• 5 Δεκεμβρίου, 2022

Συνέντευξη του Διευθυντή της crozana κ. Δ. Παστελάκου για την αναβίωση της ελαιοκαλλιέργειας και όσα αυτή απαιτεί

Συνέντευξη του Διευθυντή της crozana κ. Δ. Παστελάκου για την αναβίωση της ελαιοκαλλιέργειας και όσα αυτή απαιτεί

Tον διευθυντή της crozana κ. Δημήτρη Παστελάκο φιλοξενήσαμε στην τελευταία εκπομπή laos online, που προβάλλεται μέσα από τη σελίδα μας στο facebook «Λαός της Μαγνησίας» κάθε Τρίτη στις 20:30.

Ακολουθούν το βίντεο της συνέντευξης και το κείμενο της αποφώνησης με τα σημαντικότερα σημεία:

Μεταφέρουμε κύρια σημεία των απαντήσεων του κ. Παστελάκου, για τους αναγνώστες του εντύπου μας.

  • Η επιχειρηματική και επιστημονική ομάδα της crozana διεπίστωσε ότι στη Μαγνησία το 70% των ελαιο-καλλιεργειών είναι παρατημένες. Από το υπολειπόμενο 30%, ένα μεγάλο ποσοστό δεν καλλιεργούνται ακριβώς, αλλά απλά τα φροντίζουν οι ιδιοκτήτες τους. Στο 70% λοιπόν των ελαιοπεριβόλων που «σχολάστηκε» η εταιρία σε συνεργασία-συμφωνία με τους ιδιοκτήτες, αναβιώνει τα «κοιμισμένα» δέντρα και «τα βάζει» στην παραγωγή.
  • Μιλάμε για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των δέντρων και αγροκτημάτων. Αυτό που διαπιστώσαμε και με τις μελέτες και από προσωπική εμπειρία (αφού και ο ίδιος έχω εργαστεί, νέος ως αγρότης), οι καλλιέργειες είναι ασύμφορες από δεκαετίες. Συνδυαζόταν με άλλες εργασίες και έτσι συμπλήρωναν οι αγρότες το εισόδημά τους.
  • Επειδή οι εκτάσεις που εξυπηρετεί η εταιρία είναι πολύ μεγάλες και σε διαφορετικά σημεία του Νομού, έχει στόλο από τρακτέρ, κάποια από αυτά τηλεχειριζόμενα, στόλο από αυτοκίνητα, μόνιμο προσωπικό που εργάζεται όλο το χρόνο, μπουλντόζα για διαμορφώσεις, αποθήκες και δεξαμενές, drone…
  • Οι εργασίες γίνονται μέσα από ένα πρωτόκολλο που μας έχουν υπαγορεύσει οι επιστημονικοί μας σύμβουλοι και το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο κ. Χατζής… Δόθηκε η ευκαιρία και στο πανεπιστήμιο, μέσα από τις δράσεις μας να πειραματιστεί, εφόσον εμείς προσφέρουμε τη δυνατότητα να εργαστούν σε κλίμακα.
  • (στην ερώτησή μας για ένα σχόλιο για την oliveto magnes) Είναι θετική η προσπάθεια, να ενθαρρύνει κανείς μέσα από μια έρευνα ή πιστοποίηση και να δώσεις αξίας… Σίγουρα πρέπει να εκπονηθεί…
  • Δεν παράγουμε επαρκή ποσότητα στη Μαγνησία… είναι καλό εφόσον έχουμε λανθάνουσες ποσότητες να στρεφόμαστε στην ποιότητα, αλλά χρειάζεται σύγχρονη διοίκηση και να φτάσουμε και στην ποσότητα που η αγορά χρειάζεται.
  • Το ότι εμείς συγκεντρώνουμε ποσότητες, μας δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε καλύτερα από έναν μεμονωμένο παραγωγό. Υπ’ αυτή την έννοια ίσως παίξουμε και τον ρόλο μιας ατμομηχανής. Εμείς θέλουμε να συναντιόμαστε με τους παραγωγούς που κάνουν συντονισμένη παραγωγή. Εξάλλου κι εμείς παραγωγοί είμαστε, αγρότες… αγρότες σύγχρονη με ποσοτικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν διαφέρουμε από αυτόν που έχει 30-40 στρέμματα και δουλεύει με μεράκι.
  • Το μοντέλο είναι ανοιχτό για όσους θέλουν να συζητήσουν μαζί μας τι κάνουμε. Είμαστε ιδιωτική εταιρία και όλα είναι σε έλεγχο… Δεν υπάρχουν απώλειες.
  • Η crosana ξεκίνησε το 2020, προχώρησε πολύ γρήγορα και κάλυψε ένα κενό, σε ένα εθνικό προϊόν… δίνει λύση σε όσους δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα αγροκτήματά τους.
  • Το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει και να επιδοτεί… να συμμετέχει εκεί που γίνεται η καλλιέργεια… όχι εκεί που δεν γίνεται… όχι να τη μοιράζει.
  • Τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με τη crozana σε έξι σημεία: 1. Επιθεώρηση και υποστήριξη:  Εμπορικό δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών με τεχνική και επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία στο πεδίο πραγματοποιεί αυτοψία και αποτίμηση της γης σας. 2. Έλεγχος και χαρτογράφηση: Τρισδιάστατη απεικόνιση της έκτασης με πολυφασματικό drone σε ακρίβεια εκατοστού και ανάλυση της κατάστασης των δέντρων και του εδάφους. 3. Διασφάλιση προσβασιμότητας: Χωματουργικές εργασίες, ισιώματα και άνοιγμα δρόμων, περίφραξη ή οριοθέτηση της έκτασης ανάλογα με τις ανάγκες της τοποθεσίας. 4. Πρωτόκολλο καλλιέργειας: Κατάρτιση λεπτομερούς πλάνου καλλιέργειας, παρεμβάσεων και βελτιώσεων της κατάστασης των δέντρων και της χημικής σύνθεσης του εδάφους. 5. Ψηφιακή καταγραφή: Παρακολούθηση και συστηματική ανάλυση των δεδομένων και προσαρμογή του πρωτοκόλλου καλλιέργειας στις πραγματικές συνθήκες. 6. Αύξηση της αξίας γης: Οι βελτιώσεις και παρεμβάσεις οδηγούν σε ποιοτική αύξηση της παραγωγικότητας της έκτασης και συνεπώς αυξάνει σημαντικά την αξία της!
  • Θα ήταν καλό να δημιουργηθούν συλλογικότητες στο νομό μας, να δώσουμε ή και να αντλήσουμε εμπειρία από τους συνομιλητές μας, επιχειρήσεις, ομάδες παραγωγών, παραγωγούς, δημοτικές αρχές, ή όποιος θέλει να συμβάλλει. Θα ήταν καλό να προσπεράσουμε αντιπαλότητες και μικρότητες ή φοβίες… Ναι, είναι μεγάλο το μεράκι… αλλά αν πηγαίνει χωρίς την απόδοση… «πηγαίνει τσάμπα» το μεράκι. Για να έχεις brand name και επιτυχία, χρειάζονται ποσότητες, εμπιστοσύνη στους ειδικούς και επιστήμονες και να πιέσουμε ως πολίτες στην κατεύθυνση που πρέπει. Και τελικά, επαγγελματίες να διαπραγματεύονται και να κλείνουν τις δουλειές… άνθρωποι σχετικοί και που μπορούν να διαχειριστούν τη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Σχετικά Άρθρα

Σύμπραξη Ειδικού Δημοτικού και 3ου Δημοτικού Αλμυρού

Σύμπραξη Ειδικού Δημοτικού και 3ου Δημοτικού Αλμυρού

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου ένα θεατρικό δρώμενο…
Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στη Μαγνησία τα ξημερώματα του Σαββάτου

Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στη Μαγνησία τα ξημερώματα του Σαββάτου

Με δελτίο τύπου της η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημερώνει τους πολίτες για μεγάλα ύψη βροχής που αναμένονται…
Δράσεις του Κέντρου Κοινότητας Αλμυρού στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο Ανάβρας.

Δράσεις του Κέντρου Κοινότητας Αλμυρού στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο Ανάβρας.

Την Παρασκευή 5/04 τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας Αλμυρού επισκέφτηκαν την Ανάβρα όπου συναντήθηκαν με τα…