύριος δεν μας είπε μετανοήστε, δηλαδή μια φορά να μετανοήσετε, αλλά είπε «μετανοείτε», δηλαδή συνεχώς. Καθημερινά να μετανοούμε και να διορθώνουμε τον εαυτό μας και τις αμαρτίες μας με την μετάνοια. Έτσι και μόνον έτσι θα κερδίσουμε την βασιλεία των ουρανών, όποτε κι αν έλθει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ψυχές που μετανοούν για τις αμαρτίες τους, που εξομολογούνται και καθαρίζονται και στην συνέχεια αγωνίζονται όσο μπορούν καλύτερα, αυτές οι ψυχές σίγουρα θα κερδίσουν την ουράνια βασιλεία και μακαριότητα. Οι ψυχές αυτές θα είναι έτοιμες, ώστε σε κάθε στιγμή να μπορούν να υποδεχθούν τον Κύριο, είτε με το θάνατο, είτε με την φοβερή Δευτέρα Παρουσία Του. Οι μετανοημένες ψυχές θα ακούσουν τότε τη χαρμόσυνη φωνή του Χριστού «Εισέλθετε στη χαρά του Κυρίου σας».

Αδελφοί μου! Κύλησαν ήδη οι πρώτες ημέρες του νέου έτους. Πόθος και ευχή όλων μας, είναι το νέο έτος να είναι ευτυχισμένο και ειρηνικό. Η αγία μας Εκκλησία, τώρα στην αρχή της νέας χρονιάς, μας υποδεικνύει και τον τρόπο, για να γίνει και να είναι ο νέος χρόνος, όπως ακριβώς τον ποθούμε. Μας καλεί δηλαδή σε μετάνοια. Το σάλπισμα και προσκλητήριο αυτό της μετάνοιας, που απηύθυνε σ’ όλους εμάς ο Κύριος, μας δείχνει το δρόμο, που οδηγεί προς το φώς και τη σωτηρία. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν δεν απαρνηθούμε την παλιά αμαρτωλή ζωή μας, αν δεν εγκαταλείψουμε τις αμαρτωλές συνήθειες και επιθυμίες μας, δεν μπορούμε να γίνουμε μέλη της Εκκλησίας και να συνδεθούμε με τον Κύριο, που είναι το φώς του κόσμου.

Σ’ αυτή τη ζωή της μετάνοιας και του αγιασμού, μας καλεί όλους ο Θεός. Ιδιαίτερα εμάς σήμερα, που ζούμε σε μια νεοειδωλολατρική εποχή πνευματικού σκότους, πυκνού όσο ποτέ άλλοτε. Εκείνος μέσα στην άπειρη αγάπη Του, μας έσωσε από την εξουσία του σκότους και μας ετοποθέτησε στη Βασιλεία του Υιού της αγάπης Του. Ας φιλοτιμηθούμε, λοιπόν, να γίνουμε κι εμείς άξιοι αυτής της Βασιλείας Του. Αμήν.


Σχετικά Άρθρα

Κυριακή Θ Ματθαίου – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Κυριακή Θ Ματθαίου – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Αμέσως μετά το καταπληκτικό θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων ακολουθεί αυτό που περιγράφεται στην ευαγγελική περικοπή…
Κυριακή Ζ Ματθαίου – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Κυριακή Ζ Ματθαίου – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Στην σημερινή ευαγγελική περικοπή είδαμε τον Χριστό να επιτελεί δύο θαύματα: χάρισε το φως στους δύο…
Κυριακή Ε Ματθαίου – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Κυριακή Ε Ματθαίου – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Υπάρχουν στιγμές, που μπορεί να βιώνουμε την απουσία Του Θεού στην ζωή μας. Μπορεί να νιώσουμε…