• 28 Δεκεμβρίου, 2022

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 24/12/’22

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 24/12/’22

Το Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη που δημοσιεύθηκε στον “Λαό” στις 24/12/2022.

Κοίτα ανοίγουν οι ουρανοί
Χριστούγεννα να ‘ρθουνε.
Με ελπίδα, πίστη και στο Φως
τη Γέννηση υμνούμε.

Χρόνια πολλά με αγάπη σπάταλη από όλους για όλους… Μετράμε λίγες ώρες για τη Θεία νύχτα των πολλών θαυμάτων, τότε που όλα τα μυστήρια και η ευλογία χώρεσαν σε μια φτωχική καλύβα και μαζί με τον Χριστό ξαναγεννήθηκε η ελπίδα σε κάθε ταπεινό πλάσμα και καταφρονημένο. «Οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρει η φύσις όλη…» Κάθε μίζερο και κακό υποχωρεί και όλων οι καρδιές ανοίγουν λεύτερες έστω και για λίγο, μακάρι για πάντα. Το μπορούμε για χρόνια πολλά, το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στους αγαπημένους μας, στους άγνωστους και στους περαστικούς, στους περιφρονημένους. Όλοι είμαστε παιδιά Εκείνου που ήρθε πρόθυμα να άρει τις αμαρτίες του κόσμου. Σκεφτείτε ότι όλοι εμείς γεννηθήκαμε σε καλύτερες συνθήκες, μεγαλώνουμε και τρυγάμε το σύμπαν και το μόνο που Του χρωστάμε -όπως και σε όλους τους συνανθρώπους μας- είναι η Αγάπη. Τζάμπα πράγμα δηλαδή, αν το καλοσκεφτείς….

Άρχοντας πάντως ο φετινός Δεκέμβρης… Διατήρησε θερμοκρασίες υψηλότερες για την εποχή, κράτησε μακριά τις πολλές βροχές και τα χιόνια και μόνο τις τρεις προηγούμενες μέρες έδειξε το χειμωνιάτικο μπόι του με σχετική πτώση του υδράργυρου. Οι μετεωρολόγοι υπόσχονται πάντως ότι και τα Χριστούγεννα θα τα ζήσουμε με ζεστό καιρό.

Οι πληρωμές μισθών, έκτακτων δώρων, εορταστικών επιδομάτων ενίσχυσαν μεσοβδόμαδα  τα πορτοφόλια των νοικοκυριών, ώστε να γιορτάσουμε με σχετική άνεση και παραδοσιακά τη μεγάλη γιορτή. Η τοπική αγορά ζεστάθηκε, πήρε μια βαθιά ανάσα και όλοι μαζί πάμε πλέον να υποδεχτούμε το νέο χρόνο.

Όσοι ζορίζεστε να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας ή να παραδώσετε πινακίδες των οχημάτων σας, σας θυμίζω ότι δόθηκε παράταση μέχρι 28 Φεβρουαρίου. Κάτι είναι κι αυτό.

Αυτές τις μέρες οι παλιοί συνήθισαν να λένε τη διαπίστωση πως «ο Αη-Βασίλης είναι πάντοτε πιο …φτωχός». Ναι, αλλά με σωστή διαχείριση, πάλι θα τα κουτσοβολέψουμε.

Επί 9 μήνες προσπαθούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός να πείσει τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Τελικά κατορθώθηκε κάτι τέτοιο, με αμοιβαίους συμβιβασμούς και δικαιώθηκε η αρχική Ελληνική πρωτοβουλία…. Να τα λέμε κι αυτά και να μην αφήνουμε τους άτολμους εταίρους μας, να ψάχνουν μόνο Έλληνες ανάμεσα σε σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς.

«Αυτή τη στιγμή περιμένουν 160 παιδιά να χειρουργηθούν από εμένα. Κάνω ένα χειρουργείο την εβδομάδα, δηλαδή τέσσερα τον μήνα και περίπου 40 τον χρόνο. Το παιδί που είναι στην 160ή θέση θα χειρουργηθεί σε τέσσερα χρόνια. Χρειαζόμαστε γιατρούς σε όλα τα τμήματα και κυρίως σε κάποια που κινδυνεύουν να κλείσουν», λέει χειρουργός του Παίδων «Αγία Σοφία». Αυτόν τον κίνδυνο πότε και πώς θα τον αντιμετωπίσουμε; Γιατί αφήνουμε τους γιατρούς μας να φεύγουν στο εξωτερικό; Σίγουρα η πανδημία προκάλεσε νέες ανάγκες, αλλά μας περισσεύουν οι γιατροί; Κι αν ίσως ναι, μας …περισσεύουν τα παιδιά; Κυρίως όσα νοσούν;

Πολλές φορές στο παρόν και στο παρελθόν κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ψηφίζουν τις αμυντικές δαπάνες στους προϋπολογισμούς, με διάφορες σαθρές προφάσεις. Γιατί; Ποτέ μου δεν κατάλαβα τί ρόλο ….βαράνε και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν.

Αν έχετε το …βίτσιο να παρακολουθείτε τα προεκλογικά πάνελ στην τηλεόραση, οπλιστείτε με υπομονή. Ειδικότερα εκεί που μαλλιοτραβιούνται μιλώντας όλοι μαζί και αποκλείεται να καταλάβεις τι λέει ποιος ή ποια. Αποκρουστικές -όσο και ακατανόητες- είναι και οι τσιρίδες κάποιων επίδοξων εθνομητέρων. Μιλάνε όλες μαζί λες και βρίσκονται σε …κομμωτήριο. Υπομονή. Το πολύ έξι μήνες απόμειναν.

Και κάτι άλλο: Γιατί οι παραγωγοί τηλεοπτικών εκπομπών μετακαλούν διαρκώς δικηγόρους που υπερασπίζονται υπόδικους; Μήπως για μας πουν την …αλήθεια;

Όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές γίνονταν μεγάλο τουρλομπούκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για το πώς θα μοιράζονταν οι ρόλοι στην προεκλογική φάτνη… Ο Άδωνις άσκησε εξ αρχής βέτο για να πάρει το ρόλο του θείου βρέφους, αλλιώς θα τα έκανε όλα μπουρλότο με τα καλάθια του νοικοκύρη. Σαν μαϊντανός όρμησε ο Πολάκης και άρπαξε το ρόλο του Ηρώδη, αλαλάζοντας και απειλώντας ότι «την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς». Για το ρόλο της Παρθένου εύκολα αποφασίστηκε να γίνει κλήρωση ανάμεσα στις δυο γνωστές άσπιλες και αμόλυντες Ελληνίδες Ευρωβουλευτίνες. Από τη ζήλεια του ο Απαπα-δημούλης βάλθηκε να ψέλνει το «για τα λεφτά τα κάνεις όλα». Ο Μητσοτάκης έκανε νόμιμη επισύνδεση με τους ουρανούς διεκδικώντας το ρόλο του Ιωσήφ και μόλις το έμαθε ο Ερντογάν τον έπιασε ντελίριο και φώναζε διαρκώς στην τηλεόραση «Γιουσούφ γιοκ». Ο Τσίπρας χώθηκε κρυφά δίπλα στους τρεις μάγους και προσκόμισε σαν δώρο τον Ανδρουλάκη. Οι δυο τους συμφώνησαν κρυφά να ξεσκονίζουν τους κουραμπιέδες της μεσαίας τάξης, καθαρίζοντας έτσι τους δρόμους (και τα σαλόνια) της προοδευτικής διακυβέρνησης. Ο Κουτσούμπας παραλίγο να τινάξει την τελετή στον αέρα φωνασκώντας πως «οι ποιμένες δεν γονατίζουν ποτέ και οι άγγελοι είναι τραμπούκοι της άρχουσας τάξης». Στη φάτνη έκαναν παρεμβάσεις και Βαρουφάκης με τον Βελόπουλο, αλλά δεν καταλάβαμε τι εννοούσαν. Την εκδήλωση περιφρουρούσαν διακριτικά διμοιρίες ΜΑΤατζήδων και πράκτορες της ΕΥΠ. (Και του χρόνου, ίσως χειρότερα).

Η «Καθημερινή» αναδημοσίευσε 9 από τα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ανάμεσά τους και το παρακάτω Ελληνικό «Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, το Πάσχα γιορτάζεται περισσότερο από τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, τα Χριστούγεννα εξακολουθούν να είναι σημαντικά. Τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων, παίζοντας μουσική και τραγουδώντας τα κάλαντα με αντάλλαγμα λιχουδιές ή λεφτά. Πριν από τα Χριστούγεννα, ο φρέσκος βασιλικός τυλίγεται γύρω από έναν ξύλινο σταυρό, τον οποίο χρησιμοποιούν για να ραντίσουν με νερό γύρω από το σπίτι ώστε να κρατήσουν μακριά τα άτακτα ξωτικά που ονομάζονται καλικάντζαροι. Κάποια επίσης ανάβουν φωτιά στο τζάκι καθώς πιστεύουν ότι θα σταματήσει τους καλικάντζαρους από το να φέρουν το χάος.»

Από πλευράς Συλλόγων και Σωματείων φέτος μου φαίνεται πως ήταν λιγοστές οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. «Έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου»; Ας ελπίσουμε σε καλύτερες μέρες.

Πάνω που ξεγελάσαμε λίγο το φόρτε της πανδημίας, μας πλάκωσε η γρίπη. Πιο επιρρεπείς οι υπερήλικες και τα μικρά παιδιά. Μάσκες στους συνωστισμούς και εμβολιασμοί. Σε 47.497 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού που κατεγράφησαν την εβδομάδα 12-18 Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Την ίδια εβδομάδα κατεγράφησαν 150 θάνατοι, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 104 και το 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων να εκτιμάται σε 0.86.

Ευχαριστώ για τις ευχές σας λόγω των γενεθλίων μου. Αν και τώρα πια τέτοιες επέτειοι καλύτερα θα ήταν να μένουν …μεταξύ μας.

Πώς σας φαίνεται η ιδέα, τουλάχιστον τις γιορτινές μέρες, μικροί και μεγάλοι να …κρύβαμε τα κινητά μας τηλέφωνα, τα τάμπλετ, να κλείναμε τους υπολογιστές μας και να επικοινωνούσαμε κυριολεκτικά και περισσότερο με τους κοντινούς, τους αγαπημένους μας; Δύσκολο λέτε; Κι όμως είναι αναγκαίο για να ξαναβρούμε λίγο από τον παλιό, χαμένο εαυτό μας.

Βρείτε το χρόνο να διηγηθείτε μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία ή παραμύθι στα μικρά παιδιά της οικογένειας. Και βάλτε ένα μέτρο στο φαγοπότι, κυρίως στο ποτό, αν είναι να οδηγήσετε… Καλά και φωτεινά Χριστούγεννα…


Σχετικά Άρθρα

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Το παρακάτω βιωματικό κείμενο προέρχεται από τον πρόλογο του ανέκδοτου βιβλίου «Η αθλητική ιστορία της Νέας…
Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Το περασμένο Σάββατο (9 Μαρτίου 2024) «έφυγε» για τη «γειτονιά των Αγγέλων» ένας σπουδαίος άνθρωπος του…