- 14 Δεκεμβρίου, 2022
Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 10/12/22
Το Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη που δημοσιεύθηκε στον “Λαό” στις 10/12/22.
Θέλουν οι Τούρκοι τα νησιά
Και θα ‘ρθουν -λέει- νυχτιάτικα.
Μα θα πληρώσουν ακριβά
Όλα τα κερατιάτικα.
Καλημέρα σας… Προχωράμε ακάθεκτοι… Δύο βδομάδες μόνο μας χωρίζουν απ’ τα Χριστούγεννα. Σιγά – σιγά οι στολισμοί ολοκληρώνονται, με φειδώ γιατί φέτος τα βαλάντια είναι παγκοσμίως πληθωριστικά. Για τον ίδιο λόγο οι νοικοκυρές κάνουν κράτει ακόμα για τα γλυκίσματα τα γιορτινά, γιατί αν τα φτιάξουν από τώρα, ανήμερα δεν θα υπάρχει τίποτε, θα έχουν ήδη …φαγωθεί. Όλα θα είναι έτοιμα και -όπως πάντοτε- παραδοσιακά. Μόνο οι τρεις μάγοι δεν θα έρθουν, αφού εκείνος ο μπαγάσας ο Ηρώδης έσβησε το άστρο που θα τους οδηγούσε, για λόγους …πολιτικούς αλλά και οικονομίας στις ενεργειακές δαπάνες. Επίσης μαθαίνω ότι τα δώρα των μάγων -σμύρνα, χρυσάφι και λιβάνι- τους τα πήραν οι …τράπεζες σαν επιτόκια καταθέσεων.
ΚΙ η φετινή φάτνη με πολλά προβλήματα… Μόνο ένα βόδι και αν…, λίγα αρνάκια. Οι ..ποιμένες, με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, δεν μπορούν να συντηρήσουν τα κοπάδια τους, δεν μπορούν να πληρώνουν ζωοτροφές, λιπάσματα κτλ., με αποτέλεσμα να μειώνουν τα κοπάδια τους- και να τα οδηγούν στα σφαγεία, κοψοχρονιά. Άρα, στο άμεσο μέλλον κρέας θα έχουμε. Κτηνοτρόφους δεν ξέρω αν και πόσους θα έχουμε.
Γενικότερα ο αγροτικός τομέας υποκύπτει στην αισχροκέρδεια των εμπόρων. Στα φρούτα 20 λεπτά η τιμή παραγωγού και 1 ευρώ στα καφάσια των μανάβικων και των λαϊκών αγορών. Είναι φως – φανάρι ότι οι ενδιάμεσοι αδικούν τους παραγωγούς.
Η φάτνη όμως είχε και άλλα προβλήματα… Όταν ζούσε ο Ιωσήφ δεν υπήρχε το «καλάθι του νοικοκύρη», με προσφορές. Κι εκείνος ήταν μεν πρόσφυγας, αλλά δεν νομίζω ότι «το φυσούσε το παραδάκι».
Σκεφτήκατε ποτέ αν παγκοσμίως αποφασίζαμε να μην στολίσουμε τα Χριστούγεννα δρόμους, πλατείες, πεζοδρόμια, σπίτια κτλ. πόσα εκατομμύρια των φτωχών της Γης θα είχαν φαγητό για όλες τις γιορτές τουλάχιστον; Μόνο για μια φορά…
Η αλήθεια να λέγεται. Η αύξηση μισθών στους γιατρούς και στους νοσηλευτές είναι ψίχουλα μπροστά στην τιτάνια προσπάθεια που έκαναν να παλέψουν την πανδημία, με άμεσο και διαρκή κίνδυνο της ζωής τους. Κι αυτοί που τώρα ξαναπιάνουν δουλειά, αν και ανεμβολίαστοι είναι επικίνδυνα τσάμπα μάγκες. Όσο για εκείνους στη δημόσια υγεία που θα επιτρέπεται να εργάζονται και ως ιδιωτικοί, μου φαντάζει προεκλογικό χάδι, που όμως θα επιβαρύνει τον ασθενή, οπότε εδώ ο τζάμπα μάγκας είναι το ίδιο το κράτος. Κι άλλη αλήθεια: Ως προς τους φτωχότερους, τους ανασφάλιστους, τους ευάλωτους κτλ. «το φτηνό το κρέας το τρώνε τα σκυλιά».
Θα χειροκροτήσω φυσικά το έκτακτο εορταστικό εφάπαξ επίδομα των 600 ευρώ που δίνει η Κυβέρνηση στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς. Δούλεψαν και δουλεύουν πολύ σκληρά, ειδικότερα στη μεθόριο. Το άξιζαν και αξίζουν πολύ περισσότερα. Αλλά και στη δασοπυρόσβεση δεν έπρεπε να γίνει κάτι ανάλογο; Όλο το πλέγμα της Πολιτικής Προστασίας έκανε πολλές και αξιέπαινες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια.
Αναρωτιέμαι… Ο ακήρυκτος «πόλεμος» που ξεσπάει κάθε λίγο και λιγάκι, για ψύλλου πήδημα και ήσσονος σημασίας αφορμές, ανάμεσα σε κάθε είδους μπαχαλάκηδες και αντικαθεστωτικούς και τις αστυνομικές δυνάμεις αμυνόμενες, με τις μολότοφ και τους πετροπόλεμους, τα χημικά να πέφτουν σαν τα …στραγάλια, να βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ακόμη και αθώων πολιτών, τι νόημα έχουν; Γιατί οι κάποιες αντιπολιτευτικές δυνάμεις τηρούν μια αιδήμονα σιωπή σ’ αυτό το χάλι που εκθέτει πολλαπλώς τη χώρα; Οι μάνες του μπαχαλάκη, του ισόβιου φοιτητή, του παραβατικού καταληψία κτλ. καθώς και η μάνα του αστυνομικού ή του πυροσβέστη δεν είναι ίδιες μάνες; Πού θα καταλήξει αυτός ο «εμφύλιος»; Και πότε θα λήξει;
Διαβάζω ότι ο πληθυσμός της Ιταλίας έχει πέσει κάτω από τα 59 εκατομμύρια κατοίκους και η χώρα γηράσκει με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία Istat. Συγκεκριμένα η συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού εγείρει έντονη ανησυχία για μία χώρα με στάσιμη οικονομία όπως η Ιταλία, καθώς συνδέεται, μεταξύ άλλων, με μείωση της παραγωγικότητας και αργούς ρυθμούς σε ζητήματα καινοτομίας. «Από την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο (μόνιμος) πληθυσμός έχει μειωθεί στα 58,983 εκατομμύρια», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Istat Τζιανκάρλο Μπλαντζιάρντο. Η Ιταλία γερνάει πιο γρήγορα από κάθε χώρα στην Ε.Ε. – Έπεσε κάτω από 59 εκατ. ο πληθυσμός της-. Ο Μπλαντζιάρντο, ειδικός σε θέματα δημογραφίας, δήλωσε ότι ο εθνικός πληθυσμός συρρικνώνεται σταθερά από το 2014. Συνολικά από τότε έχουν χαθεί περίπου με 1,36 εκατομμύρια κάτοικοι.
Όμως το δημογραφικό πρόβλημα, με χώρες που γερνούν διαρκώς το έχει και η Ελλάδα αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η λεγόμενη Γηραιά Ήπειρος είναι προφανές ότι γερνάει κλιμακωτά και …κατηφορικά. Αν δεν υπήρχαν οι οικονομικοί μετανάστες, να μεταναστεύουν διαχρονικά –κυρίως από Ασία και Αφρική- και κατόπιν να πολιτογραφούν και ως νέοι Ευρωπαίοι, η οικονομία, η κουλτούρα, ο πολιτισμός της ηπείρου μας θα ήταν διαφορετική, αλλά δεν είμαι και σίγουρος ότι σήμερα θα ήταν καλύτερη. Οι μικτοί γάμοι, τα διαφορετικά θρησκεύματα κτλ. επίδρασαν και επιδρούν καθοριστικά και αλλάζουν τη φυσιογνωμία όλου του πλανήτη.
Από το Ιράν, ένα βαθιά θεοκρατικό κράτος, από δικτατορία των μουλάδων, άρχισε η αιματηρή αντίσταση των γυναικών για τη χειραφέτησή τους και πνίγεται στο αίμα με εξεγέρσεις, εδώ και τρεις μήνες. Με αφορμή τη διαφαινόμενη κατάργηση της μαντίλας, οι νέοι άνδρες και γυναίκες της Περσίας, αλλά και εκείνοι της Κίνας (για τις ανήκουστες καραντίνες τους) δείχνουν το δρόμο που αναγκάζονται να παίρνουν κάποιοι λαοί για την απελευθέρωσή τους απέναντι σε στυγνές και σκοτεινές δικτατορίες.
Ο ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα, δέχτηκε γροθιά στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο κέντρο των Τιράνων. Ο κ. Μπερίσα είχε τεθεί επικεφαλής της διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχε πλήθος υποστηρικτών του κόμματός του, καθώς η Αλβανία φιλοξενεί αυτές τις ημέρες την πρώτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με το Reuters, καθώς ο Μπερίσα περπατούσε ανεμίζοντας σημαίες της Αλβανίας και της ΕΕ, ένας άνδρας τον πλησίασε και τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο. Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας μάτωσε από το χτύπημα, ωστόσο αυτό δεν τον σταμάτησε από το να εκφωνήσει την ομιλία του στη συγκέντρωση. Ο άγνωστος συνελήφθη από την αστυνομία, αφού οι υποστηρικτές του Αλβανού πολιτικού που ήταν παρόντες στο σκηνικό, πρόλαβαν και ξυλοκόπησαν τον άντρα.
Τον φιλότουρκο Έντι Ράμα δεν τον γρονθοκόπησε κανείς;
Προβληματίζομαι πώς θα μοσχομυρίσει το σπίτι στο γιορτινό τραπέζι; Με …ντελίβερι;
Αχ βρε γιαγιά, πού είσαι; Πεθύμησα …αετουδάκια.
-Αη-Φον, είπες πως θες; Τί είν’ τούτο; Καινούργιος άγιος;
Πάλι διχασμένη η Ελληνική καταναλωτική κοινωνία…. Άλλοι ευχαριστημένοι με το καλάθι του νοικοκύρη κι άλλοι με τη γκρίνια του κακομοίρη.
Άδωνι, κάτσε φρόνιμα
στο γιορτινό «καλάθι».
Να πάμε για Χριστούγεννα
κι όχι για τ’ …Άγια Πάθη.
ΤΑ ΔΩΡΑ
(Ένα παλιότερο ποίημά μου)
Άθικτη μένει στις προθήκες
των ποιητών η αγωνία…
Δεν είναι εύπεπτη, παραμονές γιορτών,
όταν στολίζεται μια φάτνη -τάχα ταπεινή-
με άχρηστα, πολύχρωμα λαμπιόνια.
Κι η φτώχεια των μικρών Χριστών
παράμερα κουρνιάζει, σαν να ντρέπεται,
όχι γιατί αγκαλιάζεται την πείνα,
αλλά γιατί παράταιρα φωτίζεται,
να κρύψει της Αγάπης ανεπάρκειες.
Πόσο φτηνά η Ιστορία κατρακύλησε,
για ν’ ανταλλάξει -αν μπορεί- τα δώρα;
Αντί για σμύρνα ή χρυσό, λιβάνι,
να προσδοκάει, να προσεύχεται,
για ένα ποτήρι ζεσταμένο γάλα
και μια μπουκιά λαχταριστό ψωμί.