• 27 Δεκεμβρίου, 2022

Ρεπορτάζ των συνεδριάσεων Επιτροπής Διαβούλευσης και Δημοτικού Συμβουλίου

Ρεπορτάζ των συνεδριάσεων Επιτροπής Διαβούλευσης και Δημοτικού Συμβουλίου

Οι νέες θέσεις που προβλέπονται στον καινούριο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας

Την προηγούμενη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού, η προ-τελευταία για το 2022.
Στις ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή, η κα Ράππου επικεφαλής της Δ.Π. #ζωή_αλλάζουμε, ζήτησε ενημέρωση για το εάν ο Δήμος μερίμνησε για κονδύλι για τις άπορες οικογένειες του Δήμου. Η Αντιδήμαρχος κα Μπέη ενημέρωσε πως υπάρχει μέριμνα και θα δοθεί βοήθεια στις ενορίες που σιτίζουν-ενισχύουν απόρους.


Επιπλέον η κα Ράππου, μετά από καταγγελίες πολιτών για άσπρο βανάκι που αυτή τη φορά απομακρύνει τα ζώα από τις γειτονιές, ρώτησε αν γνωρίζει η δημοτική Αρχή, ποιος είναι αυτός που κινεί αυτές τις ενέργειες και τελικά που καταλήγουν τα ζώα, αφού έπειτα, δεν επιστρέφουν στα σημεία απ’ όπου τα πήραν. Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήταν ότι πρόκειται για τα ζώα που στειρώνει ο Δήμος και ότι έπειτα τα επιστρέφει στο σημείο που τα πήρε ο εργολάβος που ανέλαβε τη δουλειά αυτή.
Ο κ. Τσόγκας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ζήτησε μέτρα από τον Δήμο για τον έλεγχο της αέριας ρύπανσης και την επιβάρυνση της γης σε νιτρικά και να ενημερωθεί για τις μέχρι σήμερα σχετικές ενέργειες. Ο Δήμαρχος κ. Χατζηκυριάκος, αναφέρθηκε σε παλαιότερες προσπάθειες και μετρήσεις που έγιναν με μέριμνα του Δήμου, αλλά ότι τελικά, εάν οι φορείς που ελέγχουν δεν είναι Δημόσιοι, δεν φέρνουν αποτέλεσμα.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το θέμα της αλλαγής του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Αλμυρού, καθώς με το υπαλληλικό προσωπικό που ορίζεται και τις αλλαγές των υπηρεσιών, καθορίζεται η λειτουργία και αποδοτικότητα της συνολικής προσπάθειας που γίνεται. Όπως δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο τεύχος μας, συστήνεται λιμενικό γραφείο, για το οποίο ο κ. Τσόγκας κατά τη συνεδρίαση σχολίασε «δηλαδή θα μαζεύετε χρήματα από τις βάρκες στο Αχίλλειο, αλλά από τα μεγάλα καράβια των βιομηχανιών δεν θα παίρνουμε τίποτε;»

Αναφέρουμε βασικά σημεία των αλλαγών του Ο.Ε.Υ. όπως παρουσιάζονται στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής και τελικά στο ψήφισμα των Συμβούλων:
Λόγω της διαπίστωσης εσφαλμένων προβλέψεων στον ισχύοντα ΟΕΥ του Δήμου, κυρίως ως προς τις θέσεις του προσωπικού, οι εξελίξεις της παρούσας εποχής σε συνδυασμό με τη βούληση του νομοθέτη για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιβάλλουν την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. Κατόπιν των ανωτέρω ψηφίστηκαν ειδικότερα τα ακόλουθα:
Α. Κατάργηση του Αυτοτελούς Γραφείου Διοικητικής Βοήθειας διότι πρόκειται για τμήμα ανενεργό και χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο ενόψει του εκσυγχρονισμένου πλαισίου των ΚΕΠ.
Β. Αναβάθμιση του μέχρι πρότινος Γραφείου Πληροφορικής σε Τμήμα Πληροφορικής στο οποίο θα πρέπει να συσταθούν τρεις νέες θέσεις κλάδου ΠΕ Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Τ.Ε. Γεωπληροφορικής& Τοπογραφίας και Τ.Ε. Πληροφορικής & Επικοινωνιών. Επιπροσθέτως, δημιουργείται μίας οργανική θέση Τ.Ε Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Για την ίδια Διεύθυνση, προτείνεται η κατάργηση της υπάρχουσας κενής θέσης κλάδου ΔΕ Τεχνιτών Σφαγείων.
Γ. Εισάγεται Νέα Οργανική Μονάδα σε επίπεδο Αυτοτελούς Τμήματος υπαγόμενο απευθείας στον Δήμαρχο, ήτοι του Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου, του οποίου οι αρμοδιότητες δεν είναι εφικτό να εκχωρηθούν σε ήδη υφιστάμενη δομή.
Δ. Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 67/2018 (ΑΔΑ: 7ΤΨΤΩΨ7-1Υ9) Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλμυρού αποφασίστηκε η σύσταση δημοτικού λιμενικού γραφείου Αλμυρού που θα λειτουργεί σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις περί λιμενικών γραφείων του άρθρου 14140 του Ν. 4504/2017.
Στην αρμοδιότητα του Λιμενικού γραφείου υπάγονται:

  1. Τα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου υφιστάμενα αλιευτικά καταφύγια,
    λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα άλλου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ρυθμίζονται ζητήματα για το πεδίο δικαιοδοσίας των Δημοτικών Λιμενικών γραφείων, την οργάνωση, τη διαδικασία, τη λειτουργία, τη στελέχωση και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
  2. Η διαχείριση και βελτίωση της υπάρχουσας λιμενικής υποδομής, είτε πρόκειται για λιμένες κατά την έννοια του νόμου, είτε για λιμενικά καταφύγια.
  3. Η αξιολόγηση και η καταγραφή του επιπέδου εξυπηρέτησης των χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων του Δήμου, ο εντοπισμός αναγκών που δεν ικανοποιούνται και η ικανοποίησή τους στο πλαίσιο των εκ του νόμου αρμοδιοτήτων, τόσο της λιμενικής νομοθεσίας όσο και των διατάξεων που ισχύουν για τους Ο.Τ.Α., καθώς και αυτών που είναι συμβατές με τις λειτουργικές αρμοδιότητες του λιμενικού γραφείου.
  4. Η υποδοχή προτάσεων κρατικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) για τον τρόπο ικανοποίησης των πιο πάνω αναγκών.
  5. Η συμβολή στην εν γένει οικονομική και ειδικότερα στην αλιευτική, επιβατική και τουριστική ανάπτυξη των λιμενικών εγκαταστάσεων του Δήμου και της πλησίον ενδοχώρας.
    Ε. Τροποποίηση των Αρμοδιοτήτων του Αυτοτελούς Τμήματος Τοπικής Οικονομικής
    Ανάπτυξης και ως προς τη Διαχείριση Αδέσποτων Ζωών.
    ΣΤ. Τροποποίηση Αρμοδιοτήτων του Γραφείου Ταμείου του Τμήματος Εσόδων, Περιουσίας και Ταμείου της Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών.
    Προστίθεται περίπτωση (26) Εισπράττει τη λιμενική φορολογία, όπως την προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις και η διάθεσή της για την εκτέλεση λιμενικών έργων, καθώς και έργων σε λιμενικά καταφύγια.
    Ζ. Τροποποίηση Αρμοδιοτήτων του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας.
    Η. Κατάργηση κενών οργανικών θέσεων και δημιουργία νέων οργανικών θέσεων.

  6. Ειδικότερα, συστήνονται οι κάτωθι θέσεις:
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ 1 θέση
    ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ 2 θέσεις
    ΠΕ ΝΟΜΙΚΩΝ 1 θέση
    ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 θέση
    ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ 1 θέση
    ΤΕ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ 1 θέση
    ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ& ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 θέση
    ΔΕ ΜΑΓΕΙΡΩΝ 1 θέση

Αρνητικά τα μέλη της επιτροπής διαβούλευσης
για τον πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό στον Πλάτανο
Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης με περίπου μια χούφτα μέλη… Σχολιάστηκε από τους παρισταμένους η απουσία αυτή, αφού τα θέματα της συνεδρίασης ήταν σοβαρά, δηλαδή το τεχνικό πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός του 2023 και η γνωμοδότηση για την κατασκευή πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στο Χοροστάσι Πλατάνου.
Το παρόν στη συνεδρίαση έδωσαν ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος και η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Αρετή Μπέη. Θυμίζουμε πως πρόεδρος της επιτροπής είναι ο κ. Δημήτρης Τσούτσας.

Η κα Μπέη εξήγησε στα μέλη ότι για το 2023, θα πρέπει το ταμείο του Δήμου να καλύψει τις ανατιμήσεις που προκύπτουν για τα ήδη δρομολογημένα έργα, καθώς η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στους εργολάβους να ζητήσουν την κάλυψη αυτών των ανατιμήσεων. Ο Δήμαρχος Αλμυρού, μας παρουσίασε τα σχέδια για την αγορά κτιρίου και τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στον Πτελεό, ένα έργο που εντάσσεται στο νέο τεχνικό πρόγραμμα και έγινε απαιτητό από τον Πρόεδρο του Πτελεού κ. Μπουκοβάλα και τα μέλη των Δ.Σ. όλων των Συλλόγων του Πτελεού.

Τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, αναφέρθηκαν στις κινήσεις τους για να καλύψουν πολύ απαραίτητες θέσεις εργασίας στον Δήμο, που θα δώσουν ανάσα και βοήθεια μεγάλη στο έργο τους, αλλά κυρίως στην εξυπηρέτηση των Δημοτών. Το μέλος της επιτροπής κ. Χρήστος Καραζούπης μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε «δεν ξέρω γιατί χρειάζονται χρήματα για το Λαογραφικό Πτελεού… Γιατί δεν φτιάχνουμε το πολιτιστικό Κέντρου Αλμυρού;» Επίσης ζήτησε προτεραιότητα για τη δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου ζώων, με σκοπό να είναι βιώσιμο οικονομικά. Επισκευές στις κερκίδες του ΓΣΑ και στο προπονητήριο του γηπέδου ήταν ακόμη μια πρόταση του κ. Καραζούπη, καθώς και να ανοίγουν οι εκθεσιακοί χώροι.

Η κα Τέφογλου, μέλος και αυτή της επιτροπής, ζήτησε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις με την επέκταση του κοιμητηρίου στην Ευξεινούπολη, το απαιτούμενο οστεοφυλάκιο και τουαλέτες που ζήτησε να τοποθετηθούν. Πρότεινε τη δημιουργία ενός οίκου ευγηρίας και να αξιοποιηθεί ο χώρος στη θέση «αλώνια».
Ο κ. Πάντζιος ζήτησε ενημέρωση για την πηγή της Ανάβρας και τις καταστροφές που έγιναν εκεί κατά τον Ιανό και τις εργασίες στο σχολείο της Ανάβρας.

Η κα Τσιντσίνη, πρότεινε τη συμμετοχή σε πρόγραμμα interreg, με το οποίο προβλέπονται η δημιουργία διαδραστικής γωνιάς προβολής του Δήμου και λύσεις βιώσιμης κινητικότητας με μέσα μεταφοράς που θα προσφέρονται σε πολίτες και επισκέπτες του Δήμου, με τα οποία θα συνδέσουμε την κεντρική πλατεία, με τις παραλίες του Αλμυρού, τα Ζερέλια και το Κουρί.
Η κα Έφη Μαρκάκη, εκπροσωπώντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πλατάνου, σχετικά με τη δημιουργία του πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στο Χοροστάσι, ενημέρωσε τα μέλη για το αντίκτυπο που είχε η είδηση του αιτήματος αδειοδότησης στους κατοίκους του Πλατάνου. Τα περίπου επτά μέλη που παρευρέθηκαν ψήφισαν αρνητικά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΑΡΧΕΊΟΥ


Σχετικά Άρθρα

Τα θέματα του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού

Τα θέματα του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού

H 16η Ειδική Συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κατάστημα την Τρίτη 28 Μαΐου και ώρα 19:00…
Τα θέματα του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού

Τα θέματα του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού

Δημόσια Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού την Δευτέρα 22 Απριλίου και ώρα 19:00 για συζήτηση…