- 14 Νοεμβρίου, 2022
Παρέμεινε προεκλογικό σύνθημα το ΚΑΠΗ Αλμυρού – Το πρόγραμμα της ΔΠ #ζωή_αλλάζουμε για τους ηλικιωμένους
Γράφει η Ζωή Ράππου
Απαράγραπτο χρέος της δημοτικής αρχής η διασφάλιση της ενεργούς γήρανσης και της καλής ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων μας. Γιατί τα γηρατειά δεν έρχονται ως κακοτυχία. Αντιθέτως είναι για τους τυχερούς που θα φτάσουν ως εκεί.
Δυστυχώς παραμένει προεκλογικό σύνθημα κενό περιεχομένου και ουσίας.
Η τρίτη ηλικία είναι συνήθως η περίοδος που όσοι τη βιώνουν κάνουν ένα βήμα πίσω για να απολαύσουν τους κόπους μιας ζωής. Ύστερα από πολλά χρόνια σκληρής εργασίας και ανατροφής των παιδιών, η σύνταξη είναι η κατάλληλη αφορμή για να πάρουν μια ανάσα, ωστόσο τις περισσότερες φορές αυτή έρχεται μαζί με τα προβλήματα του γήρατος σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Συχνά οι Οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζονται σαν πρόσωπα που δεν έχουν να συνεισφέρουν στην κοινωνία και τους κρύβουμε πίσω από προκαταλήψεις που συνδέονται με τον φόβο του θανάτου.
Ειδικότερα τη διετία της πανδημίας που οι ηλικιωμένοι εκτός από την υγεία τους έπρεπε να παλέψουν και για τη διατήρηση της κοινωνικότητάς τους, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που επηρεάστηκαν σημαντικά, βάζοντας σε ρίσκο το ευ ζην τους για το υπόλοιπο των χρόνων τους. Η διασφάλιση της καλής ποιότητας ζωής τους, παράγοντας που αποτελεί πλήρως κατοχυρωμένο δικαίωμα, χρειάζεται να περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του «κράτους πρόνοιας». Έχουμε χρέος σε αυτούς τους ανθρώπους που αδιάκοπα προσφέρουν και οι οποίοι εκ των πραγμάτων καθίστανται ολοένα και πιο ευάλωτοι να διατηρήσουμε και να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και την κοινωνικοποίησή τους. Ταυτόχρονα είναι και αυτά τα απλά αλλά σημαντικά που καθορίζουν την ανθρώπινη στάση και την αυθεντική επικοινωνία μας προς τους ηλικιωμένους μας – μια καλή κουβέντα, ένας όμορφος και ευγενικός λόγος, η κατανόηση και ο σεβασμός, όπως και η αμέριστη συμπαράστασή μας. Άλλωστε ας μην ξεχνούμε πως ο καθένας και η καθεμία από εμάς, κάποια στιγμή θα είμαστε στη θέση τους.
Η αγάπη του δήμου προς τους ηλικιωμένους πρέπει να προσφέρεται κάθε μέρα με πλούσιες δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση καθημερινότητας και ποιότητας ζωής τους
Η δημοτική αρχή εμπράκτως πρέπει να δείχνει την αγάπη και το σεβασμό για την αδιαφιλονίκητη και ξεχωριστή τους προσφορά με κοινωνική προστασία ασφάλεια φροντίδα και συμμετοχή σε δημιουργικές απασχολήσεις.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και χρειάζεται να δρα καθοριστικά στην ενίσχυση της ενεργού γήρανσης των ηλικιωμένων ατόμων, λειτουργώντας έτσι και ως ασπίδα προστασίας έναντι της κοινωνικής απομόνωσης, της κακοποίησης και παραμέλησης των ηλικιωμένων μας.
Αυτό μπορεί να το πραγματοποιήσει με την επαναφορά των ΚΑΠΗ, μια κοινωνική δομή που λειτουργούσε με πολύ επιτυχία επί σειρά ετών.
«Τα γηρατειά μπορεί για κάποιους να είναι δυσάρεστα, όχι γιατί παύουν οι τέρψεις, αλλά διότι σβήνουν οι ελπίδες» (Ζαν Πωλ Ρίχτερ).
Το πρόγραμμά μας για την Τρίτη ηλικία και οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις
γιατί εμείς θέλουμε να ανταλλάσσουμε τους φόβους με χαμόγελα
γιατί ο στόχος μας δεν είναι η προσθήκη ετών ζωής αλλά ποιότητας, ενεργητικότητας και νοήματος σε αυτή
γιατί θέλουμε η ψυχολογία και η κοινωνική συμμετοχή τους να διατηρούνται υψηλές
Αλλάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τα γηρατειά και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας με το πρόγραμμα του συνδυασμού μας «η ψυχή δεν γερνά».
Δε σημαίνει ότι δεν γερνάω. Αντιθέτως γερνάω με επίγνωση και αξιοπρέπεια.
Ξέρω σε ποιο σημείο της ζωής βρίσκομαι και νιώθω εξοικειωμένος με αυτό.
Την πείρα και τη σοφία της ζωής μου δεν τις εγκλωβίζω σε αναμνήσεις, αλλά τις μετουσιώνω σε δράση, όνειρα, δημιουργία.
- Μέσα από το πρόγραμμά μας δίνουμε ιδέες για δραστηριότητες και ενεργό γήρανση καθώς και μια γωνιά για να καταθέτουν οι ηλικιωμένοι/ες συνδημότες/τισσες τις αναμνήσεις, τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους.
- Αναπτύσσουμε στρατηγική για την ενεργό γήρανση
- Δίνουμε στους ηλικιωμένους την ευκαιρία να μην επιτρέψουν στον εαυτό τους να αποσυρθούν από τη ζωή δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος και ανάπτυξη κατάλληλων συστημάτων για τη φροντίδα των ηλικιωμένων
- ένταξη στην παραγωγική διαδικασία ζητώντας εθελοντική προσφορά σε τομείς που δεν απαιτούν δύναμη, αντοχή και σύγχρονη τεχνογνωσία αλλά εμπειρία και γνώση
- Δεσμευτήκαμε για τη δημιουργία κοινοτικού κέντρου κοινωνικής δράσης, ένας χώρος με όργανα γυμναστικής ειδικά για ηλικιωμένους, ψυχολογική υποστήριξη, γνωριμία με νέες τεχνολογίες για να ενισχύσουν περισσότερο τις ψηφιακές δεξιότητες ηλεκτρονικά πληρωμές και συναλλαγές, λειτουργία τμημάτων χορωδίας, παραδοσιακού χορού
- αξιοποίησή τους για καταγραφή προφορικής ιστορίας
- συνδρομή τους για τη δημιουργία θεματικών μουσείων, σεμινάρια μεταλαμπάδευσης παραδοσιακών πρακτικών (γιατί είναι θλιβερό να γνωρίζεις, όμως κανείς να μη σε ρωτά)
«Αειθαλεία» μια πρόσκληση που ο Αλμυρός πρέπει να αξιοποιήσει
Το έργο «Αειθαλεία» είναι ένα ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά. Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την AμKE ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας και εταίρους το Πανεπιστήμιο Πατρών, την ΠΡΟΟΨΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. και την OTEAcademy. Το πρόγραμμα ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
Στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στοχεύει στην ανάδειξη της ενεργητικής συμμετοχής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας µέσω της εθελοντικής προσφοράς, προκειμένου να καθιερωθεί η ενεργός γήρανση ως καλή πρακτική υγείας και ποιότητας ζωής, αλλά και να προαχθεί η κοινωνική και διαγενεακή αλληλεγγύη. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow».
Ως ισότιμος εταίρος του Προγράμματος «Αειθαλεία», το Πανεπιστήμιο Πάτρας ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2022 την κοινωνική διαβούλευση, απευθύνοντας δημόσια ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή τόσο σε δημόσιους φορείς (Υπουργεία, Διοίκηση και στελέχη φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δεύτερου βαθμού, Πανεπιστήμια κλπ.) όσο και σε φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών (π.χ. Μ.Κ.Ο., Εθελοντικές Οργανώσεις, Σύλλογοι κλπ.).
Μια δημόσια πρόσκληση την οποία και μπορούμε να αξιοποιήσουμε…
Τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) δεν πρέπει να συγχέονται σε καμία περίπτωση με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Επειδή το ακούσαμε κι αυτό από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή… τονίζουμε και ξεκαθαρίζουμε. ΚΑΠΗ και «βοήθεια στο σπίτι», είναι δύο διαφορετικές κοινωνικές δομές με διαφορετικό ρόλο και στόχο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η μία δομή να αντικαταστήσει την άλλη.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» λειτουργεί πρωτίστως ως μονάδα ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. Γενικός στόχος είναι «η παροχή οργανωμένης και συστηματικής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, από ειδικούς επιστήμονες και καταρτισμένα στελέχη όπως και από εθελοντές και φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης της κοινότητας, σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες, με προτεραιότητα σε αυτούς που διαβιούν μόνοι τους και το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες εξυπηρέτησης, ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινή τους ζωή και μέσω της ενδυνάμωσης, ώστε να αποκτήσουν την μέγιστη δυνατή αυτονομία και κοινωνική ευημερία». (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»). Επιμέρους στόχοι είναι η δημιουργία προϋποθέσεων που όπως προαναφέραμε είναι απαραίτητες για την αξιοπρεπή και υγιή διαβίωση και την κοινωνική τους ευημερία.
Η προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία και η προστασία τους από αρνητικές διακρίσεις και συμπεριφορές που αποφέρουν τον κοινωνικό στιγματισμό, εκμετάλλευση, κακοποίηση και παραμέληση. Η διευκόλυνση της μετακίνησης, της επικοινωνίας και της κοινωνικής τους συμμετοχής. Η ρύθμιση των νοσηλευτικών και υγειονομικών αναγκών των ηλικιωμένων που είναι εφικτό να καλύπτονται στο σπίτι. Η συνεργασία με το δίκτυο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και κοινωνικής προστασίας της περιοχής και την συστηματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η παραπομπή στις κατάλληλες υπηρεσίες για την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών κυρίως για υπηρεσίες δευτεροβάθμιας υγείας και πρόνοιας. Η οργάνωση και η συστηματική παροχή υπηρεσιών κοινωνικής εργασίας, νοσηλευτικής φροντίδας, φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και οικογενειακής βοήθειας για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ηλικιωμένων αλλά και η διαρκής μελέτη και αξιολόγηση των αναγκών των ηλικιωμένων.
Υπηρεσίες Κοινωνικής Εργασίας (Συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη). Ιατρική φροντίδα με επισκέψεις στο σπίτι. Νοσηλευτική Φροντίδα Οικογενειακή Οικιακή Βοήθεια και ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης (Μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών, συνοδεία σε διάφορες υπηρεσίες). Ανάπτυξη κοινωνικών και λειτουργικών δεξιοτήτων για την κάλυψη βασικών αναγκών με δυνατότητα επέκτασης του είδους και του εύρους των υπηρεσιών αυτών.