• 24 Οκτωβρίου, 2022

Συνέντευξη με τον γεωπόνο Κ. Βιλανάκη: «Περισσότερα από 3.500 ζώα χάθηκαν από την κτηνοτροφική δύναμη της περιοχής από το 2022 μέχρι σήμερα»

Συνέντευξη με τον γεωπόνο Κ. Βιλανάκη: «Περισσότερα από 3.500 ζώα χάθηκαν από την κτηνοτροφική δύναμη της περιοχής από το 2022 μέχρι σήμερα»

Συνέντευξη με τον γεωπόνο Κωνσταντίνο Βιλανάκη Υπ. Τήρησης Μητρώων Ζωικού Κεφαλαίου για την κτηνοτροφία στη Νοτιοδυτική Μαγνησία

Τον φίλο και γεωπόνο Κωνσταντίνο Βιλανάκη φιλοξένησε στην εκπομπή Λαός online η Βιβή Τσιντσίνη, για μια συζήτηση σχετικά με την κατάσταση της κτηνοτροφίας στη Νοτιοδυτική Μαγνησία.

Στην εκπομπή που προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 20:30 από τη σελίδα μας στο facebook «Λαός της Μαγνησίας» αναδείξαμε τα προβλήματα και τα αιτήματα των κτηνοτρόφων. Πρόκειται για …«σφαγή» θα έλεγε κανείς της κτηνοτροφίας, στον βωμό της ακρίβειας και βεβαίως όλα περνάνε στο ράφι, στον καταναλωτή και επηρεάζουν το εθνικό μας προϊόν, τη φέτα… Αυτά υπό το πρίσμα και της επισιτιστικής επάρκειας. Ακολουθεί η περίληψη της συζήτησης. Το βίντεο μπορείτε να το δείτε στη σελίδα μας στο facebook ή σκανάροντας το qrcode στο τέλος της ανάρτησης.

Κύριε Βιλανάκη, πριν προχωρήσουμε στο θέμα μας, πείτε μας τι ακριβώς πραγματεύεται το γραφείο σας;

Συνεργαζόμαστε με κτηνοτρόφους και αναλαμβάνουμε την ενημέρωση των μητρώων που αφορούν στα αιγοπρόβατα και στα βοοειδή, με αντικειμενικό και ορθό τρόπο, ώστε να αποτυπώνεται σωστά στη δήλωση καλλιέργειας. Από την προϋπηρεσία μου στο ΟΣΔΕ, είχα παρατηρήσει ότι υπήρχαν προβλήματα στη σωστή απεικόνιση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στους ελέγχους και επομένως και στις πληρωμές. Παράλληλα γίνεται συλλογή εγγράφων που κάθε φορά απαιτούνται στους διάφορους ελέγχους, ώστε να μπορεί εύκολα να ανταποκριθεί ο κτηνοτρόφος όταν του ζητηθούν.

Το μέλλον της κτηνοτροφίας είναι αβέβαιο… σφάζονται κοπάδια στο βωμό της ακρίβειας… Από τη δική σας εμπειρία τι στοιχεία έχετε για την πορεία των κτηνοτροφικών μονάδων;

Στο δικό μου το πελατολόγιο έχουν κλείσει 60 κωδικοί εκτροφής από τον προηγούμενο Ιανουάριο. Για πολλούς λόγους… Μιλάμε για τουλάχιστον 3.500 χιλιάδες ζώα που χάθηκαν από την αιγοπροβατοτροφία. Αυτό αποτυπώνεται στην τοπική οικονομία, καθώς πολλές επιχειρήσεις ζουν από τους κτηνοτρόφους. Ο Αλμυρός και τα χωριά μας έχει πολλούς κτηνοτρόφους και έχει γίνει ζημιά σε μεταποιητικές επιχειρήσεις, μεταφορικές, στα βενζινάδικα της περιοχής κτλ. Το αποτύπωμα είναι πολύ άσχημο όπως καταλαβαίνετε. Βεβαίως το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται σε όλη την Επικράτεια… Μακροοικονομικά, επηρεάζεται ο λευκός χρυσός της Ελλάδας, το εθνικό μας προϊόν η φέτα. Οπότε βλέπουμε τα ισοζύγια του γάλακτος να πέφτουνε και αυτό πέρα από τις πληθωριστικές τάσεις που υπάρχουν σε όλες τις οικονομίες, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ. Για παράδειγμα η φέτα ήταν τον Ιανουάριο στα 7,5 με 8 ευρώ η φέτα και τώρα έχει σκαρφαλώσει στα 12 με 13 ευρώ. Δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των πληθωριστικών τάσεων σε μια οικονομία, αλλά και αποτέλεσμα του ισοζυγίου, καθώς μεγάλο ποσοστό των αιγοπροβάτων έχει φύγει από την παραγωγή.

Η πρώην υφυπουργός κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, απέστειλε σχόλιο κατά τη διάρκεια της εκπομπής ότι «Δυστυχώς οι κτηνοτρόφοι μας υποφέρουν… Αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκο ποσά που τους έρχονται για τις εγκαταστάσεις τους σε πετρέλαιο και ρεύμα. Ζητούν δίκαια να επιδοτηθούν για τις ζωοτροφές τους, μιας και τα προϊόντα τους πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Πως θα ανταπεξέλθουν στα υψηλά κόστη;…

Αναφερθήκατε στο ενεργειακό κόστος, ποιοι οι άλλοι λόγοι που φτάνουν τις μονάδες στο κλείσιμο;

Έχουν κλείσει μικρές μονάδες, της τάξεως των 60-70 έως και βαριά 100 μανών. Αυτές οι εκμεταλλεύσεις ήταν δύσκολο να ανταποκριθούν στα χαμηλά τους κόστη. Ήταν χαμηλής παραγωγικότητας στο συνολικό ετήσιο τονάζ, με αποτέλεσμα να μην έχουν την επιθυμητή τιμή στο γάλα να μην μπορούν να ανταποκριθούν και εφόσον ήταν οικονομικά ασύμφορο δεν μπορέσανε να διατηρήσουν την εκμετάλλευσή τους. Έτσι είτε αρχικά μείωσαν τον πληθυσμό, είτε έκλεισαν την εκμετάλλευση. Την περίοδο του Πάσχα, φέτος τα αμνοερίφια είχαν καλύτερη τιμή, όμως τα μηνύματα που πήραμε ήταν όταν εκτός από τα αμνοερίφια, είχαμε σφαγή σε ενήλικα αιγοπρόβατα και σε αίγες. Αυτές οι επιχειρήσεις που κλείνουν δεν ξανανοίγουν και αυτό είναι η καταστροφή της κτηνοτροφίας.

Είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα στα βοοειδή και τη χοιροτροφία; Και εκεί τα κόστη έχουν ξεφύγει με τροφές που αυξήθηκαν στο 100% κτλ…

Στη βοοτροφία είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα.  Έχουμε μείωση του πληθυσμού, αλλά όχι κλείσιμο της εκμετάλλευσης. Έχουμε αδυναμία να διατηρήσουν τις μοσχίδες αναπαραγωγής, δηλαδή τις νέες μάνες που ανανεώνουν το κοπάδι. Πολλοί παραγωγοί αδυνατούν να κάνουν πάχυνση στους μόσχους που παράγουν, ή κάνουν μερικοί πάχυνση. Δηλαδή ή θα το δώσουν στον έμπορο αμέσως μόλις απογαλακτιστεί ή θα το ταΐσουν 1,2 μήνες και μετά και πάλι θα το δώσουν στον έμπορο. Αυτό είναι καταστροφικό, γιατί εκτός από τις επιδοτήσεις και κοινοτικές επιδοτήσεις που δίνονται στο διατροφικό κομμάτι, περιμένει ο κτηνοτρόφος από τα μοσχάρια που παράγονται για να βγάλει κάποιο κέρδος. Καταλαβαίνουμε ότι όταν αυτά τα μοσχάρια δίνονται σε χαμηλές τιμές ή δίνονται σωρηδόν στους εμπόρους στην ουσία στον παραγωγό δεν μένει τίποτε.

Υπάρχουν χέρια εργατικά;

Αυτό το πρόβλημα αφορά περισσότερο τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργατικά χέρια και αναγκάστηκαν να ρίξουν τον αριθμό των μανών, δηλαδή να έχουν μικρότερη παραγωγή ή σε ακραίο σενάριο να κλείσουν την επιχείρηση. Στην επιχείρησή μου είχα μόνο ένα τέτοιο περιστατικό από μεγάλη εκμετάλλευση, που έχασε τους υπαλλήλους και έκλεισε. Οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στην δύσκολη κατάσταση και να κερδίσουν τη χρονιά για να δουν που θα καταλήξει αυτό. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια προοδευτική και προβλεπόμενη μείωση των ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς τα μηνύματα που παίρνουμε από τη νέα ΚΑΠ, είναι ότι δεν θα αυξηθούν και αυτό έχει προβληματίσει τους παραγωγούς.

Χρειάζεται όμως ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, γιατί μειώνεται παντού η παραγωγή…

Σίγουρα. Αυτό είναι ένα ντόμινο και θα γίνει πανευρωπαϊκό, στην Γαλλία στην Ισπανία κτλ. Άλλες χώρες είχαν γρηγορότερα αντανακλαστικά στις ενισχύσεις τους και βοήθησαν έγκαιρα τον κτηνοτροφικό κόσμο.

Στη χοιροτροφία ποια είναι η κατάσταση;

Βάσει επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ όσες μονάδες έχουν 50 μάνες και πάνω έχουν κλείσει σε ποσοστό 50%. Υπάρχει συρρίκνωση. Οι τιμές του χοιρινού έχουν πέσει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια που αυτό καταλήγει στο κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Σε πρόσφατη συνάντηση κτηνοτρόφων στη Λάρισα διατύπωσαν τα παρακάτω αιτήματα και προβλήματα, προειδοποιούν με κινητοποιήσεις και ζητούν συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης:

  • Διπλασιασμό του κονδυλίου των 90 εκ ευρώ για την αποζημίωση των ζωοτροφών … και να δοθεί άμεσα (αναμενόταν Νοέμβριο… αλλά είχε υπολογιστεί σε άλλες τιμές από τις σημερινές των ζωοτροφών).
  • Μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά τρόφιμα από το 13% στο 6%.
  • Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου
  • Να σταματήσουν άμεσα οι διαταγές πληρωμών οι κατασχέσεις στάβλων και κατοικιών των κτηνοτρόφων από τα funds που διαχειρίζονται παλιά δάνεια και τις τράπεζες.
  • Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας (να υπάρχει πλαφόν στην τιμή)
  • Να λυθούν προβλήματα ύδρευσης που αντιμετωπίζουν ορισμένοι κτηνοτρόφοι στις σταβλικές εγκαταστάσεις τους
  • να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να αποζημιώνονται για όλες τις ζημιές που έχουν στα ζώα τους από τον ΕΛΓΑ, ενώ εξέφρασαν παράπονα για την λειτουργία του ΕΛΓΑ

Θα θέλαμε ένα σχόλιο κύριε Βιλανάκη.

Είναι στη σωστή κατεύθυνση αυτά που ζητούν οι κτηνοτρόφοι. Σίγουρα η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει ένα καλύτερο κονδύλι. Δηλαδή αυτά τα 90 εκατομμύρια, γνωρίζουν ότι δεν φτάνουν για την αποζημίωση των ζωοτροφών. Είτε αυτό το ποσό δοθεί οριζόντια είτε με όρους, πρέπει τα αντανακλαστικά να είναι γρήγορα, γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη και μέρα με τη μέρα που περνάει γίνεται ακόμη πιο άσχημη. Εδώ πλέον συζητάμε για το πως λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και πως το κράτος. Ένα μέρος είναι το γραφειοκρατικό κομμάτι. Δηλαδή πολλές περιπτώσεις κολλάνε στη γραφειοκρατία και ζητούν ένα σκασμό χαρτιά για να αποδεσμευτούν τα χρήματα. Το δεύτερο, είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών που εξυπηρετούν τον αγρότη. Υπάρχει έλλειμμα στο εργατικό δυναμικό και γι’ αυτό υπάρχουν καθυστερήσεις.

Οι μικρές βιομηχανίες βοηθούν να κρατηθεί η τιμή στο γάλα, αλλά είναι σίγουρο ότι το ντόμινο του προβλήματος φτάνει σ’ αυτές… Ένα σχόλιό σας κύριε Βιλανάκη;

Κάθε εταιρεία ακολουθεί την πολιτική της και σε κάθε περίπτωση καθορίζει πολλά πράγματα η αγορά. Εταιρεία προχώρησε σε προσυμφωνία για τιμή 1,65-,170 στο γάλα. Αυτό είναι μια καλή εξέλιξη για να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες που θέλουν να εξασφαλίσουν την πρώτη ύλη τους, αλλά και τους κτηνοτρόφους για να έχουν μια βιώσιμη τιμή. Δεν γίνεται κάθε χρόνο να έχεις ζημιά και να ανταπεξέρχεσαι.

Είδαμε τον Σύνδεσμο oliveto magnes να συνεργάζεται με τον Δήμο και το Πανεπιστήμιο για την ταμπέλα του ελαιολάδου της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, το ελαιοτριβείο Σιαμανίκου να επενδύει για να μπορεί να προσφέρει στους πελάτες του όσα χρειάζονται για την παραγωγή premium προϊόντος, μήπως είναι καιρός και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να βρουν τον τρόπο να συνεργαστούν και να στηρίξουν τη δουλειά τους και να διεκδικήσουν καλή τιμή και το μέλλον τους; Γιατί όχι και ως περιοχή να αποκτήσουν ένα brand.

Οι παγκόσμιες τάσεις το επιβάλλουν αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να πείσουμε τους έλληνες παραγωγούς να δημιουργήσουν ομάδες, γιατί είναι μονόδρομος. Αν δεν έχουμε συνεταιρισμούς, με νέα μορφή ή και ομάδες παραγωγών, δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με άλλους όρους. Ας επιβληθεί και ο συνεταιρισμός, αφού δεν το καταλαβαίνουμε μόνοι μας. Μου έλεγε πελάτης μου, ότι στην Ευξεινούπολη κάτω από 40 ετών έμειναν μόνο δυο γεωργοί που ακολουθούν το επάγγελμα. Οι περισσότεροι εγκαταλείπουν. Αυτό είναι καταστροφικό και σε επίπεδο χώρας. Πρέπει να χαραχθεί μια νέα στρατηγική. Στην περιοχή μας υπάρχουν τα μέσα.. Η περιοχή μας έχει πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Και οι γεωργοί βεβαίως έχουν πληγεί πολύ και χρειάζονται γενναίες ενισχύσεις.

Πριν κλείσουμε θα ήθελα να ενημερώσουμε τους θεατές σας ότι χθες (Δευτέρα) μπήκε η πληρωμή, η λεγόμενη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με ισοσκελισμούς πληρωμών που αφορούσαν την ενιαία ενίσχυση του 2020-21 και αύριο (Τετάρτη 19/10) περιμένουμε να μπουν τα χρήματα για το τσεκ, στο 70% και μέχρι το τέλος του χρόνου το υπόλοιπο.


Σχετικά Άρθρα

Πρωινό Δελτίο Τύπου Παρασκευή 30-8-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Πρωινό Δελτίο Τύπου Παρασκευή 30-8-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Διαβάστε παρακάτω με τίτλο και λινκ… τους κύριους τίτλους ειδήσεων της πρωινής επικαιρότητας της Παρασκευής 30…
Πρωινό Δελτίο Τύπου Πέμπτη 29-8-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Πρωινό Δελτίο Τύπου Πέμπτη 29-8-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Διαβάστε παρακάτω με τίτλο και λινκ… τους κύριους τίτλους ειδήσεων της πρωινής επικαιρότητας της Πέμπτης 29…
Πρωινό Δελτίο Τύπου Τετάρτη 28-8-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Πρωινό Δελτίο Τύπου Τετάρτη 28-8-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Διαβάστε παρακάτω με τίτλο και λινκ… τους κύριους τίτλους ειδήσεων της πρωινής επικαιρότητας της Τετάρτης 28…