- 14 Δεκεμβρίου, 2022
Powerpoor: Προσωποποιημένες υπηρεσίες προς τους δημότες για εξοικονόμηση ενέργειας και πράσινη μετάβαση
Πραγματοποιήθηκε στον Αλμυρό, το πρωί της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου, η εκδήλωση ενημέρωσης των πολιτών για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα powerpoor. Στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης, έγινε η παρουσίαση των στοιχείων σχετικά με τον εντοπισμό των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών, δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας
Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του «Δικτύου Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία» με διακριτικό τίτλο «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» Δημήτρης Καφαντάρης. Τις ομιλίες παρουσίασαν ο γενικός διευθυντής του δικτύου Γιάννης Γεώργιζας, Αν. Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ Χάρης Δούκας, για το ευρωπαϊκό έργο και τη μεθοδολογία του μίλησε η Νικολέττα Μανέτα, για την ίδρυση Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας ο Χρήστος Βασιλάκης, ενώ ο Σπύρος Δερβίσης, συνεργάτης του Δήμου Αλμυρού, ανέπτυξε την εφαρμογή του Powerpoor στα νοικοκυριά του Αλμυρού.
Παραθέτουμε παρακάτω ένα απόσπασμα από την ομιλία του Δημάρχου Βαγγέλη Χατζηκυριάκου: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να στεκόμαστε έναντι της Ιστορίας και των συμπολιτών μας ως απλοί και αποστασιοποιημένοι παρατηρητές. Οι συμπολίτες μας σε τοπικό, περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο απαιτούν από εμάς πρώτα ενημέρωση και έπειτα δράσεις και λύσεις.
Ο Δήμος Αλμυρού εναρμονιζόμενος με τις Αρχές της Νέας Δημόσιας Διοίκησης οφείλει και θέλει να εφαρμόσει προσωποποιημένες υπηρεσίες προς τους δημότες του κάνοντας χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Ένα καλό παράδειγμα προς αυτή της κατεύθυνση είναι η επιτυχημένη συνεργασία μας με το Δίκτυο Πόλεων ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος POWERPOOR.
Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων υποστήριξης των ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών και η ενθάρρυνση για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.
Η εφαρμογή του προγράμματος στο Δήμο Αλμυρού σχεδιάστηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου εφαρμόστηκε σε ευάλωτα νοικοκυριά και στη δεύτερη φάση προβλέπεται η εφαρμογή του σε όλους τους δημότες. Οι δράσεις πολιτικής μας πρέπει να εδράζονται στην υποστήριξη των ανθρώπων και την ενεργό συμμετοχή τους που είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη πράσινη μετάβαση, με ενδιάμεσους στόχους το 2030 και απώτερο στόχο το 2050 για Κλιματική Ουδετερότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι το σύνθημα μας πρέπει να είναι «Παροχή Κλιματικής Ουδετερότητας, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».