• 2 Νοεμβρίου, 2022

Ανάγκη ανάπτυξης δράσεων για την προστασία του φυσικού και αρχαιολογικού τοπίου

Ανάγκη ανάπτυξης δράσεων για την προστασία του φυσικού και αρχαιολογικού τοπίου

Οι επενδύσεις φωτοβολταϊκών πάρκων εμπόδιο στην ανάδειξη της περιοχής

Εξαιρετική πρωτοβουλία της Φιλαρχαίου με ξενάγηση στα Ζερέλια από την αρχαιολόγο κα Ροντήρη

Στα πλαίσια των επισκέψεων στους χώρους ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που έχει προγραμματίσει η Φιλάρχαιος εταιρεία Αλμυρού, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου ξενάγηση στις λίμνες Ζερέλια.

Την ξενάγηση ανέλαβε η αρχαιολόγος κα Βάσω Ροντήρη, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος και η πρόεδρος της Φιλαρχαίου κα Χρυσούλα Κοντογεωργάκη.

Άξιο αναφοράς είναι ότι παρότι οι περισσότεροι εκδρομείς ήταν Αλμυριώτες, επισκέπτονταν για πρώτη φορά τις λίμνες. Αυτοί οι ίδιοι, είναι οι νέοι πρεσβευτές του πλούτου που κρύβει ο Αλμυρός μας, αυτοί που θα ξεναγήσουν με τη σειρά τους συγγενείς και φίλους στα «μάτια του Θεού», τις δίδυμες λίμνες Ζερέλια.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού συνεχάρη για τη δράση την Φιλάρχαιο Εταιρεία και αναφέρθηκε στο «πλοίο των Ζερελίων» και την πορεία αξιοποίησης και ανάδειξης των λιμνών, μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι πλέον είναι όλα έτοιμα. Στο καλωσόρισμά του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σχολεία της περιοχής που παρουσίασαν δράσεις για τα Ζερέλια και την ανάγκη να προβάλουμε την ιστορία των λιμνών. Τέλος, αναφέρθηκε σε εκδηλώσεις που θα προγραμματιστούν πιθανότατα για το καλοκαίρι, με σκοπό να διαφημιστεί η περιοχή και να αποκτήσει επισκεψιμότητα.

Η κα Ροντήρη μας έκανε μια ευρύτερη αναφορά στους προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας και ειδικά της Μαγνησίας, στις Μαγούλες και πως σχηματίστηκαν, αλλά και στους τρόπους που οι αρχαιολόγοι ενεργούν στις ανασκαφές και τα μέσα που διαθέτουν και χρησιμοποίησαν στην περιοχή. Πολλές αναφορές έγιναν στους χώρους ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής μας, τις οποίες και η Φιλάρχαιος δεσμεύεται να μας ταξιδέψει όπως μας ενημέρωσε η κα Κοντογεωργάκη. Το κάστρο στη θέση Καρατσάνταλι, το Μπακλαλί, η Άλος, η Πλατανιώτικη Μαγούλα ήταν μερικά από τα σημεία που αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν.

Κρατήρες ηφαιστείων ή δημιουργημένες από πτώση μετεωρίτη;

Ευρεία συζήτηση άνοιξε για την προέλευση των λιμνών και μάλλον πρέπει να γίνουν εκτεταμένες έρευνες για να αναγνωριστούν ως μετεωριτικές. Σε υδατοστεγείς μάργες καταλήγουν δυο επιστήμονες, ενώ παράλληλα άλλοι επιστήμονες ερευνούν τα μετεωριτικά ίχνη στην περιοχή μέσα από ευρήματα με ιρίδιο, νικέλιο και ζιρκόνιο, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την «εξωγήινη» προέλευση.

Ζητήσαμε τη συνεργασία για τον έλεγχο εργαλείων και όπλων με ειδικό μηχάνημα, για να διαπιστώσουμε εάν σφυρηλατήθηκαν με κράματα που περιέχουν ιρίδιο και νικέλιο και λάβαμε την πρόθεση της κας Ροντήρη, να κινήσουμε τις διαδικασίες που θα το επιτρέψουν.

Ο π. Γεώργιος Γεωργιάδης με τις δικές του επιστημονικές γνώσεις μας παρουσίασε τις συσχετίσεις για το πόσο σπάνιο φαινόμενο μιλάμε εάν όντως επιβεβαιωθεί η δημιουργία των λιμνών από την πτώση μετεωρίτη.

Ανάγκη για δράσεις προστασίας του φυσικού τοπίου – Άποψη

Άξια αναφοράς είναι η ενημέρωση που είχαμε για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων που όπως περιγράφει η κα Ροντήρη (και όλοι καταλαβαίνουμε) θα αλλάξουν τελείως την εικόνα της περιοχής μας και ιδιαιτέρως γύρω από τα Ζερέλια.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:  Έχουμε μια τεράστια δραστηριότητα φωτοβολταϊκών πάρκων. Το  λέω με πόνο ψυχής ότι μια τεράστια περιοχή έχει ενταχθεί σ’ αυτό το πλαίσιο. Προσπαθήσαμε στην υπηρεσία και μαζί με την κα Ευσταθίου που είναι υπεύθυνη σ’ αυτή την περιοχή, να αποφύγουμε να γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους. Παρά τις προσπάθειές μας, δεν μπορέσουμε να αποφύγουμε τις πολύ μεγάλες επενδύσεις. Δώσαμε πάνω από 500 εγκρίσεις. Για δυο χρόνια ασχοληθήκαμε μόνο γι’ αυτό και δυστυχώς επανέρχονται και δεν μπορούμε να το σταματήσουμε… Παλαιότερα δεν επιτρεπόταν η τοποθέτηση σε περιοχή υψηλής γεωργικής παραγωγής… πλέον το πήραν πίσω…”

Κατανοούμε πόσο εύθραυστη είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας του φυσικού και αρχαιολογικού τοπίου. Οι πλωτές ανεμογεννήτριες και ο θαλάσσιος χώρος που θα δοθεί στους επενδυτές της παραγωγής αυτών, τα φωτοβολταϊκά πάρκα, το τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο που διαδημοτικά θα κάνουν ο Αλμυρός και τα Φάρσαλα, βεβαίως και είναι ένα αναγκαίο κομμάτι της ανάπτυξης, για την ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία. Είναι απαραίτητα για την τοπική οικονομία. Λαμβάνονται όμως μέτρα ώστε να μειωθεί η αλλοίωση του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου; Συμπεριλαμβάνεται στις μελέτες των εταιρειών; Υπάρχει μέριμνα από τον Δήμο, ώστε να ελέγχει την χωροθέτηση και να ορίσει στον χάρτη τα σημεία που πρέπει να μείνουν αναλλοίωτα ή οι παρεμβάσεις τους να γίνουν με τρόπο που θα προστατεύσουν το φυσικό κάλλος;

Είναι εφικτή η επίτευξη της προστασίας του πολιτιστικού και του φυσικού τοπίου με παράλληλη επίτευξη της βιώσιμης πράσινης μετάβασης; Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι εφικτή. Ως μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), έχω παρακολουθήσει στα σεμινάρια και τις ημερίδες τους πολλές περιπτώσεις που βρέθηκε η χρυσή τομή. Αρκεί λοιπόν να θέλουμε και να ενεργήσουμε σχετικά και να μην εργαζόμαστε σ’ αυτή την κατεύθυνση ο καθένας μόνος του. Όπως δηλαδή γίνεται σήμερα,  η αρχαιολογική υπηρεσία μόνη της, η Δημοτική Αρχή μόνη της, η Φιλάρχαιος μόνη της ή και κάποιοι πολίτες μεμονωμένα. Είμαι βέβαιη ότι και οι επενδυτές θα αισθανθούν πιο σίγουροι για την επένδυσή τους, σε ένα κλίμα σύμπλευσης με την τοπική κοινωνία και συνολικής αξιοποίησης των δυνατοτήτων της περιοχής.

Έχουμε την ηθική ευθύνη στους προγόνους μας και στα παιδιά μας. Εξάλλου, «ένα τοπίο δεν είναι όπως το αντιλαμβάνονται μερικοί κάποιο σύνολο γης, φυτών και υδάτων.  Είναι η προβολής της ψυχής ενός λαού επάνω στην ύλη.» Οδυσσέας Ελύτης

Εμείς μένει να αποφασίσουμε, εάν αυτή την «ψυχή» θα την καλύψουμε ή θα την προστατεύσουμε και θα την αναδείξουμε.

Τσιντσίνη Βιβή


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…