• 17 Νοεμβρίου, 2022

“Δελτίο Θυέλλης” του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 12/11/22

“Δελτίο Θυέλλης” του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 12/11/22

Το “Δελτίο Θυέλλης” του Γιώργου Τσιντσίνη, όπως δημοσιεύθηκε στον “Λαό” το Σάββατο 12 Νοεμβρίου.

Αν συνεχίσει ο Ερντογάν
τα ψέματα ευκολίας
θα κάνει νέα σύνορα
τις στέπες …Μογγολίας.

Αφήσαμε ήδη πίσω μας τη μεγάλη γιορτή των Αρχαγγέλων, που -πέρα από όσους και όσες γιόρταζαν την ονομαστική τους γιορτή- τιμήθηκε εμβληματικά από την Πολεμική μας Αεροπορία και πλήθος κόσμου που την τίμησε με την παρουσία του στα αεροδρόμια. Και του χρόνου να είμαστε όλοι γεροί και κυρίως οι πιλότοι μας, που αδιάκοπα πετούν στους αιθέρες για να διασφαλίζουν την ειρήνη σε δύσκολες εποχές.

Ο χρόνος τρέχει και η κακοκαιρία «Εύα», που μας τρόμαξε προκαταβολικά με τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, αποδείχτηκε «κορίτσι καλής οικογενείας» και μας φέρθηκε με τακτ, χωρίς να προκαλέσει μεγάλες ζημιές, ευτυχώς. Με τούτα και μ’ εκείνα «φάγαμε» και το πρώτο 10ήμερο του Νοέμβρη και ολοένα πλησιάζουμε στις προ-Χριστουγεννιάτικες φωταψίες.

Αν κρατήσει κι άλλο ο ήπιος καιρός (το τρέχον Σαββατοκύριακο μάλλον θα βρέχει), μας βλέπω ως χώρα κι ως λαός, να παίρνουμε φέτος παγκόσμιο βραβείο εξοικονόμησης ενέργειας και ειδικότερα θέρμανσης. (Το Νόμπελ της γκρίνιας ωστόσο το έχουμε ήδη στο τσεπάκι μας…)

Το «καλάθι του νοικοκύρη» κατατείνει να μας κάνει μικρές εκπλήξεις με μειώσεις τιμών σε πολλά μάρκετ, καθώς έχει αφυπνίσει τον ανταγωνισμό στις αλυσίδες και τις βιομηχανίες του είδους. Και ναι, η παροιμία για το μικρό καλάθι, που πρέπει να κρατάμε, ισχύει. Συχνά η ελεύθερη αγορά θυμίζει τα παλιά …γουέστερν, με τον «καλό, τον κακό και τον άσχημο… Απ’ όλα έχει μπαχτσές και το κέρδος των αφεντικών έχει προτεραιότητα.

Συμπέρασμα: Κάποιες τιμές μειώνονται, κάποιες άλλες που θα έπρεπε όχι, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τί θα γίνει αύριο ή σε μια βδομάδα. Η κυβερνητική πρωτοβουλία για το «καλάθι» αποδίδει, αλλά μένει να δούμε πόσο, για πόσα και έως πότε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καταναλωτής να ψάχνει στα ράφια καλύτερα, πιο προσεκτικά.

Επισφαλή χαρακτηρίζει ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους την οικονομική του κατάσταση, με ποσοστό 80% των κατοίκων έξι ευρωπαϊκών χωρών -μεταξύ τους και η Ελλάδα- να έχει ήδη περιορίσει δραστικά τα έξοδά του. Η έρευνα της γαλλικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Secours Populaire και της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos δείχνει ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν πληγεί με τον ίδιο τρόπο, με το 25% των Πολωνών να αναφέρει ότι η αγοραστική του δύναμη έχει αυξηθεί. Στον αντίποδα αυτής της αισιοδοξίας βρίσκονται οι Έλληνες, ποσοστό 68% των οποίων κάνει λόγο για σημαντική απώλεια της αγοραστικής ισχύος του. Και όταν θα ενσκήψει ο βαρύς χειμώνας τι θα γίνει;

Υπάρχουν επαναλαμβανόμενες …μπούρδες, με τα οποία γεμίζουν το χρόνο τους τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, τη στιγμή που πολλές σημαντικές ειδήσεις (και ειδικότερα τα καλά νέα) προβάλλονται ελάχιστα ή καθόλου. Οι σκοπιμότητες προφανώς είναι κομματικές, αλλά και άδηλα αντικοινωνικές, αφού στοχεύουν στα χαμηλά ένστικτα πολλών τηλεθεατών και προσβάλλουν τη νοημοσύνη των υπόλοιπων. Συνολικά, δεν είναι ότι οι αρμόδιοι δεν μπορούν να μας προσφέρουν καλύτερη τηλεόραση. Ξέρουν τη δουλειά τους. Απλά δεν θέλουν κάτι τέτοιο γιατί υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Και βέβαια στις ίδιες στραβές συντεταγμένες κινούνται και τα άλλα μέσα μαζικής επικοινωνίας. (Ευτυχώς σταμάτησαν τα τούρκικα σίριαλ).

Στο πεδίο βολής τεθωρακισμένων της Ξάνθης (το μεγαλύτερο της Ευρώπης) έγινε ανταγωνιστική άσκηση (με βαθμολογία) με άρματα μάχης της Ελλάδας και των ΗΠΑ, με πραγματικά πυρά. Το να πούμε ότι κέρδισαν οι Έλληνες ίσως δεν είναι …είδηση. Τουλάχιστον τόσο, όσο αυτό που δήλωσε στο τέλος της ο επικεφαλής των Αμερικανών: «Αν κάποτε γίνει η «στραβή», εκείνος που θα ήθελα να είχα δίπλα μου είναι ο Έλληνας στρατιώτης».

Μήπως αυτός είναι ο τρόπος που απαντούν στις προκλήσεις οι Έλληνες; Εκδόθηκε η NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες στα δυτικά-νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος, τις οποίες ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως φαίνεται από τη ναυτική οδηγία που εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου του Πολεμικού Ναυτικού, οι έρευνες γίνονται από το πλοίο «SANCO SWIFT» από τις 8 Νοεμβρίου και μέχρι νεωτέρας. Αντίστοιχη NAVTEX εκδόθηκε και από τον σταθμό της Κέρκυρας. (Και κλάμα, οι Τούρκοι που δεν μπορούν να …χειροκροτήσουν, γιατί τα χέρια τους είναι απασχολημένα να κρατούν τα βρακοζώνια τους).

Άνοιξε μια ευρεία πόρτα συνεργασίας 30 διακεκριμένων Πανεπιστημίων των ΗΠΑ με Ελληνικά Πανεπιστήμια σε ανταλλαγές φοιτητών, ερευνητικά προγράμματα, μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα. Οι Αμερικανοί ήρθαν ήδη στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες και συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, την ηγεσία και στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και Πανεπιστημιακούς για να συζητήσουν την έναρξη τέτοιων προγραμμάτων και τη διεύρυνση σχετικών συνεργασιών, που θα ανοίξουν τις πόρτες σε χιλιάδες Έλληνες φοιτητές από εδώ και πέρα.

Στα παραλειπόμενα των συναντήσεων είναι χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο εκείνο κατά το οποίο ένας Αμερικανός καθηγητής απευθύνθηκε στους δικούς μας σε άπταιστα Ελληνικά, λέγοντας: «Μα, γιατί μας μιλάτε Αγγλικά; Κι οι περισσότεροι από μας Έλληνες είμαστε»… Αθάνατη Ελλάδα. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, παντού στον κόσμο κτλ. κτλ.

Όταν έκλεινε η ύλη της παρούσας σελίδας δεν είχα ακόμη τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Αλλά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης σ’ αυτή τη μεγάλη και ισχυρή χώρα μου φαίνεται ότι μυρίζει ρευστότητα, πολιτική και κοινωνική αναταραχή διαρκείας. Δηλαδή μυρίζει …μπαρούτι. Μπαρούτι εμφύλιο…

Σε όλη μου τη ζωή, εδώ και πολλά χρόνια, κάποιες απεργίας -που δεν έχουν συνέχεια, συνέπεια και μαζική συμμετοχή- θυμίζουν λιγότερο συνδικαλιστική διεκδίκηση και περισσότερο ασκήσεις αντιπολιτευτικής «γυμναστικής». Κι αναρωτιέμαι αν κάτι τέτοιο, σε δύσκολους καιρούς, καταντάει …πολυτέλεια.

«Μα, τί μπορώ να κάνω εγώ; Είμαι μόνο ένας», είπαν δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Μου «αρέσει» που κάποιοι που κατά καιρούς έχουν συνειδητά  απαξιώσει και βρωμίσει το Ελληνικό ποδόσφαιρο, αν διαπιστώσουν ότι η ομάδα τους αδικήθηκε σ’ έναν αγώνα, βγαίνουν και τάχα οδύρονται σαν …κλαίουσες Μαγδαληνές ή αγνές παρθένες. Ναι… Κάτι τέτοιοι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Μιλάνε για …παλαμάρι.

Το πήρα απόφαση: Από βδομάδα θα κάνω στα εμβόλια την 4η δόση… (Κι ό,τι θέλει ο Θεός ας μου δώσει).

Ας δω τον Άδωνη ΜΕΣΑ στο «καλάθι του νοικοκύρη»  (σε προσφορά) και θα κάνω μεταδημότευση για να τον ψηφίσω.

Παρατηρείται στην αγορά έλλειψη σε ανεμιστήρες. Λάσπη όμως έχουμε μπόλικη…

Αν σφίξουν τα κρύα,

Αν αδειάσουν τα πορτοφόλια,

Δεν φοβόμαστε τα βόλια.

Μην τελειώσουν όμως τα φασόλια.


Σχετικά Άρθρα

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Το παρακάτω βιωματικό κείμενο προέρχεται από τον πρόλογο του ανέκδοτου βιβλίου «Η αθλητική ιστορία της Νέας…
Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Το περασμένο Σάββατο (9 Μαρτίου 2024) «έφυγε» για τη «γειτονιά των Αγγέλων» ένας σπουδαίος άνθρωπος του…