• 30 Νοεμβρίου, 2022

Ο ιστορικός Γ. Σαββανάκης στο Συνέδριο της Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων: «Η πυρπόληση του Περιβολίου από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής»

Ο ιστορικός Γ. Σαββανάκης   στο Συνέδριο της Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων: «Η πυρπόληση του Περιβολίου από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής»

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων (ΕΕΜΠΒ) που διεξήχθη από 11 ως 12 Νοεμβρίου 2022 στην Κοζάνη σε συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Πήραν μέρος με ανακοίνωση περισσότεροι από 40 επιστήμονες -πολλοί από αυτούς νέοι- με υψηλού επιπέδου πρωτότυπες ανακοινώσεις, οι συμμετοχές των συνέδρων ξεπέρασαν τις 200 με πολλαπλάσιους να παρακολουθούν τις εργασίες του από το διαδίκτυο μέσω livestreaming.

Καλύφθηκε έτσι μεγάλο φάσμα επιστημονικών πεδίων: εισηγήσεις που αφορούσαν το ζήτημα της γλώσσας και το γλωσσικό ζήτημα σε σχέση με την ταυτότητα, ζητήματα σχετικά με τη μουσική, τις μουσικές των Βλάχων και για τους Βλάχους, θέματα από το ευρύτερο πεδίο της λαογραφίας, όπου και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις βιωματικού περιεχομένου (γενεαλογίες, βιογραφίες, διαγενεακές περιπέτειες αναζήτησης της ταυτότητας και των ριζών στους γενέθλιους τόπους), εισηγήσεις, τέλος, για το πολύπλοκο και ενδιαφέρον πέρασμα από την πολυεθνοτική οθωμανική αυτοκρατορία στα έθνη κράτη με τους αντίστοιχους αναγκαστικούς μετασχηματισμούς των ταυτοτήτων όλων των εθνοτικών ομάδων των Βαλκανίων κατά τη μετάβασή τους από τις εθνοθρησκευτικές ομάδες (millet) στις «καθαρά» εθνικές.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν  και εισηγήσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για όσους ενδιαφέρονται για την τοπική μας ιστορία. Ο ιστορικός Γιώργος Σαββανάκης, από το Βελεστίνο, συμμετείχε με την εργασία του με τίτλο «Η πυρπόληση του Περιβολίου από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής και η επίδρασή στη συλλογική μνήμη της κοινότητας». Στην εισήγησή του παρουσίασε το ζήτημα της καταστροφής του Περιβολίου- τόπου καταγωγής της πλειοψηφίας των Βλάχων του Βελεστίνου-  τον Οκτώβριο του 1943, από τις Γερμανικές δυνάμεις.

Το χωριό πυρπολήθηκε από άκρη σε άκρη, περίπου 400 σπίτια καταστράφηκαν, ενώ τα αθώα θύματα που είτε κάηκαν ζωντανά είτε εκτελέστηκαν έφτασαν τα 16. Μέσα από την εισήγηση αναδύθηκαν τραγικές προσωπικές ιστορίες και ζωντάνεψαν οι μνήμες αυτοπτών μαρτύρων που έζησαν τα γεγονότα.

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ η αφίσα του συνεδρίου, στη μέση ο πρώην πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας (και νυν αντιπρόεδρος) καθ. Κοινωνικής Λαογραφίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος και ο νέος πρόεδρος της Εταιρίας καθ. Γλωσσολογίας στην παιδαγωγική σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στα δεξιά ο Βελεστινλιώτης ιστορικός, καθηγητής, συγγραφέας και ξεναγός Γιώργος Σαββανάκης.


Σχετικά Άρθρα

Την Παρασκευή 22/11 κηδεύεται η Ευγενία Αλεξοπούλου

Την Παρασκευή 22/11 κηδεύεται η Ευγενία Αλεξοπούλου

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή η Ευγενία Αλεξοπούλου. Η κηδεία της θα γίνει…
Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Δείτε το πρόγραμμα του διημέρου 23-24 Νοεμβρίου στα γήπεδα της ΕΠΣΘ, για την 9η αγωνιστική στην…
Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή βράβευσε τα σχολεία από τις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες…