• 30 Νοεμβρίου, 2022

Διαδικασίες να γίνει «έξυπνη πόλη» ο Δήμος Ρήγας Φεραίου

Διαδικασίες να γίνει «έξυπνη πόλη» ο Δήμος Ρήγας Φεραίου

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρήγα Φεραίου η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας με τίτλο «Υπηρεσίες συμβούλου για τη δημιουργία και υποβολή φακέλου πρότασης» της πράξης με τίτλο «Προμήθεια νέων εφαρμογών & τεχνολογικών μέσων για την βελτίωση της διαχείρισης και λειτουργικότητας του αστικού περιβάλλοντος του Δήμου Ρήγα Φεραίου». Πρόκειται για δράση του «Προγράμματος Ψηφιακού Μετασχηματισμού  2021-2027», προϋπολογισμού 12.400 ευρώ με ΦΠΑ.

Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το θέμα έθεσε υπόψη των μελών της Οικονομικής Επιτροπής ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου συνέταξε τη μελέτη, δεδομένου ότι ο Δήμος σκοπεύει να υιοθετήσει ψηφιακές εφαρμογές και ευφυείς δράσεις, με στόχο την μετατροπή του σε «έξυπνη πόλη» με την ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος.

Ως έξυπνη πόλη, ο Δήμος θα είναι ένας τόπος όπου οι παραδοσιακές υπηρεσίες θα γίνουν πιο αποδοτικές, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων. Προκειμένου να υλοποιήσει τα έργα/δράσεις έξυπνης πόλης, πρέπει να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση τους από το ΕΣΠΑ, με την κατάθεση τεκμηριωμένης πρότασης/πράξης για την ανάπτυξη εφαρμογών και τεχνολογιών ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ.

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ρήγα Φεραίου και του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη – Δ.Ε.Π.ΑΝ. για «προμήθεια νέων εφαρμογών και τεχνολογικών μέσων για τη βελτίωση της διαχείρισης και λειτουργικότητας του αστικού περιβάλλοντος του Δήμου Ρήγα Φεραίου».

Για να υποβάλει πρόταση για την ανωτέρω πράξη ο Δήμος, απαιτείται η σύναψη της προαναφερθείσας προγραμματικής σύμβασης προκειμένου να ενταχθεί η εν λόγω πρόταση και να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του παραπάνω Άξονα Προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Με την συγκεκριμένη σύμβαση οι αντισυμβαλλόμενοι αποβλέπουν στην από κοινού (συνεργατική) εκτέλεση των υπηρεσιών που κάθε φορέας είναι αρμόδιος, σύμφωνα με τον νόμο και τις καταστατικές του διατάξεις, να παρέχει, στο μέτρο που του αναλογεί, για τη διασφάλιση της επίτευξης του ως άνω κοινού σκοπού δημοσίου συμφέροντος. Η υλοποίηση της συνεργασίας αυτής εξυπηρετεί αποκλειστικά σκοπούς δημοσίου συμφέροντος στο μέτρο που επιδιώκεται η επιτυχέστερη διεκδίκηση πόρων για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών.

Σκοπός της Πράξης είναι η προμήθεια νέων εφαρμογών και τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος στις ελληνικές πόλεις. Η υλοποίηση ψηφιακών λύσεων που υποστηρίζονται από τοπικά παραγόμενα δεδομένα στοχεύει σε πιο αποδοτικές, καινοτόμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων, ενώ η αξιοποίηση τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT) στοχεύει στην ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Στις λύσεις αυτές συγκαταλέγονται η έξυπνη αστική κινητικότητα και διαχείριση στάθμευσης, η ενεργειακή απόδοση, οι βιώσιμες λύσεις στέγασης, οι ψηφιακές δημοτικές υπηρεσίες παρεχόμενες και μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου GOV.GR και η πολιτοκεντρική διακυβέρνηση, καθώς και η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα συστήματα αυτά, μέσω της υπεύθυνης χρήσης των δεδομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες και της διασφάλισης της ποιότητας, της ασφάλειας και της εμπιστευτικότητας.

Ξεκίνησε στα σχολεία δράση για την πρόληψη πυρκαγιάς
Ξεκίνησε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, η ενημερωτική δράση με θέμα «Μέτρα Πρόληψης Πυρκαγιάς και Προστασία σε περίπτωση Σεισμού» στο Δημοτικό Σχολείο και  το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου. Η δράση πραγματοποιείται από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ρήγας Φεραίος» και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βελεστίνου. Τους μαθητές ενημέρωσαν από την Πυροσβεστική οι κ.κ. Βαγγέλης Ράμμος, Ανθυποπυραγός και επικεφαλής, Γιώργος Τζατζάκης, Αρχιπυροσβέστης και οδηγός του πυροσβεστικού οχήματος και Ζαφείρης Πανόπουλος, Υπαρχιπυροσβέστης. Η δράση θα πραγματοποιηθεί και στα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου.


Σχετικά Άρθρα

Στον Αγιασμό Γυμνασίου-ΓΕΛ Βελεστίνου ο Δ. Νασίκας – Οι ευχές του στη μαθητική κοινότητα

Στον Αγιασμό Γυμνασίου-ΓΕΛ Βελεστίνου ο Δ. Νασίκας – Οι ευχές του στη μαθητική κοινότητα

Στον αγιασμό του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Βελεστίνου παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας,…
Ανοίγει το παζάρι του Βελεστίνου – Δεν θα λειτουργήσει λούνα παρκ

Ανοίγει το παζάρι του Βελεστίνου – Δεν θα λειτουργήσει λούνα παρκ

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 ξεκινά η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη του Βελεστίνου, η οποία θα διαρκέσει έως…
Χρ. Τριαντόπουλος: Κρίσιμο έργο η διασύνδεση του Φράγματος Γυρτώνης με την τεχνητή Λίμνη Κάρλα

Χρ. Τριαντόπουλος: Κρίσιμο έργο η διασύνδεση του Φράγματος Γυρτώνης με την τεχνητή Λίμνη Κάρλα

Την Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση…