• 7 Νοεμβρίου, 2022

Φ. Κούρου: Το Net-Metering, η μόνη λύση στην ενεργειακή κρίση για νοικοκυριά, αγρότες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Φ. Κούρου: Το Net-Metering, η μόνη λύση στην ενεργειακή κρίση για νοικοκυριά, αγρότες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Το Net-Metering, η μόνη λύση στην ενεργειακή κρίση

για νοικοκυριά, αγρότες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις

με απόσβεση των φωτοβλοταϊκών συστημάτων,

μέσω επιδότησης,  σε 2 έως 4 χρόνια

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης, η οποία-δυστυχώς-ήρθε για να μείνει για μακρό χρονικό διάστημα, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και να αποτελούν πλέον το νούμερο ένα πρόβλημα για κάθε νοικοκυριό, επαγγελματία, αγρότη και επιχειρηματία, κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους, το οποίο έχει γίνει απαγορευτικό, με ορατό τον κίνδυνο να μπουν λουκέτα σε πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες.

Επομένως το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται είναι αν υπάρχει λύση σ’ αυτή την ενεργειακή κρίση.

Net Metering

Στο παραπάνω ερώτημα η κα Φωτεινή Κούρου, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Περιβαλλοντολόγοι ENERGY, με έδρα τη Λάρισα,  χωρίς περιστροφές, αναφέρει πως η απάντηση είναι ΝΑΙ, υπάρχει λύση και ονομάζεται Net Metering (Ενεργειακός Συμψηφισμός) και virtual net-Metering (εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός).

Εξηγώντας η κα Κούρου, το τι είναι το Net Metering, αναφέρει ότι αυτό αποτελεί ένα θεσμικό εργαλείο που προσφέρει σε όλους, από τον οικιακό καταναλωτή και τον αγρότη, μέχρι τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, τη δυνατότητα να εξοικονοµήσει ένα σηµαντικό ποσοστό των χρηµάτων που σήµερα πληρώνει στους υπέρογκους λογαριασµούς ρεύµατος. Η φιλοσοφία του νέου εργαλείου είναι πως το φωτοβολταϊκό δεν είναι µια επενδυτική ευκαιρία  αλλά ένα άριστο εργαλείο εξοικονόµησης ενέργειας και χρηµάτων καθώς και διαχείρισης του κινδύνου απέναντι στις διαρκώς αυξανόμενες τιµές της ηλεκτρικής ενέργειας, είτε τώρα, είτε στο µέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, με το Net Metering, δηλαδή με την αυτοπαραγωγή από φωτοβολταϊκά, μπορούμε να παράγουµε και να καταναλώνουµε τη δική µας ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο, µειώνοντας µε αυτόν τον τρόπο την ποσότητα ρεύµατος που αγοράζουµε από τη ΔΕΗ.

virtual netMetering

Αναφορικά τώρα, με τις περιπτώσεις αγροτών με πολλά χωράφια αλλά και Ενεργειακών Κοινοτήτων, που χρειάζονται ένα φωτοβολταϊκό σύστηµα να βρίσκεται µακριά από το σηµείο κατανάλωσης , η κα Κούρου, επισημαίνει ότι τη λύση εδώ έρχεται να δώσει το virtual net-metering, δηλαδή, η «εικονική» αυτοπαραγωγή, καθώς  επιτρέπει ότι ακριβώς και η απλή αυτοπαραγωγή, µε τη διαφορά ότι δεν απαιτείται το φωτοβολταϊκό σύστηµα να βρίσκεται εκεί που πραγµατοποιείται η κατανάλωση (µετρητής ΔΕΗ). Έτσι, για παράδειγμα, ένας αγρότης µπορεί να συµψηφίζει τη συνολική κατανάλωση όλων των αντλιοστασίων που βρίσκονται σε διαφορετικά χωράφια µε ένα φωτοβολταϊκό σύστηµα.

Σύμφωνα με την κα Κούρου, από το 2017  υπάρχει  η  σχετική υπουργική απόφαση για το  «virtual net-Μetering» που αφορά  Ενεργειακές Κοινότητες και  αγρότες, εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών   Εκμεταλλεύσεων του Ν.3874/2010 (Α’ 151).

Τι θα πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος αυτοπαραγωγός

Σχετικά με τα σημεία που θα πρέπει να δώσει προσοχή ο υποψήφιος αυτοπαραγωγός, η κα Κούρου σημειώνει πως για την διαστασιολόγηση του φωτοβολταϊκού συστήµατος είναι ιδιαίτερα σηµαντικό να λαµβάνεται υπόψη η µέση ετήσια κατανάλωση της εγκατάστασης στην τριετία στην οποία αυτό θα συνδεθεί. Δεδοµένου ότι ο ενεργειακός συµψηφισµός διενεργείται σε τριετή βάση και τυχόν πλεόνασµα ενέργειας µετά τον τριετή συµψηφισµό δεν αποζηµιώνεται.

Η ετήσια παραγόµενη από το φωτοβολταϊκό σύστηµα ενέργεια δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την συνολική ετήσια κατανάλωση. Για τον κάθε υποψήφιο αυτοπαραγωγό θα πρέπει να γίνεται µια εξατοµικευµένη µελέτη.

Πότε γίνεται η απόσβεση ενός φωτοβολταϊκού συστήµατος

Στο κρίσιμο ερώτημα, πότε γίνεται η απόσβεση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, η κα Kούρου, αναφέρει ότι, οι αποδόσεις και ο χρόνος απόσβεσης είναι συνάρτηση του αρχικού κόστους, της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή, αλλά και της κλίσης και του προσανατολισµού των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Επιπλέον, η απόσβεση της επένδυσης εξαρτάται από την τιµή συµψηφισµού.

Συγκεκριµένα η απόσβεση της επένδυσης, με τις νέες αυξημένες τιμές ρεύματος,  τόσο για τους αγρότες, όσο και τις επιχειρήσεις, δηλαδή σε επαγγελματικά τιμολόγια, µπορεί να γίνει µέσα σε 2 έως 4 χρόνια, καθώς δίνεται η δυνατότητα η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού να επιδοτηθεί από τα Σχέδια Βελτίωσης και το  ΕΣΠΑ αντίστοιχα, µε ποσοστό 50-60 %.


Σχετικά Άρθρα

Μικρά φωτοβολταϊκά και αρδευτικά στα Σχέδια Βελτίωσης – Έναρξη υποβολής προτάσεων

Μικρά φωτοβολταϊκά και αρδευτικά στα Σχέδια Βελτίωσης – Έναρξη υποβολής προτάσεων

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη της χώρας για  ορθολογικότερη αξιοποίηση του…
Νέα επένδυση με Net-Metering για τη ΡΟΥΣΣΑΣ Α.Ε.

Νέα επένδυση με Net-Metering για τη ΡΟΥΣΣΑΣ Α.Ε.

Η Ελληνική εταιρεία ΡΟΥΣΣΑΣ Α.Ε. δραστηριοποιείται στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων από το 1952 και σήμερα εξάγει…
ΕΒΟΛ: Υποτροφίες, φωτοβολταϊκό πάρκο και συγκέντρωση-πρωτοβουλία στα Φάρσαλα

ΕΒΟΛ: Υποτροφίες, φωτοβολταϊκό πάρκο και συγκέντρωση-πρωτοβουλία στα Φάρσαλα

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ κος Νικήτας Πρίντζος έκανε τις πιο κάτω ανακοινώσεις: 1ον Χορήγηση…